Գանձաքարի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Գանձաքար գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 49 հուշարձան (23 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Բուդուրի քար» Ք.ա. 4-3 հզ գյուղից 2 կմ աե, համանուն լեռան գագաթին 10.21/1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Հակոբ բեկի խաչ» («Թանիկ») անտիկ շրջան – միջնադար գյուղի հվ-աե կողմում, «Թանիկներ» հանդամասում, բլրի վրա 10.21/2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար գյուղից 4.5-5 կմ հս-աե, տնկարանում 10.21/3 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. գյուղի աե եզրին 10.21/4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.21/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-18 դդ. գյուղից 3 կմ հվ-աե, Սղնախի ջուր վտակի աջափնյա հարթության վրա, «Ներքին Լաչինղայա» վայրում 10.21/5 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 10.21/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 12-13 դդ. 40°50′41″ հս․. լ. 45°09′36″ ավ. ե. / 40.844722° հս․. լ. 45.16° ավ. ե. / 40.844722; 45.16 10.21/5.2 Հ զույգ եկեղեցիներից արևելյանն է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Նշան («Եղցաձորի Սբ. Նշան») 12-13 դդ. 10.21/5.3 Հ զույգ եկեղեցիներից արևմտյանն է բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-18 դդ. գյուղից 5 կմ հվ-աե, «Վերին Լաչինղայա» վայրում 10.21/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 10.21/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. 10.21/6.2 Հ կիսավեր, ունեցել է որմնանկարներ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 14-17 դդ. գյուղից 3 կմ հվ, «Լճեր» («Գյոլեր») դաշտամասում 10.21/7 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-17 դդ. բլրի վրա 10.21/7.1 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 17 դ. գերեզմանոցի կենտրոնում 10.21/7.2 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար գյուղից 2 կմ հվ-աե, «Խոջաբազար» վայրում 10.21/8 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. Սբ Կիրակի մատուռի շուրջը 10.21/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Կիրակի («Խոջաբազարի խաչ») 1286 թ. 10.21/8.1.1 Հ գմբեթավոր, կառուցված է խոշոր ժայռաբեկորի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1286 թ. ագուցված է մատուռի ամ պատին, մուտքից հվ, արտաքուստ 10.21/8.1.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. խորանի հվ խորշում 10.21/8.1.1.2 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. 10.21/8.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. մատուռից մոտ 100 մ աե, ձորում 10.21/8.3 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 1 հզ. գյուղից 3 կմ հվ-ամ, «Տախտաեղցի» վայրում 10.21/9 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. գյուղից 1.5 կմ ամ, «Խաչի յալ» վայրում, բլրի գագաթին 10.21/10 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1885 թ. գյուղի հս մասում 10.21/11 Տ եռանավ, կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. ագուցված է խորանի հս պատին 10.21/11.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 19 դ. գյուղի մեջ 10.21/12 Տ եռանավ, կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է հս պատին, մուտքից աջ, արտաքուստ 10.21/12.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է հս պատին, մուտքից վեր, արտաքուստ 10.21/12.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է խորանի հվ պատին 10.21/12.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս պատին, ներքուստ 10.21/12.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ պատի մոտ, ներքուստ 10.21/12.5 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Բուդուրի եղցի» 12 դ. գյուղից 1.5 կմ աե, Բուդուր լեռան հս լանջին, ամրոցից ամ, անտառում 10.21/13 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-13 դդ. 10.21/13.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 10.21/13.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 10.21/13.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ («Խաչի բաղ», «Ղով հողեր») 12-13 դդ. գյուղի հվ-աե մասում 10.21/14 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. 10.21/14.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 10.21/14.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Գմբեթ» 12-13 դդ. գյուղից 4 կմ հվ-աե, Գմբեթ գետակի աջ ձորափին 10.21/15 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Մոշուտ թալա» 12-13 դդ. գյուղից 3 կմ հվ-աե, սիմինդրի արտում 10.21/16 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Տախտաեղցի» 13 դ. գյուղից 3 կմ հվ-ամ, անտառում 10.21/17 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13 դ. 10.21/17.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գյուղի մեջ, Սբ Աստվածածին եկեղեցի տանող ճանապարհին 10.21/18 Հ Խ. Ոսկանյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1977 թ. գյուղի հս եզրին 10.21/19 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Թոռնիկ Նալբանդյանին 1972 թ. գյուղի մեջ 10.21/20 Տ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 19 դ.-20 դ. սկիզբ գյուղ մտնող ճանապարհի աջ կողմում, գետակի վրա 10.21/21 Տ բեռնել պատկեր

Կիսանդրի գնդապետ Հ. Մեհրաբյանի 1983 թ. դպրոցի բակում 10.21/22 Տ բեռնել պատկեր

Քարայր Կացարաններ 12-19 դդ գյուղի շրջակայքում 10.21/23 Հ բնական և արհեստական բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]