Գնդեվազի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Գնդեվազ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 72 հուշարձան (15 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Բերդի գլուխ» մ.թ.ա. 3 հզ - մջնդ հս-ամ մասում 11.16/1 Հ գյուղի եզրին, Արփայի կիրճին նայող բարձր հրվանդանին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 11.16/1.1 Հ ամրոցից 200-300 մ հս-աե, Սբ. Խաչ մատուռից հս պահպանվել է 3 կղզյակներով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. կնտ 11.16/2 Տ Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց 250 մ աե բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 11.16/2.1 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Դավթի 14 դ. 11.16/2.2 Հ կանգնեցված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. հվ-աե մասում 11.16/3 Տ Ջերմուկ տանող ավտոխճուղու ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Մամարզա» 13-19 դդ. 5 կմ հվ-աե 11.16/4 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Արծաթավան» («Գյումաշխանե») 9-14 դդ., 19-20 դդ. 4 կմ հվ-աե 11.16/5 Տ տարածվում է 2 բլրալանջերին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-14 դդ. 11.16/5.1 Տ գյուղատեղիի աե եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.16/5.1.1 Հ ընկած գետնին, վերին կեսը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.16/5.1.2 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/5.1.3 Հ ընկած գետնին, վերնամասը չի պահպանվել, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.16/5.1.4 Հ խրված հողի մեջ, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար Թավրեզի 12-13 դդ. 11.16/5.1.5 Հ ընկած գետնին, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար Գոհարի և Բեկի 1309 թ. 11.16/5.1.6 Հ ընկած գետնին պատվիրատու՝ Գրիգոր բեռնել պատկեր

Խաչքար Վիրապշատի 1320 թ. 11.16/5.1.7 Հ կանգնեցված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1446 թ. 11.16/5.1.8 Հ ընկած գետնին, ձախ եզրը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ուսաթի, Թաղումի, Էլիճանի 16-17-րդ դդ. 11.16/5.1.9 ագուցված թիվ 2 հանքամիջանցքին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2,5 կմ հվ 11.16/6 Հ Վայք - Գնդեվազ ավտոխճուղու ոլորանի շրջակայքում պահպանվել է 3 կղզյակներով բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. ամ մասում 11.16/7 Տ Սբ. Աստվածածին տանող գյուղամիջյան ճանապարհի ձախ կողմում, ավերակ բեռնել պատկեր

Ձիթհան 19 դ. 11.16/7.1 Տ կցվել է եկեղեցու ամ պատին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1686 թ. հս-ամ մասում 11.16/8 Տ «Բերդի գլուխ» ամրոցից 150 մ աե պատվիրատու՝ Պետրոս վարդապետ Գնդեվազի Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.16/8.1 Հ հենած հվ պատին, եզրերը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 11.16/9 Հ Երազիկ Հակոբյանի տան մոտ, կանգնեցված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. գ. մ. 11.16/10 Հ խանութի մոտ, կանգնեցված բեռնել պատկեր

Խաչքար Կարապետ երեցի 1322 թ. գ. մ. 11.16/11 Հ խանութի մոտ, կանգնեցված բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1960 թ. գ. մ. 11.16/12 Տ բեռնել պատկեր

Ձիթհան 18-19 դդ. գ. մ. 11.16/13 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.16/13.1 Հ կանգնեցված, քիվը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Խաչ 14-15 դդ., 20 դ. հս մասում 11.16/14 Տ հս եզրին, բարձունքին բեռնել պատկեր

Վանական համալիր «Գնդեվանք» 10-17 դդ. 1 կմ ամ 39°45′32″ հս․. լ. 45°36′38″ ավ. ե. / 39.758846° հս․. լ. 45.610602° ավ. ե. / 39.758846; 45.610602 11.16/15 Հ Արփա գետի կիրճում, գետի ձախ ափին, Վայք - Ջերմուկ հին ճանապարհի աջ կողմում Գնդեվանք համալիր 2.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 936 թ. 11.16/15.1 Հ պատվիրատու՝ իշխանուհի Սոփի վրկնգ.՝ 1309 թ., 1691 թ., 1965-1970 թթ. Գնդեվանք, Սբ Աստվածածին 1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/15.1.1 Հ ագուցված հվ մուտքից ձախ, վերին և ստորին ձախ անկյունները կոտրված Խաչքար 3.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/15.1.2 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1035 թ. 11.16/15.1.3 Հ խորանում Գնդեվանք, խաչքար խորանում.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.16/15.1.4 Հ հենած ամ պատին, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 11.16/15.1.5 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Ներսեսի 16 դ. 11.16/15.1.6 Հ ներսում, հվ խորշի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1573 թ. 11.16/15.1.7 Հ ագուցված ամ մուտքից վեր, կազմող՝ Ղարտաշ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1573 թ. 11.16/15.1.8 Հ ագուցված ամ մուտքից վեր կազմող՝ Ղարտաշ բեռնել պատկեր

Գավիթ 999 թ. 11.16/15.2 Հ պատվիրատու՝ Քրիստափոր վանահայր վրկնգ.՝ 1309 թ., 1691 թ., 1965-1970 թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.16/15.2.1 Հ ներսում, խորշի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.16/15.2.2 Հ հենած ամ պատին, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.16/15.2.3 Հ հենած հվ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/15.2.4 Հ հենած հվ պատին, ստորին աջ անկյունը կոտրված արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 11.16/15.2.5 Հ ագուցված ամ պատին, մուտքից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար` Ավագի, ծնողաց և Խոցադեղի 1437 թ. 11.16/15.2.6 Հ հենած հվ պատին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 11.16/15.2.7 Հ ագուցված ամ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1551 թ. 11.16/15.2.8 Հ գավթի ներսում բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 1691 թ. 11.16/15.3 Հ կից վանքի հվ պարսպին պատվիրատու՝ Պետրոս վարդապետ բեռնել պատկեր

Տնտեսական շինություններ 17 դ. 11.16/15.4 Հ կից վանքի հվ և ամ պարիսպներին Գնդեվանք, տնտեսական շինություններ 2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.16/15.4.1 Հ ագուցված հվ պատին, ներքուստ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/15.4.2 Հ ագուցված պատին, արտաքուստ, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.16/15.4.3 Հ ագուցված հս պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ուբախի 11-12 դդ. 11.16/15.4.4 Հ ագուցված հվ պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար Թավրիզի 16 դ. 11.16/15.4.5 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մեսրոպի 1573 թ. 11.16/15.4.6 Հ ագուցված պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1573 թ. 11.16/15.4.7 Հ ագուցված հս պատին, արտաքուստ պատվիրատու՝ Մալի բեռնել պատկեր

Պարիսպ 1691 թ. 11.16/15.5 Հ պատվիրատու՝ Պետրոս վարդապետ Գնդեվանք, պարիսպ 3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 11.16/15.6 Հ բակում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.16/15.7 Հ բակում, եկեղեցուց ամ, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 11.16/15.8 Հ հենած եկեղեցու հվ պատին, արտաքուստ, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգս և Գրիգոր քահանաների 10 դ. 11.16/15.9 Հ հենած եկեղեցու հվ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար հայր Սուփանի 937 թ. 11.16/15.10 Հ բակում, եռատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Փաշի 10-11 դդ. 11.16/15.11 Հ բակում, եկեղեցուց աե, զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/15.12 Հ բակում, եկեղեցուց 20 մ աե, ընկած գետնին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.16/15.13 Հ բակում, հենած եկեղեցու հվ պատին, վերնամասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.16/15.14 Հ բակում, հենած եկեղեցու ամ պատին, մուտքից աջ, զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1551 թ. 11.16/15.15 Հ բակում, եկեղեցու ամ պատի մոտ, մուտքից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար Խանի 1611 թթ. 11.16/15.16 Հ բակում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 11.16/15.17 Հ բակի ամ կողմում Տապանաքար, Գնդեվանք5.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1567 թ. 11.16/15.18 Հ բակում, գավթի հվ ճակատի հանդիպակաց հատվածում բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]