Արատեսի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Արատես գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 23 հուշարձան (1 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Վանական համալիր Արատեսի վանքը 10-13 դդ. գ.մ. 11.29.1/1 Հ Արատեսի վանական համալիրը 10.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 11 դ. 11.29.1/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Կարապետ 12-13 դդ. 11.29.1/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սիոն 10 դ. 11.29.1/1.3 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 10 դ. 11.29.1/1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սահակ երեցի 975 թ. 11.29.1/1.4.1 Հ ագուցված ամ պատին, ներքուստ ԱՐԱՏԵՍԻ ՎԱՆՔ 06.jpg բեռնել պատկեր

Գավիթ 1270 թ. 11.29.1/1.5 Հ ճարտ.՝ Սիրանես ԱՐԱՏԵՍԻ ՎԱՆՔ 13.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Ջահակի 1597 թ. 11.29.1/1.5.1 Հ ընկած գետնին Arates MonasteryIMG 4523.jpg բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. 11.29.1/1.6 Հ պահպանվել են հիմքերը, սյուների խոյակների և խարիսխների մնացորդներ Arates MonasteryIMG 4525.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-18 դդ. 11.29.1/1.7 Հ վանքի շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 11.29.1/1.7.1 Հ վանքից հվ-աե, հենած քարերին, ստորին մասը չի պահպանվել ԱՐԱՏԵՍԻ ՎԱՆՔ 11.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղան աղի 1285 թ. 11.29.1/1.7.2 Հ վանքից հվ, կանգնեցված 4 խաչքարերից աջից 3-րդն է Cross-stones of Arates.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Անդրեասի 13 դ. 11.29.1/1.7.3 Հ վանքից հվ-ամ, կանգնեցված գլխիվայր Arates MonasteryIMG 4547.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Զիաթի 14 դ. 11.29.1/1.7.4 Հ գավթից ամ, ստորին մասը չի պահպանվել Arates MonasteryIMG 4547.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Հոռոմսիմի 14 դ. 11.29.1/1.7.5 Հ հենած վանքի ամ պատին, ավարտվում է երկթեք քիվով Arates MonasteryIMG 4547.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Սիրամարգի 1503 թ. 11.29.1/1.7.6 Հ հենած վանքի ամ պատին Arates MonasteryIMG 4527.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1557 թ. 11.29.1/1.7.7 Հ վանքից հվ, կանգնեցված 4 խաչքարերից աջից 2-րդը Cross-stones of Arates.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1569 թ. 11.29.1/1.7.8 Հ վանքից հվ, կանգնեցված 4 խաչքարերից աջից 4-րդը, վերնամասը վնասված Cross-stones of Arates.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 11.29.1/1.7.9 Հ վանքից հվ, կանգնեցված 4 խաչքարերից աջից 1-ինը, քիվն արձանագիր Cross-stones of Arates.jpg բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1464 թ. 11.29.1/1.7.10 Հ վանքից հվ Արատեսի վանական համալիրը 07.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1577 թ. 11.29.1/1.7.11 Հ վանքից ամ Arates monastery1.jpg բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 13-14 դդ. 11.29.1/1.8 Տ վանքից հս-ամ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 13-14 դդ. 11.29.1/1.9 Տ վանքից հվ-ամ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]