Մովսեսգյուղի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Մովսեսգյուղ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 26 հուշարձան (17 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Կրեխանց բլուր» Ք.ա. 2 հզ գյուղի հս-ամ եզրին 10.45/1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-14 դդ. գյուղից 1 կմ հվ, «Թզնուտ բալան» («Գյուլլուք») վայրում, դաշտամիջյան ճանապարհի եզրին 10.45/2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 10.45/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 10.45/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-15 դդ., 20 դ. գյուղից 300 մ հվ, Արցախի ազատամարտիկներին նվիրված հուշարձանի մոտ 10.45/3 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար, 19-20 դդ. գյուղի մեջ 10.45/4 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. գյուղի ամ մասում 10.45/5 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. գյուղի հվ-աե մասում 10.45/6 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հին Մովսես» 14-17 դդ. գյուղից 1.5-2 կմ հվ 10.45/7 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-17 դդ. 10.45/7.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 15 դ. պարարտանյութերի դաշտային պահեստի մոտ 40°54′23″ հս․. լ. 45°29′29″ ավ. ե. / 40.906389° հս․. լ. 45.491389° ավ. ե. / 40.906389; 45.491389 10.45/7.2 Հ պահպանվել է խորանի հատվածը Surb Astvatsatsin church in Movses-inscription.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ, անտառի մեջ, թեք բլրալանջին 10.45/8 Հ միանավ սրահ, կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 10.45/8.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղից 1 կմ հվ, ֆերմաներ տանող հանդամիջյան ճանապարհի աջ կողմում, բլրակի վրա 10.45/9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Զուլալի» 12-13 դդ. գյուղից 3 կմ ամ, Պառավաքար տանող ասֆալտապատ ճանապարհի աջ եզրին 10.45/10 Հ հենած է ճամփեզրյա սյանը, վերին աջ հատվածը կոտրված բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1962 թ. գյուղի մեջ 10.45/11 Տ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1960-ական թթ. գյուղի մեջ 10.45/12 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Արցախի ազատամարտիկներին գյուղից 300 մ հվ, 13-15 դդ. գերեզմանոցից աե 10.45/13 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1985-86 թթ. գյուղի մեջ 10.45/14 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. գյուղից 3 կմ ամ, Պառավաքար տանող ասֆալտապատ ճանապարհի աջ կողմում, սարի վրա 10.45/15 Հ հնավայրի տարածքում երբևէ եղած 3 մատուռներից փոքրիշատե պահպանվածն է, մյուս երկուսը հիմնովին ավերված են բեռնել պատկեր

Գավիթ 12-13 դդ. կից է մատուռին ամ-ից 10.45/15.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. մատուռից մոտ 50 մ աե 10.45/15.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռի մոտ 10.45/15.2.1 Հ մարդու պատկերաքանդակով, կանգնեցված է գետնի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռից մոտ 150 մ աե 10.45/15.2.2 Հ տեղահանված է, երկատված, վերին աջ անկյունը կոտրված Surb Gevorg church in Movsesgyugh-06.JPG բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան «Ծակ քար» միջնադար գյուղից 3 կմ աե 10.45/16 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր միջնադար գյուղից 2 կմ հվ-ամ 10.45/17 Հ բեռնել պատկեր

Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի 2011 թ. գյուղի կենտրոնում 40°54′23″ հս․. լ. 45°29′29″ ավ. ե. / 40.906389° հս․. լ. 45.491389° ավ. ե. / 40.906389; 45.491389 ' Հ օգտագործվել են ավերված հին եկեղեցու քարերը Surb Astvatsatsin church in Movses-3.jpg բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]