Հարավային Կորեայի քաղաքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Հարավային Կորեայի մեծ քաղաքներն ունեն վարչական կարգավիճակ, որը համարժեք է մարզի վարչական կարգավիճակին։ Սեուլը՝ երկրի ամենամեծ քաղաքն ու մայրաքաղաքը, վարչականորեն առանձնահատուկ կարգավիճակ ունի (թիկպյոլսի), բացի այդ՝ վեց խոշոր այլ քաղաքներ դասակարգվում են որպես անմիջական ենթակայությամբ քաղաքներ կամ մեծ քաղաքներ (կվանյոկսի)։ Մնացած քաղաքները (սի) վարչականորեն մտնում են մարզի կազմի մեջ։ Հարավային Կորեայում քաղաքի վարչական սահմանների մեջ են մտնում նաև նրա արվարձանները, այդ թվում՝ գյուղական։

Քաղաքների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Հանգըլ Հանջա Բնակչությունը 1990,
հազ. մարդ
Բնակչությունը 2000,
հազ. մարդ
Բնակչությունը 2010,
հազ. մարդ
Մարզ
Անդոնգ 안동시 安東市 116,921 181,974 165,399 Հյուսիսային Գյոնգսանգ
Անսան 안산시 安山市 252,407 554,998 699,063 Գյոնգի
Անսոնգ 안성시 安城市  — 132,906 175,824 Գյոնգի
Անյանգ 안양시 安養市 481,240 578,845 596,772 Գյոնգի
Ասան 아산시 牙山市  — 179,900 272,282 Հարավային Չունգչոնգ
Վոնջու 원주시 原州市 179,900 267,849 309,803 Գանգվոն
Իկսան 익산시 益山市  — 322,636 294,479 Հյուսիսային Ջոլա
Ինչոն 인천 광역시 仁川廣域市 1816,328 2466,338 2632,035 Անմիջական ենթակայությամբ քաղաք
Իչհոն 이천시 利川市  — 179,081 192,918 Գյոնգի
Յոնջու 영주시 榮州市 84,344 126,415 108,268 Հյուսիսային Գյոնգսանգ
Յոնգին 용인시 龍仁市  — 384,741 847,138 Գյոնգի
Յոնգչոն 영천시 永川市 48,847 110,918 94,350 Հյուսիսային Գյոնգսանգ
Յոսու 여수시 麗水市 173,135 303,115 268,727 Հարավային Ջոլա
Գաննին 강릉시 龍仁市 152,580 227,856 217,481 Գանգվոն
Կվանգջու 광주 광역시 光州廣域市 1138,717 1350,948 1466,143 Անմիջական ենթակայությամբ քաղաք
Կվանգջու (Գյոնգիդո) 광주시 廣州市  —  — 224,269 Գյոնգի
Գվանգմյոնգ 광명시 光明市 328,423 333,596 326,418 Գյոնգի
Գվանգյանգ 광양시 光陽市  — 132,568 137,100 Հարավային Ջոլա
Գվաչոն 과천시 果川市 72,325 66,592 66,319 Գյոնգի
Գերյոնգ 계룡시 鷄龍市  —  — 41,395 Հարավային Չունգչոնգ
Գյանջու 경주시 慶州市 141,840 275,132 252,750 Հյուսիսային Գյոնգսանգ
Գյոնսանգ 경산시 慶山市 60,494 226,713 260,643 Հյուսիսային Գյոնգսանգ
Գիմջե 김제시 金堤市 55,116 102,428 82,739 Հյուսիսային Ջոլա
Գիմպհո 김포시 金浦市  — 148,576 217,280 Գյոնգի
Գիմհե 김해시 金海市 106,198 330,829 484,244 Հարավային Գյոնգսանգ
Գիմչհոն 김천시 金泉市 81,303 147,269 126,823 Հյուսիսային Գյոնգսանգ
Գոջե 거제시 巨濟市  — 167,231 225,014 Հարավային Գյոնգսանգ
Գոնջու 공주시 公州市 65,163 130,223 120,660 Հարավային Չունգչոնգ
Գոյանգ 고양시 高陽市  — 762,598 897,222 Գյոնգի
Գումի 구미시 龜尾市 206,088 339,457 399,019 Հյուսիսային Գյոնգսանգ
Գունպհո 군포시 軍浦市 100,054 262,593 274,198 Գյոնգի
Գունսան 군산시 群山市 218,112 272,129 258,845 Հյուսիսային Ջոլա
Գուրի 구리시 九里市 109,370 160,485 184,503 Գյոնգի
Միրյանգ 밀양시 密陽市 53,052 115,787 98,564 Հարավային Գյոնգսանգ
Մոկփո 목포시 木浦市 243,035 250,336 248,694 Հարավային Ջոլա
Մունգյոնգ 문경시 聞慶市  — 90,778 68,692 Հյուսիսային Գյոնգսանգ
Նաջու 나주시 羅州市 55,266 99,233 77,825 Հարավային Ջոլա
Նամվոն 남원시 南原市 63,146 94,810 78,425 Հյուսիսային Ջոլա
Նամյանգջու 남양주시 南楊州市  — 339,545 526,639 Գյոնգի
Նոնսան 논산시 論山市  — 137,157 117,686 Հարավային Չունգչոնգ
Օսան 오산시 烏山市 59,475 102,287 180,996 Գյոնգի
Բորյոնգ 보령시 保寧市  — 109,423 97,091 Հարավային Չունգչոնգ
Բուսան 부산 광역시 釜山廣域市 3795,892 3655,437 3393,191 Անմիջական ենթակայությամբ քաղաք
Բուչհոն 부천시 富川市 667,896 757,832 842,482 Գյոնգի
Փաջու 파주시 坡州市  — 177,128 323,955 Գյոնգի
Փյոնգթեկ 평택시 平澤市 79,124 342,806 381,731 Գյոնգի
Փոչոն 포천시 抱川市  —  — 136,580 Գյոնգի
Փոհանգ 포항시 浦項市 317,648 515,187 508,736 Հյուսիսային Գյոնգսանգ
Սամչհոկ 삼척시 三陟市 41,617 75,592 67,131 Գանգվոն
Սանգջու 상주시 尙州市 51,848 116,365 97,559 Հյուսիսային Գյոնգսանգ
Սանչհոն 사천시 泗川市  — 110,912 106,175 Հարավային Գյոնգսանգ
Սիհիմգ 시흥시 始興市 107,171 304,260 393,293 Գյոնգի
Սեուլ 서울 특별시 нет 10603,250 9853,972 9631,482 Город с особым статусом
Սոգվիփո 서귀포시 西歸浦市 88,259 80,734 129,734 Ջեջու նահանգ
Սոկչհո 속초시 束草市 73,758 87,880 80,505 Գանգվոն
Սոնգնամ 성남시 城南市 540,690 912,222 936,267 Գյոնգի
Սոսան 서산시 瑞山市 55,899 142,972 155,082 Հարավային Չունգչոնգ
Սուվոն 수원시 水原市 644,622 944,239 1054,053 Գյոնգի
Սունչհոն 순천시 順天市 167,162 265,724 257,800 Հարավային Ջոլա
Դանգջին 당진시 唐津市 149,469 Հարավային Չունգչոնգ
Դոնգդուչհոն 동두천시 東豆川市 71,437 72,366 90,433 Գյոնգի
Դոնգհե 동해시 東海市 89,142 96,280 90,321 Գանգվոն
Թոնգյոնգ 통영시 統營市  — 123,747 127,896 Հարավային Գյոնգսանգ
Թաբեգ 태백시 太白市 89,767 54,164 51,400 Գանգվոն
Դեգու 대구 광역시 大邱廣域市 2227,979 2473,990 2431,774 Անմիջական ենթակայությամբ քաղաք
Դեջոն 대전 광역시 大田廣域市 1049,122 1365,961 1490,158 Անմիջական ենթակայությամբ քաղաք
Ուլսան 울산 광역시 蔚山廣域市  — 1012,110 1071,673 Անմիջական ենթակայությամբ քաղաք
Հանամ 하남시 河南市 101,321 120,149 137,569 Գյոնգի
Հվանսոնգ 화성시 華城市  —  — 474,160 Գյոնգի
Ջեջու 제주시 濟州市 232,553 279,529 398,677 Ջեջու նահանգ
Ջեչհոն 제천시 堤川市 99,769 143,537 133,626 Հյուսիսային Չունգչոնգ
Ջինջու 진주시 晉州市 255,658 339,413 335,297 Հարավային Գյոնգսանգ
Ջինհեգու 진해시 鎭海市 120,159 127,134 171,407 Հարավային Գյոնգսանգ
Ջոնջու 전주시 全州市 516,965 615,804 646,512 Հյուսիսային Ջոլա
Ջոնգիպ 정읍시 井邑市  — 128,892 109,458 Հյուսիսային Ջոլա
Չհանգվոն 창원시 昌原市 323,094 515,619 1047,488 Հարավային Գյոնգսանգ
Չհոնան 천안시 天安市 211,269 415,818 565,201 Հարավային Չունգչոնգ
Չհոնջու 청주시 淸州市 477,663 585,622 662,102 Հյուսիսային Չունգչոնգ
Չհունգջու 충주시 忠州市 128,358 217,510 201,361 Հյուսիսային Չունգչոնգ
Չհունչհոն 춘천시 春川市 174,124 252,177 274,220 Գանգվոն
Իյվանգ 의왕시 義王市 96,891 117,594 143,378 Գյոնգի
Իյջենգբու 의정부시 議政府市 212,273 354,422 415,170 Գյոնգի
Յանգջու 양주시 楊州市  —  — 183,673 Գյոնգի
Յանգսան 양산시 梁山市  — 191,147 249,529 Հարավային Գյոնգսանգ

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]