NBA-ի պատմության ամենաբարձրահասակ բասկետբոլիստների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Սույն հոդվածում ներկայացված է Բասկետբոլի ազգային ասոցիացիայի (NBA) պատմության ամենաբարձրահասակ բասկետբոլիստների ցանկը։ 2013-14 մրցաշրջանի դրությամբ լիգայի ամենաբարձրահասակ մարզիկն է տանզանացի Հաշիմ Թաբիտը (221 սմ)։

Նեյսմիթի անվան բասկետբոլի փառքի սրահ առաջադրված ամենաբարձրահասակ մարզիկն է Ռալֆ Սեմփսոնը։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

^ NBA-ի ներկայիս բասկետբոլիստ
* Առաջադրվել է Նեյսմիթի անվան բասկետբոլի փառքի սրահ
Խ Անցկացրած խաղեր Մվր Միավորներ Մ/խ Միավորները խաղում
ՆԱ% Նետման արդյունավետություն Տ% Տուգանային նետման արդյունավետություն Անդ Անդրադարձներ
Ա/խ Անդրադարձները խաղում Բլկ Բլոկշոտեր Բ/խ Բլոկշոտերը խաղում
Հասակ Քաշ Բասկետբոլիստ Երկիր Ակումբներ Խ Մվր Մ/խ ՆԱ% ՏԱ% Անդ Ա/խ Բլկ Բ/խ Նշում
231 սմ 143 կգ Գեորգե Մուրեշան Ռումինիա Ռումինիա Վաշինգտոն Բալեթս (1993–1997)
Նյու Ջերսի Նեթս (1998–2000)
307 3020 9,8 0,573 0,644 1957 6,4 455 1,5 Մանուտե Բոլի հետ միասին համարվել է 1990-ականների ամենաբարձրահասակ բասկետբոլիստը
231 սմ 91 կգ Մանուտե Բոլ Սուդան Սուդան Վաշինգտոն Բալեթս (1985–1988, 1994)
Գոլդեն սթեյթ Ուորիորս (1988–1990, 1994)
Ֆիլադելֆիա Սևնթի Սիքսերս (1990–1993, 1994)
Մայամի Հիթ (1994)
624 1599 2,6 0.407 0.561 2647 4,2 2086 3,3 1987-88 մրցաշրջանում եղել է NBA-ի պատմության ամենակարճահասակ բասկետբոլիստի՝ Մագզի Բոգզի խաղընկերը («Վաշինգտոն Բալեթսի» կազմում)։ Միակն է NBA-ում, ով կարիերայի ընթացքում հավաքել է ավելի շատ բլոկշոտեր, քան միավորներ։ 1985 թվականին նորամուտը կատարելիս կշռել է ընդամենը 88 կգ։
229 սմ 125 կգ Շոն Բրեդլի Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Գերմանիա Գերմանիա
Ֆիլադելֆիա Սևնթի Սիքսերս (1993–1995)
Նյու Ջերսի Նեթս (1995–1997)
Դալաս Մավերիքս (1997–2005)
832 6752 8,1 0,457 0,716 5268 6,3 2119 2,5 Ծնվել է Գերմանիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետությունում` ամերիկացի ծնողների ընտանիքում։ 1993 թվականին նորամուտը կատարելիս կշռել է 106 կգ։
229 սմ 141 կգ Յաո Մինգ Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Հյուստոն Ռոքեթս (2002–2011) 481 9196 19,1 0,525 0,832 4467 9,3 912 1,9 Ամենաբարձրահասակ բասկետբոլիստը, ով առնվազն մեկ անգամ մասնակցություն է ունեցել Բոլոր աստեղրի խաղում։
226 սմ 113 կգ Չակ Նևիթ Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Հյուստոն Ռոքեթս (1982–1983, 1988–1990)
Լոս Անջելես Լեյքերս (1984–1985)
Դետրոյթ Փիստոնս (1985–1988)
Չիկագո Բուլս (1991)
Սան Անտոնիո Սփըրս (1993)
155 251 1,6 0,438 0,589 239 1,5 111 0,7 NBA-ի առաջնությունը հաղթած ամենաբարձրահասակ բասկետբոլիստը։
226 սմ 138 կգ Պավել Պոդկոլզին Ռուսաստան Ռուսաստան Դալաս Մավերիքս (2004–2006) 6 4 0,7 0.000 0,500 9 1,5 1 0,1
226 սմ 125 կգ Սլավկո Վրանեշ Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա Պորտլենդ Թրեյլ Բլեյզերս (2004) 1 0 0,0 0,000 0 0,0 0 0,0 NBA-ում անցկացրել է ընդամենը մեկ հանդիպում` 2004 թվականի հունվարի 8-ին՝ ընդդեմ «Մինեսոտա Թիմբերվուլվզի»։ Խաղացել է 3 րոպե՝ կատարելով մեկ ձախողված նետման փորձ և գործելով մեկ տուգանք։ ըստ NBA-ի՝ Վրանեշի հասակն այդ ժամանակ եղել է 226 սմ, ինչն ըստ բազմաթիվ աղբյուրների ժամանակի ընթացքում ավելացել և այժմ կազմում է 230 սմ։
224 սմ 132 կգ Մարկ Իթոն Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Յութա Ջազ (1982–1993) 875 5216 6,0 0,458 0,649 6939 7,9 3064 3,5 Մինչ օրս ունի սահմանած ռեկորդ՝ մեկ մրցաշրջանում (5,56 բ/խ) և կարիերայի ընթացքում (3,50 բ/խ) գրանցած բլոկշոտերի կատեգորիայում։
224 սմ 113 կգ Ռիկ Սմիթս Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ Ինդիանա Փեյսերս (1988–2000) 867 12 871 14,8 0,507 0,773 5277 6,1 1111 1,3
224 սմ 107 կգ Ռալֆ Սեմփսոն* Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Հյուստոն Ռոքեթս (1983–1987)
Գոլդեն սթեյթ Ուորիորս (1987–1989)
Սակրամենտո Քինգս (1989–1991)
Վաշինգտոն Բալեթս (1991–1992)
456 7039 15,4 0,486 0,661 4011 8,8 752 1,6 Փառքի սրահ առաջադրված ամենաբարձրահասակ բասկետբոլիստը
224 սմ 147 կգ Փրիստ Լոդերդեյլ Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Ատլանտա Հոքս (1996–1997)
Դենվեր Նագեթս (1997–1998)
74 255 3,4 0,472 0,554 143 1,9 26 0,4
224 սմ 147 կգ Ռենդի Բրուեր Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Միլուոքի Բաքս (1983–1990)
Մինեսոտա Թիմբերվուլվզ (1990–1992)
Ատլանտա Հոքս (1992–1993)
Սակրամենտո Քինգս (1993)
681 4599 6,8 0,467 0,628 2986 4,4 750 1,1
221 սմ 96 կգ Քիթ Քլոս Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Լոս Անջելես Կլիպերս (1997–2000) 130 502 3,9 0,471 0,606 372 2,9 163 1,3 Համալսարանային տարիներին ունեցել է 5,9 բ/խ միջին ցուցանիշ, ինչև NCAA I դիվիզայի ռեկորդ է։
221 սմ 107 կգ Սուիդ Հալբրուկ Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Սիրաքյուս Նեյշընըլզ (1960–1962) 143 786 5,5 0,347 0,591 949 6,6
221 սմ 118 կգ Ժիդրունաս Իլգաուսկաս Լիտվա Լիտվա Կլիվլենդ Կավալիերս (1997–2010)
Մայամի Հիթ (2010–2011)
771 10 616 13,8 0,475 0,780 5904 7,7 1269 1,6
7 ft 3 in (2.21 m) 250 lb (113 kg) Ալեքսանդր Ռադոյեվիչ Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա
Տորոնտո Ռեպտորս (1999–2000)
Յութա Ջազ (2004–2005)
15 26 1,7 0,308 0,625 36 2,4 3 0,2
221 սմ 132 կգ Պիտեր Ջոն Ռամոս Պուերտո Ռիկո Պուերտո Ռիկո Վաշինգտոն Վիզարդս (2004-2005) 6 11 1,8 0,500 0,500 4 0,7 1 0,2
221 սմ 132 կգ Արվիդաս Սաբոնիս* Լիտվա Լիտվա Պորտլենդ Թրեյլ Բլեյզերս (1995–2001, 2002-2003) 470 5629 12,0 0,500 0,786 3436 7,3 494 1,1 Սաբոնիսն սկզբնապես ընտրվել է NBA-ի 1986 թվականի դրաֆթի առաջին ռաունդի 24-րդ ընտրությամբ, սակայն Խորհրդային իշխանությունների վարած «երկաթե վարագույրի» քաղաքականության պատճառով ամերիկյան լիգայում հանդես գալ նրան հաջողվել է միայն միության փլուզումից հետո։
221 սմ 138 կգ Հա Սեն Ցզին Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա Պորտլենդ Թրեյլ Բլեյզերս (2005–2006) 46 70 1,5 0,519 0,500 67 1,5 13 0,3 NBA-ում հանդես եկած միակ հարավկորեացին։
221 սմ 121 կգ Հաշիմ Թաբիտ^ Տանզանիա Տանզանիա Մեմֆիս Գրիզլիս (2009–2011)
Հյուստոն Ռոքեթս (2010–2012)
Պորտլենդ Թրեյլ Բլեյզերս (2012)
Օկլահոմա սիթի Թանդեր (2012–2014)
Դետրոյթ Փիստոնս (2014–այժմ)
224 483 2,2 0,567 0,578 595 2,7 184 0,8 NBA-ում հանդես եկած միակ տանզանացին։

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]