Աշխարհի ամենաեկամտաբեր ընկերությունների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Սույն հոդվածում ներկայացված են ամենաբարձր ընդհանուր եկամտի արդյունքներ գրանցած աշխարհի խոշորագույն հանրային, մասնավոր և/կամ պետական ձեռնարկությունները։ Ցանկում ներկայացված ընկերություններից յուրաքանչյուրի գրանցած եկամտային չափաբաժինը գերազանցում է 110 միլիարդ ԱՄՆ դոլարը։ Ներկայացված ընկերությունների 1/3-ը ներգրավված է նավթարդյունաբերության և գազարդյունաբերության ոլորտներում։

Պետական ձեռնարկությունների վերաբերյալ նորացվող տեղեկատվության հասանելիությունն ու վստահելիությունը կարող է տատանվել ըստ տվյալ երկի, ուտի սույն ցանկը կարող է անավարտ համարվել։ Չնայած ներկայացված մի շարք ընկերություններ իրենց ֆինանսատնտեսական հաշվետվություններում օգտագործում են ազգային տարադրամներ, եկամտային բոլոր ցուցանիշները ցանկում ներկայացված են ԱՄՆ դոլարով։ Փոխարժեքի տատանումների պատճառով եկամուտների դոլարային արժեքները կարճ ժամկետներում կարող են նշանակալիորեն փոփոխության ենթարկվել։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

     Պետական ձեռնարկություն

Դասակարգում Անվանում Արդյունաբերություն Եկամուտ (միլիարդ ԱՄՆ դոլար) ՖՏ Եկամտի աճ Աշխատող Գլխամաս Գործադիր տնօրեն Աղբյուր (ներ)
1 Walmart Մանրամեծածախ առևտուր $486 Հունվարի 31, 2015
Green Arrow Up Darker.svg 1.9%
2 200 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Բենտոնվիլ Դագ Մաքմիլոն [1]
2 Sinopec Նավթ և գազ $461 2014
Red Arrow Down.svg 1.7%
358 571 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Պեկին Վան Տիանպու [2]
3 PetroChina Նավթ և գազ $439 2014
Red Arrow Down.svg 1.1%
1 668 072 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Պեկին Ժու Ցզիպին [3]
4 Royal Dutch Shell Նավթ և գազ $421 2014
Red Arrow Down.svg 7.2%
94 000 Նիդերլանդներ Հաագա
Մեծ Բրիտանիա Լոնդոն
Բեն վան Բյուրդեն [4]
5 ExxonMobil Նավթ և գազ $394 2014
Red Arrow Down.svg 6.8%
75 300 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Իրվինգ Ռեքս Թիլերսոն [5]
6 Aramco Նավթ և գազ $378 2014
Green Arrow Up Darker.svg 6.2%
60 000 Սաուդյան Արաբիա Դահրան Խալիդ Ալ-Ֆալիհ [6]
7 BP Նավթ և գազ $359 2014
Red Arrow Down.svg 10.5%
83 900 Մեծ Բրիտանիա Լոնդոն Բոբ Դադլի [7]
8 State Grid Էլեկտրաէներգիա $333 2014
Green Arrow Up Darker.svg 8.9%
1 564 000 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Պեկին Լիու Ժենյա [8]
9 Toyota Ավտոմեքենաշինություն $326 Մարտի 31, 2015
Green Arrow Up Darker.svg 6.0%
326 000 Ճապոնիա Տոյոտա Ակիո Տոյոդա [9]
10 Samsung Կոնգլոմերատ $305 2014
Red Arrow Down.svg 7.2%
489,000 Հարավային Կորեա Սուվոն Լի Կուն-հի [10]
11 Vitol Բորսային ապրանքներ $270 2014
Red Arrow Down.svg 13.7%
5441 {{{2}}} Ռոտերդամ
Շվեյցարիա Ժնև
Իեն Թեյլոր [11]
12 Volkswagen Ավտոմեքենաշինություն $244 2014
Green Arrow Up Darker.svg 2.8%
572 800 Գերմանիա Վոլֆսբուրգ Մարտին Վինթերքորն [12]
13 Glencore Բորսային ապրանքներ $221 2014
Red Arrow Down.svg 5.3%
181,000 Շվեյցարիա Բաար Իվան Գլազենբերգ [13]
14 Total Նավթ և գազ $212 2014
Red Arrow Down.svg 11.5%
100,307 Ֆրանսիա Կուրբևուա Պատրիկ Պույան [14]
15 Chevron Նավթ և գազ $200 2014
Red Arrow Down.svg 9.8%
64 700 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Սան Ռամոն Ջոն Ուոթսոն [15]
16 Berkshire Hathaway Կոնգլոմերատ $195 2014
Green Arrow Up Darker.svg 6.9%
316 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Օմահա Ուորեն Բաֆեթ [16]
17 Apple Inc. Էլեկտրոնիկա $183 Սեպտեմբերի 27, 2014
Green Arrow Up Darker.svg 7.0%
80 300 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Կուպերտինո Թիմ Կուկ [17]
18 McKesson Դեղագործություն $179 Մարտի 31, 2015
Green Arrow Up Darker.svg 30.1%
32 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Սան Ֆրանցիսկո Ջոն Համերգրեն [18]
19 China Railway Տրանսպորտ $163 2014
Red Arrow Down.svg 4.7%
2 045 600 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Պեկին Շեն Գունցզու [19]
20 Phillips 66 Նավթ և գազ $161 2014
Red Arrow Down.svg 6.4%
13 500 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Հյուստոն Գրեգ Գարլենդ [20]
21 Japan Post Holdings Կոնգլոմերատ $157 Մարտի 31, 2015
Red Arrow Down.svg 6.9%
229 000 Ճապոնիա Տոկիո Ժիրո Սաիտո [21]
22 Daimler Ավտոմեքենաշինություն $157 2014
Green Arrow Up Darker.svg 10.1%
275 087 Գերմանիա Շտուտգարտ Դիթեր Զեթշե [22]
23 General Motors Ավտոմեքենաշինություն $155 2014
Green Arrow Up Darker.svg 0.3%
284 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Դետրոյթ Մերի Բարրա [23]
24 General Electric Կոնգլոմերատ $149 2014
Green Arrow Up Darker.svg 1.7%
305 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Ֆեյրֆիլդ Ջեֆրի Ինմելթ [24]
25 Allianz Ֆինանսային ծառայություններ $148 2014
Green Arrow Up Darker.svg 10.4%
147,425 Գերմանիա Մյունխեն Օլիվեր Բատե [25]
26 Exor Ֆինանսային ծառայություններ $148 2014
Green Arrow Up Darker.svg 7.8%
318 562 Իտալիա Թուրին Ջոն Էլկան [26]
27 Ford Ավտոմեքենաշինություն $144 2014
Red Arrow Down.svg 2.0%
164 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Դիրբորն Մարկ Ֆիլդս [27]
28 Petrobras Նավթ և գազ $144 2014
Green Arrow Up Darker.svg 1.6%
86 111 Բրազիլիա Ռիո դե Ժանեյրո Ալդեմիր Բենդինե [28]
29 Lukoil Նավթ և գազ $144 2014
Green Arrow Up Darker.svg 1.9%
120 000 Ռուսաստան Մոսկվա Վագիտ Ալեկբերով [29]
30 CVS Health Մանրամեծածախ առևտուր $139 2014
Green Arrow Up Darker.svg 9.9%
208 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Վունսոքեթ Լարի Մերլո [30]
31 ICBC Ֆինանսական ծառայություններ $137 2014
Green Arrow Up Darker.svg 10.8%
405 354 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Պեկին Ցիան Ցիանկին [31]
32 E·ON Էլեկտրաէներգիա $135 2014
Red Arrow Down.svg 9.8%
79 000 Գերմանիա Դյուսելֆորֆ Յոհաննես Տեյսսեն [32]
33 Foxconn Էլէկտրոնիկա $133 2014
Green Arrow Up Darker.svg 6.6%
1 290 000 Չինաստանի Հանրապետություն Տուչենգ Թերրի Գու [33]
34 Eni Նավթ և գազ $133 2014
Red Arrow Down.svg 4.4%
82 289 {{{2}}} Հռոմ Պաոլո Սկարոնի [34]
35 AT&T Հեռահաղորդակցություն $132 2014
Green Arrow Up Darker.svg 2.9%
256 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Դալաս Ռենդալ Սթիվենսոն [35]
36 Valero Նավթ և գազ $131 2014
Red Arrow Down.svg 5.5%
22 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Սան Անտոնիո Ուիլյամ Քլեսսե [36]
37 United Health Առողջապահություն $131 2014
Green Arrow Up Darker.svg 6.5%
99 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Մինետոկա Սթիվեն Հեմսլի [37]
38 Venezuela Petroleum Նավթ և գազ $128 2014
Red Arrow Down.svg 4.4%
121 000 {{{2}}} Կարակաս Ռաֆայել Ռամիրես [38]
39 Trafigura Commodities $128 Սեպտեմբերի 30, 2014
Red Arrow Down.svg 0.4%
5326 Շվեյցարիա Լյուցեռն Կլոդ Դոֆին [39]
40 Verizon Հեռահաղորդակցություն $127 2014
Green Arrow Up Darker.svg 5.4%
176 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք Լոուել Մաքադամ [40]
41 China Construction Engineering Շինարարություն $125 2014
Green Arrow Up Darker.svg 17.3%
216 824 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Պեկին Յի Ցուն [41]
42 Cargill Սննդի վերամշակում $120 Մարտի 31, 2015
Red Arrow Down.svg 12.0%
158 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Ուայզատա Դեյվ Մաքլենան [42]
43 AmerisourceBergen Դեղագործություն $120 Սեպտեմբերի 30, 2014
Green Arrow Up Darker.svg 35.9%
14 500 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Չեստերբրուք Սթիվեն Քոլիս [43]
44 Honda Ավտոմեքենաշինություն $119 2014
Green Arrow Up Darker.svg 20.0%
198 561 {{{2}}} Տոկիո Տականոբու Իտո [44]
45 Koch Industries Կոնգլոմերատ $115 2014
Green Arrow Up Darker.svg 4.5%
100 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Վիչիտա Չարլզ Քոչ [45]
46 Costco Մանրամեծածախ առևտուր $113 2014
Green Arrow Up Darker.svg 7.1%
189 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Իսաքուա Վ. Քրեյգ Ջելինեկ [46]
47 Hewlett-Packard Էլեկտրոնիկա $111 Հոկտեմբերի 31, 2014
Red Arrow Down.svg 0.8%
302 000 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Պալո Ալտո, Կալիֆորնիա, ԱՄՆ Մեգ Ուիթման [47]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Walmart announces Q4»։ Walmart։ փետրվարի 19, 2015 
  2. 2013 Sinopec Group Annual Report (page 14) 2,825,914 RMB millions, then using the December 31, 2014 exchange rate of 6.2050 Chinese yuan = 1 US dollar
  3. 2014 CNPC Annual Report (page 43). 2,729,956.16 million yuans, then using the December 31, 2014 exchange rate of 6.2068 Chinese yuan = 1 US dollar
  4. Royal Dutch Shell Annual Report and Form 20-F 2013 (Page 22) (Report). Royal Dutch Shell. http://reports.shell.com/annual-report/2013/servicepages/downloads/files/entire_shell_ar13.pdf. 
  5. EXXON MOBIL CORPORATION Form 10-K, Google Finance, March 21, 2015
  6. «Saudi Aramco Layoffs»։ Bloomberg News 
  7. Annual Report and Form 20-F: 2014 (Report). BP. p. 122. http://www.bp.com/content/dam/bp/pdf/investors/BP_Annual_Report_and_Form_20F_2014.pdf։ Վերցված է մարտի 9, 2014. 
  8. 2014中企500强发布:中石化第一 前37均是国企(榜单). 2,049,800.14 RMB millions, then using the December 31, 2013 exchange rate of 6.0537 Chinese yuan = 1 US dollar
  9. Toyota Motor Corporation 2015 Annual Report (page 11). 27,234,521 million yen, then using the March 31, 2015 exchange rate of 120.04 = 1 US dollar
  10. Samsung Profile 2014
  11. Vitol Group Key Statistics for 2013
  12. Volkswagen AG Annual Report 2014. 202 billion euros, then using the December 31, 2014 exchange rate of 1 euro = 1.2101 US dollar
  13. «Preliminary Results 2014» (PDF)։ Glencore։ Վերցված է մարտի 15, 2015 
  14. «Annual Report 2014»։ Total։ Վերցված է հոկտեմբերի 7, 2015 
  15. 2014 Chevron From 10-K
  16. 2014 Annual Report
  17. 2014 Apple Form 10-K (page 27)
  18. McKesson Fiscal 2015 Full-Year Results
  19. [1]
  20. «2014 Phillips 66 Summary Annual Report»։ Phillips 66։ Վերցված է հոկտեմբերի 7, 2015 
  21. FY 2015 Japan Post Group Annual Report (page 25). 15,240,126 million yen, then using the March 31, 2015 exchange rate of 103.2365 = 1 US dollar
  22. Daimler Annual Report 2014 (page 2). 129.872 billion euros, then using the December 31, 2014 exchange rate of 1 euro = 1.2101 US dollar
  23. «2014 Form 10-K, General Motors Company»։ Google Finance 
  24. 2014 GE Form 10-K (page 51)
  25. 2014 Allianz Group Annual Report. 122.253 billion euros, then using the December 31, 2014 exchange rate of 1 euro = 1.2101 US dollar
  26. 2014 Exor Annual Report. 122.246 billion euros, then using the December 31, 2014 exchange rate of 1 euro = 1.2101 US dollar
  27. «2014 Annual Report» (PDF)։ USA: United States Securities and Exchange Commission։ փետրվարի 13, 2015 
  28. 2014 Petrobras Financial Results (page 5)
  29. 2014 Lukoil Annual Report
  30. «2014 Annual Report - CVS Health Investors» (pdf)։ cvshealth.com։ սեպտեմբերի 1, 2015 
  31. «2014 Annual Report» 
  32. E.ON 2014 Annual Report (page 2). 111.556 billion euros, then using the December 31, 2014 exchange rate of 1 euro = 1.2101 US dollar
  33. 2014 Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. Annual Report (page 100). 4,213,172,321 billion New Taiwanese dollars, then using the December 31, 2014 exchange rate of 1 US dollar = 31.6090 TWD
  34. 2014 Eni Form 20-F (page 13). 109.847 billion euros, then using the December 31, 2014 exchange rate of 1 euro = 1.2101 US dollar
  35. 2014 AT&T Annual Report (page 12)
  36. 2014 2014 Summary Annual Report
  37. 2014 UnitedHealth Annual Report (page 2)
  38. Venezuelan state firm PDVSA's oil revenue slips 7.6 percent in 2014
  39. 2014 Trafigura Financials
  40. 14_vz_annual_report.pdf 2014 Verizon Annual Report (page 11)
  41. «China State Construction Financials»։ Bloomberg 
  42. «2015 Fact Sheet»։ Cargill, Inc. 
  43. Summary Annual Report 2014 (page 22)
  44. «Financial Results: Honda Motor Company» (PDF)։ April 2014։ Վերցված է դեկտեմբերի 20, 2014 
  45. Koch Industries Fact sheet
  46. «COSTCO WHOLESALE CORP /NEW 2014 Q2 Quarterly Report Form (10-Q)» (XBRL)։ United States Securities and Exchange Commission։ մարտի 14, 2014 
  47. «Hewlett-Packard Company Financial Statements»։ United States Securities and Exchange Commission