Չեխիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Չեխիայի օբյեկտները թվով 12-ն են (2014 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,1 %-ը: Բոլոր օբյեկտները ցանկում ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, ընդ որում դրանցից 3-ը ճանաչվում են, որպես մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց: Բացի դրանից 2014 թվականի դրությամբ ևս 18 օբյեկտ ներկայացված են թեկնածու ցանկում (այդ թվում Բրժևնովսկի վանքը): Չեխիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1993 թվականի մարտի 4-ին: Չեխիայի առաջին երեք օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1992 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 16-րդ նիստում:

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ[1] Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Pražský hrad, Letná a sídl. Severní Město z Petřínské rozhledny.JPG Պրահա քաղաքի պատմական կենտրոն
(չեխ․՝ Historické centrum Prahy a zámecký park Průhonice)
Քաղաք՝ Պրահա XI—XVIII դար 1992 616 ii, iv, vi
2 Krumlov Castle from the river bank.jpg Չեսկի-Կրումլով քաղաքի պատմական կենտրոն
(չեխ․՝ Historické centrum Českého Krumlova)
Հարավային Բոհեմիայի շրջան
Քաղաք՝ Չեսկի-Կրումլով
XIII դար 1992 617 iv
3 Telc.jpg Տելչ քաղաքի պատմական կենտրոն
(չեխ․՝ historické centrum Telče)
Վիսոչինա երկրամաս
Քաղաք՝ Տելչ
XIV դար 1992 621 i, iv
4 Church of St John of Nepomuk at Zelená hora CZ.jpg Նեպոմուկի Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի՝ կանաչ սարի վրա
(չեխ․՝ Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře)
Վիսոչինա երկրամաս
Քաղաք՝ Ժդար-նադ-Սազավոյ
XVIII դարի սկիզբ 1994 690 iv
5 Pohled-kh.jpg Սուրբ Վարվառա և Սեդլեցի Սուրբ Աստվածամոր համբարձման տաճարներ Կուտնա Հորա քաղաքի պատմական կենտրոնում
(չեխ․՝ historické centrum Kutné Hory s kostelem svaté Barbory a chrámem Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci)
Կենտրոնական Բոհեմիայի շրջան
XIII դարի առաջին կես 1995 732 ii, iv
6 LednickoValtickyAreal.jpg Լեդնիցե-Վալտիցե մշակութային լանդշաֆտ
(չեխ․՝ Lednicko-valtický areál)
* Լեդնիցե
* Վալտիցե
Հարավային Մորավիայի շրջան
Գյուղ՝ Լեդնիցե
Քաղաք՝ Վալտիցե
XVII—XX դար 1996 763 i, ii, iv
7 Květná zahrada v květu.jpg Kromeriz, Marktpl, Schl.jpg Եպիսկոպոսական նստավայր Կրոմերժիժում
(չեխ․՝ Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži)
Զլինիի շրջան
Քաղաք՝ Կրոմերժիժ
1497 1998 860 ii, iv
8 Holašovice1.jpg Հոլաշովիցե պատմական գյուղ
(չեխ․՝ Holašovice)
Հարավչեխական երկրամաս
Գյուղ՝ Հոլաշովիցե
XVIIIXIX դար 1998 861 ii, iv
9 Zámek Litomyšl 1.JPG Լիտոմիշլիի ամրոց
(չեխ․՝ Zámek Litomyšl)
Պարդուբիցի շրջան
Քաղաք՝ Լիտոմիշլ
1568—1581 1999 901 ii, iv
10 Holy Trinity Column.jpg Սուրբ Երրորդության սյուն
(չեխ․՝ Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci)
Օլոմոուցի շրջան
Քաղաք՝ Օլոմոուց
1754 2000 859 i, iv
11 Vila Tugendhat.jpg Վիլլա Տուգենդխատ Բռնո քաղաքում
(չեխ․՝ Vila Tugendhat)
Հարավմորավյան երկրամաս
Քաղաք՝ Բռնո
1928—1930 2001 1052 ii, iv
12 Trebic vnitrni mesto.jpg Հրեական շրջան և Սուրբ Պրոկոպա բազիլիկ
Տրշեբիչ քաղաքում
(չեխ․՝ Židovská čtvrť, hřbitov a bazilika svatého Prokopa v Třebíči)
Վիսոչինա երկրամաս

Քաղաք՝ Տրշեբիչ

2003 1078 ii, iii

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թեկնածու օբյեկտներիի ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Իսպանիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Slavonice z veze.jpg Սլավոնիցե գյուղի Վերածննդյան տներ
(չեխ․՝ Slavonice)
Երկրամաս՝ Հարավչեխական XV — XVI դար 2001 1507 i, ii, iv
2 Velke Losiny papermill 2.JPG Թղթի գործարան Վելկե Լոսինում
(չեխ․՝ Ruční papírna ve Velkých Losinách)
Երկրամաս՝ Օլոմոուց XVI դարի —վերջXVII դարի սկիզբ 2001 1508 ii, iv
3 Rožmberk a Káňov.JPG Տրշեբոնյան ավազանի ձկնորսության լճերի շարք
(չեխ․՝ Rybníky v Třeboňské pánve)
Երկրամաս՝ Հարավչեխական XVI դար 2001 1509 i, ii, iii, iv, v
4 Rozhled z vyhlídky U Lvíčka (13).jpg Չեխական դրախտի «Ժայռոտ քաղաքներ»
(չեխ․՝ Český ráj)
Քաղաք՝ Մլադա Բոլեսլավ, Պրիբրամ
Երկրամաս՝ Կենտրոնաչեխական, Գրադեց Կառլովեի
2001 1511 նշված չէ
5 Mikulčice-Valy 6.JPGKopcany st. margaret 3.jpg Մեծ Մորավական տերություն
(չեխ․՝ Archeologické muzeum Mikulčice-Valy / Kostel svaté Markéty Antiochijské poblíž obce Kopčany)
ա) Միկուլչիցեի Սլավոնական բնակատեղի
բ) Կոպչան գյուղի Սուրբ Մարգարիտի տաճար в
ա) Չեխիա
Երկրամաս՝ Հարավմորավյան

բ) Սլովակիա
КрԵրկրամաս՝ Տրնավա
VI — X դար 2001 1559 iii, v
6 Mine Michal in Ostrava - Czech republic - 02.JPG Օստրավա քաղաքի արդյունաբերական համալիրներ
(չեխ․՝ Ostrava)
Երկրամաս՝ Մորավասիլեզյան XIX — XX դար 2001 1560 i, iv, v
7 KT Terezín, vstup.jpg Թերեզին բերդ
(չեխ․՝ Pevnost Terezín)
Երկրամաս՝ Ուստի նադ Լաբեմ 1780 — 1790 թվական 2001 1561 i, ii, iv
8 Luhacovice Ottovka1.JPG Լուգաչովիցեի հանքային ջրեր
(չեխ․՝ Prameny v Luhačovicích)
Երկրամաս՝ Զլինի XIX դար 2001 1562 i, ii, iii, iv
9 Braun Novy les02.jpg Կուսկայի մուտակայքի քարե քանդակներ՝ «Բեթլեմ»
(չեխ․՝ Sochařsko-krajinářskou realizací Betlém u Kuksu)
Երկրամաս՝ Գրադեց Կառլովեի 1718—1732 2001 1563 i, ii, iv
10 Karlstejn.jpg Կարլշտեյն ամրոց
(չեխ․՝ Karlštejn)
Երկրամաս՝ Կենտրոնաչեխական 1348 2001 1564 i, ii, iv
11 Villa Muller 099.jpgPraha Břevnov monastery from SE DSCN0284.JPGLetohradekHvezda2.jpg «Պրահայի պատմական կենտրոնի» և նրա շրջակայքի հուշարձաններով հանդերձ համաշխարհային ժառանգության օբյեկտի ընդլայնում
(չեխ․՝ Müllerova vila / Břevnovský klášter / Letohrádek Hvězda)
Պրահա ա) 1920
բ) XVIII դար
գ) 993—1708
2001 1565 i, ii, iv
12 Kladruby 1.jpg Ձիու ֆերմայի լանդշաֆտ Կլադրուբ նադ Լաբեմում
(չեխ․՝ Národní hřebčín Kladruby nad Labem)
Քաղաք՝ Լիբերեց
Երկրամաս՝ Լիբերեց
XVI դար 2007 5151 ii, iv, v
13 Jested.jpg Էշտեդի հեռուստատեսային աշտարակ և լեռան վրա գտնվող Էշտեդ հյուրանոց
(չեխ․՝ Hotel a vysílač na Ještědu)
Երկրամաս՝ Լիբերեց 1968 2007 5152 i, ii, iv
14 Zatec CZ Rimg0249.jpg Ժատեց
(չեխ․՝ Žatec)
Երկրամաս՝ Ուստի նադ Լաբեմ 1261[2] 2007 5153 ii, iii, iv
15 2007-KarlovyVary-143s.jpgMarienbad-Brunnen.jpgFrantiskovy Lazne Casino 4872.JPG Արևմտյան Չեխիայի հանգստավայրեր
(չեխ․՝ Karlovy Vary / Mariánské Lázně / Františkovy Lázně)
ա) Կառլովի Վարի քաղաք
բ) Մարիանսկե Լազնե քաղաք
գ) Ֆրանտիշկովի Լազնե քաղաք
Երկրամաս՝ Կառլովի Վարի ա) 1350
բ) 1273
գ) XV դար
2008 5378 ii, iii, iv
16 WLA hmns Silver.jpg Լեռնահանքային արդյունաբերության լանդշաֆտ Օր լեռ (չեխ․՝ Mezinárodní těžební krajiny z Krušné hory) Երկրամաս՝ Կառլովի Վարի, Ուստի նադ Լաբեմ XII—XVI դար 2012 5691 ii, iii, iv, v, vi
17 WLA hmns Silver.jpg Լեռնահանքային արդյունաբերության լանդշաֆտ Օր լեռ (չեխ․՝ Mezinárodní těžební krajiny z Krušné hory) Երկրամաս՝ Կառլովի Վարի, Ուստի նադ Լաբեմ
( Գերմանիա Գերմանիայի հետ միասին )
XII—XVI դար 2012 5775 ii, iii, iv, v, vi
18 2007-KarlovyVary-143s.jpgMarienbad-Brunnen.jpgFrantiskovy Lazne Casino 4872.JPGLuhacovice Palace.JPG Եվրոպայում հայտնի Բալնեոթերապիական հանգստավայրեր
(չեխ․՝ Karlovy Vary / Mariánské Lázně / Františkovy Lázně / Luhačovice)
ա) Կառլովի Վարի քաղաք
բ) Մարիանսկե Լազնե քաղաք
գ) Ֆրանտիշկովի Լազնե քաղաք
г) Լուգաչովիցե քաղաք
Երկրամաս՝ Կառլովի Վարի, Զլին
( Ավստրիա Ավստրիա, Բելգիա Բելգիա, Մեծ Բրիտանիա Միացյալ Թագավորություն, Գերմանիա Գերմանիա, Իտալիա Իտալիա, Ֆրանսիա Ֆրանսիա երկրների հետ միասին)
XIII—XV դար 2014 5929 ii, iii, iv, vi
19 Praha, Jiřího z Poděbrad, kostel.jpg Jože Plečnika-ի արտաժամանակային հումանիստական ճարտարապետություն, Լյուբլյանամ, Պրահա (չեխ․՝ Nadčasová humanistická architektura Jože Plečnika v Lublani a Praze): Պրահա
( Սլովենիա Սլովենիա հետ միասին)
1929—1932 2015 5967 i, ii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Չեխիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Даты создания взяты с официального сайта всемирного наследия ЮНЕСКО.
  2. Начало пивоварения в городе Жатец.

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]