Հայաստանի միջազգային ֆուտբոլիստների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
A(չաշխատող հղում) man wearing a red football jersey with yellow trim.
Սարգիս Հովսեփյանը Հայաստանի պատմության մեջ ամենատիտղոսակիր ֆուտբոլիստն է, որը նվաճել է 131 տիտղոս։  

Ֆուտբոլի Հայաստանի ազգային հավաքականը Հայաստանը ներկայացնում է միջազգային ասոցիացիայի ֆուտբոլում 1992 թվականից ի վեր այն բանից հետո, երբ երկիրը անկախություն է հռչակել 1991 -ին Խորհրդային Միության կազմալուծումից հետո: Դրանից առաջ հայ ֆուտբոլիստները ներկայացնում էին Խորհրդային Միության ֆուտբոլի ազգային հավաքականը: Թիմը ղեկավարվում է Հայաստանի ֆուտբոլի ֆեդերացիայի (ՀՖՖ) կողմից և մրցում է որպես Եվրոպական ֆուտբոլային ասոցիացիաների միության (ՈՒԵՖԱ) անդամ, որը ընդգրկում է Եվրոպայի երկրները և Իսրայելը[1]: Ստանալով անկախություն՝ 1992 թվականին հիմնադրվել է ՀՖՖ-ն և նույն թվականին դարձել է ՈւԵՖԱ-ի և FIFA-ի անդամ[2][3]: Թիմն իր առաջին միջազգային հանդիպումը անցկացրել է 1992 թվականի հոկտեմբերի 14-ին՝ 0-0 հաշվով անցկացնելով Մոլդովայի հետ ընկերական խաղում[4], սակայն հանդիպումը ՖԻՖԱ-ի կողմից չի ճանաչվում, քանի որ Մոլդովան այդ ժամանակ կազմակերպության անդամ չի եղել[5]: Հայաստանի առաջին պաշտոնապես ճանաչված հանդիպումը տեղի է ունեցել երկու տարի անց՝ 1994 թվականի մայիսին Միացյալ Նահանգների դեմ[4]:

2018 թվականի նոյեմբերի դրությամբ Հայաստանը խաղացել է 201 միջազգային խաղ՝ հաղթելով 49 անգամ, ոչ-ոքի՝ 42 անգամ, և պարտվել է 110 անգամ: Թիմի առավել հաճախակի մրցակիցներն են եղել Անդորրան, Դանիան, Մակեդոնիան և Ուկրաինան, հանդիպելով յուրաքանչյուր թիմի հետ ութ անգամ։ Այդ թիմերից Հայաստանն առավել հաջող է խաղացել Անդորրայի դեմ՝ հաղթելով ութ խաղերից յոթը, իսկ Ուկրաինային չի կարողացել հաղթել ութ խաղերից ոչ մեկում[6]: Համաշխարհային և մայրցամաքային մրցումներում Հայաստանը հանդես է եկել Ֆուտբոլի աշխարհի առաջնության որակավորման խմբերում 1998 թվականից սկսած 1996 թվականից սկսած ՈՒԵՖԱ-ի Եվրոպայի առաջնությունում, սակայն չի կարողացել անցնել մրցաշարի ոչ մի եզրափակիչ[7]:

Սարգիս Հովսեփյանը Հայաստանի բոլոր ժամանակների ամենատիտղոսակիր ֆուտբոլիստն է և ազգային հավաքականի կազմում 100 հանդիպում անցկացրած միակ ֆուտբոլիստը[8]: Պաշտպանը իր միջազգային դեբյուտը կատարել է Հայաստանի առաջին խաղում`1992, իր 100-րդ խաղը անց է կացրել 2008 թվականի հոկտեմբերին Բելգիայի հավաքականի նկատմամբ 2:0 հաշվով կրած պարտության ժամանակ և իր կարիերան ավարտել է 131 խաղոբ: Հայաստանի հավաքականի կազմում նրա վերջին խաղը տեղի է ունեցել 2012 թվականի նոյեմբերի 14-ին Լիտվայի հետ խաղում որտեղ նա հրավիրվել էր արարողությանը և խաղաց հանդիպման առաջին հինգ րոպեները՝ փոխարինվելուց առաջ[9]: 2018 թվականի նոյեմբեր ամսվա դրությամբ Հենրիխ Մխիթարյանը հանդիսանում է Հայաստանի բոլոր ժամանակների ամենաշատ գոլ խփած ֆուտբոլիստը՝ խփելով 26 գնդակ: Նա իր առաջին միջազգային գոլը խփել է 2009 թվականին և 2013 թվականին հոկտեմբերի 15-ին դարձել է Հայաստանի ռմբառկուն՝ Իտալիայի հավաքականի դեմ խաղում գոլ խփելուց հետո[10][11]: Մխիթարյանը հեթ-տրիկի հեղինակ է դարձել 2016 թվականի մայիսին Գվատեմալայի նկատմամբ 7:1 հաշվով տարած հաղթանակի ժամանակ՝ դառնալով Հայաստանի պատմության մեջ առաջին հեթ-տրիկ խփած ֆուտբոլիստը[12][13]:

Ֆուտոլիստներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բանալի
*
Դեռ ակտիվորեն հանդես է գալիս ազգային հավաքականում
=
Խաղացողները անց են կացրել հավասար թվով խաղ
ԴՊ Դարպասապահ
ՊՇ Պաշտպան
ԿՊ Կիսապաշտպան
ՀՐ Հարձակվող
A man with dark hair wearing a red football jersey with yellow trim.
Հենրիխ Մխիթարյանը Հայաստանի ռեկորդակիրն է խփած գնդակների քանակով:
A man wearing a light blue football jersey.
Ռոման Բերեզովսկի
Հայաստանի հավաքականի ֆուտբոլիստները, որոնք խաղացել են առնվազն 25 հանդիպում[14][15][16]
Հ. Անուն Դիրք Կարիերա ազգային թիմում Խաղ Գոլ
1 Սարգիստ Հովսփյան ՊՇ 1992–2012 131 2
2 Բերեզովսկի, ՌոմանՌոման Բերեզովսկի ԴՊ 1996–2016 94 0
3 Մխիթարյան, ՀենրիխՀենրիխ Մխիթարյան* ԿՊ 2007–2020 80 26
4 Արզումանյան, ՌոբերտՌոբերտ Արզումանյան ՊՇ 2005–2015 74 5
5 Արթուր Պետրոսյան ԿՊ 1992–2004 68 11
6 Պիզելի, ՄարկոսՄարկոս Պիզելի* ԿՊ 2008–2018 66 10
7 Ղազարյան, ԳևորգԳևորգ Ղազարյան* ԿՊ 2007–2018 63 10
8 Վարդանյան, ՀարությունՀարություն Վարդանյան ՊՇ 1994–2004 62 1
9 Համլետ Մխիթարյան ԿՊ 1994–2008 56 2
10= Խաչատրյան, ՌոմիկՌոմիկ Խաչատրյան ԿՊ 1997–2008 54 1
Մանուչարյան, ԷդգարԷդգար Մանուչարյան* ՀՐ 2004–2017 54 9
12 Շահգելդյան, ԱրմենԱրմեն Շահգելդյան ՀՐ 1992–2007 52 6
13= Քարամյան, ԱրտավազդԱրտավազդ Քարամյան ԿՊ 2000–2010 51 2
Մկրտչյան, ԿառլենԿառլեն Մկրտչյան * ԿՊ 2008–2018 51 2
Ոսկանյան, ԱրթուրԱրթուր Ոսկանյան ԿՊ 1999–2010 51 1
16= Դոխոյան, ԿարենԿարեն Դոխոյան ՊՇ 1999–2008 48 2
Քարամյան, ԱրմանԱրման Քարամյան ՀՐ 2000–2010 48 5
18 Մկոյան, ՀրայրՀրայր Մկոյան* ՊՇ 2009–2018 46 1
19 Մկրտչյան, ԱղվանԱղվան Մկրտչյան ԿՊ 2002–2010 44 1
20= Հակոբյան, ԱրաԱրա Հակոբյան ՀՐ 1998–2009 42 7
Կամո Հովհաննիսյան* ՊՇ 2012–2018 42 0
Եդիգարյան, ԱրթուրԱրթուր Եդիգարյան* ԿՊ 2008–2015 42 0
23= Հարոյան, ՎարազդատՎարազդատ Հարոյան* ՊՇ 2011–2018 41 3
Հայրապետյան, ԼևոնԼևոն Հայրապետյան* ՊՇ 2011–2018 41 1
Թադևոսյան, ԱլեքսանդրԱլեքսանդր Թադևոսյան ՊՇ 2002–2010 41 0
26 Արթուր Սարկիով ՀՐ 2011–2018 40 6
27= Մովսիսյան, ՅուրաՅուրա Մովսիսյան* ՀՐ 2010–2018 38 15
Պաչաջյան, ԼևոնԼևոն Պաչաջյան ԿՊ 2004–2011 38 2
29 Արազ Օզբիլիս* ԿՊ 2012–2018 37 6
30 Սուքիասյան, ԵրվանդԵրվանդ Սուքիասյան ՊՇ 1994–2001 36 0
31= Առաքելյան, ԱրարատԱրարատ Առաքելյան ՊՇ 2005–2011 33 2
Սարգսյան, ԱլբերտԱլբերտ Սարգսյան ԿՊ 1997–2005 33 3
33 Եդիգարյան, ԱրտակԱրտակ Եդիգարյան* ՊՇ 2010–2018 30 1
34= Կասպարով, ԳևորգԳևորգ Կասպարով ԴՊ 2004–2015 29 0
Խաչատրյան, ՎարդանՎարդան Խաչատրյան ՊՇ 1992–2000 30 1
Մելիքյան, ԵղիշեԵղիշե Մելիքյան ՀՐ 2002–2007 29 0
37= Համբարձումյան, ՀովհաննեսՀովհաննես Համբարձումյան* ՊՇ 2010–2018 27 2
Մելքոնյան, ՍամվելՍամվել Մելքոնյան ՊՇ 2005–2010 27 0
39= Ալեքսանյան, ՎալերիՎալերի Ալեքսանյան ՊՇ 2004–2014 26 0
Մանոյան, ԴավիթԴավիթ Մանոյան* ԿՊ 2012–2017 26 0
41= Ալեքսանյան, ԿարենԿարեն Ալեքսանյան ԿՊ 2002–2008 25 0
Աբրահամյան, ՀարությունՀարություն Աբրահամյան ԴՊ 1992–2001 25 0
Մկրտչյան, ԱրթուրԱրթուր Մկրտչյան ՊՇ 1996–2004 25 0
Ոսկանյան, ՏարոնՏարոն Ոսկանյան* ՊՇ 2012–2018 25 0

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1.  
  2. «Armenia»։ FIFA։ Արխիվացված է օրիգինալից 23 September 2018-ին։ Վերցված է 20 January 2019 
  3. «Armenia Always A Football Hotbed»։ UEFA։ 24 February 2015։ Արխիվացված է օրիգինալից 4 February 2019-ին։ Վերցված է 20 January 2019 
  4. 4,0 4,1 Courtney Barry, Di Maggio Roberto։ «Armenia – List of International Matches»։ The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation։ Արխիվացված է օրիգինալից 15 December 2018-ին։ Վերցված է 20 January 2019 
  5. Mamrud Roberto։ «Sargis Hovsepyan – Century of International Caps»։ The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation։ Արխիվացված է օրիգինալից 9 October 2018-ին։ Վերցված է 20 January 2019 
  6. Courtney Barry, Di Maggio Roberto։ «Armenia – List of International Matches»։ The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation։ Արխիվացված է օրիգինալից 15 December 2018-ին։ Վերցված է 20 January 2019 
  7. «Armenia»։ UEFA։ Արխիվացված է օրիգինալից 23 January 2019-ին։ Վերցված է 20 January 2019 
  8. Mamrud Roberto։ «Sargis Hovsepyan – Century of International Caps»։ The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation։ Արխիվացված է օրիգինալից 9 October 2018-ին։ Վերցված է 20 January 2019 
  9.  
  10. Mamrud Roberto։ «Henrikh Mkhitaryan – Goals in International Matches»։ The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation։ Արխիվացված է օրիգինալից 21 January 2019-ին։ Վերցված է 20 January 2019 
  11. Mamrud Roberto։ «Artur Petrosyan – International Appearances and Goals»։ The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation։ Արխիվացված է օրիգինալից 17 March 2012-ին։ Վերցված է 20 January 2019 
  12. Ghazanchyan Siranush (29 May 2016)։ «Armenia beat Guatemala 7–1: Mkhitaryan nets hattrick»։ Public Radio of Armenia։ Վերցված է 15 February 2019 
  13. «Armenia National Football Team Statistics and Records: Hat Tricks»։ 11v11.com։ AFS Enterprises։ Արխիվացված է օրիգինալից 21 January 2019-ին։ Վերցված է 20 January 2019 
  14. Mamrud Roberto։ «Armenia – Record International Players»։ The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation։ Արխիվացված է օրիգինալից 1 December 2008-ին։ Վերցված է 21 January 2019 
  15. «Armenia»։ Soccerway։ Արխիվացված է օրիգինալից 22 January 2019-ին։ Վերցված է 21 January 2019 
  16. «Armenia»։ eu-football.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 30 December 2018-ին։ Վերցված է 21 January 2019