Նոյեմբերյանի շրջանի հոգևոր կենտրոնների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացվում է Նոյեմբերյանի շրջանի վանական համալիրների, եկեղեցիների և մատուռների ցանկը[1][2][3][4][5][6][7][8]

# Պատկեր Անուն Կառուցման տարեթիվ Բնակավայր և հեռավորությունը նրանից Լրացուցիչ տվյալներ
1 Եկեղեցի «Ջուխտակեղցի» 13-14 դդ. Նոյեմբերյան քաղաքից 1.8 կմ հվ-ամ, սարի վրա
2 Մատուռ վերակառ. 20 դ. սկզբին Նոյեմբերյան քաղաքից 10 կմ ամ
3 Սուրբ Հակոբ եկեղեցի (Արճիս) Եկեղեցի Սբ Հակոբ 19 դ. Արճիս գյուղի մեջ Կիսավեր է, եռանավ բազիլիկ։
4 Մատուռ 19 դ. Արճիս գյուղի մեջ, եկեղեցուց հվ-ամ
5 Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 4-5 դդ. Բաղանիս գյուղի հս եզրի բլրալանջին Պահպանվել են խորանի հատվածը, հս պատը և հս-ամ անկյունաշարը։
6 Եկեղեցի Սբ. Նշան 17-18 դդ. Բերդավան գյուղից 1 կմ աե, «Ղալինջաքար» ամրոցի և բրոնզեդարյան բնակատեղիի միջակայքում ընկած գյուղատեղիում Եռանավ բազիլիկ, ավերված։
7 Մատուռ 12-13 դդ. Բերդավան գյուղից 1 կմ աե, «Ղալինջաքար» ամրոցի և բրոնզեդարյան բնակատեղիի միջակայքում ընկած գյուղատեղիում Պահպանվել են պատերը 1-1.5 մ բարձրությամբ։
8 Մատուռ 16-17 դդ. Բերդավան գյուղի հվ եզրին
9 Սուրբ Սարգիս վանական համալիր Վանական Համալիր Սբ. Սարգիս 16-19 դդ. Դովեղ գյուղից 4 կմ հվ-աե, ձորալանջին Վերակառուցվել է 1845-1849 թթ., խորանում ագուցված են խաչքարերի բեկորներ։
10 Եկեղեցի 19 դ. Լճկաձոր գյուղի մեջ Կիսավեր է, պահպանվել են պատերը 3 մ բարձրությամբ։
11 Մատուռ «Խեչի ձոր» 18 դ. Լճկաձոր գյուղից 3 կմ հս-աե, նույնանուն տեղամասում Փլված են տանիքը և պատերի վերնամասերը ։
12 Եկեղեցի «Կոնդոխավանք» 13-14 դդ. Կողբ գյուղից 13 կմ հվ-ամ, «Կոնդոխավանք» ամրոցի տարածքում
13 Եկեղեցի 12-13 դդ. Կողբ գյուղից 1 կմ հվ, գերեզմանոցում Քանդված են ծածկը, ամ պատը և հվ պատի մի մասը։
14 Մատուռ 12-13 դդ. Կողբ գյուղից 1 կմ հվ, գերեզմանոցում, եկեղեցուց 10 մ հվ Պահպանվել է խորանի հատվածը։
15 Մատուռ 12-13 դդ. Կողբ գյուղից 1.5 կմ ամ, նույնանուն վայրում, գերեզմանոցի կենտրոնում Պահպանվել են պատերը` 1.5 մ բարձրությամբ։
16 Եկեղեցի «Ագեղցի» վերակառ. 17 դ. Կողբ գյուղից 1 կմ հվ-ամ Քանդված են թաղը և հվ պատը, խորանում ագուցված են խաչքարերի բեկորներ։
17 Եկեղեցի «Տվարաեղցի» 6-7 դդ. Կողբ գյուղից 2.5-3 կմ հվ-ամ, «Տվարաեղցի» («Տվարագեղցի») գյուղատեղիում Եռանավ բազիլիկ, կիսավեր, վերակառուցվել է 1258 թ.:
18 Մատուռ 10-12 դդ. Կողբ գյուղից 2.5-3 կմ հվ-ամ, «Տվարաեղցի» («Տվարագեղցի») գյուղատեղիից 0.5 կմ հս, սարի գագաթին Ավերված։
19 Մատուռ 17-18 դդ. Կողբ գյուղից 3 կմ հս-ամ, հանդամիջյան ճանապարհից աջ, սարալանջին, «Վարդգեղ» գյուղատեղիի կենտրոնական մասում Պահպանվել են պատերը` 1.5 մ բարձրությամբ։
20 Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 14-15 դդ. Կողբ գյուղից 3 կմ հս-աե
21 Եկեղեցի «Վարդապետի» 7 դ. Կողբ գյուղի մեջ, հրապարակից 300 մ հս-ամ, տնամերձ հողամասում Պահպանվել են հիմքերը։
22 Վանական համալիր Մշկավանք (Մշակավանք) Վանական համալիր Մշկավանք (Մշակավանք) 12-13 դդ. Կողբ գյուղից 3-4 կմ հվ-ամ, անտառապատ սարավանդի վրա Վերանորոգված է։
23 Մատուռ 12-13 դդ. Կողբ գյուղից 4 կմ հվ-աե, սարալանջին, «Գեղատեղ» գյուղատեղիում
24 Ոսկեպարի սուրբ Աստվածածին եկեղեցի Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 7 դ. Ոսկեպար գյուղից 1 կմ հս-աե, Ոսկեպար գետակի ձախ կողմում, բլրալանջին Կենտրոնագմբեթ, խաչաձև։
25 Ոսկեպար, Ջուխտակ եղցի վանք Վանական համալիր «Ջուխտակ Եղցի» 12-13 դդ. Ոսկեպար գյուղից 18 կմ ամ 3 եկեղեցիներից և և 1 մատուռից կազմված վանական համալիր է։
26 Վանական համալիր «Բերդավանք» Վանական համալիր «Բերդավանք» 12-13 դդ. Ոսկեպար գյուղից 10 կմ ամ Պարսպապատ, աղյուսաշեն վանական համալիր է։
27 Եկեղեցի «Անտառամուտի» ուշ միջնադար Ոսկեպար գյուղի հվ-ամ մասում Պահպանվել է խորանի հատվածը։
28 Եկեղեցի Սբ. Գայանե վերականգն. 2003 թ. Ոսկեվան գյուղի մեջ Վերանվանվել է 2003 թ.:
29 Սրբատեղի «Խեչ» 19-20 դդ. Պտղավան գյուղից 2 կմ աե, դամբանաբլրից 300 մ հվ
30 Եկեղեցի 17-18 դդ. Ջուջևան գյուղի կենտրոնում
31 Մատուռ 16-17 դդ. Ջուջևան գյուղի հվ-ամ եզրին, քարհանքից 50 մ հս-աե Կիսաժայռափոր, կիսավեր։

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]