Մարալիկի շրջանի հոգևոր կենտրոնների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացվում է Մարալիկի շրջանի վանական համալիրների, եկեղեցիների և մատուռների ցանկը[1][2][3][4][5][6][7][8]

# Պատկեր Անուն Կառուցման տարեթիվ Բնակավայր և հեռավորությունը նրանից Լրացուցիչ տվյալներ
1 Եկեղեցի Սուրբ Աստվածածին «Կարմիր վանք» Եկեղեցի Սուրբ Աստվածածին «Կարմիր վանք» վերակառ. 1903 թ. Մարալիկ քաղաքի ամ եզրին Կանգուն:
2 Եկեղեցի Սբ. Պողոս-Պետրոս 5-6 դդ. Մարալիկ քաղաքից 7-8 կմ ամ, «Ղըռըխ» վայրում, գյուղատեղիում
3 Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս 19 դ. Մարալիկ քաղաքի ամ մասում
4 Մատուռ «Ղուշի» ուշ միջնադար Մարալիկ քաղաքից 4.5 կմ հս-աե
5 Տաճար Երերույք (Սբ. Կարապետ) Տաճար Երերույք (Սբ. Կարապետ) 5 դ. Անիպեմզա գյուղի աե կողմում, Երերույք գյուղատեղիում Կիսավեր: Այն իրենից ներկայացնում է հայոց ճարտարապետության գլուխգործոց, այդ իսկ պատճառով էլ ընդգրկված է Համաշխարհային ժառանգության նախնական ցանկի օբյեկտ
6 Եկեղեցի 5-6 դդ. Անիպեմզա գյուղի աե կողմում, Երերույք գյուղատեղիում, տաճարից 25 մ հվ-աե Ավերված, պահպանվել է պայտաձև խորանը:
7 Եկեղեցի վերակառ. 19դ. Աղին գյուղից 1 կմ աե
8 Եկեղեցի Սբ. Հակոբ 1878 թ. Աղին գյուղի մեջ
9 Մատուռ «Թուխ Մանուկ» 19 դ. Աղին գյուղի մեջ
10 Մատուռ «Թուխ Մանուկ» 11-12 դդ. Աղին գյուղից 3.5 կմ հվ-աե
11 Եկեղեցի 20 դ. Բագրավան գյուղի մեջ
12 Եկեղեցի Սբ. Պողոս-Պետրոս Եկեղեցի Սբ. Պողոս-Պետրոս 10-12 դդ. Բարձրաշեն գյուղի 1 կմ հս-ամ, բարձրադիր վայրում Կանգուն:
13 Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 7 դ. Բարձրաշեն գյուղի մեջ Խաչաձև, կենտրոնագմբեթ:
14 Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1888-1912 թթ. Գուսանագյուղ գյուղի մեջ Քանդվել է 1926 թ. երկրաշարժից:
15 Եկեղեցի 5-6 դդ. Գուսանագյուղ գյուղի հվ-ամ եզրին Ավերված:
16 Եկեղեցի Սբ. Պողոս-Պետրոս 10-12 դդ. Իսահակյան գյուղից աե, Մարալիկ-Բարձրաշեն ճանապարհին
17 Եկեղեցի 1908 թ. Լանջիկ գյուղի մեջ
18 Մատուռ «Կենաց Խաչ» 19 դ. Լանջիկ գյուղի հվ-աե կողմում
19 Մատուռ «Սրբատեղ» Լուսաղբյուր գյուղի մեջ
20 Եկեղեցի Նորշեն գյուղի մեջ
21 Մատուռ 4-5 դդ. Հայկաձոր գյուղ, Ախուրյանի կիրճում, Հոռոմոսի վանքի դիմաց, քարանձավային բնակավայրում Ժայռափոր:
22 Եկեղեցի «Կարմիր վանք» (Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ) Եկեղեցի «Կարմիր վանք» (Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ) 985 թ. Հայկաձոր գյուղի մեջ Կառուցել է Սարգիս եպիսկոպոսը: Գտնվում է չեզոք գոտում, այցելելու համար պետք է դիմել Հայ-թուրքական սահմանը պահող ռուսական զորքերի վարչությանը:
23 Եկեղեցի 1883 թ. Ձիթհանքով գյուղի աե մասում
24 Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին վերակառ. 19 դ. Ձիթհանքով գյուղի մեջ
25 Եկեղեցի Սբ. Խաչ 1901. Ձիթհանքով գյուղի մեջ
26 Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1869 թ. Ձորակապ գյուղի մեջ
27 Մատուռ «Հալիվոր պապ» Ձորակապ գյուղի մեջ
28 Մատուռ Սբ. Մինաս Շիրակավան գյուղի մեջ
29 Եկեղեցի Եկեղեցի 1867 թ. Ջրափի գյուղի հս կողմում, Գյումրի-Արմավիր ճանապարհից 300 մ աե Տեղափոխված է Վերին Ջրափի գյուղից:
30 Եկեղեցի 7 դ. Ջրափի գյուղի հս կողմում, Գյումրի-Արմավիր ճանապարհից 300 մ աե Տեղափոխված է Շիրակավանից:
31 Եկեղեցի 19 դ. Ջրափի գյուղի մեջ
32 Եկեղեցի 7 դ. Ջրափի գյուղի հս կողմում, Գյումրի-Արմավիր ճանապարհից 300 մ աե Տեղափոխված է Շիրակավանից:
33 Հոգեվանք Վանական համալիր Հոգեվանք («Կարմիր վանք») 5-13 դդ. Սառնաղբյուր գյուղից 2 կմ հս-ամ, Մարալիկ տանող ճանապարհի ձախ կողմում, «Վանքի ձոր» գյուղատեղիում Կանգուն է մեկ եկեղեցին:
34 Եկեղեցի 5-6 դդ. Սառնաղբյուր գյուղից 6 կմ հվ-աե, «Դալի Ղազարի խարաբեք» վայրում, գյուղատեղիում
35 Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 5-6 դդ. Սառնաղբյուր գյուղից 6.5 կմ աե, «Չայիրների խարաբեք» վայրում, գյուղատեղիում
36 Եկեղեցի Սառնաղբյուր գյուղից 2 կմ աե, «Սոյա ձոր» վայրում, գյուղատեղիում
37 Եկեղեցի Սբ. Թադեոս Առաքյալ Եկեղեցի Սբ. Թադեոս Առաքյալ 1883 թ. Սառնաղբյուր գյուղից մեջ Եռանավ բազիլիկ:
38 Եկեղեցի Սբ. Հակոբ 5 դ. վերակառ. 18-19 դդ. Սառնաղբյուր գյուղի աե եզրին Կիսավեր:
39 Մատուռ 13-14 դդ. Սառնաղբյուր գյուղից 2 կմ հս-ամ
40 Մատուռ 17-18 դդ. Սառնաղբյուր գյուղի հս-աե եզրին
41 Մատուռ 17-18 դդ. վերակառ. 1978 թ. Սառնաղբյուր գյուղի հս կողմում, Կ. Հովհաննիսյանի տնամերձում
42 Քարայր «Գրիգոր Լուսավորիչի» Քարայր «Գրիգոր Լուսավորիչի» միջնադար Սառնաղբյուր գյուղի հվ-աե մասում Ուխտատեղի:
43 Եկեղեցի 11 դ. Սարակապ գյուղից 2.5 կմ հվ
44 Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 7 դ. վերանոր. 1885-1887 թթ. Սարակապ գյուղի աե մասում
45 Մատուռ Սբ. Կարապետ 12-13 դդ. վերակառ. 20 դ. Սարակապ գյուղի հս-աե եզրին
46 Մատուռ Սբ. Հովհաննես 17-18 դդ. վերակառ. 20 դ. Սարակապ գյուղի հվ մասում
47 Մատուռ «Ծակ քար» Սարակապ գյուղիc 2.5 կմ հվ
48 Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1866 թ. Քարաբերդ գյուղի մեջ Կառուցված է հին մատուռի տեղում:
49 Մատուռ Թուխ Մանուկ 19-20 դդ. Քարաբերդ գյուղի ամ մասում

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]