Jump to content

Քարագլուխի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Անվան այլ կիրառումների համար տե՛ս՝ Քարաբերդի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Քարագլուխ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 25 հուշարձան (6 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գյուղատեղի Քարագլուխ 7-18 դդ. 3 կմ հս 11.44/1 Տ 2 ձորակների միջև ընկած սարահարթին Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Թուխ Մանուկ 12-18 դդ. 11.44/1.1 Հ հիմնովին վրկնգ.՝ 18 դ. Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 7-15 դդ. 11.44/1.2 Հ եկեղեցու շուրջը Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 6-7 դդ. 11.44/1.2.1 Հ եկեղեցուց 20 մ հս-ամ, վերնամասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11 դ. 11.44/1.2.2 Հ ամ պատի տակ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 11.44/1.2.3 Հ եկեղեցուց հս, պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 11.44/1.2.4 Հ եկեղեցուց հս, կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 11.44/1.2.5 Հ եկեղեցուց հս, կանգնեցված գետնին, ստորին մասը կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 11.44/1.2.6 Հ եկեղեցու հվ պատի մոտ, վերին ձախ անկյունը կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար` Ովանիսի 1303 թ. 11.44/1.2.7 Հ եկեղեցու մոտ, կանգնեցված ցածր պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 11.44/1.2.8 Հ ընկած եկեղեցուց հվ-աե, հողմահարված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-16 դդ. 11.44/1.2.9 Հ եկեղեցուց հվ-աե, կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 16-20 դդ. հվ-ամ մասում 11.44/2 Տ հվ-ամ եզրի բլրին, դպրոցից 400 մ հս-ամ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17 դդ. 11.44/2.1 Հ հվ-ամ եզրին, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17 դդ. 11.44/2.2 Հ հվ-ամ եզրին, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17 դդ. 11.44/2.3 Հ կնտ-ում, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17 դ. 11.44/2.4 Հ հս կողմում, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17-18 դդ. 11.44/2.5 Հ հվ-ամ եզրին, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17-18 դդ. 11.44/2.6 Հ ամ եզրին, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 19 դ. կնտ 11.44/3 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17 դ. 11.44/3.1 Հ հենած ամ պատին, երկատված, վերնամասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17 դ. 11.44/3.2 Հ ագուցված ամ պատին, մուտքից աջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Թացիկի 1290 թ. 1,5 կմ հվ 11.44/4 Հ Եղեգնաձոր տանող ճանապարհի ձախ կողմում, պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1292 թ. 1,5 կմ հվ-աե 11.44/5 ձորի ձախ կողմում, հենած պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1948 թ. գ. մ. 11.44/6 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]