Կեչուտի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Կեչուտ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 30 հուշարձան (15 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 9-17 դդ. 0,5 կմ հվ-ամ 11.2.1/1 Տ Ղուշչի գյուղատեղից հվ, գերեզմանոցի հիմնական մասը մնացել է Կեչուտի ջրամբարի տակ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. հվ-ամ մասում 11.2.1/2 Տ հվ-ամ եզրին, լճափին, բարձունքի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 11.2.1/2.1 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 11.2.1/2.2 Հ խրված հողի մեջ, վերնամասը կոտրված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ղուշչի» 7-20 դդ. ամ մասում 11.2.1/3 Տ Հին Կեչուտ գյուղն է, որի 7 դ. եկեղեցին մնացել է Կեչուտի ջրամբարի տակ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13-14 դդ. 11.2.1/3.1 Տ ավերակ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. 11.2.1/3.2 Տ ավերակ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես 19 դ. 11.2.1/3.3 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Գևորգ 19 դ. 11.2.1/3.4 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 19 դ. 11.2.1/3.5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.2.1/3.5.1 Հ ագուցված ամ պատին, մուտքից ձախ, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 11.2.1/3.5.2 Հ մատուռի ներսում, վերնամասն ու ձախ եզրագոտին կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 11.2.1/3.5.3 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ներքին Զիրակ» 13-19 դդ. 1,5 կմ հս-աե 11.2.1/4 Տ քարհանք տանող ճանապարհի 2 կողմերում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ջրանլու» 13-19 դդ. 2 կմ հս-ամ 11.2.1/5 Տ Վայք - Ջերմուկ հին ավտոճանապարհից հս, Կեչուտի ջրամբարի հս եզրից 0,5 կմ դեպի հս Rock that has a face, Gndevazs ketchut road.JPG բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Վերին Զիրակ» 13-19 դդ. 3 կմ հս-աե 11.2.1/6 Տ նախկին Զիրակ գյուղն է՝ լքված 1949 թ. բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1-2 կմ հվ 11.2.1/7 Հ Վայք - Ջերմուկ ավտոճանապարհի աջ կողմում, պահպանվել է 2 կղզյակներով բեռնել պատկեր

Խաչքար Դավթի 886 թ. գյուղի մեջ (այսուհետև՝ գ. մ.) 11.2.1/8 Հ «Էլեկտրոն» առողջարանի տարածքում, կանգնեցված գետնին, վերնամասը չի պահպանվել, կազմող՝ Հուսեփ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 11.2.1/9 Հ «Էլեկտրոն» առողջարանի տարածքում, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 11.2.1/10 Հ ընկած դպրոցի բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. գ. մ. 11.2.1/11 Հ ընկած դպրոցի բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար 1286 թ. գ. մ. 11.2.1/12 Հ ընկած դպրոցի բակում կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ամիրի 16-17 դդ. գ. մ. 11.2.1/13 Հ դպրոցում ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1985 թ. գ. մ. 11.2.1/14 Տ հեղ.՝ Է. Թադևոսյան բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարանների համալիր «Փիլքահաս» մ.թ.ա. 3-1 հզ, 10-17 դդ. 1 կմ հս 11.2.1/15 Տ Արփա գետի կիրճում, Ջերմուկ քաղաքից 2,5 կմ հվ, Վայք - Ջերմուկ հին ավտոճանապարհից ձախ բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան 10-17 դդ. 11.2.1/15.1 Տ բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան 10-17 դդ. 11.2.1/15.2 Տ աղբյուրով բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան 10-17 դդ. 11.2.1/15.3 Տ Խաչքարերով բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան 10-17 դդ. 11.2.1/15.4 Տ բեռնել պատկեր

Վիշապաքար մ.թ.ա. 3-1 հզ 11.2.1/15.5 Հ աղբյուրով քարայր - կացարանի մուտքի մոտ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]