Միացյալ Թագավորությունում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Մեծ Բրիտանիայի և Հյուսիսային Իռլանդիայի օբյեկտները (2016 թվականի դրությամբ) 30-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 2,9 %-ը (1073՝ 2017 թվականին)։ Այդ թվում 25 օբյեկտներ ընդգրկված են ցանկում մշակութային չափանիշներով, 12-ը՝ որպես մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց, 4-ը՝ բնական չափանիշներով, և 1 խառը (բնական և մշակութային)։

Բացի դրանից 2016 թվականի դրությամբ ևս 12 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։

Միացյալ Թագավորությունը վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1984 թվականի մայիսի 29-ին[2]։ Առաջին 5 օբյեկտները, որ գտնվում են Մեծ Բրիտանիայի տարածքում, ընդգրկվել են ցանկում 1986 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 10-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման ժամանակ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Causeway-code poet-4.jpg «Հսկաների սալարկուղի» մերձափնյա տեղանք
(Giant’s Causeway and Causeway Coast)
(իռլ.՝ Clochán na bhFómharach)
Պատմական շրջան՝ Հյուսիսային Իռլանդիա
Կոմսություն՝ Անթրիմ
- 1986 369 vii, viii
2 Yard2.jpg Դարհեմի ամրոց և Դարհեմի տաճար Դարհեմ քաղաքում
(Durham Castle and Cathedral)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հյուսիսարևելյան Անգլիա
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Դարհեմ
11-12-րդ դարեր 1986 370 ii, iv, vi
3 Ironbridge002.JPG Այրոնբրիջի կիրճ
(Ironbridge Gorge)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Ուեսթ Միդլենդս
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Շրոփշիր
18-րդ դար 1986 371 i, ii, iv, vi
4 Banqueting House.jpg Սթադլի արքայական պարկ և Ֆաունթինյան աբբայության ավերակներ
(Studley Royal Park including the Ruins of Fountains Abbey)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Յորքշիր և Համբեր
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Հյուսիսային Յորքշիր
18-19-րդ դար 1986 372 i, iv
5 Stonehenge back wide.jpg Սթոունհենջ և Էյվբերի մեգալիթյան հուշարձաններ և հարակից հնագիտական օբյեկտներ
(Stonehenge, Avebury and Associated Sites)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հարավարևմտյան Անգլիա
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Ուիլթշիր
Մ․թ․ա․ 4-3-րդ հազարամյակ 1986
(ընդլայնվել է 2008 թ)
373 i, ii, iii
6 Harlech Castle with Snowdon.jpg
Beaumaris Castle 12 977.PNG
Caernarfon castle from the west.jpg
Conwy Castle.jpg
Էդուարդ I-ի ամրոցներ Գուինեդում:
(Castles and Town Walls of King Edward in Gwynedd)
(վալլիերեն՝ Cestyll a Muriau Trefi a godwyd gan Edward I o Loegr yng Ngwynedd)
Պատմական շրջան՝ Ուելս
Շրջան՝ Գուինեդ
13-րդ դար 1986 374 i, iii, iv
7 Sraidhiort2.jpg Սենթ Քիլդա կղզի
(St Kilda)
(գաել.՝ Hiort)
Պատմական շրջան՝ Շոտլանդիա
Շրջան՝ Արտաքին Հեբրիդյան կղզիներ
- 1986
(ընդլայնվել է 2004, 2005)
387 iii, v, vii, ix, x
8 Blenheim main entrance.jpg Բլենիմյան պալատ
(Blenheim Palace)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հարավարևելյան Անգլիա
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Օքսֆորդշիր
Քաղաք՝ Վուդսթոք
18-րդ դար 1987 425 ii, iv
9 London Westminster Abbey.jpg Վեստմինստերյան պալատ, Ուեստմինստերյան աբբայություն և Սենթ Մարգրեթի եկեղեցի
(Westminster Palace, Westminster Abbey and Saint Margaret’s Church)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Մեծ Լոնդոն
Քաղաք՝ Լոնդոն
- 1987
(ընդլայնվել է 2008)
426 i, ii, iv
10 Royal.crescent.aerial.bath.arp.jpg Բաթ քաղաք
(City of Bath)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հարավարևելյան Անգլիա
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Սոմերսեթ
18-րդ դար 1987 428 i, ii, iv
11 Hadrian's wall at Greenhead Lough.jpg Հռոմեական կայսրության պաշտպանական սահմաններ
(Frontiers of the Roman Empire):
Հադրիանոսի պատ և Անտոնինոսի պատ
(Hadrian’s Wall and Antonine’s Wall)
Պատմական շրջաններ՝ Անգլիա և Շոտլանդիա
Շրջաններ՝ Հյուսիսարմտյան Անգլիա, Յորքշիր և Համբեր
(Գերմանիայի Flag of Germany.svg հետ համատեղ)
2-րդ դար 1987
(ընդլայնվել է 2005, 2008)
430 ii, iii, iv
12 Canterbury Cathedral - Portal Nave Cross-spire.jpeg Քենթերբերիի տաճար, Սուրբ Ավգուստինի աբբայություն և Սենտ Մարթինի եկեղեցի Քենթերբերիում
(Canterbury Cathedral, St Augustine’s Abbey, and St Martin’s Church)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հարավարևելյան Անգլիա
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Քենթ
Քաղաք՝ Քենթերբերի
- 1988 469 i, ii, vi
13 Henderson.JPG Հենդերսոն կղզի
(Henderson Island)
(պիտկերներեն՝ Henderson Ailen}})
Բրիտանական անդրծովյան տարածքներ՝ Փիթքերն կղզիներ - 1988 487 vii, x
14 Tower Of London Traitors' Gate Seen From The River.jpg Լոնդոնյան Թաուեր
(Tower of London)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Մեծ Լոնդոն
Քաղաք՝ Լոնդոն
11-րդ դար 1988 488 ii, iv
15 EdinburghgeorgeIV.jpg Հին քաղաքը և Նոր քաղաքը Էդինբուրգում
(Cultural site Old and New Towns of Edinburgh)
Պատմական շրջան՝ Շոտլանդիա
Շրջան՝ Սիթի ոֆ Էդինբուրգ
- 1995 728 ii, iv
16 Northern Rockhopper Penguin on Inaccessible Island.jpg Գոֆ և Ինաքսեսսիբլ կղզիներ
(Gough and Inaccessible Islands)
Բրիտանական անդրծովյան տարածքներ՝ Սուրբ Հեղինե կղզի - 1995
(расширен в 2004)
740 vii, x
17 2005-06-27 - United Kingdom - England - London - Greenwich.jpg Գրինվիչ
(Maritime Greenwich)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Մեծ Լոնդոն
Քաղաք՝ Լոնդոն
17-րդ դար 1997 795 i, ii, iv, vi
18 Orkney Skara Brae.jpg
Orkney 1.jpg
Նեոլիթյան հուշարձաններ Օրկնեյան կղզիներում
(Heart of Neolithic Orkney)
Պատմական շրջան՝ Շոտլանդիա
Շրջան՝ Օրկնեյան կղզիներ
- 1999 514rev i, ii, iii, iv
19 Bermuda-Harbour and Town of St George.jpg Սենտ-Ջորջ պատմական քաղաք և հարակից ամրաշինություններ
(Historic Town of St George and Related Fortifications, Bermuda)
Բրիտանական անդրծովյան տարածքներ՝ Բերմուդյան կղզիներ 17-20-րդ դարեր 2000 983 iv
20 BlaenavonWorkingmensInstitute.jpg Բլենավոն լեռնաարդյունաբերական լանդշաֆտ
(Blaenavon Industrial Landscape)
(վալլիերեն՝ Tirlun Diwydiannol Blaenafon)
Պատմական շրջան՝ Ուելս
Կոմսություն՝ Տորֆայն
19-րդ դարեր 2000 984 iii, iv
21 Durdle Door, Dorset (2004).jpg Դորսեթշիրի և Արևելյան Դևոնշիրի ափ
(Dorset and East Devon Coast)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հարավարևմտյան Անգլիա
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Դորսեթ
- 2001 1029 viii
22 Arkwright Masson Mills.jpg Դերուենտի հովտի ֆաբրիկաներ
(Derwent Valley Mills)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Արևելյան Միդլենդս
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Դերբիշիր
18-19-րդ դարեր 2001 1030 ii, iv
23 NewlanarkNL06.jpg Նյու-Լանարկ բանավան
(New Lanark)
Պատմական շրջան՝ Շոտլանդիա
Շրջան՝ Սաուֆ Լանարկշիր
18-19-րդ դարեր 2001 429 ii, iv, vi
24 Saltaire from Leeds and Liverpool Canal.jpg Սոլտեիր բանավան
(Saltaire)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Յորքշիր և Համբեր
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Ուեսթ Յորքշիր
19-րդ դար 2001 1028 ii, iv
25 Kew.gardens.palm.house.london.arp.jpg Քյուի թագավորական բուսաբանական այգիներ
(Royal Botanic Gardens, Kew)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Մեծ Լոնդոն
Քաղաք՝ Լոնդոն
18-20-րդ դարեր 2003 1084 ii, iii, iv
26 Liverpool skyline, closeup.jpg Լիվերպուլ ծովափնյա քաղաք
(Cultural site Liverpool — Maritime Mercantile City)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հյուսիսարևմտյան Անգլիա
18-19-րդ դարեր 2004 1150 ii, iii, iv
27 Hayle old quay.jpg Քորնուոլի և Արևմտյան Դևոնշիրի լեռնաարդյունաբերական լանդշաֆտ
(Cultural site Cornwall and West Devon Mining Landscape)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հարավարևմտյան Անգլիա
18-19-րդ դարեր 2006 1215 ii, iii, iv
28 WalesC0047.jpg Պոնթքիսիլթե ջրանցույց
(Pont-Cysyllte Aqueduct)
(վալլիերեն՝ Traphont Pontcysyllte)
Պատմական շրջան՝ Ուելս
Կոմսություն՝ Ռեքսհեմ
1795-1805 թթ 2009 1303 i, ii, iv
29 Scotland-2016-Aerial-Edinburgh-Forth Bridge.jpg Ֆորտ Բրիջ երկաթուղային կամուրջ
(The Forth Bridge)
Պատմական շրջան՝ Շոտլանդիա
Շրջաններ՝ Սիթի օֆ Էդինբուրգ և Ֆայֆ
1890 2015 1485 i, iv
30 Gorham's Cave.jpg Գորհեմի քարանձավ
(Gorham’s Cave Complex)
Բրիտանական անդրծովյան տարածքներ՝ Ջիբրալթար - 2016 1500 iii

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Միացյալ Թագավորությունում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների տեղադրություն

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Միացյալ Թագավորության կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ՝ Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընգրկվելու համար։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման ժամանակ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1 ChathamHDDryDock0084.JPG Չատեմի նավաշինության կենտրոն և նրա շրջակա ամրաշինություններ
(անգլ.՝ Chatham Dockyard and its Defences)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հարավարևելյան Անգլիա
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Քենթ
16-րդ դարից սկսած 2012 5670 ii, iv
2 Church Hole Cave.jpg Քրեսուել Քրեգս
(անգլ.՝ Creswell Crags)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Արևելյան Միդլենդ
Մոտակա քաղաք՝ Ուորքսոփ
- 2012 5671 iii
3 Down House RC.jpg Դաունհաուզ՝ Չարլզ Դարվինի տունն ու աշխատատեղին
(անգլ.՝ Darwin’s Landscape Laboratory)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Մեծ Լոնդոն
Մոտակա քաղաք՝ Լոնդոն
18-րդ դար 2012 5672 iii, vi
4 Lakeland View.jpg Լճային երկրամաս ()
(անգլ.՝ England’s Lake District)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հյուսիսարևմտյան Անգլիա
- 2012 5673 ii, vi
5 Saint Helena Island.jpg Սուրբ Հեղինեի կղզի
(անգլ.՝ Island of St Helena)
Բրիտանական անդրծովյան տարածքներ՝ Սուրբ Հեղինեի կղզի, Համբարձման կղզի և Տրիստան դա Կունյա - 2012 5675 iii
6 Lovell Telescope.jpg Ջոդրել Բենկի ռադիոաստղադիտարան
(անգլ.՝ Jodrell Bank Observatory)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հյուսիսարևմտյան Անգլիա
1945 թվականից սկսած 2012 5676 i, ii, iv, vi
7 Mousa broch.jpgOld scatness 2.jpgJarlshof Prehistoric Site.jpg Մաուսա, Օլդ-Սքաթնիս, Յարլսհոֆ
(անգլ.՝ Mousa, Old Scatness and Jarlshof: the Zenith of Iron Age Shetland)
Պատմական շրջան՝ Շոտլանդիա
Շրջան՝ Շետլանդյան կղզիներ
Մ․թ․ա․ 4-2-րդ դարեր 2012 5677 iii, iv
8 WasteTruck.jpg Թերթաքարերի արդյունաբերություն Հյուսիսային Ուելսում
(անգլ.՝ Slate Industry of North Wales)
Պատմական շրջան՝ Ուելս
Շրջան՝ Գուինեդ
12-20-րդ դարեր 2012 5678 iii, v
9 Sutherland Flow Country.jpg Ֆլոու երկիր
(անգլ.՝ Flow Country)
Պատմական շրջան՝ Շոտլանդիա
Շրջան՝ Հայլենդ
- 2012 5679 ix, x
10 St Peter's Church-Monkwearmouth.jpg Ուիրմութ և Ջերոու վանքեր
(անգլ.՝ The Twin Monastery of Wearmouth Jarrow)
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հյուսիսարևելյան Անգլիա
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Թայն ընդ Ուիը]]
10-րդ դար 2012 5681 ii, iii, iv, vi
11 Turks and Caicos Islands sunset.jpg Թյորքս և Կայկոս կղզիներ
(անգլ.՝ Island of St Helena)
Բրիտանական անդրծովյան տարածքներ՝ Թյորքս և Կայկոս կղզիներ - 2012 5682 x
12 Thermae Spa at Bath main entrance.jpg Եվրոպայի հանրահայտ առողջապահական հանգստավայրեր
(անգլ.՝ Great Spas of Europe)
* Քաղաք՝ Բաթ
Պատմական շրջան՝ Անգլիա
Շրջան՝ Հարավարևմտյան Անգլիա
Արարողակարգային ոչ քաղաքային կոմսություն՝ Սոմերսեթ
16-րդ դարից սկսած 2014 5935 ii, iii, iv, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Միացյալ Թագավորությունում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Միացյալ Թագավորություն)
Red pog.png
1
Red pog.png
3
Red pog.png
8
Red pog.png
9
Red pog.png
10
Թեկնածու ցուցակում ընդգրկված օբյեկտների տեղադրություն
Թեկնածու օբյեկտներ Բրիտանական անդրծովյան տարածքներում

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-14-ին։ Վերցված է 26 августа 2011 
  2. «The States Parties - United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland»։ unesco.org։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-14-ին։ Վերցված է 26 августа 2011 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]