Խաչիկի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Խաչիկ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 26 հուշարձան (7 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 16-20 դդ. աե մասում 11.25/1 Տ խիտ կառուցապատված միջավայրում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աղափիրի 16-17 դդ. 11.25/1.1 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 11.25/1.2 Տ եղծված արձանագրությամբ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Առնետ» 10-13 դդ. 6 կմ հս 11.25/2 Տ 2 ձորակների միջև, գոմերի մոտ, ենթադրվում է, որ պատմական Արաստամուխ գյուղն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.25/2.1 Հ Քարկոփի վանք տանող ճանապարհին, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հին Գյուղ» 10-15 դդ. 0,5 կմ հվ-աե 11.25/3 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. 11.25/3.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.25/3.1.1 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.25/3.1.2 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Քարկոփ» 10-15 դդ. 4 կմ հս 11.25/4 Տ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Քարկոփի Սբ. Աստվածածին (Խոտակերաց վանք) 910 թ., 10-13 դդ. 11.25/4.1 Հ պատվիրատու՝ Սյունյաց իշխանուհի Շուշան Քարակոփի վանքը նախքան վերականգնումը.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 910 թ. 11.25/4.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 11-12 դդ. 11.25/4.1.2 Հ պահպանվել են հիմնապատերը բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. 11.25/4.1.3 գավթին կից, պահպանվել են հիմնապատերը բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. 11.25/4.1.4 գավթին կից, պահպանվել են հիմնապատերը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. 11.25/4.1.5 Հ վանքից հվ-աե բեռնել պատկեր

Խաչքար 1271 թ. 11.25/4.1. 5.1 Հ կանգնեցված երկաստիճան պատվանդանին 5.1&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1681 թ. գ. մ. 11.25/5 Տ վրնրգ.՝ 1888 թ. Astvatsatsin Church, Khachik (9).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.25/5.1 Հ ագուցված խորանի հս խորշում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 11.25/5.2 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1553 թ. 11.25/5.3 Հ ագուցված խորանի հվ խորշում բեռնել պատկեր

Խաչքար 1566 թ. 11.25/5.4 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 թթ. 11.25/5.5 Հ ագուցված հվ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1627 թ. 11.25/5.6 Հ ագուցված հս պատի խորշում բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1970 թ. գ. մ. 11.25/6 Տ ճարտ.՝ Էդուարդ Արևշատյան Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին, Խաչիկ (1).jpg բեռնել պատկեր

Մատուռ «Հազարափրկիչ» («Ընկզարաթ») 18-19 դդ. 2,5 կմ հվ-աե 11.25/7 Տ դաշտամիջյան ճանապարհի եզրին, թեք սարալանջին բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]