Կարմրաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Կարմրաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Կարմրաշեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 24 հուշարձան (5 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 10-20 դդ. հվ-աե մասում 11.27/1 Տ հվ-աե եզրին, գործող գերեզմանոցի հին հատվածն է բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Գենդիրե» («Գենդարա») 13-19 դդ. 3 կմ հս-ամ 11.27/2 Տ ձգվում է Հերհեր գետի հս վտակի երկայնքով բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Գուտենի» («Քյոթանլի») 9-17 դդ. 2 կմ հվ 11.27/3 Տ տարածվում է 4 բլուրներին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 11.27/3.1 Տ գյուղատեղիի հվ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 11.27/3.1.1 Հ խրված հողի մեջ, վերնամասը ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 11.27/3.1.2 Հ խրված հողի մեջ, եզրերը վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.27/3.1.3 Հ ընկած գետնին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 11.27/3.1.4 Հ շարքով կանգնած 3 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 11.27/3.1.5 Հ շարքով կանգնած 3 խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 11.27/3.1.6 Հ կանգնեցված պատվանդանին, վերին աջ եզրը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 11.27/3.1.7 Հ շարքով կանգնած 3 խաչքարերից կենտրոնինը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 11.27/3.1.8 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 11.27/3.1.9 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1605 թ. 11.27/3.1.10 Տ պատվիրատու՝ Դիլիջան բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-17 դդ. 11.27/3.2 Տ գյուղատեղիի հվ-ամ եզրին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-18 դդ. 11.27/3.3 Տ գյուղատեղիի կենտրոնական բլրին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. 11.27/3.4 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար Սբ. Պողոս-Պետրոս Խաչքարը 1291 թ. 11.27/3.5 Հ գյուղատեղիի հս եզրին, որմնափակ, կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 11.27/3.6 Հ գյուղատեղիի կնտ-ում, կանգնեցված ժայռաբեկորին, քայքայված, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1303 թ. 11.27/3.7 Հ գյուղատեղիի կնտ-ում, կանգնեցված ժայռաբեկորին, պատվիրատու՝ Խոյդան բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ջևեդարա» 9-19 դդ. աե մասում 11.27/4 Տ աե եզրին, դեպի հանքահորեր տանող ճանապարհի 2 կողմերում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 9-10 դդ. 11.27/4.1 Տ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Խաչքար 990 թ. 11.27/4.2 Հ կանգնեցված գյուղատեղիի հս մասում, ավերակ ջրաղացի մոտ, պատվիրատու՝ Գրիգոր բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2 կմ հվ 11.27/5 Հ Հերհեր - Կարմրաշեն ավտոճանապարհի 2 կողմերում բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]