Սևքարի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Սևքար գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 24 հուշարձան (14 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 3 կմ հվ-աե, Իջևան - Նոյեմբերյան ճանապարհի աջ կողմում, «Չալի յալ» բլրի վրա 10.58/1 Հ բեռնել պատկեր

Աշտարակ Ք.ա. 2-1 հզ 10.58/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ 10.58/1. 2 Հ 2&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Բաղնիք 19 դ. գյուղի մեջ 10.58/2 Տ կիսավեր է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-20 դ. սկիզբ գյուղի ամ մասում 10.58/3 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-20 դդ. գյուղի հվ-աե եզրին 10.58/4 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Սարգիս Ծովանյանի (Սևքարցի Սաքո) 1981 թ. 10.58/4.1 Հ ազգային-ազատագրական շարժման մասնակից, ֆիդայի (1870-1908), մահարձանը կառուցել է եղբորորդին` Աղաբեկը բեռնել պատկեր

Տապանաքար զորապետ Հ. Ս. Վարշամյանցի 20 դ.սկիզբ 10.58/4.2 Հ առանձնակի քաջությամբ աչքի է ընկել 1877-78 թթ. ռուս-թուրքական պատերազմի ժամանակ, մահացել է 1907 թ., Թիֆլիսում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-18 դդ. գյուղից 1 կմ հվ, «Խաչի յալ» հանդամասում, բլրի վրա 10.58/5 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 16-17 դդ. 10.58/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-17 դդ. գյուղից 1 կմ ամ, «Քոչարանց յալ» հանդամասում, սարալանջին 10.58/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. գյուղատեղիի հս մասում 10.58/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-17 դդ. գյուղից 3 կմ հվ, անտառի բացատում 10.58/7 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-14 դդ. գյուղատեղիի ամ եզրին 10.58/7.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.58/7.1.1 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար 10.58/7.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Դարպաս» 14-18 դդ. գյուղից 3 կմ ամ, անտառում 10.58/8 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Դարպաս» 16-17 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին 10.58/8.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1852 թ. գյուղի մեջ 10.58/9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Թևավոր 12-13 դդ. գյուղից 1.5 կմ հս-ամ, «Դարպաս» գյուղատեղի տանող ճանապարհին 10.58/10 Հ կանգնեցված է բետոնե պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Կոթող 13 դ. գյուղից 1.5 կմ ամ, «Դարպաս» գյուղատեղի տանող ճանապարհին 10.58/11 Հ բեկոր, բերվել է այլ վայրից բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1950 թ. գյուղի մեջ 10.58/12 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1965 թ. գյուղի մեջ 10.58/13 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան 1988 թ. երկրաշարժի զոհերին և զոհված ազատամարտիկներին 1995 թ. գյուղի մեջ, երաժշտական դպրոցի մոտ 10.58/14 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]