ՄՕԿ-ի անդամների կոդերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Օլիմպիական խաղերի լոգոն

Միջազգային օլիմպիական կոմիտեն (ՄՕԿ), օգտագործում է երկրների 3 տառանոց կոդեր[1]՝ Օլիմպիական խաղերին մասնակցող մարզիկների ամեն խմբին հղում կատարելու համար: Կոդերը հիմնականում վերաբերվում են Ազգային օլիմպիական կոմիտեներին, բայց կան նաև որոշ կոդեր, որոնք նախկին խաղերին օգտագործվել են մի քանի ազգ ներկայացնող թիմի կամ բոլոր ազգերի մարզիկներից կազմված թիմի համար:

Որոշ ՄՕԿ-ի կոդեր տարբերվում են ստանդարտ ISO 3166-1 ալֆա-3 կոդերից: Այլ սպորտային կազմակերպություններ, որոնցից է ՖԻՖԱ-ն, օգտագործում են նմանատիպ կոդեր իրենց անդամ երկրների համար, բայց մի քանի տարբերություններով: Այնուամենայնիվ, Համագործակցության խաղերի ֆեդերացիան և Պրոֆեսիոնալ թենիսիստների ասոցիացիան օգտագործում են ՄՕԿ-ի կոդերը:

Պատմություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1956 թվականի Ձմեռային օլիմպիական խաղերին և 1960 թվականի Ամառային օլիմպիական խաղերին առաջին անգամ սկսեցին օգտագործվել երկրների սկզբնատառերը՝ ամեն ԱՕԿ-ին հղում կատարելու համար, ինչպես նշված է պաշտոնական զեկույցներում[2]: Այնուամենայնիվ, հաջորդ մի քանի օլիմպիական խաղերին օգտագործված կոդերը հաճախ հիմնված էին հյուրընկալող երկրում օգտագործվող լեզվի վրա (օրինակ՝ GIA օգտագործվում էր Ճապոնիայի համար 1956 թվականի Ձմեռային օլիմպիական խաղերում և 1960 թվականի ամառային օլիմպիական խաղերում՝ երկուսն էլ անցկացված Իտալիայում, իտալերեն Giappone-ից) կամ մասնակից երկրի ֆրանսերեն անվանման վրա (օրինակ՝ COR Հարավային Կորեայի համար Corée-ից): Մինչև 1972 թվականի ձմեռային օլիմպիական խաղերը համարյա բոլոր կոդերն արդեն ստանդարտացվել էին ներկայումս օգտագործվող կոդերի նման, սակայն հաջորդ տարիներին նրանք մի քանի փոփոխություններ են կրել: Կոդերի փոփոխման վրա ազդել են նաև ԽՍՀՄ փլուզումը, Գերմանիայի վերամիավորումը, Հարավսլավիայի կազմալուծումը, Չեխոսլովակիայի փլուզումը և այլ աշխարհագրական անվանափոխումներ:

Այս ցանկից բացի, Պարալիմպիկ խաղերում օգտագործվում են ՄՕԿ-ի համար ստանդարտացված կոդեր Մակաոյի (MAC) և Ֆարերյան կղզիների (FRO) համար[3][4]:

Ներկայիս ԱՕԿ-ներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ներկայումս կան 206 ԱՕԿ-ներ (Ազգային Օլիմպիական Կոմիտեներ): Այս աղյուսակը ցույց է տալիս, թե ինչ կոդ է օգտագործվում ամեն Ազգային օլիմպիական կոմիտեի համար, և ինչ ուրիշ կոդեր են օգտագործվել կոմիտեների համար նախկին օլիմպիական խաղերում: Այն կոդերը, որոնք կիրառվել են տվյալ տարվա միայն ամառային կամ միայն ձմեռային Օլիմպիական խաղերին, նշված են համապատասխանաբար Ա և Ձ տառերով:

Կոդ Կայք Ազգային օլիպիական կոմիտե Այլ օգտագործված կոդեր
AFG [1] Աֆղանստան Աֆղանստան
ALB [2] Ալբանիա Ալբանիա
ALG [3] Ալժիր Ալժիր AGR (1964), AGL (1968 Ա)
AND [4] Անդորա Անդորա
ANG [5] Անգոլա Անգոլա
ANT [6] Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա
ARG [7] Արգենտինա Արգենտինա
ARM [8] Հայաստան
ARU [9] Արուբա Արուբա
ASA [10] Ամերիկյան Սամոա Ամերիկյան Սամոա
AUS [11] Ավստրալիա Ավստրալիա
AUT [12] Ավստրիա Ավստրիա
AZE [13] Ադրբեջան Ադրբեջան
BAH [14] Բահամներ Բահամներ
BAN [15] Բանգլադեշ Բանգլադեշ
BAR [16] Բարբադոս Բարբադոս BAD (1964)
BDI [17] Բուրունդի Բուրունդի
BEL [18] Բելգիա Բելգիա
BEN [19] Բենին Բենին DAY (1964), DAH (1968–1976)
BER [20] Բերմուդյան կղզիներ Բերմուդյան կղզիներ
BHU [21] Բութան Բութան
BIH [22] Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա BSH (1992 Ա)
BIZ [23] Բելիզ Բելիզ HBR (1968–1972)
BLR [24] Բելառուս Բելառուս
BOL [25] Բոլիվիա Բոլիվիա
BOT [26] Բոտսվանա Բոտսվանա
BRA [27] Բրազիլիա Բրազիլիա
BRN [28] Բահրեյն Բահրեյն
BRU [29] Բրունեյ Բրունեյ
BUL [30] Բուլղարիա Բուլղարիա
BUR [31] Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո VOL (1972–1984)
CAF [32] Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն AFC (1968)
CAM [33] Կամբոջա Կամբոջա CAB (1964), KHM (1972–1976)
CAN [34] Կանադա Կանադա
CAY [35] Կայմանյան կղզիներ Կայմանյան կղզիներ
CGO [36] Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգո
CHA [37] Չադ Չադ CHD (1964)
CHI [38] Չիլի Չիլի CIL (1956 Ձ, 1960 Ա)
CHN [39] Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան PRC (1952 Ա)
CIV [40] Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար IVC (1964), CML (1968)
CMR [41] Կամերուն Կամերուն
COD [42] Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն COK (1968), ZAI (1972–1996)
COK [43] Կուկի կղզիներ Կուկի կղզիներ
COL [44] Կոլումբիա Կոլումբիա
COM [45] Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան կղզիներ
CPV [46] Կանաչ Հրվանդան Կաբո Վերդե
CRC [47] Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա COS (1964)
CRO [48] Խորվաթիա Խորվաթիա
CUB [49] Կուբա Կուբա
CYP [50] Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս
CZE [51] Չեխիա Չեխիա TCH (1984)
DEN [52] Դանիա Դանիա DAN (1960 Ա, 1968 Ձ), DIN (1968 Ա)
DJI [53] Ջիբութի Ջիբութի
DMA [54] Դոմինիկա Դոմինիկա
DOM [55] Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն
ECU [56] Էկվադոր Էկվադոր
EGY [57] Եգիպտոս Եգիպտոս RAU (1960, 1968), UAR (1964)
ERI [58] Էրիթրեա Էրիթրեա
ESA [59] Սալվադոր Սալվադոր SAL (1964–1976)
ESP [60] Իսպանիա Իսպանիա SPA (1956–1964, 1968 Ձ)
EST [61] Էստոնիա Էստոնիա
ETH [62] Եթովպիա Եթովպիա ETI (1960, 1968)
FIJ [63] Ֆիջի Ֆիջի FIG (1960)
FIN [64] Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա
FRA [65] Ֆրանսիա Ֆրանսիա
FSM [66] Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա
GAB [67] Գաբոն Գաբոն
GAM [68] Գամբիա Գամբիա
GBR [69] Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա GRB (1956 Ձ–1960), GBI (1964)
GBS [70] Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու
GEO [71] Վրաստան Վրաստան
GEQ [72] Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա
GER [73] Գերմանիա Գերմանիա ALL (1968 Ձ), ALE (1968 Ա)
GHA [74] Գանա Գանա
GRE [75] Հունաստան Հունաստան
GRN [76] Գրենադա Գրենադա
GUA [77] Գվատեմալա Գվատեմալա GUT (1964)
GUI [78] Գվինեա Գվինեա
GUM [79] Գուամ Գուամ
GUY [80] Գայանա Գայանա GUA (1960), GUI (1964)
HAI [81] Հայիթի Հայիթի
HKG [82] Հոնկոնգ Հոնկոնգ HOK (1960–1968)
HON [83] Հոնդուրաս Հոնդուրաս
HUN [84] Հունգարիա Հունգարիա UNG (1956 Ձ, 1960 Ա)
INA [85] Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա INS (1960)
IND [86] Հնդկաստան Հնդկաստան
IRI [87] Իրան Իրան IRN (1956–1988), IRA (1968 Ձ)
IRL [88] Իռլանդիա Իռլանդիա
IRQ [89] Իրաք Իրաք IRK (1960, 1968)
ISL [90] Իսլանդիա Իսլանդիա ICE (1960 Ձ, 1964 Ա)
ISR [91] Իսրայել Իսրայել ISL
ISV [92] Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ
ITA [93] Իտալիա Իտալիա
IVB [94] Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներ Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներ
JAM [95] Ճամայկա Ճամայկա
JOR [96] Հորդանան Հորդանան
JPN [97] Ճապոնիա Ճապոնիա GIA (1956 Ձ, 1960 Ա), JAP (1960 Ձ)
KAZ [98] Ղազախստան Ղազախստան
KEN [99] Քենիա Քենիա
KGZ [100] Ղրղզստան Ղրղզստան
KIR [101] Կիրիբատի Կիրիբատի
KOR [102] Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա COR (1956 Ձ, 1960 Ա, 1968 Ա, 1972 Ա)
KOS [103] Կոսովո Կոսովո
KSA [104] Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա ARS (1968–1976), SAU (1980–1984)
KUW [105] Քուվեյթ Քուվեյթ
LAO [106] Լաոս Լաոս
LAT [107] Լատվիա Լատվիա
LBA [108] Լիբիա Լիբիա LYA (1964), LBY (1968 Ձ)
LBN [109] Լիբանան Լիբանան LEB (1960 Ձ, 1964 Ա), LIB (1964-2016)
LBR [110] Լիբերիա Լիբերիա
LCA [111] Սենտ Լյուսիա Սենտ Լյուսիա
LES [112] Լեսոթո Լեսոթո
LIE [113] Լիխտենշտայն Լիխտենշտեյն LIC (1956 Ձ, 1964 Ա, 1968 Ձ)
LTU [114] Լիտվա Լիտվա LIT (1992 Ձ)
LUX [115] Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ
MAD [116] Մադագասկար Մադագասկար MAG (1964)
MAR [117] Մարոկկո Մարոկկո MRC (1964)
MAS [118] Մալայզիա Մալայզիա MAL (1964–1988)
MAW [119] Մալավի Մալավի
MDA [120] Մոլդովա Մոլդովա MLD (1994)
MDV [121] Մալդիվներ Մալդիվներ
MEX [122] Մեքսիկա Մեքսիկա
MGL [123] Մոնղոլիա Մոնղոլիա MON (1968 Ձ)
MHL [124] Մարշալյան կղզիներ Մարշալյան կղզիներ
MKD [125] Մակեդոնիայի Հանրապետություն Մակեդոնիա
MLI [126] Մալի Մալի
MLT [127] Մալթա Մալթա MAT (1960–1964)
MNE [128] Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա
MON [129] Մոնակո Մոնակո
MOZ [130] Մոզամբիկ Մոզամբիկ
MRI [131] Մավրիկիոս Մավրիկիոս
MTN [132] Մավրիտանիա Մավրիտանիա
MYA [133] Մյանմա Մյանմա BIR (1960, 1968–1988), BUR (1964)
NAM [134] Նամիբիա Նամիբիա
NCA [135] Նիկարագուա Նիկարագուա NCG (1964), NIC (1968)
NED [136] Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ OLA (1956 Ձ), NET (1960 Ձ), PBA (1960 Ա), NLD (1964 Ա), HOL (1968–1988)
NEP [137] Նեպալ Նեպալ
NGR [138] Նիգերիա Նիգերիա NIG (1960 Ա), NGA (1964)
NIG [139] Նիգեր Նիգեր NGR (1964)
NOR [140] Նորվեգիա Նորվեգիա
NRU [141] Նաուրու Նաուրու
NZL [142] Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա NZE (1960, 1968 Ձ)
OMA [143] Օման Օման
PAK [144] Պակիստան Պակիստան
PAN [145] Պանամա Պանամա
PAR [146] Պարագվայ Պարագվայ
PER [147] Պերու Պերու
PHI [148] Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ FIL (1960, 1968)
PLE [149] Պաղեստին Պաղեստին
PLW [150] Պալաու Պալաու
PNG [151] Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա NGY (1976–1980), NGU (1984–1988)
POL [152] Լեհաստան Լեհաստան
POR [153] Պորտուգալիա Պորտուգալիա
PRK [154] Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա NKO (1964 Ա, 1968 Ձ), CDN (1968)
PUR [155] Պուերտո Ռիկո Պուերտո Ռիկո PRI (1960), PRO (1968)
QAT [156] Կատար Կատար
ROU [157] Ռումինիա Ռումինիա ROM (1956–1960, 1972–2006), RUM (1964–1968)
RSA [158] Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն SAF (1960–1972)
RUS [159] Ռուսաստան Ռուսաստան
RWA [160] Ռուանդա Ռուանդա
SAM [161] Սամոա Սամոա
SEN [162] Սենեգալ Սենեգալ SGL (1964)
SEY [163] Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ
SGP [164] Սինգապուր Սինգապուր SIN (1959–2016)
SKN [165] Սենթ Քիթս և Նևիս Սենթ Քիթս և Նևիս
SLE [166] Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե SLA (1968)
SLO [167] Սլովենիա Սլովենիա
SMR [168] Սան Մարինո Սան Մարինո SMA (1960–1964)
SOL [169] Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ
SOM [170] Սոմալի Սոմալի
SRB [171] Սերբիա Սերբիա
SRI [172] Շրի Լանկա Շրի Լանկա CEY (1960-1964, 1972), CEI (1968 Ա)
SSD [173] Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան
STP [174] Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե և Պրինսիպի
SUD [175] Սուդան Սուդան
SUI [176] Շվեյցարիա Շվեյցարիա SVI (1956 Ձ, 1960 Ա), SWI (1960 Ձ, 1964 Ա)
SUR [177] Սուրինամ Սուրինամ
SVK [178] Սլովակիա Սլովակիա
SWE [179] Շվեդիա Շվեդիա SVE (1956 Ձ, 1960 Ա), SUE (1968 Ա)
SWZ [180] Սվազիլենդ Սվազիլենդ
SYR [181] Սիրիա Սիրիա RAU (1960), SIR (1968)
TAN [182] Տանզանիա Տանզանիա
TGA [183] Տոնգա Տոնգա TON (1984)
THA [184] Թաիլանդ Թաիլանդ
TJK [185] Տաջիկստան Տաջիկստան
TKM [186] Թուրքմենստան Թուրքմնեստան
TLS [187] Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր IOA (Անկախ Օլիմպիական մարզիկներ, 2000)
TOG [188] Տոգո Տոգո
TPE [189] Չինաստանի Հանրապետություն Թայվան RCF (1960), TWN (1964–1968), ROC (1972–1976)
TTO [190] Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո TRT (1964–1968) TRI (1972–2012)
TUN [191] Թունիս Թունիս
TUR [192] Թուրքիա Թուրքիա
TUV [193] Թուվալու Թուվալու
UAE [194] ԱՄԷ ԱՄԷ
UGA [195] Ուգանդա Ուգանդա
UKR [196] Ուկրաինա Ուկրաինա
URU [197] Ուրուգվայ Ուրուգվայ URG (1968)
USA [198] Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ SUA (1960 Ա), EUA (1968 Ա)
UZB [199] Ուզբեկստան Ուզբեկստան
VAN [200] Վանուատու Վանուատու
VEN [201] Վենեսուելա Վենեսուելա
VIE [202] Վիետնամ Վիետնամ VET (1964), VNM (1968–1976)
VIN [203] Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ
YEM [204] Եմեն Եմեն
ZAM [205] Զամբիա Զամբիա NRH (1964)
ZIM [206] Զիմբաբվե Զիմբաբվե RHO (1960–1972)

Պատմական ԱՕԿ-ներ և թիմեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դեռևս օգտագործվող կոդեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

14 պատմական ԱՕԿ-ներ կամ թիմեր ունեն կոդեր, որոնք դեռևս օգտագործվում են ՄՕԿ-ի արդյունքների բազայում՝ նախկինում այս թիմերի կազմում մեդալներ նվաճած մարզիկներին հղում կատարելու համար[5]:

Կոդ Ազգ/Թիմ Այլ օգտագործված կոդեր
AHO Նիդերլանդական Անտիլներ Նիդերլանդական Անտիլներ
ANZ {{{2}}} Ավստրալազիա
BOH {{{2}}} Բոհեմիայի թագավորություն
BWI {{{2}}} Արևմտյան Հնդկաստանի ֆեդերացիա ANT (1960, 1968), WID (1964)
EUA German Olympic flag (1959-1968).svg Գերմանիայի միացյալ թիմ GER (1956–1964)
EUN Olympic rings without rims.svg Միացյալ թիմ
FRG Գերմանիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն Արևմտյան Գերմանիա ALL (1968 Ձ), ALE (1968 Ա), GER (1972–1976)
GDR {{{2}}} Արևելյան Գերմանիա ADE (1968)
RU1 Ռուսական կայսրություն Ռուսական կայսրություն
SCG Սերբիա և Չեռնոգորիա Սերբիա և Չեռնոգորիա YUG (1996 Ա-2002 Ձ)
TCH Չեխոսլովակիա Չեխոսլովակիա CSL (1956 Ձ), CZE (1960 Ձ), CSV (1960 Ա), CZS (1964 Ա), CHE (1968 Ա)
URS Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն ԽՍՀՄ SOV (1968 Ձ)
YUG Հարավսլավիա Հարավսլավիա JUG (1956–1960, 1968 Ձ), YUS (1964 Ա)
ZZX Olympic rings without rims.svg Խառը Թիմեր

Հնացած կոդեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կոդ Ազգ (ԱՕԿ) Տարիներ Նշումներ
BIR {{{2}}} Բուրմա 1948–1988 Հիմա Մյանմա Մյանմա (MYA)
CEY Շրի Լանկա Ցեյլոն 1948–1972 Հիմա Շրի Լանկա Շրի Լանկա (SRI)
DAH Բենին Դահոմեա 1964–1976 Հիմա Բենին Բենին (BEN)
GUI {{{2}}} Բրիտանական Գվինեա 1948–1964 Հիմա Գայանա Գայանա (GUY)
HBR Բրիտանական Հոնդուրաս Բրիտանական Հոնդուրաս 1968–1972 Հիմա Բելիզ Բելիզ (BIZ)
KHM {{{2}}} Խմերի Հանրապետություն 1972–1976 Հիմա Կամբոջա Կամբոջա (CAM)
MAL Մալայզիա Մալայա 1956–1960 Մրցում էր ինքնուրույն մինչև Մալայզիայի ձևավորումը 1963 թվականին:

Հիմա Մալայզիա Մալայզիա (MAS)

NBO Flag of North Borneo (1948-1963).svg Հյուսիսային Բոռնեո 1956
NRH {{{2}}} Հյուսիսային Ռոդեզիա 1964 Հիմա Զամբիա Զամբիա (ZAM)
RAU {{{2}}} Միացյալ Արաբական Հանրապետություն 1960 Հիմա Եգիպտոս Եգիպտոս (EGY)

և Սիրիա Սիրիա (SYR)

RHO {{{2}}} Ռոդեզիա 1960–1972 Հիմա Զիմբաբվե Զիմբաբվե (ZIM)
ROC Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն 1932–1976 Հիմա հանդես է գալիս որպես {{{2}}} Չինական Թայբեյ (TPE)
SAA {{{2}}} Սաար 1952 Մրցում էր ինքնուրույն մինչև վերամիանալը Գերմանիա Արևմտյան Գերմանիային (FRG) 1957 թվականին:
UAR {{{2}}} Միացյալ Արաբական Հանրապետություն 1964–1968 Հիմա Եգիպտոս Եգիպտոս (EGY)
VOL {{{2}}} Վերին Վոլտա 1972–1984 Հիմա Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո (BUR)
YAR {{{2}}} Հյուսիսային Եմեն 1984–1988 Մրցել է ինքնուրույն մինչև Եմենի միավորումը 1990 թվականին:

Հիմա Եմեն Եմեն (YEM)

YMD {{{2}}} Հարավային Եմեն 1988
ZAI {{{2}}} Զաիր 1972–1996 Հիմա Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի ԴՀ (COD)
—— {{{2}}} Ոսկե Ափ 1952 Հիմա Գանա Գանա (GHA)

Եվս 2 նշանավոր կոդերի փոփոխություն է ունեցել՝ երկուսն էլ պետության անվանման փոփոխության պատճառով:

  • HOL փոխվել է NEDՆիդերլանդների համար 1992 թվականի ամառային օլիմպիական խաղերից սկսած՝ երկրի անվանումը Հոլանդիայից փոխվելու պատճառով:
  • IRN փոխվել է IRIԻրանի համար 1992 թվականի ամառային օլիմպիական խաղերից սկսած՝ երկրի անվանումը Իրանի Իսլամական Հանրապետություն փոխվելու պատճառով:

Հատուկ կոդեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տե՛ս նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «2011 report Moving Forward.pdf» 
  2. «IOC and OCOG Abbreviations for NOCs» 
  3. «Macao, China - National Paralympic Committee»։ www.paralympic.org (անգլերեն)։ Վերցված է 2017-07-09 
  4. «Faroe Islands - National Paralympic Committee»։ www.paralympic.org (անգլերեն)։ Վերցված է 2017-07-09 
  5. 5,0 5,1 5,2 «Olympic Results, Gold Medalists and Official Records»։ International Olympic Committee (անգլերեն)։ 2017-02-23։ Վերցված է 2017-07-09 
  6. «Refugee Olympic Team»։ International Olympic Committee (անգլերեն)։ 2017-05-18։ Վերցված է 2017-07-09