Հորադիսի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Հորադիս գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 28 հուշարձան (6 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գյուղատեղի «Հորադիս» 11-20 դդ. 2,5 կմ ամ 11.22.1/1 Տ հին գյուղն է՝ ապաբնակեցված 1970-ական թթ. բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Նիկողոս 1666 թ. 11.22.1/1.1 Տ գյուղատեղիի կնտ.-ում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 11.22.1/1.1.1 Հ ագուցված հվ ավանդատան մուտքին՝ որպես ճակատակալ քար, արձանագիր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-20 դդ. 11.22.1/1.2 Տ գյուղատեղիի ամ մասում, բլրի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.22.1/1.2.1 Հ ընկած գետնին, եզրերը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար Քրմի 18 դ. 11.22.1/1.2.2 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1701 թ. 11.22.1/1.2.3 Հ ընկած գետնին պատվիրատու՝ Ատրբետ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդանի 1701 թ. 11.22.1/1.2.4 Հ խրված հողի մեջ պատվիրատու՝ Ակոբ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սիմոնի 1701 թ. 11.22.1/1.2.5 Հ ընկած գետնին պատվիրատու՝ տեր Ակոբ բեռնել պատկեր

Խաչքար Բաբաջանի 1701 թ. 11.22.1/1.2.6 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մինասի 1702 թ. 11.22.1/1.2.7 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գիրակոսի 1702 թ. 11.22.1/1.2.8 Հ խրված հողի մեջ պատվիրատու՝ Մելիք բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիքի 1702 թ. 11.22.1/1.2.9 Հ խրված հողի մեջ, վերին աջ կողը վնասված, պատվիրատու՝ Հակոբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1702 թ. 11.22.1/1.2.10 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1714 թ. 11.22.1/1.2.11 Հ թեքությամբ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1717 թ. 11.22.1/1.2.12 Հ ընկած գետնին, հողմահարված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Փոքր վանք) 17-18 դդ. գ. մ. 11.22.1/2 Տ գյուղի սկզբնամասում, գյուղ մտնող ճանապարհից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 11.22.1/2.1 Հ ագուցված բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Աթանեսի 17 դ. 11.22.1/2.2 Հ ագուցված բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Բաբաջանի, Նազաղի 1630 թ. 11.22.1/2.3 Հ մատուռի ներսում, հենած պատին, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 11.22.1/2.4 Հ ագուցված ամ ճակատին, մուտքից աջ, արտաքուստ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1523 թ. 11.22.1/2.5 Տ եկեղեցուց հվ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պարազանի 16-17 դդ. 11.22.1/2.6 Տ եկեղեցուց հվ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ակոբի 17-18 դդ. 11.22.1/2.7 Տ հենած ամ պատին, մուտքից աջ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Մեծ վանք» 1679 թ. 1 կմ հվ-աե 11.22.1/3 Տ «Սպիտակ աղբյուր» («Վանքի ձոր») կոչվող ձորի բարձրադիր ափին բեռնել պատկեր

Խաչքար Կոստանդ քահանայի, Եղիսաբեթի 16 դ. 11.22.1/3.1 Հ ագուցված մուտքից վեր՝ որպես բարավոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. ամ մասում 11.22.1/4 Հ Հորադիս գյուղատեղի տանող ճանապարհի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Մատուռ «Չռավանք» 19 դ. 0,5 կմ ամ 11.22.1/6 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]