Վաղուհասի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Մարտակերտի շրջան)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է ԼՂՀ Մարտակերտի շրջանի Վաղուհաս գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 125 հուշարձան։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Վանական համալիր «Մայրաքաղաք» (Տիրամայր) 1183 թ. գյուղի մեջ 40°06′41″ հս․. լ. 46°28′29″ ավ. ե. / 40.1113611° հս․. լ. 46.4746111° ավ. ե. / 40.1113611; 46.4746111 NK1/272 բեռնել պատկեր

Խաչքար 8-9 դդ. գյուղի մեջ 40°06′44″ հս․. լ. 46°28′09″ ավ. ե. / 40.1121389° հս․. լ. 46.4692778° ավ. ե. / 40.1121389; 46.4692778 NK1/272.1 բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Եղցու կտոր» 13 դ. գյուղի հս եզրամաս 40°06′44″ հս․. լ. 46°28′09″ ավ. ե. / 40.1121389° հս․. լ. 46.4692778° ավ. ե. / 40.1121389; 46.4692778 NK1/273 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 8 դ. -//- NK1/273.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 8-9 դդ. -//- NK1/273.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 8-9 դդ. -//- NK1/273.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 8 դ. -//- NK1/273.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 8-9 դդ. -//- NK1/273.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 8-9 դդ. -//- NK1/273.6 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 7-8 դդ. -//- NK1/273.7 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 7-8 դդ. -//- NK1/273.8 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 7-8 դդ. -//- NK1/273.9 բեռնել պատկեր

Խաչքար–Տապանաքար «Եղցու կտոր» 7-8 դդ. -//- NK1/273.10 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 7-8 դդ. -//- NK1/273.11 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 7-8 դդ. -//- NK1/273.12 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 7-8 դդ. -//- NK1/273.13 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 7-8 դդ. -//- NK1/273.14 բեռնել պատկեր

Խաչքար«Եղցու կտոր» 12 դ. -//- NK1/273.15 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 9-11 դդ. -//- NK1/273.16 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Եղցու կտոր» 7-8 դդ. գյուղի մեջ NK1/273.17 բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Կինջի հող» մ.թ.ա. 2-1 հզ E 46 29 19.4 գյուղից 300 մ հս 40°07′13″ հս․. լ. 6°09′19″ ավ. ե. / 40.1203333° հս․. լ. 6.1553889° ավ. ե. / 40.1203333; 6.1553889 NK1/274 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Վարդանա գոմեր» 10-14 դդ. գյուղից 10 կմ ամ 40°06′54″ հս․. լ. 46°22′12″ ավ. ե. / 40.1149722° հս․. լ. 46.3701111° ավ. ե. / 40.1149722; 46.3701111 NK1/275 բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Վարդանի գոմեր» 1215 թ. գյուղից 12 կմ ամ 40°06′54″ հս․. լ. 46°22′12″ ավ. ե. / 40.1149722° հս․. լ. 46.3701111° ավ. ե. / 40.1149722; 46.3701111 NK1/276 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Վարդանի գոմեր» 12-13 դդ. -//- NK1/276.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Վարդանի գոմեր» 12-13 դդ. -//- NK1/276.2 բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Վղհաս» 16-17 դդ. գյուղից 1 կմ հս 40°07′39″ հս․. լ. 46°28′03″ ավ. ե. / 40.1274444° հս․. լ. 46.4674444° ավ. ե. / 40.1274444; 46.4674444 NK1/277 բեռնել պատկեր

Խաչքար (Հովհաննեսի) 17-18 դդ. գյուղի մեջ NK1/278 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. -//- NK1/279 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. -//- NK1/280 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. -//- NK1/281 բեռնել պատկեր

Խաչքար 701 թ. -//- NK1/282 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. -//- NK1/283 բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. -//- NK1/284 բեռնել պատկեր

Խաչքար 8-9 դդ. -//- NK1/285 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. -//- NK1/286 բեռնել պատկեր

Խաչքար 1216 թ. -//- NK1/287 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. -//- NK1/288 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. -//- NK1/289 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Թլենի» 9-13 դդ. գյուղից 2 կմ հր-ամ 40°05′45″ հս․. լ. 46°28′15″ ավ. ե. / 40.0958056° հս․. լ. 46.4708611° ավ. ե. / 40.0958056; 46.4708611 NK1/290 բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Թլենի» 11-12 դդ. գյուղից 800 մ հր-ամ 40°05′44″ հս․. լ. 46°28′10″ ավ. ե. / 40.0956389° հս․. լ. 46.4695556° ավ. ե. / 40.0956389; 46.4695556 NK1/290.1 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-13 դդ. գյուղից 850 մ հր-ամ 40°05′46″ հս․. լ. 46°28′14″ ավ. ե. / 40.0961389° հս․. լ. 46.4706667° ավ. ե. / 40.0961389; 46.4706667 NK1/290.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թլենի» 8-9 դդ. -//- NK1/290.2.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թլենի» 8 դ. -//- NK1/290.2.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թլենի» 9 դ. -//- NK1/290.2.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թլենի» 8-9 դդ. -//- NK1/290.2.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թլենի» 8-9 դդ. -//- NK1/290.2.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտրան- խաչեր» 8-9 դդ. գյուղից 14-15 կմ ամ NK1/291 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտրան- խաչեր» 8-9 դդ. -//- NK1/292 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտրան- խաչեր» 9-12 դդ. -//- NK1/293 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտրան- խաչեր» 12 դ. -//- NK1/294 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտրան- խաչեր» 9-10 դդ. -//- NK1/295 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Աջաշլաղ» 13 դ. գյուղից 6 կմ հս-ամ NK1/296 բեռնել պատկեր

Ժայռափոր խաչ 9-13 դդ. գյուղից 10-12 կմ հս-ամ NK1/297 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Վաղուհաս-Մարջումակ հատված NK1/298 գյուղից 20-25 կմ հր- ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. -//- NK1/299 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Իրիցին կյումեր» 13-14 դդ. գյուղից 8 կմ ամ NK1/300 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Իրիցին կյումեր» 11-12 դդ. -//- NK1/301 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Իրիցին կյումեր» 12-13 դդ. գյուղից հս-ամ NK1/302 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Իրիցին կյումեր» 9 դ. -//- NK1/303 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ն. Չալի շեն» 9-13 դդ. գյուղից 14 կմ հս-ամ NK1/304 բեռնել պատկեր

Վանական համալիր «Կարմիր վանք» 1224 գյուղից 3 կմ հր-ամ 40°05′09″ հս․. լ. 46°28′08″ ավ. ե. / 40.08575° հս․. լ. 46.4689167° ավ. ե. / 40.08575; 46.4689167 NK1/305 Khatyrvank temple in Qozlu.jpg բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. -//- NK1/305.1 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար - Կարմիր վանք 13 դ. -//- NK1/305.1.1 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար - Կարմիր վանք 13 դ. -//- NK1/305.1.2 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար - Կարմիր վանք 13 դ. -//- NK1/305.1.3 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար - Կարմիր վանք 13 դ. -//- NK1/305.1.4 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար - Կարմիր վանք 1224 թ. -//- NK1/305.1.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար - Կարմիր վանք 1294 թ. -//- NK1/305.1.6 բեռնել պատկեր

Խաչքար - Կարմիր վանք 1211 թ. -//- NK1/305.1.7 բեռնել պատկեր

Խաչքար - Կարմիր վանք 12-13 դդ. -//- NK1/305.1.8 բեռնել պատկեր

Տապանաքար - Կարմիր վանք 13 դ. -//- NK1/305.1.9 բեռնել պատկեր

Խաչքար - Կարմիր վանք 1196 թ. -//- NK1/305.1.10 բեռնել պատկեր

Խաչքար - Կարմիր վանք 11-12 դդ. -//- NK1/305.1.11 բեռնել պատկեր

Խաչքար - Կարմիր վանք 12 դ. -//- NK1/305.1.12 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Վ. Վաղուհաս» 7-10 դդ. գյուղից 2.5 կմ ամ NK1/306 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Վ. Վաղուհաս» 7-8 դդ. -//- NK1/306.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Վ. Վաղուհաս» 7-8 դդ. -//- NK1/306.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Վ. Վաղուհաս» 8 դ. -//- NK1/306.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Վ. Վաղուհաս» 7 դ. -//- NK1/306.4 բեռնել պատկեր

Կուրգան մ.թ.ա. 2-1 հզ -//- NK1/307 բեռնել պատկեր

Կուրգան մ.թ.ա. 2-1 հզ -//- NK1/308 բեռնել պատկեր

Կուրգան մ.թ.ա. 2-1 հզ -//- NK1/309 բեռնել պատկեր

Կուրգան մ.թ.ա. 2-1 հզ -//- NK1/310 բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Խաչեր» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 2 կմ ամ 40°05′55″ հս․. լ. 46°27′55″ ավ. ե. / 40.0985278° հս․. լ. 46.4652222° ավ. ե. / 40.0985278; 46.4652222 NK1/311 բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Խաչեր» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 2 կմ ամ 40°05′57″ հս․. լ. 46°27′55″ ավ. ե. / 40.0990556° հս․. լ. 46.4653889° ավ. ե. / 40.0990556; 46.4653889 NK1/312 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Խաչեր» 11-14 դդ. գյուղից 2 կմ հր-ամ 40°05′48″ հս․. լ. 46°27′38″ ավ. ե. / 40.0966111° հս․. լ. 46.4606944° ավ. ե. / 40.0966111; 46.4606944 NK1/313 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Խաչեր» 11-14 դդ. -//- NK1/313.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար«Խաչեր» 11-14 դդ. -//- NK1/313.2 բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Խաթրավանք 12-13 դդ. 1204 թ. գյուղից 9 կմ հս-ամ 40°07′18″ հս․. լ. 46°24′25″ ավ. ե. / 40.1216111° հս․. լ. 46.4070833° ավ. ե. / 40.1216111; 46.4070833 NK1/314 բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. -//- NK1/314.1 բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 13 դ. -//- NK1/314.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 1220 թ. -//- NK1/314.2.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 1219 թ. -//- NK1/314.2.2 բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 13 դ. -//- NK1/314.1 բեռնել պատկեր

Տապանատուն 13 դ. -//- NK1/314.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. -//- NK1/314.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. -//- NK1/314.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. -//- NK1/314.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գյուղից 8-9 կմ հս-ամ NK1/314.6 Խաթրավանքից հս բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղից 10 կմ հս-ամ NK1/314.7 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գյուղից 8 կմ հս- ամ 40°07′17″ հս․. լ. 46°24′21″ ավ. ե. / 40.1214167° հս․. լ. 46.4058056° ավ. ե. / 40.1214167; 46.4058056 NK1/314.8 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար 13 դ. -//- NK1/314.9 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար 13 դ. -//- NK1/314.10 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար 13 դ. -//- NK1/314.11 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար 13 դ. գյուղի մեջ NK1/315 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Վերսին յաստան» 12-13 դդ. գյուղից 9 կմ հս-ամ NK1/316 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թևոսենանց» 8-9 դդ. գյուղից 0.5 կմ հր-ամ NK1/317 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Խաչին թումբ» 8 դ. գյուղից 0.5 կմ ամ NK1/318 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Խաչին թումբ» 8-9 դդ. -//- NK1/319 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Խաչին թումբ» 1211 թ. -//- NK1/320 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Խաչին թումբ» 8 դ. -//- NK1/321 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Խաչին թումբ» 8 դ. -//- NK1/322 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Խաչին թումբ» 8-9 դդ. -//- NK1/323 բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Շմաղբյուր» 9 դ. գյուղից 2 կմ ար NK1/324 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Շմաղբյուր» 9 դ. -//- NK1/325 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Շմաղբյուր» 9 դ. -//- NK1/326 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Շմաղբյուր» 9 դ. -//- NK1/327 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թավ» 12-13 դդ. գյուղից 9 կմ հս-ամ NK1/328 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թավ» 12-13 դդ. -//- NK1/329 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թավ» 12-13 դդ. -//- NK1/330 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թավ» 8-9 դդ. -//- NK1/331 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Թավ» 12-13 դդ. -//- NK1/332 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի ար եզրին NK1/333 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-11 դդ. գյուղից 300 մ հս 40°06′49″ հս․. լ. 46°28′20″ ավ. ե. / 40.1135833° հս․. լ. 46.4722778° ավ. ե. / 40.1135833; 46.4722778 NK1/334 Գետավան տանող ճանապարհին բեռնել պատկեր

Կամուրջ 12-13 դդ. գյուղից 1 կմ հս NK1/335 բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Ցանկը կազմվել է Արցախի կառավարությանն առընթեր զբոսաշրջության և պատմական միջավայրի պահպանության վարչությունը