Jump to content

Հորբատեղի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Հորբատեղ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 28 հուշարձան (9 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 10-17 դդ. 0,5 կմ հվ-աե 11.30/1 Տ Առջաձոր առվակի եզերքին Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 16-18 դդ. հս մասում 11.30/2 Տ հս եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Այգիկ» («Բախչաջուղ») 9-15 դդ. 0,5 կմ հս 11.30/3 Տ Հորբատեղ գետակի ձախ ափին Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 9-15 դդ. 11.30/3.1 Տ գյուղատեղիի հվ-աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 11.30/3.1.1 Հ կնտ-ում, եզրերը կոտրատված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1291 թ. 11.30/3.2 Հ գյուղատեղիի ամ եզրին, զույգ խաչքարերից աջակողմյանը Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 11.30/3.3 Հ գյուղատեղիի ամ եզրին, զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը, երկատված Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 10-11 դդ., 13-15 դդ. 2 կմ հս-ամ 11.30/4 Հ «Աղայարի բիչանակ», «Խաչի քար», «Գութանի արտ» կոչվող տեղանքում, ավերված, մելիորացման աշխատանքների հետևանքով չի պահպանվել նաև եկեղեցու շուրջը տարածվող երբեմնի միջնադարյան գյուղատեղին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-16 դդ. 11.30/4.1 Հ հվ կողն արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Հրեշտակապետաց 1692 թ. գ. մ. 11.30/5 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 11.30/5.1 Հ հս պատի մոտ, գլխիվայր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1302 թ. 11.30/5.2 Հ ագուցված աե ճակատին, հորիզոնական դիրքով Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1318 թ. 11.30/5.3 Հ խորանում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16 դ. 11.30/5.4 Հ Saint Archangels church in Horbetegh village 3.jpg խորանից ձախ, պատի շարվածքում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Եղիշի 16 դ. 11.30/5.5 Հ հվ պատի շարվածքում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1561 թ. 11.30/5.6 Հ ագուցված աե ճակատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17 դդ. 11.30/5.7 Հ ներսում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17 դդ. 11.30/5.8 Հ ներսում, արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17 դդ. 11.30/5.9 ներսում Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 10-18 դդ. 11.30/5.10 Տ եկեղեցու շուրջը Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.30/5.10.1 Հ ստորին ձախ անկյունը կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 11.30/5.10.2 Հ եկեղեցուց ամ, եզրերը վնասված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1385 թ. 11.30/5.10.3 Հ եկեղեցուց հվ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1517 թ. 11.30/5.10.4 Հ ստորին մասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 11.30/6 Հ Հենրիկ Սահակյանի տնամերձում, վերին աջ անկյունը կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. գ. մ. 11.30/7 Հ Կամո Ներսեսյանի տնամերձում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1688 թ. գ. մ. 11.30/8 Հ Արշավիր Սանթուրյանի տնամերձում, երկատված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1715 թ. գ. մ. 11.30/9 Հ Եղիշե Սարգսյանի տնամերձում Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]