Արտավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Արտավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 46 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 9-16 դդ. 0,6 կմ հս 11.11/1 Տ գյուղ մտնող ճանապարհի աջ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 11.11/1.1 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.11/1.2 Հ կանգնեցված գետնին, քարերով ամրացված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Դամրչլար» («Դարբն», Դերբ») 15-17 դդ. 6 կմ հս-աե 11.11/2 Տ Արփայի ձախ վտակ Դարբ գետի ձախ ափին պատմական Դարբն և ԴԵրբ գյուղերի տարածքն է՝ լքված՝ 1920-ական թթ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-17 դդ. 11.11/2.1 Տ գյուղատեղիի հս մասում, բլրալանջին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 11.11/2.1.1 Հ ընկած գետնին, խիստ մամռապատ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 11.11/2.1.2 Տ հս կողի անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 11.11/2.1.3 Տ ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 11.11/2.1.4 Տ ստորին անկյունները կոտրված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Մարթուզ» 10-18 դդ. 3 կմ աե 11.11/3 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10 դ. 11.11/3.1 Հ ավերված՝ 1936-1937 թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար Տպղելի 1324 թ. 11.11/3.1.1 Հ ագուցված եկեղեցու մասամբ պահպանված հվ պատին՝ հորիզոնական դիրքով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-18 դդ. 11.11/3.2 Տ գյուղատեղիի հս եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 11.11/3.2.1 Հ եկեղեցու ավերակներից 10 մ հվ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1057 թ. 11.11/3.2.2 Հ հվ մասում, ընկած գհետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.11/3.2.3 Հ խրված հողի մեջ, խիստ մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 11.11/3.2.4 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 11.11/3.2.5 Հ կանգնեցված գետնին, վերնամասը վնասված, ստորին մասում 1 տող արձանագրություն բեռնել պատկեր

Խաչքար Զաքարի և Զազի 1324 թ. 11.11/3.2.6 Հ ընկած եկեղեցու ավերակների մոտ, պահպանվել է կիսով բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 11.11/3.2.7 Հ ընկած եկեղեցու մոտ, աջ եզրը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 11.11/3.2.8 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 11.11/3.2.9 Հ կանգնեցված գետնին, եղծված արձանագրությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 11.11/3.2.10 Հ կանգնեցված գետնին, թեքված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1651 թ. 11.11/3.2.11 Հ ընկած գերեզմանոցի ամ եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար Խանաղի 1721 թ. 11.11/3.2.12 Հ ընկած ամ եզրին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Չրախլու» 13-19 դդ. 5 կմ հս-աե 11.11/4 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 18-19 դդ. 11.11/4.1 Տ գյուղատեղիի հվ-աե մասում, ավերակ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-18 դդ. 11.11/4.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.11/4.2.1 Հ կանգնեցված գետնին, վերին աջ անկյունը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ջուլ» 10-18 դդ. կնտ 11.11/5 Տ հին Արտավանի մի հատվածն է, որի 1703 թ. կառուցված եկեղեցին քանդվել, իսկ գերեզմանոցը ավերվել է, տարածքում պահպանվել են տեղահանված խաչքարեր ու տապանաքարեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 11.11/5.1 Հ գյուղամիջում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Հակոբի 1260 թ. գ. մ. 11.11/5.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. գ. մ. 11.11/5.3 Հ կանգնեցված գետնին, աջ եզրագոտին և վերնամասը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար Սմբատ Անհաղթի 1449 թ. գ. մ. 11.11/5.4 Հ գյուղի կենտրոնական ճանապարհի եզրին, վերնամասն ու աջ կեսը կոտրված բեռնել պատկեր

Կամուրջ 17 դ. 11.11/5.5 Տ գյուղապետարանի շենքի մոտ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ հս մասում 11.11/6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. գ. մ. 11.11/7 Հ Կառլեն Մակարյանի բակում, մատուռի ներսում, եռատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. գ. մ. 11.11/8 Հ Միսակ Գևորգյանի բակում, մատուռի ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. հվ մասում 11.11/9 Հ հվ եզրին, կանգնեցված գետնին, աջ կեսը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 1260 թ. գ. մ. 11.11/10 Հ հենած գործարանի շենքի պատին, ստորին աջ մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Ջրամբար 12-16 դդ. 6 կմ աե 11.11/11 Հ «Հայելի գոլ» սարի ստորոտին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1682 թ. գ. մ. 11.11/12 Տ Զարիկ Վարդանյանի տնամերձի ցանկապատի շարվածքում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17-18 դդ. գ. մ. 11.11/13 Տ Զարիկ Վարդանյանի տնամերձի ցանկապատի շարվածքում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17-18 դդ. գ. մ. 11.11/14 Տ Զարիկ Վարդանյանի տնամերձի ցանկապատի շարվածքում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17-18 դդ. գ. մ. 11.11/15 Տ Զարիկ Վարդանյանի տնամերձի ցանկապատի շարվածքում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 19 դ. գ. մ. 11.11/16 Տ Զարիկ Վարդանյանի տնամերձի ցանկապատի շարվածքում բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]