Խաչիկի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Խաչիկ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 26 հուշարձան (7 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 16-20 դդ. աե մասում 11.25/1 Տ խիտ կառուցապատված միջավայրում Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Աղափիրի 16-17 դդ. 11.25/1.1 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 16-17 դդ. 11.25/1.2 Տ եղծված արձանագրությամբ Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Առնետ» 10-13 դդ. 6 կմ հս 11.25/2 Տ 2 ձորակների միջև, գոմերի մոտ, ենթադրվում է, որ պատմական Արաստամուխ գյուղն է Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 11.25/2.1 Հ Քարկոփի վանք տանող ճանապարհին, կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Հին Գյուղ» 10-15 դդ. 0,5 կմ հվ-աե 11.25/3 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 10-15 դդ. 11.25/3.1 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 11.25/3.1.1 Հ ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 11.25/3.1.2 Հ ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Քարկոփ» 10-15 դդ. 4 կմ հս 11.25/4 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Վանական համալիր Քարկոփի Սբ. Աստվածածին (Խոտակերաց վանք) 910 թ., 10-13 դդ. 11.25/4.1 Հ պատվիրատու՝ Սյունյաց իշխանուհի Շուշան Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 910 թ. 11.25/4.1.1 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Գավիթ 11-12 դդ. 11.25/4.1.2 Հ պահպանվել են հիմնապատերը Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ 13 դ. 11.25/4.1.3 գավթին կից, պահպանվել են հիմնապատերը Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ 13 դ. 11.25/4.1.4 գավթին կից, պահպանվել են հիմնապատերը Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 10-15 դդ. 11.25/4.1.5 Հ վանքից հվ-աե Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1271 թ. 11.25/4.1. 5.1 Հ կանգնեցված երկաստիճան պատվանդանին 5.1&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1681 թ. գ. մ. 11.25/5 Տ վրնրգ.՝ 1888 թ. Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 11.25/5.1 Հ ագուցված խորանի հս խորշում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-16 դդ. 11.25/5.2 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1553 թ. 11.25/5.3 Հ ագուցված խորանի հվ խորշում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1566 թ. 11.25/5.4 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17 թթ. 11.25/5.5 Հ ագուցված հվ պատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1627 թ. 11.25/5.6 Հ ագուցված հս պատի խորշում Լուսանկար վերբեռնել


Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1970 թ. գ. մ. 11.25/6 Տ ճարտ.՝ Էդուարդ Արևշատյան Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ «Հազարափրկիչ» («Ընկզարաթ») 18-19 դդ. 2,5 կմ հվ-աե 11.25/7 Տ դաշտամիջյան ճանապարհի եզրին, թեք սարալանջին Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]