Ամաղուի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Ամաղու գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 77 հուշարձան (1 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Վանական համալիր «Նորավանք» (Ամաղուի Նորավանք) 12-17-րդ դդ. 3 կմ հվ-աե 39°41′05″ հս․. լ. 45°13′57″ ավ. ե. / 39.684752° հս․. լ. 45.232534° ավ. ե. / 39.684752; 45.232534 11.8.1/1 Հ Գնիշիկ գետի աջ ափին Նորավանքի Վանական Համալիր (3).JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Բուրթելաշեն) 1339 թ. 11.8.1/1.1 Հ համալիրից հվ-աե Noravank.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.1.1 Հ եկեղեցու 1-ին հարկում, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար` Թաղէնի, Սաղունի 14 դ. 11.8.1/1.1.2 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար Բուղտայի 1318 թ. 11.8.1/1.1.3 Հ եկեղեցու ներսում, վերին աջ և ստորին մասերը կոտրված, պատվիրատու՝ Բուրթել Օրբելյան բեռնել պատկեր

Խաչքար Մոմիկի 1333 թ. 11.8.1/1.1.4 Հ եկեղեցու ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար 1432 թ. 11.8.1/1.1.5 Հ Բուրթելաշեն եկեղեցու 2-րդ հարկում, հենած ամ պատին, երկատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վրթանես քահանայի 1348 թ. 11.8.1/1.1.6 Հ ներսում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Կարապետ 1216-1223 թթ. 11.8.1/1.2 Հ համալիրի հս-ամ կողմում Noravank, Surp Karapet S.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Գրիգորի 13 դ. 11.8.1/1.2.1 Հ ագուցված ամ ճակատին, պատուհանից ձախ, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.2.2 Հ ագուցված ամ ճակատին, պատուհանից վեր, արտաքուստ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Յուսուփի 13 դ. 11.8.1/1.2.3 Հ ագուցված ամ ճակատին, պատուհանից աջ, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ազիզի 1221 թ. 11.8.1/1.2.4 Հ ագուցված հս-աե ավանդատան մուտքից վեր բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննեսի 1277 թ. 11.8.1/1.2.5 Հ հենած հս պատին, գլխիվայր, ներքուստ, ստորին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Գավիթ. Սբ. Կարապետ եկեղեցու գավիթը 13 դ. 11.8.1/1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.8.1/1.3.1 Հ հենած հվ պատին, որմնասյանը, անկյունները ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.8.1/1.3.2 Հ ագուցված հս պատին, արտաքուստ, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 11.8.1/1.3.3 Հ ագուցված ամ պատին, մուտքից ձախ, վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.3.4 Հ ագուցված ամ պատին, ներքուստ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 13 դ. 11.8.1/1.3.5 Հ ագուցված գավթի հս որմնասյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.3.6 Հ ագուցված հս պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.3.7 Հ ագուցված հս պատին, արտաքուստ, խիստ հողմահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.3.8 Հ ագուցված ամ միջնորմին, դրված խարսխի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.3.9 Հ ագուցված հս միջնորմին, դրված խարսխի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.3.10 Հ հենած հվ պատին, երկատված, վերին աջ մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.3.11 Հ ագուցված ամ միջնորմին, դրված խարսխի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.3.12 Հ ագուցված հվ միջնորմի սյուներից մեկին, վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Շարաբի 1233 թ. 11.8.1/1.3.13 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, մուտքից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1240 թ. 11.8.1/1.3.14 Հ ներսում, ամ պատի տակ, ընդհանուր պատվանդանին կանգնած զույգ Խաչքարերից աջակողմյանը 2014 Prowincja Wajoc Dzor, Klasztor Norawank, Kościół św. Jana Chrzciciela (14).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Բալապանի 1258 թ. 11.8.1/1.3.15 Հ ագուցված ամ պատին, պատուհանի կողին, ներքուստ, պատվիրատու՝ Փախրադոլա բեռնել պատկեր

Խաչքար Բուրթել իշխանի 1261 թ. 11.8.1/1.3.16 Հ գավթի ներսում, աե պատի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար Թամթայի 1261 թ. 11.8.1/1.3.17 Հ ներսում, ամ պատի տակ, ընդհանուր պատվանդանին կանգնած զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը, պատվիրատու՝ Բուրթել իշխան 2014 Prowincja Wajoc Dzor, Klasztor Norawank, Kościół św. Jana Chrzciciela (14).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Դեղի 1269 թ. 11.8.1/1.3.18 Հ ագուցված հս միջնորմին, դրված խարսխի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Ափսի 1285 թ. 11.8.1/1.3.19 Հ ներսում, ընկած, երկատված պատվիրատու՝ Կուկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար Փալկայի 1285 թ. 11.8.1/1.3.20 Հ ներսում, ընկած գետնին պատվիրատու՝ Կուկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 1332 թ. 11.8.1/1.3.21 Հ ներսում 2014 Prowincja Wajoc Dzor, Klasztor Norawank, Kościół św. Jana Chrzciciela (10).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Ստեփանոսի զավակաց 14-15 դդ. 11.8.1/1.3.22 Հ ագուցված ամ պատին, մուտքից վեր, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Ստեփանոսի 14-15 դդ. 11.8.1/1.3.23 Հ ագուցված ամ պատին, մուտքից վեր, արտաքուստ, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար Առաքել եպիսկոպոսի 1569 թ. 11.8.1/1.3.24 Հ ներսում, վերնամասը կոտրված, կազմող՝ Ակոբ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Թամթայի 13 դ. 11.8.1/1.3.25 Հ ներսում, աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար իշխանաց իշխան Էլիկումի 1253 թ. 11.8.1/1.3.26 Հ ներսում, աե կողմում Smbatetelikum.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սյունյաց Ստեփանոս եպիսկոպոսի 1260 թ. 11.8.1/1.3.27 Հ ներսում, աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Իվանեի 1260 թ. 11.8.1/1.3.28 Հ ներսում, աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Փախրադոլայի 1260-1262 թթ. 11.8.1/1.3.29 Հ ներսում, աե մասում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ասփայի 1263 թ. 11.8.1/1.3.30 Հ ներսում, աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Նաթելի 1294 թ. 11.8.1/1.3.31 Հ ներսում, կնտ-ում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Զուլուկի 1295 թ. 11.8.1/1.3.32 Հ ներսում, կնտ-ում, ճեղքված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սյունյաց Սարգիս եպիսկոպոսի 1298 թ. 11.8.1/1.3.33 Հ ներսում, հվ մուտքի մոտ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Իվանեի 14 դ. 11.8.1/1.3.34 Հ ներսում, աե կողմում, Չեսար Օրբելյանի որդու տապանաքարն է բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ստեփանոս Օրբելյանի (Սյունյաց մետրապոլիտ Ստեփանոս) 1303 թ. 11.8.1/1.3.35 Հ ներսում, ամ կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սյունյաց Գրիգոր եպիսկոպոսի 1305 թ. 11.8.1/1.3.36 Հ հվ մուտքի մոտ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Եղիայի 1320 թ. 11.8.1/1.3.37 Հ ամ մուտքի մոտ, դրսում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Օրբել Հովհաննեսի 1324 թ. 11.8.1/1.3.38 Հ ներսում, ամ կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար ոմն սարկավագի 1409 թ. 11.8.1/1.3.39 Հ ներսում, ամ մուտքի դիմաց բեռնել պատկեր

Դամբարան Սմբատ իշխանի (եկեղեցի Սբ. Գրիգոր) 1275 թ. 11.8.1/1.4 Հ Սբ. Կարապետ եկեղեցու հս կողմում, ճարտ.՝ Սիրանես բեռնել պատկեր

Խաչքար 1271 թ. 11.8.1/1.4.1 Հ ագուցված աե պատին, մուտքից վեր պատվիրատու՝ Ազատշահ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սմբատ Օրբելյանի 1273 թ. 11.8.1/1.4.2 Հ բեմի առջև դրված տապանաքարերի շարքում Smbatetelikum.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Տարսայիճ Օրբելյանի 1289 թ. 11.8.1/1.4.3 Հ բեմի առջև դրված տապանաքարերի շարքում, պատմիչ Ստեփանոս Օրբելյանի հոր տապանաքարն է բեռնել պատկեր

Տապանաքար Փախրադոլայի 1296 թ. 11.8.1/1.4.4 Հ հվ պատի տակ, տապանաքարերի 1-ին շարքում Տարսայիճ Օրբելյանի որդու, պատմիչ Ստեփանոս Օրբելյանի կրտսեր եղբոր տապանաքարն է բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մինա խաթունի 1298 թ. 11.8.1/1.4.5 Հ տապանքարերի 2-րդ շարքում, Տարսայիճ Օրբելյանի կնոջ տապանաքարն է բեռնել պատկեր

Տապանաքար Էլիկումի 1300 թ. 11.8.1/1.4.6 Հ բեմի առջև դրված տապանաքարերի շարքում, Տարսայիճ Օրբելյանի ավագ որդու տապանաքարն է Տապանաքար Նորավանքում3.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Թամթա խաթունի 1312 թ. 11.8.1/1.4.7 Հ տապանքարերի 2-րդ շարքում, իշխանաց իշխան Բուրթելի մոր տապանաքարն է բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պուղտայի 1318 թ. 11.8.1/1.4.8 Հ տապանքարերի 2-րդ շարքում, իշխանաց իշխան Բուրթելի փոքր եղբոր տապանաքարն է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-14 դդ. 11.8.1/1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.8.1/1.5.1 Հ Սբ. Կարապետ եկեղեցուց 10 մ աե, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.8.1/1.5.2 Հ հենած Բուրթելաշեն եկեղեցու ամ պատին, եզրերը կոտրատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Գորգ Զաբլի 1114 թ. 11.8.1/1.5.3 Հ Սբ. Կարապետ եկեղեցուց աե, ընկած քարաբեկորների մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.5.4 Հ Բուրթելաշեն եկեղեցուց 25 մ հս, ընկած գետնին, արձանագիր, վերնամասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.5.5 Հ Բուրթելաշեն եկեղեցուց 10 մ հս-աե, հենած պարսպին, վերնամասը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Բնակելի և տնտեսական շինություններ 11-14 դդ. 11.8.1/1.6 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 11-13 դդ. 11.8.1/1.7 Հ Նորավանքից 0,3 կմ աե բեռնել պատկեր

Մատուռ Փոկաս Հայրապետի 11 դ. 11.8.1/1.8 Հ պարսպից դուրս, համալիրի աե կողմում բեռնել պատկեր

Իջևանատուն (հյուրատուն) 1273-1290 թթ. 11.8.1/1.9 Հ համալիրի պարսպից դուրս, Փոկաս հայրապետի մատուռից հս-ամ պատվիրատու՝ Տարսայիճ Օրբելյան, Սարգիս եպիսկոպոս բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.8.1/1.9.1 Հ ագուցված հս պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.8.1/1.9.2 Հ ագուցված աե պատուհանի վերնամասում, ներքուստ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.8.1/1.9.3 Հ ագուցված հվ պատին, ներքուստ, կրում է հյուրատան կառուցման արձանագրությունը (28 տող) բեռնել պատկեր

Պարիսպ 17-18 դդ. 11.8.1/1.10 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]