Դիլիջանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Դիլիջան քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 303 հուշարձան (146 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Բերդի ղաշ» Ք.ա. 2-1 հզ, միջնադար Հաղարծնի վանքից 2 կմ ամ, երկու ձորերի միջև, բլրի վրա, «Բոխուտ թումբ» վայրում 10.3/1 Հ ավերված, պահպանվել են պարիսպների հիմքերը բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2-1 հզ ամրոցիվ հվ և աե 10.3/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ բնակատեղիի մոտ 10.3/1.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ք.ա. 2-1 հզ. Գոլովինո թաղամասից հս, ԴՕՍԱԱՖ-ի շենքից 1.5 կմ հեռու, բլրի հվ-աե հարթակում 10.3/2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ բնակատեղիի տարածքում և մերձակայքում 10.3/2.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1911 թ. Աղայան փող. 2 10.3/3 Հ երկհարկ, կառուցել է Մ. Սաղաթելյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1882 թ. Աղայան փող. 3 10.3/4 Հ երկհարկ, կառուցել է հյուսն Ա. Պետրոսյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Կալինինի փող. 5 10.3/5 Հ եղել է իշխանուհի Մարիամ Թումանյանի ամառանոցը, 1979-ից՝ ժողովրդական արվեստի թանգարանի Դիլիջանի մասնաճյուղի շենք Ժողովրդական արվեստի թանգարանի Դիլիջանի մասնաճյուղ.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1945 թ. Կալինինի փող. 6 10.3/6 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1940 թ. Կալինինի փող. 7 10.3/7 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1934 թ. Կալինինի փող. 8 10.3/8 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1925-1930 թթ. Կալինինի փող. 10 10.3/9 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Կալինինի փող. 11 10.3/10 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1908 թ. Կալինինի փող. 12 10.3/11 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1897 թ. Կալինինի փող. 15 10.3/12 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1927 թ. Կալինինի փող. 18 10.3/13 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1920 թ. Կալինինի փող. 19 10.3/14 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1957 թ. Կալինինի փող. 20 10.3/15 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1918 թ., 1960 թ. Կալինինի փող. 22 10.3/16 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1919 թ. Կալինինի փող. 25 10.3/17 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1796 թ. Կալինինի փող. 26 10.3/18 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. սկիզբ Կալինինի փող. 28 10.3/19 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1832 թ. Կալինինի փող. 34 10.3/20 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. 1-ին կես Կալինինի փող. 37 10.3/21 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. 1-ին կես Կալինինի փող. 41 10.3/22 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1842 թ. Կալինինի փող. 42 10.3/23 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1830 թ. Կալինինի փող. 43 10.3/24 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1893 թ. Կալինինի փող. 45 10.3/25 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1850-ական թթ. Կալինինի փող. 48 10.3/26 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. 2-րդ կես Կալինինի փող. 52 ա 10.3/27 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1830-ական թթ. Կալինինի փող. 53 10.3/28 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1880-ական թթ. Կալինինի փող. 56 10.3/29 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1880 թ. Կալինինի փող. 60 10.3/30 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 18 դ. վերջ Կալինինի փող. 66 10.3/31 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1905 թ. Կալինինի փող. 72 10.3/32 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1860 թ. Կալինինի փող. 78 10.3/33 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1930-ական թթ. Կալինինի փող. 88 10.3/34 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1870 թ Կալինինի փող. 98 10.3/35 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1872 թ. Կալինինի փող. 110 10.3/36 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1901 թ. Կալինինի փող. 126 10.3/37 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1937 թ. Կալինինի փող. 135 10.3/38 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. 50-ական թթ. Կալինինի փող. 162 10.3/39 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Կալինինի փող. 168 10.3/40 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1880-ական թթ. Կալինինի փող. 170 10.3/41 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1890 թ. Կալինինի փող. 184 10.3/42 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. 1-ին կես Կալինինի փող. 188 10.3/43 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1910 թ. Հակոբջանյան փող. 15 10.3/44 Հ երկհարկ, կառուցել է Ն. Պողոսյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1910 թ. Հակոբջանյան փող. 19 10.3/45 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1917 թ. Հակոբջանյան փող. 21 ա 10.3/46 Հ Ֆրանգուլյանների տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1908 թ., 1959 թ. Հակոբջանյան փող. 23 10.3/47 Հ երկհարկ, կառուցել է Ա. Սիմոնյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1920 թ. Հակոբջանյան փող. 28 10.3/48 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1926 թ. Հակոբջանյան փող. 31 10.3/49 Հ միահարկ, կառուցել է հյուսն Ե. Սիմոնյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1882 թ. Հակոբջանյան փող. 32 10.3/50 Հ երկհարկ, կառուցել է Բ. Ֆրանգուլյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1890-ական թթ. Հակոբջանյան փող. 34 10.3/51 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1916 թ. Հակոբջանյան փող. 36 10.3/52 Տ երկհարկ, կառուցել է Բ. Ֆրանգուլյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1912 թ. Հակոբջանյան փող. 52 10.3/53 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1882 թ. Մանթաշյան փող. 3 գ 10.3/54 Հ երկհարկ, կառուցել է Դիլիջանի տանուտեր Մովսես Հովհաննիսյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1860 թ. Մանթաշյան փող. 4 10.3/55 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1894 թ. Մանթաշյան փող. 6 10.3/56 Հ երկհարկ, կառուցել է սայլագործ Հ. Հակոբյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1890 թ. Մյասնիկյան փող. 32 10.3/57 Հ երկհարկ, կառուցել է Տ. Բադալյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1890 թ. Մյասնիկյան փող. 34 10.3/58 Հ երկհարկ, կառուցել է Դ. Ուլիխանյանը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1870-ական թթ. Մյասնիկյան փող. 38 10.3/59 Հ երկհարկ, վաճառական Ասլանովների տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1895-1897 թթ. Մյասնիկյան փող. 50 10.3/60 Հ եղել է ցարական դատարանի շենքը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն («Դալլաքի տուն») 19 դ. վերջ Մյասնիկյան փող. 54 10.3/61 Հ երկհարկ, կառուցել է սափրիչ Սիմոնը, առաջին հարկում եղել է վարսավիրանոց բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մյասնիկյան փող. 56 10.3/62 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն («Լեզգու կամ փռնչոց տուն») 19 դ. կես Մյասնիկյան փող. 58 10.3/63 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1850-1860-ական թթ. Մյասնիկյան փող. 82 10.3/64 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1894 թ. Մյասնիկյան փող. 86 10.3/65 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1910 թ. Մյասնիկյան փող. 88 10.3/66 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1930 թ. Մյասնիկյան փող. 102 10.3/67 Հ երկհարկ, կառուցել են Պողոսյանները բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1925 թ. Մյասնիկյան փող. 102ա 10.3/68 Հ երկհարկ, կառուցել են Պողոսյանները բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1930 թ. Մյասնիկյան փող. 102բ 10.3/69 Հ երկհարկ, կառուցել են Պողոսյանները բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1925 թ. Մյասնիկյան փող. 104 10.3/70 Հ երկհարկ, նկուղային մասը կառուցվել է 1873 թ. բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Մյասնիկյան փող. 110 10.3/71 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1933 թ. Մյասնիկյան փող. 112 10.3/72 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1948 թ. Մյասնիկյան փող. 118 10.3/73 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1880 թ., 1900 թ. Օրջոնոկիձեի փող. 1 10.3/74 Հ երկհարկ, կառուցել են Ալիխանյանները բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. Մանթաշյան փող. 10.3/75 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 7-13 դդ. քաղաքից 7 կմ աե, Աղստևի աջ ափին, Պարզ լիճ տանող ճանապարհի ձախ կողմում, «Բոյնի դար» վայրում 10.3/76 Հ ավերված է, տարածքի մի մասի վրա կառուցվել է կինոգործիչների հանգստյան տունը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-13 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին 10.3/76.1 Հ ավերված է, խաչքարերից մի քանիսը տեղափոխել են նույն հանգստյան տան տարածք բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնական մասում 10.3/76.2 Տ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 7-15 դդ. քաղաքից 3 կմ հվ-աե, Աղստևի աջ ափին, անտառում, «Բախտիար» գյուղատեղիից մոտ 2 կմ ամ, «Ղալուխ» վայրում 10.3/77 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-10 դդ. գյուղատեղիի հվ-ամ եզրին 10.3/77.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-13 դդ. գյուղատեղիի աե մասում 10.3/77.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար թևավոր 12-13 դդ. 10.3/77.2.1 Հ տեղահանված է, հենած ծառին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 7-20 դդ. քաղաքի ամ մասում, Երևան-Դիլիջան մայրուղուց աջ, «Խրտանոց» վայրում 10.3/78 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար թևավոր 13 դ. 10.3/78.1 Հ արձանագիր է, կոտրված է վերին խաչաթևը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-14 դդ. քաղաքից 5 կմ հս-աե, Դիլիջան-Իջևան մայրուղուց ձախ, «Փիշիկ» և «Գոմաձոր» տանող ճանապարհի վրա 10.3/79 Տ տարածքն ընկած է կառուցապատման տակ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-15 դդ. քաղաքից 4 կմ հս-աե, «Փիշիկ» գյուղատեղիից 1 կմ հվ-ամ, «Գոմաձոր» տանող ճանապարհին 10.3/80 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. 10.3/80.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 10.3/80.1.1 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 10.3/80.1.2 Հ վերնամասը բացակայում է բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/80.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/80.1.4 Հ արձանագիր, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.3/80.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.3/80.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10.3/80.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10.3/80.1.8 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-15 դդ. քաղաքից 6 կմ հս-աե, «Փիշիկ» գյուղատեղիից 1 կմ հս-ամ, «Գոմաձոր» տանող ճանապարհի երկու կողմում 10.3/81 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-18 դդ. Պարզ լճից 300 մ հս, «Ղազար բեկ» վայրում 10.3/82 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. բլրալանջին 10.3/82.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.3/82.1.1 Հ տեղափոխել են լճափնյա ռեստորանի մոտ. ստորին մասը բացակայում է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.3/82.1.2 Հ վերնամասը բացակայում է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.3/82.1.3 Հ վերնամասը բացակայում է բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/82.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/82.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/82.1.6 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/82.1.7 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/82.1.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.3/82.1.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.3/82.1.10 Հ վերնամասը բացակայում է բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.3/82.1.11 Հ ստորին կեսը կոտրված է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. գերեզմանոցի ամ մասում 10.3/82.2 Հ պահպանվել են պատերը` 1.50 մ բարձրությամբ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-14 դդ. քաղաքից 3 կմ հվ-աե, «Իմպուլս» գործարանի հանգստյան տնից 1 կմ հվ, անտառի բացատում, Աղստևի աջ ափին, բլրակի վրա, «Բախտիար» վայրում 10.3/83 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. 10.3/83.1 Հ 1986 թ. տեղի խաչքարերից երկուսը տեղափոխել ու ագուցել են հանգստյան տան ամ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/83.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.3/83.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. 10.3/83.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Ճանապարհ 12-15 դդ. ձգվում է «Բախտիար» և «Ղալուխ» գյուղատեղիների միջև՝ 2 կմ երկարությամբ 10.3/83.3 Հ ավերվել են եզրապատերը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-14 դդ. քաղաքից 8 կմ հվ-աե, անտառի բացատում, աե-ից ձորակով եզերված «Սմրղանի յալ» տեղանքում 10.3/84 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. 10.3/84.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար Հոգեդեղի 1254 թ. 10.3/84.1.1 Հ ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/84.1.2 Հ ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.3/84.1.3 Հ ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-17 դդ. քաղաքից 5 կմ ամ, «Ռուսկի բալկա» ձորակում, «Ցերկով թալայից» 1 կմ հս 10.3/85 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-17 դդ. գյուղատեղիի հս մասում 10.3/85.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/85.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. գյուղատեղիի հս մասում 10.3/85.2 Հ թաղը և ամ պատի որոշ հատվածներ փլված են բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 12-17 դդ. քաղաքից 0.5 կմ ամ, Գոլովինո թաղամասում, «Ցերկով թալա» վայրում, երգահանների հանգստյան տուն տանող ճանապարհին 10.3/86 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-17 դդ. 10.3/86.1 Հ միակ խաչքարը (13 դ.) Գոշ է տեղափոխել Ա. Հովսեփյանը, 1980-ական թթ. բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. 10.3/86.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-15 դդ. քաղաքից 6 կմ աե, կինոգործիչների հանգստյան տուն և Պարզ լիճ տանող ճանապարհին, «Մոլոկանի տանձուտ» («Տանձուտի թալա») բացատում 10.3/87 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-15 դդ. գյուղատեղիի հվ մասում 10.3/87.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/87.1.1 Տ գյուղատեղիի միակ քանդակազարդ բեկորն է (վերնամաս) բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-17 դդ. քազաքից 8 կմ աե, Կինոգործիչների հանգստյան տնից 1 կմ աե, Պարզ լիճ տանող ճանապարհին, «Մորմոջի յալ» վայրում 10.3/88 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 10.3/88.1 Տ պահպանվել են հատ ու կենտ տապանաքարեր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 14-18 դդ. քաղաքից 1 կմ հվ, «Խզակի թալա» («Խաչի փոս») վայրում 10.3/89 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-18 դդ. գյուղատեղիի ամ մասում 10.3/89.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. գերեզմանոցում 10.3/89.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 15-19 դդ. քաղաքից 3.5 կմ աե, «Շլորկուտի» անտառում, «Ղափարա» հանդամասում 10.3/90 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-19 դդ. 10.3/90.1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-18 դդ. քաղաքային շուկայից 500 մ հվ-աե, «Ալոյի թալայում»՝ եղևնիների բացատում 10.3/91 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-18 դդ. քաղաքից 6 կմ հս-ամ, Աղստև գետի ձախ ափին, Դիլիջան-Վանաձոր խճուղուց 1 կմ ձախ, «Գերեզմանուտի յալ» բացատում 10.3/92 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. գյուղատեղիի հս եզրին 10.3/92.1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-18 դդ. քազաքից 8 կմ հվ-աե, «Ժանգոտ գյոլ» լճակի մոտ, «Օրդաքլվի» բացատում 10.3/93 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-18 դդ. քաղաքից 10 կմ հս-ամ, «Շլորկուտի ձոր» վայրում, Դիլիջան-Վանաձոր ճանապարհից 5-6 կմ աջ, անտառի մեջ, «Նովով» աղբյուրի մոտ 10.3/94 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար 10.3/94.1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Աչաջրի թալա» 10-13 դդ. քաղաքից 4 կմ հվ-աե 10.3/95 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Արաղանց տեղեր» 7-13 դդ. քաղաքի աե եզրին, Աղստևի աջ ափի և Մյասնիկյան փողոցի միջև ընկած տարածքում, Պարզ լիճ տանող ճանապարհի վրա 10.3/96 Հ ավերվել է 1950-ական թթ. քաղաքի ընդարձակման հետևանքով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-13 դդ. 10.3/96.1 Հ ավերված է, գյուղատեղիի կառուցապատման ժամանակ խաչքարերը տեղափոխել են Մյասնիկյան փող. N 143 տան բակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. Մյասնիկյան փող. N 143 տան բակում 10.3/96.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. նույն տեղում 10.3/96.1.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նույն տեղում 10.3/96.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մեսրոպ Մաշտոց» 7 դ. նույն տեղում 10.3/96.1.4 Հ ամրացված է պատվանդանին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Գեղատեղ» 13-17 դդ. քաղաքից 7 կմ ամ, Ղազախ-Երևան գազատարի անտառամիջյան ճանապարհի երկու կողմում 10.3/97 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 10.3/97.1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13-14 դդ. 10.3/97.2 Տ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Գեղատեղ» 13-17 դդ. քաղաքից 10 կմ հվ-աե, Աղստևի աջ ափին, Պարզ լիճ տանող ճանապարհից 2 կմ ձախ, կինոգործիչների հանգստյան տնից 3 կմ հվ-աե, «Ղազախ բեկ» վայրում 10.3/98 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. գյուղատեղիի հս եզրին, սարալանջին 10.3/98.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13-14 դդ. գերեզմանոցի մոտ 10.3/98.2 Տ պահպանվել են հիմքերը, ներսը լցված է շարվածքի քարերով բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Գոմաձոր» 5-17 դդ. քաղաքի Թեղուտ թաղամասից 5 կմ հս-աե, Աղստևի աջ ափին, «Փիշիկ» գյուղատեղիից 2-3 կմ հս-ամ, անտառում 10.3/99 Հ ավերված Gomadzor village 2.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-17 դդ. գյուղատեղիի հս մասում 10.3/99.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 7 դ. 10.3/99.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 10.3/99.1.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 10.3/99.1.3 Տ խրված է գետնի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 10.3/99.1.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 10.3/99.1.5 Տ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. եկեղեցու ամ կողմում 10.3/99.1.6 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. եկեղեցու աե կողմում 10.3/99.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 10.3/99.1.8 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 10.3/99.1.9 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 10.3/99.1.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 10.3/99.1.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 10.3/99.1.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/99.1.13 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/99.1.14 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու ամ կողմում 10.3/99.1.15 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու ամ կողմում 10.3/99.1.16 Հ ստորին մասը բացակայում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու հս կողմում 10.3/99.1.17 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի ամ կողմում 10.3/99.1.18 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի հս-ամ կողմում 10.3/99.1.19 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 10.3/99.1.20 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 10.3/99.1.21 Հ երկատված, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/99.1.22 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի և այլոց 13 դ. 10.3/99.1.23 Հ երկատված, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.3/99.1.24 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 10.3/99.1.25 Հ հենած է քարերին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10.3/99.1.26 Տ հենած է քարերին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 10.3/99.1.27 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5-6 դդ. 10.3/99.2 Հ պահպանվել են հիմնապատերը բեռնել պատկեր

Մատուռ 5-6 դդ. 10.3/99.3 Հ պահպանվել են հիմնապատերը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խաչբողազ» 14-17 դդ. Թեղուտ թաղամասից 1.5 կմ հվ-աե, Աղստևի աջ ափին, անտառում 10.3/100 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-17 դդ. 10.3/100.1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խաչի հողեր» 12-15 դդ. Շամախյան թաղամասի «Խաչի հողեր» վայրում 10.3/101 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-15 դդ. 10.3/101.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար թևավոր 8-9 դդ. ընկած է մատուռի հս-ամ անկյան մոտ 10.3/101.1.1 Հ աջ հորիզոնական խաչաթևը կոտրված բեռնել պատկեր

Ձիթհան 13-15 դդ. մատուռից 100 մ հվ-ամ 10.3/101. 2 Հ ավերված, ուրվագծվում են հիմքերը 2&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Մատուռ վերակառ.19 դ. 10.3/101.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է մատուռի հվ պատին, մուտքից վերև 10.3/101.3.1 Հ ագուցվել է վերակառուցման ժամանակ, հորիզոնական դիրքով բեռնել պատկեր

«Գյուղատեղի Խաչուտ թալա» 12-13 դդ քաղաքից 10-11 կմ ամ, Բլդան գետի վերին հոսանքի շրջանում 10.3/102 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.3/102.1 Հ արձանագիր, ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար թևավոր 12-13 դդ. 10.3/102.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Կակոսի» ուշ միջնադար քաղաքից 5-6 կմ ամ, Վանաձոր տանող խճուղուց 500 մ ձախ, Աղստևի աջ ափին, երկու ձորակների միջակայքում 10.3/103 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին 10.3/103.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 10.3/103.1.1 Հ երկատված, ընկած բեռնել պատկեր

Մատուռ 17-18 դդ. 10.3/103.2 Տ հիմնավեր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Մեծ թալա» («Ուռուտի թալա») 17-18 դդ. քաղաքից 3 կմ հվ, նույնանուն բացատում 10.3/104 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 8-13 դդ. 10.3/104.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Պակատեղեր» 13-17 դդ. քաղաքից 4 կմ ամ, անտառի բացատում 10.3/105 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Փիշիկ» 12-14 դդ. քաղաքից 5 կմ հս-աե, Աղստև գետի ձախ ափին, Տուբերկուլյոզային դիսպանսերի տարածքում, անտառի մեջ 10.3/106 Հ ավերվել է դիսպանսերի կառուցման ժամանակ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-14 դդ. 10.3/106.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից 10 մ ամ 10.3/106.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. նախորդի մոտ 10.3/106.1.2 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-13 դդ. 10.3/106.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Փոքր Դիլի» («Պուճուր Դիլի») 7-18 դդ. քաղաքից («Իմպուլս» գործարանից) 2 կմ հվ-աե, Աղստև գետի աջ ափին, անտառի բացատում 10.3/107 Հ ավերված Փոքր Դիլի, Խաչեր 09.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-17 դդ. գյուղատեղիի հվ մասում 10.3/107.1 Հ կիսավեր Փոքր Դիլի, Խաչեր 09.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 7 դ. 10.3/107.1.1 Հ Փոքր Դիլի, Խաչեր 07.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.3/107.1.2 Հ գլխիվայր դրված է 12-13 դդ. մեկ այլ խաչքարի վրա Փոքր Դիլի, Խաչեր 10.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.3/107.1.3 Հ Փոքր Դիլի, Խաչեր 10.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10.3/107.1.4 Տ պարզունակ Փոքր Դիլի, Խաչեր 10.JPG բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ Կալինինի փող. 10.3/108 Հ հայտնաբերվել է 2003 թ. բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքի հվ մասում, Գոլովինո թաղամասից հս, «Խրտանոց» վայրում 10.3/109 Հ ավերվել է Դիլիջան-Երևան մայրուղու կառուցման հետևանքով բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ Թեղուտ թաղամասից 1.5 կմ հս-աե, «Տախտ» («Թաղթա») տեղամասում 10.3/110 Հ տարածքի մի մասը մելիորացված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 3 կմ հս-աե, Աղստև գետի աջ ափին, Գոմաձոր տանող ճանապարհի եզրին 10.3/111 Տ տարածքի մի մասը մնացել է վարելահողերի տակ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 3 կմ հվ, «Մեծ թալա» գյուղատեղիի տարածքում 10.3/112 Հ տարածքի մի մասը վերածվել է վարելահողերի բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 8 կմ հս-ամ, «Շլորկուտ» տանող ճանապարհին 10.3/113 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Ռեդկին-լագեր» Ք.ա. 13-8 դդ. քաղաքից 6 կմ հս-աե, Դիլիջան-Իջևան մայրուղուց 5 կմ հվ-աե, Պարզ լիճ տանող ճանապարհի 1-ին կմ-ի վրա 10.3/114 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. Շամախյան թաղամասում 10.3/115 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. հենած է եկեղեցու հվ պատին 10.3/115.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1221 թ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատին 10.3/115.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. հենած է եկեղեցու ամ պատին 10.3/115.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. ագուցված է «Իմպուլս» գործարանի հանգստյան տան ամ պատին, արտաքուստ 10.3/116 Հ 1986 թ. տեղափոխել են «Բախտիար» գյուղատեղիի գերեզմանոցից բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի կողքին 10.3/117 Հ 1986 թ. տեղափոխել են «Բախտիար» գյուղատեղիի գերեզմանոցից բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. «Դիլիջան» հանքային ջրերի գործարանից 200 մ հեռու, գետի աջ ափին, աղբյուրի մոտ 10.3/118 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 19 դ. քաղաքից 4 կմ աե, Գոշ գյուղ տանող նախկին ճանապարհին, Աղստև գետի վրա 10.3/119 Տ միաթռիչք բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1935 թ. քաղաքի մեջ, Գորկու փող. վրա՝ Գոլովինո տանող ճանապարհի աջ կողմում 10.3/120 Տ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1948-1949 թթ. քաղաքի մեջ, Դիլիջան-Տաշիր ճանապարհի աջ կողմում 10.3/121 Հ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Մատինովի 1880 թ., վերակառ. 1936 թ. Մյասնիկյան փող. 10.3/122 Տ կառ.՝ գինեվաճառ Մատինով բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր «Ոսկի աղբյուր» 19 դ. Հակոբջանյան փող. 10.3/123 Տ Դիլիջանի ամենահին աղբյուրն է, կառուցել են Գյուլզադյանները բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. քաղաքի ամ կողմում, բլրի գագաթին 10.3/124 Տ հեղ.՝ Ս. Մեհրաբյան, Խ. Վաթինյան Monument on the top of Hill (1).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Հայաստանում խորհրդային իշխանության հաստատման 50 ամյակին 1970 թ. քաղաքի մեջ, Իջևան-Թբիլիսի և Դիլիջան-Վանաձոր ավտոճանապարհների խաչմերուկում, բարձունքի վրա 10.3/125 Հ հեղ.՝ Խ. Վաթինյան, Ա. Թարխանյան, Ս. Ավետիսյան ՀՈՒՇԱՐՁԱՆ ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ ԽՈՐՀՐԴԱՅԻՆ ԻՇԽԱՆՈՒԹՅԱՆ ՀԱՍՏԱՏՄԱՆ 50- ԱՄՅԱԿԻՆ.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Մայիսյան ապստամբության մասնակիցներին 1982 թ. Մյասնիկյան փող. 10.3/126 Տ հեղ.՝ Ս. Ավետիսյան, Ա. Փարսյան Դիլիջան, մայիսյան ապստամբություն 02.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ 10-12 դդ. քաղաքի Գոլովինո թաղամասում, «Միկիտանի թալա» վայրում 10.3/127 Տ պահպանվել են խորանի հատվածը, հս և ամ պատերը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. մատուռի մոտ 10.3/127.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մամախաթունի 13-14 դդ. մատուռի ամ կողմում 10.3/127.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. նախորդի մոտ 10.3/127.1.2 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 19 դ. քաղաքից 7 կմ հս-աե, Շամախյան թաղամասի ֆերմաների մոտ 10.3/128 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս 18-19 դդ. Շամախյան թաղամասի հվ-աե եզրին, բարձունքի վրա 10.3/129 Տ կիսավեր Saint Sargis chapel, Dilijan (3).jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. 10.3/129.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. ագուցված է մատուռի աե պատին, ներքուստ 10.3/129.2 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. մատուռում 10.3/129.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռում 10.3/129.4 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Շենք Աղասի Խանջյանի ամառանոցի 1936 թ. Մ. Գորկու փող. 15 ա 10.3/130 Հ վթարային, փլուզվել է 2013 թ ՇԵՆՔ ԱՂԱՍԻ ԽԱՆՋՅԱՆԻ ԱՄԱՌԱՆՈՑԻ 1.JPG բեռնել պատկեր

Շենք Գրադարանի 1974 թ. Մյասնիկյան փող. 61 10.3/131 Տ Շենք Գրադարանի և ԹՈՒՄՈ-ի, ArmAg (4).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Խ. Աբովյանին 1976 թ. գրադարանի մուտքի մոտ 10.3/131.1 Տ Հուշարձան Խ. Աբովյանին, Դիլիջան, ArmAg.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Ղ. Աղայանին 1976 թ. գրադարանի մուտքի մոտ 10.3/131.2 Տ Akhaian, in Dilijan.JPG բեռնել պատկեր

Շենք «Դիլիջան» առողջարանի 1977 թ. Գետափնյա փող 7 10.3/132 Հ նախկինում` «Պապանինո» առողջարան բեռնել պատկեր

Շենք «Դիլիջան» հանքային ջրերի գործարանի 1949 թ. քաղաքից մոտ 5 կմ հվ 10.3/133 Հ բեռնել պատկեր

Շենք երկրագիտական թանգարանի 1952 թ. քաղաքի կենտրոնում 10.3/134 Հ Երկրագիտական թանգարան 3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. թանգարանում 10.3/134.1 Տ բերվել է «Տախտ» հանդամասից բեռնել պատկեր

Խաչքար Լույսի և Կիրակոսի 13-14 դդ. թանգարանում 10.3/134.2 Տ բերվել է «Տախտ» հանդամասից բեռնել պատկեր

Շենք «Լեռնային Հայաստան» առողջարանի 1959 թ. Կամոյի փող. 141 բ 10.3/135 Հ բեռնել պատկեր

Շենք Կինոգործիչների հանգստյան տան 1981 թ. քաղաքից 2 կմ հեռավորության վրա, Պարզ լիճ տանող ճանապարհին 10.3/136 Հ բեռնել պատկեր

Շենք Կոմպոզիտորների ստեղծագործական տան 1975 թ. քաղաքից 8 կմ հեռու, Դիլիջան-Երևան մայրուղու վրա, «Հաղարծին» ռեստորանի դիմաց 10.3/137 Հ բեռնել պատկեր

Շենք Հակատուբերկուլյոզային հիվանդանոցի (Գյանջեյանի անվան) 1921-22 թթ. քաղաքի ամ մասում, Դիլիջան-Իջևան մայրուղու ձախ կողմում 10.3/138 Հ բեռնել պատկեր

Շենք Մանկական առողջարանի 1975 թ. քաղաքից 2 կմ հս, «Թախտա» վայրում 10.3/139 Հ բեռնել պատկեր

Շենք Մշակույթի տան 1972 թ. Մյասնիկյան փող. 53 10.3/140 Տ բեռնել պատկեր

Շենք Ռեդկինի ճամբարի 1890-ական թթ. քաղաքի հս մասում, Դիլիջան-Իջևան հին ճանապարհի աջ կողմում 10.3/141 Հ Դիլիջանի լեռնանցքի ճանապարհա-շինարար Ռեդկինի ճամբարի գլխավոր մասնաշենքն է բեռնել պատկեր

Շենք Տուբերկուլյոզային հանրապետական հիվանդանոցի (Գ. Սաղյանի անվան) 1927 թ. քաղաքի ամ մասում, Դիլիջան-Իջևան մայրուղու ձախ կողմում 10.3/142 Հ բեռնել պատկեր

Շենք Տուրիստական հանգրվանի 1969 թ. Գետափնյա փող. 9 10.3/143 Հ բեռնել պատկեր

Շենք Քաղաքապետարանի 1975 թ. Մյասնիկյան փող. 55 10.3/144 Տ Fountain in front of Dilijan Municipality.JPG բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Մաթոսավանք 13 դ. քաղաքից 3.5 կմ ամ, գետի աջափնյա անտառածածկ սարահարթի վրա, Ջուխտակ վանքի դիմացի լեռնալանջին 40°44′27″ հս․. լ. 44°51′47″ ավ. ե. / 40.740833° հս․. լ. 44.863056° ավ. ե. / 40.740833; 44.863056 10.3/145 Հ կառ.՝ Հորդանան ՎԱՆԱԿԱՆ ՀԱՄԱԼԻՐ ՄԱԹՈՍԱՎԱՆՔ.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 10.3/145.1 Հ Matosavank 1.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է գավթի աե պատին 10.3/145.1.1 Հ Խաչքար Մաթոսավանք 01.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 10.3/145.1.2 Հ Խաչքար Մաթոսավանք 01.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 10.3/145.1.3 Հ Matosavanq Monastery 18.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 10.3/145.1.4 Հ Matosavanq Monastery 18.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 10.3/145.1.5 Հ Matosavanq Monastery 17.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 10.3/145.1.6 Հ Matosavanq Monastery 13.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար համալիրի տարածքում 10.3/145.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մխիթարի 1251 թ. եկեղեցու հս պատի տակ, արտաքուստ 10.3/145.2.1 Հ Matosavanq Monastery 29.JPG բեռնել պատկեր

Գրատուն 13 դ. կից է գավթի հվ պատին 10.3/145.3 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է գրատան աե պատին, մուտքից հս 10.3/145.3.1 Հ Matosavanq Monastery 12.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նույն պատին, մուտքից վերև 10.3/145.3.2 Հ Matosavanq Monastery 12.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդի մոտ 10.3/145.3.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նույն պատին, մուտքից հվ 10.3/145.3.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է գրատան հվ պատին 10.3/145.3.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է հվ պատին, խորշի մեջ 10.3/145.3.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նույն պատին, խորշից վերև 10.3/145.3.7 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1247 թ. 40°44′27″ հս․. լ. 44°51′47″ ավ. ե. / 40.740833° հս․. լ. 44.863056° ավ. ե. / 40.740833; 44.863056 10.3/145.4 Հ փոքր, թաղածածկ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սանասարի 13 դ. ագուցված է եկեղեցու ամ պատին, մուտքից հս (գավթի աե պատնէ) 10.3/145.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Ջուխտակ (Գիշերավանք, Պետրոսի վանք) 12-13 դդ. Դիլիջանից 3 կմ հս-ամ, Խալ-Խալլու լեռան հվ անտառապատ լանջին, «Թթուջուր» աղբյուրից ոչ հեռու 10.3/146 Հ Ջուխտակ վանք18.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. համալիրի տարածքում 10.3/146.1 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խաչատուր վարդապետի 1250 թ. 10.3/146.1.1 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պողոսի 1610 թ. 10.3/146.1.2 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1201 թ. 10.3/146.2 Հ թաղածածկ, կառուցել է վանքի առաջնորդ Հայրապետը, ճարտ.՝ Սարգիս վարդպետ Ջուխտակ վանք6.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. եկեղեցու ամ պատի մոտ, մուտքից հվ 10.3/146.2.1 Հ ընդհանուր պատվանդանի վրա, երկատված Jukhtak Monastery 25.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդից հվ 10.3/146.2.2 Հ ընդհանուր պատվանդանի վրա Jukhtak Monastery 25.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու հվ-ամ անկյան մոտ 10.3/146.2.3 Հ ընդհանուր պատվանդանի վրա Jukhtak Monastery 23.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու ամ պատի մոտ, մուտքից հս 10.3/146.2.4 Հ ընդհանուր պատվանդանի վրա, երկատված Jukhtak Monastery 23.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. նախորդից հս 10.3/146.2.5 Հ Jukhtak Monastery 22.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր 12 դ. վերջ Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց 20 մ աե 10.3/146.3 Հ կենտրոնագմբեթ Juxtak vanq.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու խորանում 10.3/146.3.1 Հ ծառայում է իբրև վեմքար Jukhtak Monastery 3.JPG բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]