Արծվաբերդի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Արծվաբերդ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 39 հուշարձան (17 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 2 կմ հս, «Սեպրիկ» ամրոցից 0.5 կմ հս, «Ղալաչի» վայրում 10.14/1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Սեպրիկ» ուշ բրոնզի դար գյուղից 1.5 կմ ամ 10.14/2 Հ պահպանվել են պատերի ստորին երկու շարքերը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. գյուղի ամ մասում, Նորաշեն տանող ճանապարհից աջ 10.14/3 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-20 դդ. գյուղի աե մասում 10.14/4 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պավլի ճարտարապետի 1891 թ. 10.14/4.1 Հ գյուղի Սբ. Հովհաննես եկեղեցու (գոյություն չունի) ճարտարապետի տապանաքարն է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-20 դդ. գյուղի հս-ամ մասում, Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածների հուշարձանի մոտ 10.14/5 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Եղցաձոր» 10-13 դդ. գյուղից 1.5 կմ հվ-աե, Խնձորուտ գետի ձախ վտակի ձախ ափին 10.14/6 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. եկեղեցուց 200 մ հեռու, ֆերմաների մոտ 10.14/6.1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 10.14/6.1.1 Հ խրված է գետնի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 10.14/6.1.2 Հ վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 10.14/6.1.3 Տ մասնատված է, հենած է քարի բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.14/6.1.4 Տ ստորին կես բեռնել պատկեր

Խաչքար Պետրոս ավագ քահանայի 12-13 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնական մասում 10.14/6.1.5 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. «Զորավոր» եկեղեցու շուրջը 10.14/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. հենած է եկեղեցու հվ պատին, արտաքուստ 10.14/6.2.1 Հ մասնատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1223 թ. նախորդի մոտ 10.14/6.2.2 Հ պահպանվել են վերին ձախակողմյան և ստորին բեկորները բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Զորավոր» 10 դ. 10.14/6.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու ներսում՝ հվ-ամ անկյան մոտ 10.14/6.3.1 Տ ստորին կես բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու խորանում 10.14/6.3.2 Տ դրված է խաչքարաբեկորի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու ներսում՝ հվ-ամ անկյան մոտ 10.14/6.3.3 Տ պահպանվել է վերին կեսը՝ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցու ներսում՝ հս-ամ անկյան մոտ 10.14/6.3.4 Տ պահպանվել է ստորին կեսը՝ եռատված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հին Չորաթան» 9-18 դդ. գյուղից 1.5 կմ աե 10.14/7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար եկեղեցու շուրջը 10.14/7.1 Հ ավերված է, պահպանված խաչքարերն ու բեկորները մեկտեղվել են մետաղե ցանկապատի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. ցանկապատված տարածքում 10.14/7.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. ցանկապատված տարածքում 10.14/7.1.2 Հ մեծ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. ցանկապատված տարածքում 10.14/7.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 18-19 դդ. ցանկապատված տարածքում 10.14/7.1.4 Տ փոքր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13-14 դդ. 10.14/7.2 Հ ավերված է, պահպանվել են խորանն ու հվ-աե ավանդատունը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ներքին Շեն» 14-19 դդ. գյուղից 5-6 կմ հս-աե, Չինարի գյուղ տանող ճանապարհի ձախ կողմում 10.14/8 Հ տարածքի մեծ մասը հերկված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-17 դդ. 10.14/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Քոլագիր» 13-18 դդ. գյուղից 10 կմ հվ-ամ 10.14/9 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ վերջ – 1 հզ սկիզբ «Կռապաշտի յալ» վայրում 10.14/10 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ Արծվաբերդ-Նորաշեն ճանապարհին, գյուղից 2 կմ հս-ամ 10.14/11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. գյուղից 0.5 կմ աե, «Դառանչ» հանդամաս տանող ճանապարհից ձախ 10.14/12 Հ պայտաձև է, ցանկապատված տարածքում առկա են քանդակազարդ այլ բեկորներ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. գյուղից 0.5 կմ աե, «Դառանչ» հանդամաս տանող ճանապարհից ձախ 10.14/13 Հ նախորդի մոտ, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ, Վ. Մատինյանի տան բակում 10.14/14 Տ ստորին բեկոր բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1974-1975 թթ. գյուղի հս-ամ մասում 10.14/15 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1985 թ. գյուղի մեջ, գյուղապետարանի շենքի մոտ 10.14/16 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Մայիսյան ապստամբության մասնակիցներին 1962 թ. գյուղի հս-ամ կողմում, փռի մոտ 10.14/17 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]