Հերհերի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Հերհերի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Հերհեր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 115 հուշարձան (20 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Կապույտ» 10-14 դդ. 0,5 կմ հվ-աե 11.28/1 Հ Գյոյդաղ լեռնագագաթին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-12 դդ. 11.28/1.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. 11.28/1.2 Տ Ամրոցի հս հատվածում բեռնել պատկեր

Վիմագրություն 1142 թ. 11.28/1.3 Հ Ամրոցի արևելահայաց ապառաժոտ լանջին բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Չային դուզ» մ.թ.ա. 2 հզ - 19 դ. աե մասում 11.28/2 Հ աե եզրին, Սբ. Գևորգ եկեղեցու աե կողմում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-20 դդ. 0,5 կմ հվ 11.28/3 Տ «Կապույտ բերդ» ամրոցի հվ-ամ ստորոտին, դեպի «Չիքի վանք» տանող ճանապարհին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.28/3.1 Հ ընկած գետնին, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.28/3.2 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.28/3.3 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.28/3.4 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.28/3.5 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.28/3.6 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.28/3.7 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.28/3.8 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1077 թ. 11.28/3.9 Հ ընկած գետնին, խիստ հողմահարված պատվիրատու՝ Ուրիղան բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.28/3.10 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.28/3.11 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.28/3.12 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.28/3.13 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.28/3.14 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.28/3.15 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.28/3.16 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.28/3.17 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 11.28/3.18 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Խորինշահի 1159 թ. 11.28/3.19 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 11.28/3.20 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.28/3.21 Հ ընկած գետնին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Դեղկի 1244 թ. 11.28/3.22 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 1 կմ հվ-աե 11.28/4 Տ «Կապույտ բերդ» ամրոցի հս-աե կողմում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 13-19 դդ. հվ մասում 11.28/5 Տ գյուղ մտնող ճանապարհի 2 կողմերում, այգիների տարածքում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Առինջ» 10-19 դդ. 6 կմ հվ 11.28/6 Տ լքվել է 1940-ական թթ.՝ գյուղերի խոշորացման հետևանքով, Վայք - Հերհեր ավտոճանապարհի աջ կողմում, Հերհերի ջրամբարի հս եզրին, Հերհեր գետի 2 ափերին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.28/6.1 Հ կանգնեցված ցածր պատվանդանին, քիվը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Բազմաղբյուր» («Ղոշաբուլաղ», «Բուլաղլար») 10-17 դդ. 2-3 կմ հվ 11.28/7 Տ Առինջից 2 կմ հս, Վայք - Հերհեր ավտոճանապարհի աջ կողմում նախկին Բուլաղլար գյուղն է՝ լքված 1949 թ. բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Գյոյաբաս» 12-17 դդ. 2,5 կմ հս 11.28/8 Տ նախկին Գյոգաբաս գյուղն է՝ լքված 1918 թ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-17 դդ. 11.28/8.1 Տ գյուղատեղիի հվ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 11.28/8.1.1 Հ զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.28/8.1.2 Հ կանգնեցված գետնին, եզրերը վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար Նաճմադինի 1200 թ. 11.28/8.1.3 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ավագի և Դովլաթի 1285 թ. 11.28/8.1.4 Հ ընկած գետնին, երկատված պատվիրատու՝ Սարգիս և Սարկավագ բեռնել պատկեր

Խաչքար Բաբի 13-14 դդ. 11.28/8.1.5 Հ կանգնեցված գետնին պատվիրատու՝ Արղութ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 11.28/8.1.6 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1300 թ. 11.28/8.1.7 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1305 թ. 11.28/8.1.8 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 11.28/8.1.9 Հ ընկած գերեզմանոցում, եղծված արձանագրությամբ, եզրերը վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Սմպատի 1589 թ. 11.28/8.1.10 Հ կանգնեցված գետնին պատվիրատու՝ Խաչատուր երեց բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Մահմեդոլան» 12-19 դդ. 5 կմ հս-աե 11.28/9 Տ Կարմրաշենից 3 կմ աե, համանուն անասնապահական ամառանոցների տարածքում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ (Չիքի վանք) 1297 թ. 1,5 կմ հվ 11.28/10 Հ պատվիրատու՝ Շաշ մենակյաց և Մամախաթուն բեռնել պատկեր

Խաչքար 1383 թ. 11.28/10.1 Հ մուտքի մոտ, երկատված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 1897 թ. հվ մասում 11.28/11 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.28/11.1 Հ հենած ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.28/11.2 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ, արձանագիր, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.28/11.3 Հ ամրացված բեմին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.28/11.4 Հ ագուցված հս պատին, մկրտարանից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.28/11.5 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 11.28/11.6 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.28/11.7 Հ ագուցված խորանի խորշում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.28/11.8 Հ ագուցված խորանի խորշում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.28/11.9 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1235 թ. 11.28/10.11 Հ ագուցված խորանում բեռնել պատկեր

Խաչքար Պետրոսի 13 դ. 11.28/11.11 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Խոնդշի, Ղատասշի, Խաչումի, Մարգարտի 13 դ. 11.28/11.12 Հ ագուցված ամ մուտքին՝ որպես բարավոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1357 թ. 11.28/11.13 Հ ագուցված խորանում, խորշից վեր բեռնել պատկեր

Խաչքար Սորղանի և Փախաթունի 1431 թ. 11.28/11.14 Հ ագուցված հվ ավանդատան խորշում բեռնել պատկեր

Խաչքար 1447 թ. 11.28/11.15 Հ ագուցված հվ ավանդատան խորշում պատվիրատու՝ Սարկավագ բեռնել պատկեր

Խաչքար Կամպիրգէլի 1447 թ. 11.28/11.16 Հ ագուցված հս-աե մույթին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1474 թ. 11.28/11.17 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մամի 15-16 դդ. 11.28/11.18 Հ ագուցված հվ ավանդատան խորշում, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 11.28/11.19 Հ ագուցված հս պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1604 թ. 11.28/11.2 Հ ագուցված խորանում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-19 դդ. 11.28/11.21 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.28/11.21.1 Հ հենած ամ պատին, արտաքուստ, բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար Ռստակես քահանայի և ամուսնու 1290 թ. 11.28/11.21.2 Հ եկեղեցուց հվ, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննեսի 13 դ. 11.28/11.21.3 Հ եկեղեցուց հվ, կանգնեցված պատվանդանին, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գ. մ. 11.28/12 Հ Գուրգեն Աբրահամյանի բակում, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Մամաքի 1281 թ. 1,5 կմ հվ 11.28/13 Հ կանգնեցված Վայք - Հերհեր ավտոճանապարհի աջ եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1282 թ. գ. մ. 11.28/14 Հ Մովսես Վարդանյանի տնամերձում, պատվիրատու՝ Գրիգոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1284 թ. 1,5 կմ հվ 11.28/15 Հ կանգնեցված Վայք - Հերհեր ավտոճանապարհի աջ եզրին պատվիրատու՝ Հովհաննես բեռնել պատկեր

Խաչքար 1289 թ. գ. մ. 11.28/16 Հ Անուշավան Թևանյանի տնամերձում պատվիրատու՝ Վահրամ, Սարգիս բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. գ. մ. 11.28/17 Հ աղբյուր-հուշարձանի մոտ, հենած գյուղապետարանի շենքի ամ պատին, ստորին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Աբրահամի 1304 թ. գ. մ. 11.28/18 Հ աղբյուր - հուշարձանի մոտ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ 1296 թ. հվ մասում 11.28/19 Տ գյուղ մտնող ճանապարհի ձախ կողմում, բարձունքին, պատվիրատու՝ Գրիգոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.28/19.1 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Սբ. Սիոն 10-13 դդ. 0,5 կմ հս-աե 11.28/20 Հ ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 37.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1282 թ. 11.28/20.1 Հ պատվիրատու՝ Վահրամ իշխան ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 01.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես 10 դ. 11.28/20.2 Հ ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 22.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1194 թ. 11.28/20.2.1 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 13.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Շահապի 1291 թ. 11.28/20.2.2 Հ կանգնեցված ամ պատի մոտ, պատվանդանին ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 25.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Բլղատարի 13-14 դդ. 11.28/20.2.3 Հ ամ պատի մոտ, ցածր պատվանդանին, արտաքուստ Խաչքար Ս. Սիոնի մոտ1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդան վարդապետի, Մխիթարի ... 1310 թ. 11.28/20.2.4 Հ ամ պատի մոտ, խրված հողի մեջ Խաչքար Ս. Սիոնի մոտ2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Ջանիկի 1415 թ. 11.28/20.2.5 Հ հենած խորանի աե պատին Surb Sion Monastery, Herher 1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1435 թ. 11.28/20.2.6 Հ բակում, կանգնեցված Սբ. Հովհաննես եկեղեցու ամ պատի մոտ, վերնամասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1504 թ. 11.28/20.2.7 Հ մուտքի մոտ, ստորին մասը կոտրված, պատվիրատու՝ Ղազար աբեղա բեռնել պատկեր

Խաչքար Զանիկի 1555 թ. 11.28/20.2.8 Հ հենած ավանդատան ամ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննես քահանայի 1581 թ. 11.28/20.2.9 Հ բեմին, դրված գլխիվայր բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. 11.28/20.3 Հ բեռնել պատկեր

Տնտեսական շենքեր 13-18 դդ. 11.28/20.4 Հ վանքի հս կողմում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-16 դդ. 11.28/20.5 Հ վանքի ամ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.28/20.5.1 Հ կանգնեցված գետնին, վերնամասը կոտրված Խաչքար Ս. Սիոնի մոտ4.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.28/20.5.2 Հ հենած քարաբեկորներին, խիստ հողմահարված Խաչքար Ս. Սիոնի մոտ5.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 11.28/20.5.3 Հ կանգնեցված գետնին, վերին անկյունները կոտրված Խաչքար Ս. Սիոնի մոտ6.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1315 թ. 11.28/20.5.4 Հ բեկոր, պահպանվել է քիվը՝ ջարդված 3 մասի Խաչքար Ս. Սիոնի մոտ6.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1383 թ. 11.28/20.5.5 Հ թեքությամբ խրված հողի մեջ պատվիրատու՝ Ստեփանոս աբեղա Խաչքար Ս. Սիոնի մոտ5.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարտիրոսի 1385 թ. 11.28/20.5.6 Հ խրված հողի մեջ Խաչքար Ս. Սիոնի մոտ5.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդանի 14-15 դդ. 11.28/20.5.7 Հ հենած պարսպին, երկատված Խաչքար Ս. Սիոնի մոտ6.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 11.28/20.5. 8 Հ խրված հողի մեջ ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 24.jpg 8&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 1412 թ. 11.28/20.5.9 Հ խրված հողի մեջ պատվիրատու՝ Գուգոր ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 26.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1413 թ. 11.28/20.5.10 Հ խրված հողի մեջ, վերնամասը ջարդված ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 27.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Սոլթանի 1430 թ. 11.28/20.5.11 Հ խրված հողի մեջ ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 28.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Թուդանբուրի 1435 թ. 11.28/20.5.12 Հ խրված հողի մեջ, վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1452 թ. 11.28/20.5.13 Հ ընկած գետնին, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 11.28/20.5.14 Հ կանգնեցված գետնին ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 29.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 11.28/20.5.15 Հ խրված հողի մեջ ՀԵՐՀԵՐ ՍԻՈՆ 33.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Սերոբ եպիսկոպոսի 1569 թ. 11.28/20.5.16 Հ խրված հողի մեջ պատվիրատու՝ Ակոբ աբեղա բեռնել պատկեր

Խաչքար Հայրապետ եպիսկոպոսի 1649 թ. 11.28/20.5.17 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարինայի 1649 թ. 11.28/20.5.18 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]