Չինչինի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Չինչին գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 41 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 1 հզ գյուղից 1 կմ հս-ամ, «Սղնախ» վայրում 10.52/1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Բերդաքար» Ք.ա. 6-4 դդ. գյուղից 1.5 կմ հս-ամ, ժայռոտ հրվանդանի վրա, «Սղնախ» վայրում 10.52/2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. գյուղից 2 կմ հս, «Կալերի ղաշ» վայրում, կամրջի մոտ 10.52/3 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-15 դդ. գյուղից 2 կմ հվ-ամ, գոմերի մոտ 10.52/4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.52/4.1 Հ մասնատված, ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.52/4.2 Հ գերեզմանոցի միակ ամբողջական խաչքարն է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. գյուղի հս-աե եզրին 10.52/5 Հ գործող բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.52/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.52/5.2 Հ վերնամասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 10.52/5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 10.52/5.4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Կաղնի խաչ» գյուղից 1 կմ հվ, անտառում 10.52/6 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.52/6.1 Հ ընկած, վերնամասը՝ կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.52/6.2 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.52/6.3 Հ կիսագետնաթաղ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-16 դդ. գյուղի հվ-ամ եզրի սարալանջին 10.52/7 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-16 դդ. 10.52/7.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 10.52/7.1.1 Հ պարզունակ, ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 10.52/7.1.2 Հ կիսագետնաթաղ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10.52/7.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 14-15 դդ. 10.52/7.2 Հ կիսավեր, քանդված է ծածկը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-17 դդ. գյուղից 4-5 կմ հվ-ամ 10.52/8 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-17 դդ. 10.52/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դ. 10.52/8.1.1 Հ պահպանվել է արձանագիր քիվը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Կապտավանք 12 դ. 10.52/8.2 Հ Կապտավանք, Չինչին.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու հվ մուտքի մոտ, ներքուստ 10.52/8.2.1 Տ ընկած է գետնին Կապտավանք, խաչքարների բեկորներ.JPG բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Բրտանոց» («Պրտանոց») 12-15 դդ. գյուղից 3 կմ ամ 10.52/9 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-15 դդ. գյուղատեղիում, բլրալանջին 10.52/9.1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռից 50 մ հվ 10.52/9.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռից ամ 10.52/9.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի մուտքից աջ 10.52/9.1.3 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից 10 մ հվ 10.52/9.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար թևավոր 12-13 դդ. մատուռից 7 մ հվ 10.52/9.1.5 Հ ձախ խաչաթևը կոտրված բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. գյուղատեղիում 10.52/9.2 Հ քանդված են տանիքը, ամ պատի մի մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղի մեջ, Հ. Հարությունյանի տան մոտ 10.52/10 Հ արձանագիր, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղի հս-աե գերեզմանոցից 600 մ հեռու, կաղնու ծառի տակ 10.52/11 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղից 2 կմ հվ-ամ, «Ղուզան ուրթ» վայրում 10.52/12 Տ կոտրված, գլխիվայր խրված է գետնի մեջ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր գյուղի հս մաում 10.52/13 Տ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր գյուղի կենտրոնում 10.52/14 Տ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Հայաստանում խորհրդային իշխանության հաստատման 40 ամյակին 1960 թ. գյուղի հս-ամ եզրին 10.52/15 Տ հեղ.՝ Գր. Կիրակոսյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1970 թ. գյուղի կենտրոնում 10.52/16 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]