Վրաց արքաների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
(Վերահղված է Վրացի արքաների ցանկից)
Jump to navigation Jump to search
Վրաստանի պատմություն
Վրաստանի Հանրապետության զինանշանը
Նախապատմություն
Թռեղքյան մշակույթ
Կուր-Արաքսյան մշակույթ
Կոլխիդյան մշակույթ
Անտիկ պատմություն
Դիաոխա
Կոլխիդա
Վիրք
Լազիկա
Միջնադար
Վրաց մարզպանություն
Վրաց իշխանություն
Տփղիսի ամիրայություն
Բագրատիոնիներ
Տայքի կյուրոպաղատություն
Հերեթի թագավորություն
Վրաց թագավորություն
Մոնղոլական տիրապետության
Լենկ-Թեմուրի տիրապետության
Նոր շրջան
Քարթլիի թագավորություն
Կախեթի թագավորություն
Իմերեթի թագավորություն
Քարթլի-Կախեթի թագավորություն
Նորագույն շրջան
Վրաստանը Ռուսական կայսրության կազմում
Վրաստանի Դեմոկրատական Հանրապետություն
Վրացական ԽՍՀ
Անկախ Վրաստան

Վրաստանի պորտալ

Վրացի արքաների ցանկ, միջնադարյան Վրաստանում իշխած միապետերի՝ իշխանների, արքաների ու թագուհիների ցանկ (6-19-րդ դարեր)։

Վրաց իշխաններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պարսկա-բյուզանդական կառավարման արդյունքում վերանում է Վիրքի թագավորությունը։ 7-րդ դարում Վիրքը գրավվում է արաբների կողմից: Վաղ և զարգացած միջնադարում՝ մինչև միասնական թագավորության հիմնումը, Վրաստանը ղեկավարում էին հետևյալ իշխանները՝

Վրաստանում գերագահության են հասնում Բագրատիոնիները, ովքեր վերականգնում են վրացական պետականությունը։ Վրացական թագավորություններում ու իշխանություններում Բագրատիոնիները կառավարում են մինչև 19-րդ դարը։

Տայքի կյուրոպաղատներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Վրաց արքաներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1008 թվականին Բագրատ III-ը, ով 978 թվականից Աբխազիայի թագավորն էր, իր հայր Գուրգեն II Կյուրոպաղատից ժառանգում է Արևելյան Վրաստանը և հիմնադրում Վրաց թագավորությունը:

Պատկեր Անուն Տիտղոս Թագավորության սկիզբ Թագավորության ավարտ Նշումներ
Միացյալ Վրաստանի թագավորներ (1008-1259)
Bagrat III of Georgia (Gelati mural).jpg Բագրատ III 1008 1014 Գուրգեն II
Թեոդոսիուս III-ի զարմիկ
Skylitzes.George I of Georgia (Basil II vs Georgians-2).jpg Գեորգի I 1014 1027 Բագրատ III-ի որդի
Bagrat IV.jpg Բագրատ IV 1027 1072 Գեորգի I-ի որդի
Vie, deteils et peintures de l'eglise de Sion (B).jpg Գեորգի II 1072 1089 Բագրատ IV-ի որդի
King David Aghmashenebeli.jpg Դավիթ IV Շինարար
(Դավիթ Աղմաշենեբելի)
1089 1125 Գեորգի II-ի որդի
Demetre I (Matskhvarishi).jpg Դեմետրե I
առաջին շրջան
1125 1154 կամ 1155 Դավիթ IV-ի որդին
Դավիթ V 1154 կամ 1155 1155 Դեմետրե I-ի որդի
Demetre I (Matskhvarishi).jpg Դեմետրե I
երկրորդ գահակալում
1155 1156 Դավիթ IV-ի որդին
Դավիթ V-ի հայրը
Giorgi III of Georgia (Kintsvisi monastery fresco).jpg Գեորգի III 1156 1184 Դեմետրե I-ի որդին
Queen Tamar - Vardzia fresco.jpg Թամար
(Թամար մեփե)
1184 1213 Գեորգի III-ի դուստր
George IV of Georgia.jpg Գեորգի IV Լաշա 1213 1223 Թամարի որդի
Coin of Queen Rusudan.jpg Ռուսուդան 1223 1245 Թամարի դուստր
Գեորգի IV-ի քույր
David VI Narin.jpg Դավիթ VI Զորավոր 1245 1259 Ռուսուդանի որդի
Georgian Issue of Davit VII Ulu.jpg Դավիթ VII Ուլու 1247 1259 Գեորգի IV-ի ապօրինի զավակ

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]