Չափարի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Մարտակերտի շրջան)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է ԼՂՀ Մարտակերտի շրջանի Չափար գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 65 հուշարձան։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Հակառակաբերդ» 12-13 դդ. գյուղից 2.2 կմ հր-ամ 40°09′13″ հս․. լ. 46°24′32″ ավ. ե. / 40.1535° հս․. լ. 46.409° ավ. ե. / 40.1535; 46.409 NK1/244 բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Հակառակաբերդ» 12-13 դդ. -//- NK1/244.1 բեռնել պատկեր

Ջրամբար «Հակառակաբերդ» 12-13 դդ. -//- NK1/244.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հակառակաբերդ» 13 դ. -//- NK1/244.3 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Սուրբեն դուզ» 11-13 դդ. գյուղից 1.5 կմ ամ 40°09′35″ հս․. լ. 46°24′50″ ավ. ե. / 40.1598611° հս․. լ. 46.4139167° ավ. ե. / 40.1598611; 46.4139167 NK1/245 բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սուրբեն դուզ» (1) 12-13 դդ. -//- NK1/245.1 բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սուրբեն դուզ» (2) 12-13 դդ. -//- NK1/245.2 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց խաչքարերով «Սուրբեն դուզ» 11-13 դդ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′33″ հս․. լ. 46°24′53″ ավ. ե. / 40.1592778° հս․. լ. 46.4147222° ավ. ե. / 40.1592778; 46.4147222 NK1/245.3 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար «Սուրբեն դուզ» 12-13 դդ. -//- NK1/245.3.1 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար «Սուրբեն դուզ» 13 դ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′35″ հս․. լ. 46°24′50″ ավ. ե. / 40.1597778° հս․. լ. 46.4139167° ավ. ե. / 40.1597778; 46.4139167 NK1/245.3.2 բեռնել պատկեր

Արձանագիր քար «Սուրբեն դուզ» 13 դ. -//- NK1/245.3.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 13 դ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′33″ հս․. լ. 46°24′53″ ավ. ե. / 40.1592778° հս․. լ. 46.4147222° ավ. ե. / 40.1592778; 46.4147222 NK1/245.3.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 1214 թ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′34″ հս․. լ. 46°24′53″ ավ. ե. / 40.1595833° հս․. լ. 46.4148611° ավ. ե. / 40.1595833; 46.4148611 NK1/245.3.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 13 դ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′35″ հս․. լ. 46°24′50″ ավ. ե. / 40.1597778° հս․. լ. 46.4139167° ավ. ե. / 40.1597778; 46.4139167 NK1/245.3.6 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 13 դ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′34″ հս․. լ. 46°24′53″ ավ. ե. / 40.1595833° հս․. լ. 46.4148611° ավ. ե. / 40.1595833; 46.4148611 NK1/245.3.7 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 12 դ. -//- NK1/245.3.8 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 12-13 դդ. -//- NK1/245.3.9 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 12 դ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′35″ հս․. լ. 46°24′50″ ավ. ե. / 40.1597778° հս․. լ. 46.4138889° ավ. ե. / 40.1597778; 46.4138889 NK1/245.3.10 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 1252 թ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′34″ հս․. լ. 46°24′53″ ավ. ե. / 40.1595833° հս․. լ. 46.4148611° ավ. ե. / 40.1595833; 46.4148611 NK1/245.3.11 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 13 դ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′35″ հս․. լ. 46°24′50″ ավ. ե. / 40.1597778° հս․. լ. 46.4139167° ավ. ե. / 40.1597778; 46.4139167 NK1/245.3.12. բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 11-12 դդ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′33″ հս․. լ. 46°24′53″ ավ. ե. / 40.1592778° հս․. լ. 46.4147222° ավ. ե. / 40.1592778; 46.4147222 NK1/245.3.13 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 13 դ. -//- NK1/245.3.14 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 11-12 դդ. -//- NK1/245.3.15 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 13 դ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′35″ հս․. լ. 46°24′50″ ավ. ե. / 40.1597778° հս․. լ. 46.4139167° ավ. ե. / 40.1597778; 46.4139167 NK1/245.3.16 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 13 դ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′34″ հս․. լ. 46°24′53″ ավ. ե. / 40.1595833° հս․. լ. 46.4148611° ավ. ե. / 40.1595833; 46.4148611 NK1/245.3.17 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 11-12 դդ. -//- NK1/245.3.18 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 12-13 դդ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′33″ հս․. լ. 46°24′53″ ավ. ե. / 40.1592778° հս․. լ. 46.4147222° ավ. ե. / 40.1592778; 46.4147222 NK1/245.3.19 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 12 դ. -//- NK1/245.3.20 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 1261 թ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′35″ հս․. լ. 46°24′50″ ավ. ե. / 40.1597778° հս․. լ. 46.4139167° ավ. ե. / 40.1597778; 46.4139167 NK1/245.3.21 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սուրբեն դուզ» 13 դ. գյուղից 1.2 կմ հր-ամ 40°09′33″ հս․. լ. 46°24′53″ ավ. ե. / 40.1592778° հս․. լ. 46.4147222° ավ. ե. / 40.1592778; 46.4147222 NK1/245.3.22 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հին Չափար» (Հին շեն) 12-17 դդ. գյուղից 0.5 կմ հր 40°09′10″ հս․. լ. 46°25′25″ ավ. ե. / 40.1527778° հս․. լ. 46.4236389° ավ. ե. / 40.1527778; 46.4236389 NK1/246 բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Հին Չափար» 16 դ. -//- NK1/246.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 15-17 դդ. -//- NK1/246.1.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 12-13 դդ. -//- NK1/246.1.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 15-16 դդ. -//- NK1/246.1.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 16-17 դդ. -//- NK1/246.1.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 13 դ. -//- NK1/246.1.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 14-15 դդ. -//- NK1/246.1.6 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 11-12 դդ. -//- NK1/246.1.7 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 16-17 դդ. -//- NK1/246.1.8 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 13 դ. -//- NK1/246.1.9 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 15-16 դդ. -//- NK1/246.1.10 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 13 դ. -//- NK1/246.1.11 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 13 դ. -//- NK1/246.1.12 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 12-13 դդ. -//- NK1/246.1.13 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 11-12 դդ. -//- NK1/246.1.14 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 1229 թ. -//- NK1/246.1.15 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 12-13 դդ. -//- NK1/246.1.16 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հին Չափար» 12-13 դդ. -//- NK1/246.1.17 բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Սբ. Մինաս» 9-13 դդ. գյուղից 1.8 կմ հր-ամ 40°08′54″ հս․. լ. 46°25′57″ ավ. ե. / 40.1483611° հս․. լ. 46.4325278° ավ. ե. / 40.1483611; 46.4325278 NK1/247 բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Սբ. Մինաս» 11-12 դդ. գյուղից 1.8 կմ հր-ամ 40°08′56″ հս․. լ. 46°24′59″ ավ. ե. / 40.1488889° հս․. լ. 46.4163333° ավ. ե. / 40.1488889; 46.4163333 NK1/247.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սբ. Մինաս» 11-12 դդ. -//- NK1/247.1.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սբ. Մինաս» 11-12 դդ. -//- NK1/247.1.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սբ. Մինաս» 11-12 դդ. -//- NK1/247.1.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սբ. Մինաս» 11-12 դդ. -//- NK1/247.1.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սբ. Մինաս» 13 դ. -//- NK1/247.1.5 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Ճանջանոց» 9-13 դդ. գյուղից 1.2 կմ հս-ամ 40°10′19″ հս․. լ. 46°25′03″ ավ. ե. / 40.1719444° հս․. լ. 46.4176111° ավ. ե. / 40.1719444; 46.4176111 NK1/248 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Ճանջանոց» 10-11 դդ. -//- NK1/248.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Ճանջանոց» 11-12 դդ. -//- NK1/248.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Ճանջանոց» 12 դ. -//- NK1/248.3 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Սիբիրդարա» 13-20 դդ. գյուղից 1.6 կմ հր-ամ 40°08′54″ հս․. լ. 46°25′19″ ավ. ե. / 40.1483611° հս․. լ. 46.4218333° ավ. ե. / 40.1483611; 46.4218333 NK1/249 բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13-20 դդ. -//- NK1/249.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սիբիրդարա» 16-17 դդ. գյուղից 1.5 կմ հր-ամ NK1/249.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սիբիրդարա» 16-17 դդ. -//- 40°08′54″ հս․. լ. 46°25′16″ ավ. ե. / 40.1484722° հս․. լ. 46.4211944° ավ. ե. / 40.1484722; 46.4211944 NK1/249.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Սիբիրդարա» 16-17 դդ. -//- NK1/249.4 բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Ցանկը կազմվել է Արցախի կառավարությանն առընթեր զբոսաշրջության և պատմական միջավայրի պահպանության վարչությունը