Բերդավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Բերդավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 30 հուշարձան (12 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ աե, քարհանքի մոտ, բլրի աե մասում 10.19/1 Հ ավերված, պահպանվել են պարսպի որոշ հատվածներ աե և ամ մասերում բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա.2 հզ կես բլրի ամ մասում 10.19/1.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ բնակատեղիից հս, նույն բլրի վրա 10.19/1.2 Հ տարածքը վերածվել է խոտհարքների բեռնել պատկեր

Ամրոց «Ձիթհանքի» Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 2 կմ հս-աե, բարձունքի վրա 10.19/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարաններ Ք.ա. 2-1 հզ ամրոցից հս 10.19/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Ղալինջաքար» 17-18 դդ. գյուղից 1 կմ աե, Կողբաջուր գետակի աջ կողմում, եռանկյունաձև բլրակի վրա 41°07′17″ հս․. լ. 45°00′41″ ավ. ե. / 41.121362° հս․. լ. 45.011381° ավ. ե. / 41.121362; 45.011381 10.19/3 Հ վերանորոգվել է 1983-1986 թթ. Բերդավան գյուղի ամրոց.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղի մեջ 10.19/4 Տ Մամիկոնյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղի մեջ 10.19/5 Տ Խլդանյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղի մեջ 10.19/6 Տ Խաղբաշյանի տունը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-20 դդ. գյուղի աե եզրին 10.19/7 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1854 թ. 10.19/7.1 Տ կանգնեցված է քանդակազարդ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-19 դդ. գյուղից 1 կմ աե, «Ղալինջաքար» ամրոցի և բրոնզեդարյան բնակատեղիի միջակայքում 10.19/8 Հ հիմնավեր, լքվել է 19 դ. վերջին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-19 դդ. 10.19/8.1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Նշան 17-18 դդ. 10.19/8.1.1 Հ եռանավ բազիլիկ, ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1691 թ. եկեղեցում 10.19/8.1.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.19/8.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.19/8.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.19/8.1.4 Հ հեծյալների քանդակներով է, կանգնեցված է պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.19/8.1.5 Հ կանգնեցված է պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 10.19/8.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 10.19/8.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար թևավոր 13 դ. մատուռից հս 10.19/8.1.8 Հ կանգնեցված է պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. 10.19/8.1.9 Հ պահպանվել են պատերը 1-1.5 մ բարձրությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի մեջ 10.19/8.1.9.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի մեջ 10.19/8.1.9.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի մեջ 10.19/8.1.9.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1651 թ. գյուղից 10 կմ հս-ամ 10.19/9 Հ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1946 թ. գյուղի մեջ 10.19/10 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. գյուղի մեջ 10.19/11 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 16-17 դդ. գյուղի հվ եզրին 10.19/12 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]