Առաջաձորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Մարտակերտի շրջան)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Առաջաձորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է ԼՂՀ Մարտակերտի շրջանի Առաջաձոր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 55 հուշարձան։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Եկեղեցի «Սբ. Աստվածածին» 1668 թ. գյուղի մեջ 40°03′32″ հս․. լ. 46°36′37″ ավ. ե. / 40.0589722° հս․. լ. 46.6101389° ավ. ե. / 40.0589722; 46.6101389 NK1/1 բեռնել պատկեր

Տապանաքար «Տեր Սահակի» 1883 թ. -//- NK1/1.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. -//- NK1/1.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. -//- NK1/1.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. -//- NK1/1.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. -//- NK1/1.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. -//- NK1/1.6 բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. -//- NK1/1.7 բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. -//- NK1/1.8 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. -//- NK1/ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Ծիրանաքար» 12-13 դդ. գյուղի ար եզրին 40°03′18″ հս․. լ. 46°35′56″ ավ. ե. / 40.0548889° հս․. լ. 46.5989444° ավ. ե. / 40.0548889; 46.5989444 NK1/2 բեռնել պատկեր

Մատուռ-աղոթատուն 19 դ. գյուղի հս-ար եզրամաս 40°03′35″ հս․. լ. 46°36′48″ ավ. ե. / 40.0598611° հս․. լ. 46.6133333° ավ. ե. / 40.0598611; 46.6133333 NK1/3 «Տկաթաղե» տանող ճանապարհից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-17 դդ. գյուղի հս եզրամաս 40°03′36″ հս․. լ. 46°36′48″ ավ. ե. / 40.0598889° հս․. լ. 46.6133333° ավ. ե. / 40.0598889; 46.6133333 NK1/3.1 աղոթատան մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-17 դդ. -//- NK1/3.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. -//- NK1/3.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. -//- NK1/3.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-17 դդ. -//- NK1/3.5 բեռնել պատկեր

Ժայռափոր եկեղեցի «Հարվա» 1249 թ. գյուղից 200 մ հս-ար 40°03′26″ հս․. լ. 46°37′01″ ավ. ե. / 40.0571667° հս․. լ. 46.6169167° ավ. ե. / 40.0571667; 46.6169167 NK1/4 «Ծապին ձորե» տեղավայր բեռնել պատկեր

Ժայռախաչ «Հարվա» 12-13 դդ. -//- NK1/4.1 բեռնել պատկեր

Ժայռախաչ «Հարվա» 13 դ. -//- NK1/4.2 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Խութ» 16-19 դդ. գյուղի հս եզրամաս 40°03′30″ հս․. լ. 46°36′29″ ավ. ե. / 40.0583056° հս․. լ. 46.6079444° ավ. ե. / 40.0583056; 46.6079444 NK1/5 բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մուսայելի 19 դ. -//- NK1/5.1 բեռնել պատկեր

Մեծ գերեզմանոց 11-19 դդ. գյուղի հս եզրամաս 40°03′24″ հս․. լ. 46°36′44″ ավ. ե. / 40.0566111° հս․. լ. 46.6123333° ավ. ե. / 40.0566111; 46.6123333 NK1/6 «Տկաթաղե» տանող ճանապարհին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. -//- NK1/6.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. -//- NK1/6.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-11 դդ. գյուղի հս եզրին 40°03′23″ հս․. լ. 46°36′42″ ավ. ե. / 40.0564722° հս․. լ. 46.61175° ավ. ե. / 40.0564722; 46.61175 NK1/6.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. -//- NK1/6.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. -//- NK1/6.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. -//- NK1/6.6 բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գյուղի հս եզրին 40°03′24″ հս․. լ. 46°36′43″ ավ. ե. / 40.0566944° հս․. լ. 46.612° ավ. ե. / 40.0566944; 46.612 NK1/6.7 բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. -//- NK1/6.8 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. -//- NK1/6.9 բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գյուղի հս եզրին 40°03′23″ հս․. լ. 46°36′43″ ավ. ե. / 40.0563611° հս․. լ. 46.612° ավ. ե. / 40.0563611; 46.612 NK1/6.10 բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի հս եզրին 40°03′22″ հս․. լ. 46°36′42″ ավ. ե. / 40.0561944° հս․. լ. 46.6116944° ավ. ե. / 40.0561944; 46.6116944 NK1/6.11 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. -//- NK1/6.12 բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Տկաթաղ» 13-17 դդ. գյուղից 800 մ հս-ար 40°03′37″ հս․. լ. 46°37′08″ ավ. ե. / 40.0603889° հս․. լ. 46.6187778° ավ. ե. / 40.0603889; 46.6187778 NK1/7 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց խաչքարերով «Տկաթաղ» 9-13 դդ. գյուղից 700 մ հս-ար 40°03′31″ հս․. լ. 46°37′00″ ավ. ե. / 40.0586111° հս․. լ. 46.6165556° ավ. ե. / 40.0586111; 46.6165556 NK1/7.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 13 դ. -//- NK1/7.1.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 12-13 դդ. -//- NK1/7.1.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 12-13 դդ. -//- NK1/7.1.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 13 դ. -//- NK1/7.1.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 12 դ. -//- NK1/7.1.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 13 դ. -//- NK1/7.1.6 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 13 դ. -//- NK1/7.1.7 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 13 դ. -//- NK1/7.1.8 բեռնել պատկեր

Մատուռ «Տկաթաղ» 12-13 դդ. գյուղից 700 մ հս 40°03′37″ հս․. լ. 46°37′08″ ավ. ե. / 40.0603889° հս․. լ. 46.6187778° ավ. ե. / 40.0603889; 46.6187778 NK1/7.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 12-13 դդ. -//- NK1/7.2.1 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 11-12 դդ. -//- NK1/7.2.2 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 12-13 դդ. -//- NK1/7.2.3 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 12-13 դդ. -//- NK1/7.2.4 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 12-13 դդ. -//- NK1/7.2.5 բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տկաթաղ» 12-13 դդ. -//- NK1/7.2.6 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղի հս եզրամաս 40°03′31″ հս․. լ. 46°36′47″ ավ. ե. / 40.0585° հս․. լ. 46.6131944° ավ. ե. / 40.0585; 46.6131944 NK1/8 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. -//- NK1/9 բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղի մեջ 40°03′15″ հս․. լ. 46°36′20″ ավ. ե. / 40.0541389° հս․. լ. 46.6056667° ավ. ե. / 40.0541389; 46.6056667 NK1/10 «Աղաբաբյան» ՍՊԸ-ի գրասենյակ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Ցանկը կազմվել է Արցախի կառավարությանն առընթեր զբոսաշրջության և պատմական միջավայրի պահպանության վարչությունը