Գոշի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Գոշ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 78 հուշարձան (14 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 10-13 դդ., 20 դ. գյուղի հս-ամ մասում, Գոշավանքից 150 մ հս-ամ, բլրալանջին 10.23/1 Հ Գերեզմանոց Գոշ գյուղի մոտ.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Սբ. Գրիգոր 13 դ. 10.23/1.1 Հ երկատված, քարգործ` Հովհաննես բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. Գոշավանքից 250 մ հվ-ամ, բլրակի գագաթին 10.23/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարան Մխիթար Գոշի (մատուռ-դամբարան Սբ. Համբարձման) 13 դ. սկիզբ 10.23/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. ագուցված է դամբարանի հս պատին, արտաքուստ 10.23/2.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. դամբարանի մոտ 10.23/2.2 Հ կանգնեցված է պատանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1234 թ. դամբարանի մուտքի մոտ 10.23/2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. դամբարանի հվ կողմում 10.23/2.4 Հ կանգնեցված է արձանագիր բարձր պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. դամբարանի հվ-աե կողմում 10.23/2.5 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. դամբարանից 5 մ հվ 10.23/2.6 Հ կանգնեցված է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. դամբարանից 5 մ հվ 10.23/2.7 Հ կանգնեցված է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. դամբարանից հվ-աե 10.23/2.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. դամբարանից հվ-աե 10.23/2.9 Հ կանգնեցված է ցածր պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. դամբարանից հվ-աե 10.23/2.10 Հ կանգնեցված է պատանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. դամբարանից հվ-աե 10.23/2.11 Հ կանգնեցված է պատանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. դամբարանից հվ-աե 10.23/2.12 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. դամբարանից հվ-աե 10.23/2.13 Հ արձանագիր, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. դամբարանից հվ-աե 10.23/2.14 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Մխիթար Գոշին 1958 թ. դամբարանի մոտ 10.23/2.15 Հ Հուշակոթող Մխիթար Գոշին.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աթանի 13 դ. դամբարանի ամ մասում, մուտքի մոտ 10.23/2.16 Հ հարթ Gosh-gerezmanoc-tapanaqar.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գրիգոր քահանայի 13 դ. դամբարանի ամ մասում, մուտքի մոտ 10.23/2.17 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-15 դդ. գյուղից 3 կմ ամ, անտառի «Չոբան-օղլի» բացատում 10.23/3 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-15 դդ. գյուղատեղիի հվ-աե մասում 10.23/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 10.23/3.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Գեղատեղ» 10-17 դդ. գյուղից 2 կմ հվ-ամ, անտառի բացատում 10.23/4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. 10.23/4.1 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչաքանդակներ ժայռակերտ 13-14 դդ. 10.23/4.1.1 Տ Գեղարդավանքի օրինակով բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 10.23/4.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.23/4.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10.23/4.1.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10.23/4.1.5 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Թալու դար» 14-17 դդ. գյուղից 1 կմ հվ-աե, անտառի բացատում 10.23/5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10.23/5.1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Կարճ հողեր» («Գյոդակ ֆողեր») 12-14 դդ. գյուղից 2 կմ հս, խոզաբուծարանի մոտ 10.23/6 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. գյուղատեղիի հվ եզրին, բլրի վրա 10.23/6.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.23/6.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. 10.23/6.1.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.23/6.2 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Տզրկածով» 10-17 դդ. գյուղից 2 կմ հվ-աե, «Գյոլի թալա» վայրում, անտառի մեջ 10.23/7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնում 10.23/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 16-17 դդ. 10.23/7.1.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 10.23/7.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 3 կմ ամ, Պարզ լիճ տանող ճանապարհի երկու կողմում 10.23/8 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 1251-1255 թթ. Գոշավանքի հիմնական հուշարձանախմբից 150 մ հվ-ամ 10.23/9 Հ գմբեթավոր, կառուցել են Խաչատուր վարդապետը և Բարսեղը Sb-Gevorg-ekegheci.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. եկեղեցու շուրջը 10.23/9.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Սբ. Գևորգ եկեղեցու ամ մուտքի մոտ, արտաքուստ 10.23/9.1.1 Հ կանգնեցված է պատանդանի վրա Sb-Gevorg-ekegheci-xachkar-patvandani-vra1.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Սբ. Գևորգ եկեղեցու ամ մուտքի մոտ, արտաքուստ 10.23/9.1.2 Հ ստորին կես Sb-Gevorg-ekegheci-xachkar-storin-kes.jpg բեռնել պատկեր

Խաչաքանդակներ ժայռակերտ 13 դ. գյուղից 2 կմ հս-աե, ճանապարհի աջ եզրին, «Խաչ Քամանդ» վայրում 10.23/10 Տ ծառայում է որպես սրբատեղի բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գյուղի մեջ, Մխիթար Գոշի դամբարան տանող շքասանդուղքից աջ 10.23/11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գյուղից 2 կմ հվ-աե, «Գոմի դար» հանդամասում, բլրի վրա 10.23/12 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս 14-15 դդ. գյուղի հվ-աե մասում 10.23/13 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. մատուռի խորանում 10.23/13.1 Տ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Նոր Գետիկ (Գոշավանք) 12-13 դդ. գյուղի հս մասում 10.23/14 Հ հիմնադրել է Մխիթար Գոշը Goshavank monastery complex general wiev from south (from shrine og Mkhitar Gosh).jpg բեռնել պատկեր

Գավիթ 1197-1203 թթ. կից Սբ. Աստվածածին եկեղեցուն ամ-ից 10.23/14.1 Հ ճարտ.` Մխիթար Հյուսն բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. հենած է գավթի հվ պատին, ներքուստ 10.23/14.1.1 Տ բեկորներ բեռնել պատկեր

Գրատուն-զանգակատուն 13 դ. գավթից հս 10.23/14.2 Հ կառուցվել է մինչև 1241 թ., 1291 թ. որպես երկրորդ հարկ կառուցվել է Սբ Հրեշտակապետաց եկեղեցի-զանգակատունը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1191-1196 թթ. 40°43′21″ հս․. լ. 45°00′12″ ավ. ե. / 40.7225° հս․. լ. 45.003333° ավ. ե. / 40.7225; 45.003333 10.23/14.3 Հ գմբեթավոր դահլիճ, ճարտ.` Մխիթար Հյուսն Surp Astvatsatsin.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. ագուցված է հվ ավանդատան մուտքից վեր 10.23/14.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. ագուցված է հս ավանդատան մուտքից վեր 10.23/14.3.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. հվ ավանդատան մուտքի մոտ 10.23/14.3.3 բեկոր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր 1231 թ. Սբ. Աստվածածին եկեղեցու հվ կողմում 10.23/14.4 Հ գմբեթավոր դահլիճ, կառուցել են Մարտիրոս և Գրիգոր եղբայրները Surp Grigor.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է հս ավանդատան մուտքից վեր 10.23/14.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ 1237-1241 թթ. կից է գավթին հվ-ից 10.23/14.5 Հ միանավ, թաղածածկ, կառուցել է Գրիգոր Տղա իշխանը Surp Grigor Lousavorich.jpg բեռնել պատկեր

Ժամատուն մինչև 1241 թ. կից է գրատանը ամ-ից 10.23/14.6 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գավթի մուտքի մոտ, արտաքուստ 10.23/14.7 Հ կանգնեցված է պատանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գավթի մուտքի մոտ, արտաքուստ 10.23/14.8 Հ խաչքարը և պատվանդանը արձանագիր են բեռնել պատկեր

Խաչքար 1242 թ. գավթի ամ պատի մոտ, արտաքուստ 10.23/14.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1291 թ. Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցու ամ պատի մոտ, արտաքուստ 10.23/14.10 Հ արձանագիր պատվանդանի վրա, կազմող` Պողոս Goshavank monastery complex Cross-stone of Poghos 01.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գավթի մուտքի մոտ, արտաքուստ 10.23/14.11 Հ երկաստիճան պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գավթի մուտքի մոտ, արտաքուստ 10.23/14.12 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցու ամ պատի մոտ, արտաքուստ 10.23/14.13 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցու մուտքի մոտ, արտաքուստ 10.23/14.14 Հ կանգնեցված է պատանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցու մուտքի մոտ, արտաքուստ 10.23/14.15 Հ կանգնեցված է պատանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցու աե պատի մոտ, արտաքուստ 10.23/14.16 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Առաքելոց 13 դ. սկիզբ հուշարձանախմբի աե կողմում 10.23/14.17 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Հռիփսիմե 1208 թ. կից է Սբ. Աստվածածին եկեղեցուն հվ-ից 10.23/14.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. կանգնեցված է մատուռի կտուրին 10.23/14.18.1 Հ բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 13 դ. կից է գրատուն-զանգակատանը 10.23/14.19 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]