Մարտիրոսի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Մարտիրոս գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 84 հուշարձան (9 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 9-20 դդ. ամ մասում 11.33/1 Տ ամ եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/1.1 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 11.33/1.2 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 11.33/1.3 Հ ընկած գետնին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Գորքլուի, Եղնիկի 15 դ. 11.33/1.4 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Թովնինի 1493 թ. 11.33/1.5 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Տոլանտի 1493 թ. 11.33/1.6 Հ կանգնեցված երկաստիճան պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 11.33/1.7 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Շարմավորի 1500 թ. 11.33/1.8 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սրապիոնի, Գոհարի 1504 թ. 11.33/1.9 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Բախշայի 1524 թ. 11.33/1.10 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հասանճանի 1557 թ. 11.33/1.11 Հ շարքով կանգնած 4 խաչքարերից ձախից 2-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար Պապի 1558 թ. 11.33/1.12 Հ շարքով կանգնած 4 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարտիրոսի 1558 թ. 11.33/1.13 Հ շարքով կանգնած 4 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 11.33/1.14 Հ շարքով կանգնած 4 խաչքարերից ձախից 3-րդը, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 11.33/1.15 Հ խրված հողի մեջ, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 11.33/1.16 Հ հվ-աե եզրին, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 11.33/1.17 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. հվ-աե մասում 11.33/2 Տ հվ-աե եզրին, բարձունքին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.33/2.1 Հ խրված հողի մեջ, վերին ձախ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.33/2.2 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 11.33/2.3 Հ կանգնեցված պատվանդանին, աջ եզրը վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 11.33/2.4 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 11.33/2.5 Հ խրված հողի մեջ, թեքությամբ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Հեճիմանի 16 դ. 11.33/2.6 Հ խրված հողի մեջ, թեքությամբ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Աղխաչ» 15-20 դդ. 7-8 կմ ամ 11.33/3 Տ Հորադիս տանող ճանապարհի աջ կողմում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 15-17 դդ. 11.33/3.1 Տ գյուղատեղիի հվ մասում, կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-20 դդ. 11.33/3.2 Տ գյուղատեղիի աե եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/3.2.1 Հ խրված հողի մեջ, ստորին ձախ անկյունը վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/3.2.2 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/3.2.3 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/3.2.4 Հ խրված հողի մեջ, վերնամասը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/3.2.5 Հ խրված հողի մեջ գլխիվայր, ձախ եզրը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-11 դդ. 11.33/3.2.6 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ատրպետի 17 դ. 11.33/3.2.7 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորիկի 1651 թ. 11.33/3.2.8 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգսի 16-17 դդ. 11.33/3.2.9 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Նիոճանոսի 1681 թ. 11.33/3.2.10 Հ տեղահանված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1705 թ. 11.33/3.2.11 Հ հորիզոնական դիրքով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Լվիս» 9-17 դդ. 4 կմ հվ-ամ 11.33/4 Տ Լվիս գյուղն է՝ լքված 1918 թ. բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 16-17 դդ. 11.33/4.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 11.33/4.2 Տ բարձունքի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/4.2.1 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/4.2.2 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 11.33/4.2.3 Հ ընկած գետնին, վերին անկյունները կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Միքայելի 1508 թ. 11.33/4.2.4 Հ ընկած գետնին, վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Հուրի 1608 թ. 11.33/4.2.5 Հ ընկած գետնին, եռատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղարիպճանի 1630 թ. 11.33/4.2.6 Հ ընկած եկեղեցու շրջակայքում, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար Ազարի 1653 թ. 11.33/4.2.7 Հ ընկած եկեղեցու շրջակայքում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Վերին լիճ» («Վերին գյոլ») 9-17 դդ. 2 կմ աե 11.33/5 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 11.33/5.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/5.1.1 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/5.1.2 Հ ընկած գետնին, երկատված, ստորին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/5.1.3 Հ ընկած գետնին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.33/5.1.4 Հ ընկած գետնին, եռատված, եղծված արձանագրությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.33/5.1.5 Հ ընկած գետնին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 11.33/5.1.6 Հ ընկած գետնին, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.33/5.1.7 Հ ընկած գետնին, վերնամասը չի պահպանվել, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 11.33/5.1.8 Հ ընկած գետնին, խիստ հողմահարված բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Գայանե 14-15 դդ. 11.33/5.2 Տ «Չումով լիճ» բարձունքին բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Հովհաննես 13-14 դդ. 2 կմ աե 11.33/5.3 Տ «Չումով լիճ» բարձունքին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 11.33/5.3.1 Հ ընկած գետնին, մատուռում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 11.33/5.3.2 Հ կանգնեցված բեմին բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Հռիփսիմե 14-15 դդ. 11.33/5.4 Տ «Չումով լիճ» բարձունքին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/5.4.1 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/5.4.2 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Խտրշի և Սօրղանի 1499 թ. 11.33/5.5 Հ կանգնեցված մատուռների միջև, պատվիրատու՝ Երեմիա աբեղա բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Սբ. Աստվածածին (Մարտիրոսաց վանք) 1286 թ. 2 կմ հվ-աե 11.33/6 Հ Նզար լեռան լանջին, վիմափոր, ճարտ.՝ Գրիգորիկ պատվիրատու՝ Մատթեոս վարդապետ Մարտիրոս 09.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1286 թ. 11.33/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 11.33/6.1.1 Հ եկեղեցու ներսում, կոտրված Մարտիրոս 05.jpg բեռնել պատկեր

Գավիթ 1286 թ. 11.33/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Տապանատուն 1286 թ. 11.33/6.3 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-14 դդ. 11.33/6.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մատթեոս վարդապետի, Պետրոսի և ծնողաց 1275 թ. 11.33/6.4.1 Հ կանգնեցված պատվանդանին Մարտիրոս 28.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.33/6.5 Հ եկեղեցու մոտ, վերնամասը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.33/6.6 Հ եկեղեցու մոտ, երկատված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1866 թ. գ. մ. 11.33/7 Տ ԵԿԵՂԵՑԻ Ս. ԱՍՏՎԱԾԱԾԻՆ 1866 թ. վերակառուցաց.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.33/7.1 Հ հենած ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.33/7.2 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, շքամուտքից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.33/7.3 Հ հենած ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Կոթող 14-15 դդ. 11.33/7.4 Հ հենած ամ պատին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1610 թ. 11.33/7.5 Տ եկեղեցու ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարտիրոս գյուղի հիմնադրման (Խաչքար Խարիփշահի և Ռուզուքանի) 1283 թ. գ.մ. 11.33/8 Հ Սբ. Աստվածածին եկեղեցու մոտ, կազմող՝ Շնահավոր բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1948 թ. գ. մ. 39°35′53″ հս․. լ. 45°30′34″ ավ. ե. / 39.598046° հս․. լ. 45.509446° ավ. ե. / 39.598046; 45.509446 11.33/9 Տ Martiros, Memorial spring to fallen in WWII - panoramio.jpg բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]