Տարածքային կազմավորումների ցանկ, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական լեզու է

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
     շրջաններ, որտեղ ֆրանսերենը հիմնական լեզուն է      շրջաններ, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական լեզու է, բայց ոչ մեծամասնության մայրենի լեզուն      շրջաններ, որտեղ երկրորդ լեզու է      շրջաններ, որտեղ փոքրամասնության լեզու է

2015 թվականի դրությամբ կա 29 անկախ պետություն, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական լեզու է: Ստորև ներկայացված է սուվերեն պետությունների և տարածքների ցանկը, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական կամ դե ֆակտո գործածվող լեզու է:

Երկրներ, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական լեզու է[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

N Երկիր Մայրցամաք Բնակչություն[1]
1. Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Աֆրիկա 77,266,800
2. Ֆրանսիա Ֆրանսիա Եվրոպա 66,900,000
3. Կանադա Կանադա Հյուսիսային Ամերիկա 35,851,800
4. Մադագասկար Մադագասկար Աֆրիկա 24,235,400
5. Կամերուն Կամերուն Աֆրիկա 23,345,200
6. Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար Աֆրիկա 22,701,600
7. Նիգեր Նիգեր Աֆրիկա 19,899,100
8. Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո Աֆրիկա 18,105,600
9. Մալի Մալի Աֆրիկա 17,599,700
10. Սենեգալ Սենեգալ Աֆրիկա 15,129,300
11. Չադ Չադ Աֆրիկա 14,037,500
12. Գվինեա Գվինեա Աֆրիկա 12,608,600
13. Ռուանդա Ռուանդա Աֆրիկա 11,607,700
14. Բելգիա Բելգիա Եվրոպա 11,358,357
15. Բուրունդի Բուրունդի Աֆրիկա 11,178,900
16. Բենին Բենին Աֆրիկա 10,879,800
17. Հայիթի Հայիթի Հյուսիսային Ամերիկա 10,711,100
18. Շվեյցարիա Շվեյցարիա Եվրոպա 8,287,000
19. Տոգո Տոգո Աֆրիկա 7,304,600
20. Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Աֆրիկա 4,900,300
21. Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն Աֆրիկա 4,620,300
22. Գաբոն Գաբոն Աֆրիկա 1,725,300
23. Ջիբութի Ջիբութի Աֆրիկա 887,861
24. Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա Աֆրիկա 845,060
25. Մարոկկո Մարոկկո Աֆրիկա 788,474
26. Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ Եվրոպա 569,676
27. Վանուատու Վանուատու Օվկիանիա 264,652
28. Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ Աֆրիկա 92,900
29. Մոնակո Մոնակո Եվրոպա 38,731
Ընդամենը Բոլոր երկրները Աշխարհ 434,577,644

Կախյալ տարածքներ, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական լեզու է[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

N Տարածք Մայրցամաք Բնակչություն Կարգավիճակ
1. Ֆրանսիական Պոլինեզիա Ֆրանսիական Պոլինեզիա Օվկիանիա 267 000 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
2. Նոր Կալեդոնիա Նոր Կալեդոնիա Օվկիանիա 224 824 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
3. Flag of Valle d'Aosta.svgՎալլե Դ'Աոստա Եվրոպա 128 000 Ինքնավար շրջան Իտալիայում
4. Ջերսի Ջերսի Եվրոպա 91 533 Բրիտանական թագի Թագավորական հողերից
5. Սենթ Մարտեն (Ֆրանսիա) Հյուսիսային Ամերիկա 29 376 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
6. Ուոլիս և Ֆուտունա Ուոլիս և Ֆուտունա Օվկիանիա 16 448 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
7. Սուրբ Բարդուղիմեոսի կղզի Սուրբ Բարդուղիմեոսի կղզի Հյուսիսային Ամերիկա 7492 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
8. Սեն Պիեռ և Միքելոն Սեն Պիեռ և Միքելոն Հյուսիսային Ամերիկա 7044 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
9. Ֆրանսիական Գվիանա Ֆրանսիական Գվիանա Հարավային Ամերիկա 288 458 Ֆրանսիայի անդրծովյա մաս և ռեգիոն
10. Մարտինիկա Մարտինիկա Հյուսիսային Ամերիկա 385 034 Ֆրանսիայի անդրծովյա ռեգիոն
11. Գվադելուպա Գվադելուպա Հյուսիսային Ամերիկա 449 246 Ֆրանսիայի անդրծովյա մաս և ռեգիոն

Ֆրանսերենը ճանաչվել է որպես մշակութային լեզու ամերիկյան Լուիզիանա և Մեն նահանգներում, որտեղ պետական կառավարությունը պաշտոնապես նպաստում և աջակցում է ֆրանսերեն լեզվի ուսուցմանն ու դրա օգտագործմանը պետական ծառայությունում և առևտրային հարցերում և դե ֆակտո պաշտոնական լեզու է, բայց դա դե յուրե[2][3]:

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Google Public Data Explorer»։ World Bank։ Վերցված է 16 November 2016 
  2. Louisiana Official Site on Languages, accessed August 22, 2016
  3. Worldometers pages on the population of French Guiana, Martinique and Guadeloupe, accessed April 24, 2018