Տավուշի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Տավուշի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Տավուշի մարզի Տավուշ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 36 հուշարձան (19 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Աղբյուր 1877 թ. գյուղի կենտրոնում 10.30/1 Տ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Կածարեթ» 10 դ. գյուղի հվ-ամ մասում, ժայռի գլխին 10.30/2 Հ ՊԳ-ում` գյուղի հս-ամ եզրին բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ – 20 դ. սկիզբ գյուղի կենտրոնում, Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց 200 մ հս-աե 10.30/3 Տ երկհարկ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. գյուղի հվ մասում, «Կածարեթ» ամրոցի մերձակայքում 10.30/4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի աե եզրին 10.30/4.1 Տ տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. մատուռի մոտ 10.30/4.2 Հ կանգնեցված է պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. մատուռից 10 մ հս 10.30/4.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Վարդանի 17 դ. 10.30/4.4 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Գևորգ 11 դ. 10.30/4.5 Հ ավերված, պահպանվել են աե և ամ պատերի որոշ հատվածներ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-19 դդ. գյուղի հս մասում 10.30/5 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 10.30/5.1 Տ կենցաղային պատկերաքանդակներով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար գյուղից 1 կմ հվ, ջրամբարի մոտ 10.30/6 Տ ավերված, գերեզմանոցից 2 խաչքար տեղափոխել են զորամասի տարածք բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար գյուղից 1.5 կմ հվ, «Շնհավորի թալա» վայրում 10.30/7 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.30/7.1 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար գյուղից 2 կմ հվ-ամ, «Արդամ» հանդամասում 10.30/8 Տ ավերված, պահպանվել են սալատապաններ և խաչքարի 3 պատվանդան բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19 դ. գյուղի մեջ 10.30/9 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Ղանդուռի խաչ» միջնադար գյուղից 500 մ հս, «Խաչի աղբյուր» գյուղատեղի տանող ճանապարհի աջ կողմում 10.30/10 Տ փոքր գերեզմանոց է բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խաչի աղբյուր» միջնադար գյուղից 0.7 կմ հս 10.30/11 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-18 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին 10.30/11.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 10.30/11.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 17-18 դդ. գյուղատեղիից 100 մ աե 10.30/11.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար մատուռի շուրջը 10.30/11.2.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 3-րդ անգամ վերակառ. 1902 թ. գյուղի մեջ 40°54′52″ հս․. լ. 45°24′04″ ավ. ե. / 40.914444° հս․. լ. 45.401111° ավ. ե. / 40.914444; 45.401111 10.30/12 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-19 դդ. եկեղեցու շուրջը 10.30/12.1 Տ ավերված է կառուցապատման հետևանքով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1645 թ. եկեղեցուց հս 10.30/12.1.1 Տ ուղղանկյունաձև, բարձր, երկատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 19 դ. եկեղեցու հվ պատի տակ 10.30/12.1.2 Տ սեղանաձև, վարպետ` Միսակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս-աե սյան ստորին մասում 10.30/12.2 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս-աե սյան ստորին մասում 10.30/12.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. եկեղեցու հս պատին, մկրտության ավազանի խորշում 10.30/12.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գյուղի ամ եզրին, «Գյագնի յալ» վայրում 10.30/13 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ, Վարսենիկ Խաչատրյանի տնամերձ հողամասում 10.30/14 Տ երկատված, կողքին կա 12-13 դդ. խաչքարի բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղից 1 կմ հվ, զորամասի տարածքում 10.30/15 Տ տեղափոխել են մոտակա գերեզմանոցից բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ գյուղից 1 կմ հվ, զորամասի տարածքում 10.30/16 Տ տեղափոխել են մոտակա գերեզմանոցից բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1963 թ. գյուղի հվ մասում 10.30/17 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. գյուղի հվ-ամ եզրին 10.30/18 Հ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Ճգնավորի քար» միջնադար գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ, ժայռի տակ 10.30/19 Տ պահպանվել են խաչքարերի բեկորներ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]