Jump to content

Կապույտի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Կապույտ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 23 հուշարձան (6 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակատեղի մ.թ.ա. 2-1 հզ 11.19.2/1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 11.19.2/1.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 13-17 դդ. 0,7 կմ աե 11.19.2/2 Տ «Վանքի ձոր» տանող ճանապարհին, փոքրիկ բլրին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 11.19.2/2.1 Հ ընկած գետնին, խիստ հողմահարված Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Վանքի ձոր» 9-14 դդ. 1,5 կմ աե 11.19.2/3 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 10 դ. 11.19.2/3.1 Հ կնտ.-ում, ավերակ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9 դ. գ. մ. 11.19.2/3.2 Հ հենած քարաբեկորներին, ստորին մասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.19.2/3.3 Հ խրված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.19.2/3.4 Հ աե եզրին, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.19.2/3.5 Հ կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.19.2/3.6 Հ ավերակ եկեղեցու մոտ, կիսով խրված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.19.2/3.7 Հ հենած տնամերձերից մեկի ցանկապատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11 դ. 11.19.2/3.8 Հ խրված հողի մեջ, ժայռափոր խաչքարից 30 մ հվ-ամ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11 դ. 11.19.2/3.9 Հ խրված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12 դ. 11.19.2/3.10 Հ կերտված է ժայռին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12 դ. 11.19.2/3.11 Հ ավերակ եկեղեցու մոտ, խրված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքարերի խումբ 12-15 դդ. 11.19.2/3.12 Հ կերտված ժայռին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Միրաջեր քահանայի 1261 թ. 11.19.2/3.13 Հ խրված հողի մեջ, պատվիրատու՝ Ղուկաս և Եղիա Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1290 թ. 11.19.2/3.14 Հ ընկած գետնին, խիստ հողմահարված, պատվիրատու՝ Դեղ Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 12-13 դդ. 11.19.2/3.15 Հ պատվանդանը և վերնամասը չեն պահպանվել, տեղահանված, արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1501 թ. գ. մ. 11.19.2/4 Հ հորիզոնական դիրքով ագուցված խանութի ամ ճակատի անկյունում, ստորին մասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1531 թ. գ. մ. 11.19.2/5 Հ ագուցված խանութի ամ ճակատին, ձախ եզրագոտին վնասված, արձանագրությունը եղծված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1549 թ. գ. մ. 11.19.2/6 Հ խանութի պատի շարվածքում, ստորին հատվածը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]