Աղավնաձորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Աղավնաձորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Աղավնաձոր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 24 հուշարձան (9 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ 5-6 կմ հս-աե 11.6/1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 2-1 հզ 11.6/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 11.6/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-14 դդ. 2 կմ հս 11.6/2 Տ լեռան գագաթի տափարակին և նրան հարող լանջերին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-14 դդ. 11.6/2.1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Վանքի ձոր» («Ներքին Ուլգյուր») 9-14 դդ. 4 կմ հս-ամ 11.6/3 Տ Ռինդ և Աղավնաձոր գյուղերի միջև, Վերին Ուլգյուրից աե բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 13-14 դդ. 11.6/3.1 Հ Սուրբ Աստվածածին-Աղավնաձոր.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-14-րդ դդ. 11.6/3.2 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար մ.թ.ա. 2 հզ, 1009 թ. 11.6/3.2.1 Հ հվ-ամ կողմում, նախնական նշանակությամբ՝ ցլակերպ վիշապ պատվիրատու՝ Սարգիս երեց բեռնել պատկեր

Խաչքար մ.թ.ա. 2 հզ, 1199 թ. 11.6/3.2.2 Հ հվ-ամ կողմում, նախնական նշանակությամբ՝ ցլակերպ վիշապ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 11.6/3.2.3 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1263 թ. 11.6/3.2.4 Հ եկեղեցուց աե, ընկած գետնին, երկատված, ստորին մասը չի պահպանվել, պատվիրատու՝ Հովհաննես բեռնել պատկեր

Խաչքար 1274 թ. 11.6/3.2.5 Հ հենած եկեղեցու հս պատին պատվիրատու՝ Լիպարիտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.6/3.2.6 Հ հենած եկեղեցու ամ պատին, վերնամասը թեքությամբ կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.6/3.2.7 Հ հենած եկեղեցու աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.6/3.2.8 Հ եկեղեցու ներսում, դրված հորիզոնական դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 11.6/3.2.9 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. հս-աե մասում 11.6/4 Հ «Խաչի թիլ» վայրում, ավերակ շինության ներսում, աջ կողմը վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5 կմ հս-ամ 11.6/5 Հ «Ներքին Ուլգյուր» գյուղատեղիից 1 կմ աե, ժայռախաչ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1564 թ. գ. մ. 11.6/6 Հ Արուս Հովհաննիսյանի տանը, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. գ. մ. 11.6/7 Հ Զուլալ Պետրոսյանի տան մոտ գտնվող և որպես մատուռ ծառայող կիսաքանդ շինության ներսում բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1947 թ. գ. մ. 11.6/8 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Հոբկախաչ» 10-12 դդ. հվ մասում 11.6/9 Տ հվ եզրին, դաշտամիջյան ճանապարհից աջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-12 դդ. 11.6/9.1 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]