Անգլիայի 100 000-ը գերազանցող քաղաքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Քաղ. Բնկ. Կարգ. Մրց. տեղ. Նկարագրություն Առաջին
հիշատակման
տարեթիվ
1 Լոնդոն 8 173 900 սիթի Մեծ Լոնդոն, Լոնդոնյան սիթի Իր մեծությամբ երկրորդն է Եվրոպայում և ամենամեծը Եվրամիությունում։ Մեծ Բրիտանիայի և Հյուսիսային Իռլանդիայի Միացյալ Թագավորության մայրաքաղաքն է։ Մեծ Լոնդոնը հանդիսանում է Անգլիայի գլխավոր վարչական շրջան, որը իր հերթին բաժանվում է 32 ինքնավար շրջանների և սիթիի։ 43
2 Բիրմինգհեմ 1 028 700 սիթի Վեսթ Միդլանդս Քաղաքը համարվում է Վեսթ-Միդլանդսի կենտրոնը և բնակչությամ ամբողջ Անգլիայի երկրորդ քաղաքը 1086
3 Լիդս 751 485 սիթի Արևմտյան Յորքշիր Ըստ մեծության Մեծ Բրիտանիայի երրորդ քաղաքն է։ «Լիդս» անունը կապված է քաղաքի պատմական կենտրոնի հետ, որը իր մեջ էր ներառում Օտլի և Վեզերբի փոքրիկ քաղաքները։ 1086
4 Շեֆիլդ 551 800 սիթի Արևելյան Յորքշիր Մեկը Անգլիայի ութ ռեգիոնալ կենտրոններից, որը ներկայացում է Անգլիայի մյուս գլխավոր քաղաքները։ Ագլոմերացիայի բնակչությունը կազմում է 640 720 մարդ։ VIII դար
5 Մանչեսթեր 502 900 սիթի Մեծ Մանչեսթեր Կես միլիոնից քիչ բնակչությամբ այս քաղաքն ունի տարածաշրջանում ամենամեծ ագլոմերացիան՝ Մեծ Մանչեստերը, որի բնակչությունը 2 240 230 մարդ է։ Եղել է արդյունաբերական հեղափոխության կենտրոններից մեկը։ 1301
6 Լիվերպուլ 441 477 սիթի Մերսիսայդ Նավահանգիստ Անգլիայի հյուսիսարևմտյան ափին՝ Մերսի գետի գետաբերանում։ Լիվերպուլյան ագլոմերացիայի բնակչությունը 800 000 մարդուց ավելի է։ 1190
7 Բրիստոլ 416 400 սիթի Բրիստոլ Նավահանգիստ Անգլիայի հարավ-արևմուտքում՝ Էյվոն գետի վրա, Ատլանտյան օվկիանոսի Բրիստոլի ծոցի գետաբերանից ոչ հեռու։ Հանդիսանում է ունիտար ադինիստրատիվ միավոր։ XI դար
8 Կովենտրի 316 900 սիթի Վեսթ-Միդլանդս Ագլոմերացիայի բնակչությունը 651 000 մարդ է։ 1043
9 Բրեդֆորդ 293 717 սիթի Արևմտյան Յորքշիր Ագլոմերացիայի բնակչությունը 493 100 մարդ է։ 1070
10 Նոթինգհեմ 288 700 սիթի Նոթինգհեմշիր Տեղակայված է Թրենթ գետի վրա։ Հանդիսանում է ունիտար ադմինիստրատիվ միավոր։ 600
11 Լեսթեր 279 921 սիթի Լեսթերշիր Լեսթերը հնագույն քաղաք է, որը հռոմեացիների մոտ հայտնի է Ra’tae անվանմամբ։ Հնացած անվանումներ են Լեյսթերն ու Լեյչեսթերը։ Հանդիսանում է ունիտար ադմինիստրատիվ միավոր։ IX դար
12 Նյուքասլ-ափոն-Թայն 269 500 սիթի Թայն-ընդ-Ուիր Տեղակայված է Թայն գետի հյուսիսային ափի երկայնքով, անցյալում եղել է Նորթամբերլենդ կոմսության ադմինիստրատիվ կենտրոնը։ IX դար
13 Հալ 249 100 սիթի Յորքշիրի հարավային ռայդինգ Գտնվում է Հյուսիսային ծովից 40 կմ հեռավորության վրա՝ Հալլ գետի վրա՝ Համբեր գետի գետաբերանի մոտ։ Հանդիսանում է ունիտար ադմինիստրատիվ միավոր։ XII դար
14 Պլիմուտ 246 100 սիթի Դեվոն Հանդիսանում է ունիտար ադմինիստրատիվ միավոր։ XII դար
15 Սթոք-օն-Թրենտ 239 300 սիթի Սթաֆֆորդշիր Քաղաքը ձևավորվել է 1910 թվականին վեց քաղաքներից ու մի շարք գյուղերից։ Հանդիսանում է ունիտար ադմինիստրատիվ միավոր։ 1910
16 Վուլվերհեմպտոն 236 582 սիթի Վեսթ-Միդլնենդս Վեսթ-Միդլնենդս կոմսություն այս քաղաքը մտել է Սթաֆֆորդշիր կոմսությունից՝ 1974 թվականի բարենորոգումների արդյունքում։ 659
17 Դերբի 236 300 սիթի Դերբիշիր Դերբիշիր կոմսության խոշորագույն քաղաքն է։ 600
18 Սաութհեմփթոն 222 000 սիթի Հեմփշիր Նավահանգստային քաղաք Սոլեթյան ծոցում Մեծ Բրիտանիայի հարավային ափին։ Հանդիսանում է ունիտար ադմինիստրատիվ միավոր։ 43
19 Պորտսմութ 200 000 սիթի Հեմպշիր Քաղաք և ունիտար միավոր Հեմպշիր շրջանում Սոլենտ ծովափի մոտ։ XI դար
20 Նորտհեմպտոն 195 000 թաուն Նորթհեմփթոնշիր Նորթհեմփթոնշիր կոմսության ադմինիստրատիվ կենտրոն։ Մ. թ. ա. 2000 թվականից առաջ
21 Դադլի 194 919 թաուն Վեսթ-Միդլենդս Մեծ Բրիտանիայի խոշորագույն բնակավայրն է առանց սեփական համալսարանի։ Դադլին հանդիսանում է Վեսթ-Միդլենդս ագլոմերացիայի մի մասը։ XII դար
22 Միլթոն-Քինս 192 000 թաուն Բաքինգեմշիր Միլթոն-Քինս ունիտար միավորի ադմինիստրատիվ կենտրոնն է։ IV դար
23 Յորք 184 900 սիթի Հարավային Յորկշիր Քաղաք՝ Ֆոս ու Ուզ գետերի գետաբերանում։ 71
24 Լութոն 184 900 թաուն Բեդֆորդշիր Հանդիսանում է ունիտար ադմինիստրատիվ միավոր։ VI դար
25 Պիտերբորո 183 600 սիթի Քեմբրիջշիր Նին գետի վրա արդյունաբերական քաղաք։ X դար
26 Սանդերլենդ 177 739 սիթի Թայն-ընդ-Ուիր Սիթի-օֆ-Սանդերլենդ ադմինիստրատիվ համայնքի կենտրոնը։ 674
27 Ուոլսոլ 170 994 թաուն Վեսթ-Միդլենդս Մինչև 1974 թվականը եղել է Սթաֆֆորդշիր կոմսության մասը։ 1810
28 Բորնմութ 163 500 թաուն Դորսեթ Անգլիացիների մոտ տարածված նավահանգիստ Լա-Մանշի ափին։
29 Թելֆորդ 162 300 թաուն Շրոփշիր Շրոփշիր կոմսության խոշորագույն քաղաքը, ունիտար միավոր Թելֆորդ ու Րեքինի կենտրոն։ X դար
30 Սաութենդ-օն-Սիթի 159 300 թաուն Էսսեքս Հանդիսանում է ունիտար ադմինիստրատիվ միավոր։ XIX դար
31 Բրայթոն 155 919 թաուն Արևելյան Սասսեքս Քաղաք Անգլիայում՝ Լա-Մանշ նեղուցի արևելյան ափին։ 1086
32 Սուիդոն 155 432 թաուն Ուիլտշիր Ունիտար միավոր Սուիդոնի ադմինիստրատիվ կենտրոն։ 1086
33 Օքսֆորդ 153 900 սիթի Օքսֆորդշիր Օքսֆորդշիր կոմսության մայրաքաղաք։ 912