Վրաց արքաների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
(Վերահղված է Վրացի արքաների ցանկից)
Jump to navigation Jump to search
Վրաստանի պատմություն
Վրաստանի Հանրապետության զինանշանը
Նախապատմություն
Թռեղքյան մշակույթ
Կուր-Արաքսյան մշակույթ
Կոլխիդյան մշակույթ
Անտիկ պատմություն
Դիաոխա
Կոլխիդա
Վիրք
Լազիկա
Միջնադար
Վրաց մարզպանություն
Վրաց իշխանություն
Տփղիսի ամիրայություն
Բագրատիոնիներ
Տայքի կյուրոպաղատություն
Հերեթի թագավորություն
Վրաց թագավորություն
Մոնղոլական տիրապետության
Լենկ-Թեմուրի տիրապետության
Նոր շրջան
Քարթլիի թագավորություն
Կախեթի թագավորություն
Իմերեթի թագավորություն
Քարթլի-Կախեթի թագավորություն
Նորագույն շրջան
Վրաստանը Ռուսական կայսրության կազմում
Վրաստանի Դեմոկրատական Հանրապետություն
Վրացական ԽՍՀ
Անկախ Վրաստան

Վրաստան Վրաստանի պորտալ

Վրացի արքաների ցանկ, միջնադարյան Վրաստանում իշխած միապետերի՝ իշխանների, արքաների ու թագուհիների ցանկ (6-19-րդ դարեր)։

Վրաց իշխաններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պարսկա-բյուզանդական կառավարման արդյունքում վերանում է Վիրքի թագավորությունը։ 7-րդ դարում Վիրքը գրավվում է արաբների կողմից: Վաղ և զարգացած միջնադարում՝ մինչև միասնական թագավորության հիմնումը, Վրաստանը ղեկավարում էին հետևյալ իշխանները՝

Վրաստանում գերագահության են հասնում Բագրատիոնիները, ովքեր վերականգնում են վրացական պետականությունը։ Վրացական թագավորություններում ու իշխանություններում Բագրատիոնիները կառավարում են մինչև 19-րդ դարը։

Տայքի կյուրոպաղատներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Վրաց արքաներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1008 թվականին Բագրատ III-ը, ով 978 թվականից Աբխազիայի թագավորն էր, իր հայր Գուրգեն II Կյուրոպաղատից ժառանգում է Արևելյան Վրաստանը և հիմնադրում Վրաց թագավորությունը:

Պատկեր Անուն Տիտղոս Թագավորության սկիզբ Թագավորության ավարտ Նշումներ
Միացյալ Վրաստանի թագավորներ (1008-1259)
Bagrat III of Georgia (Gelati mural).jpg Բագրատ III 1008 1014 Գուրգեն II
Թեոդոսիուս III-ի զարմիկ
Skylitzes.George I of Georgia (Basil II vs Georgians-2).jpg Գեորգի I 1014 1027 Բագրատ III-ի որդի
Bagrat IV.jpg Բագրատ IV 1027 1072 Գեորգի I-ի որդի
Vie, deteils et peintures de l'eglise de Sion (B).jpg Գեորգի II 1072 1089 Բագրատ IV-ի որդի
King David Aghmashenebeli.jpg Դավիթ IV Շինարար
(Դավիթ Աղմաշենեբելի)
1089 1125 Գեորգի II-ի որդի
Demetre I (Matskhvarishi).jpg Դեմետրե I
առաջին շրջան
1125 1154 կամ 1155 Դավիթ IV-ի որդին
Դավիթ V 1154 կամ 1155 1155 Դեմետրե I-ի որդի
Demetre I (Matskhvarishi).jpg Դեմետրե I
երկրորդ գահակալում
1155 1156 Դավիթ IV-ի որդին
Դավիթ V-ի հայրը
Giorgi III of Georgia (Kintsvisi monastery fresco).jpg Գեորգի III 1156 1184 Դեմետրե I-ի որդին
Queen Tamar - Vardzia fresco.jpg Թամար
(Թամար մեփե)
1184 1213 Գեորգի III-ի դուստր
George IV of Georgia.jpg Գեորգի IV Լաշա 1213 1223 Թամարի որդի
Coin of Queen Rusudan.jpg Ռուսուդան 1223 1245 Թամարի դուստր
Գեորգի IV-ի քույր
David VI Narin.jpg Դավիթ VI Զորավոր 1245 1259 Ռուսուդանի որդի
Georgian Issue of Davit VII Ulu.jpg Դավիթ VII Ուլու 1247 1259 Գեորգի IV-ի ապօրինի զավակ

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]