ՖԻՖԱ-ի անդամների կոդերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՖԻՖԱ-ի անդամ երկրների կոդերը, հանդիսանում են ՖԻՖԱ-ի և մայրցամաքային կոնֆեդերացիաների պաշտոնական կոդերը(ԱՖԿ, ԿԱՖ, ԿՈՆԿԱԿԱՖ, ԿՈՆՄԵԲՈԼ, ՕՖԿ, ՈՒԵՖԱ)։ Պաշտոնական մրցաշարերում օգտագործվում է որպես երկրների անունների կարճ տարբերակ։ Այս կոդերը միայն ֆուտբոլում չէ, որ օգտագործվում են։

ՖԻՖԱ-ի անդամ երկրների կոդերը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

ՖԻՖԱ-ի անդամ է 209 երկիր։

Երկիր Կոդ
Ադրբեջան Ադրբեջան AZE
Ալբանիա Ալբանիա ALB
Ալժիր Ալժիր ALG
Ամերիկյան Սամոա Ամերիկյան Սամոա ASA
Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ VIR
ԱՄԷ ԱՄԷ UAE
Անգիլիա Անգիլիա AIA
Անգլիա Անգլիա ENG
Անգոլա Անգոլա ANG
Անդորա Անդորրա AND
Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա ATG
Ավստրալիա Ավստրալիա AUS
Ավստրիա Ավստրիա AUT
Արգենտինա Արգենտինա ARG
Արուբա Արուբա ARU
Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր TLS
Աֆղանստան Աֆղանստան AFG
Բահամյան Կղզիներ Բահամյան Կղզիներ BAH
Բահրեյն Բահրեյն BHR
Բանգլադեշ Բանգլադեշ BAN
Բարբադոս Բարբադոս BRB
Բելառուս Բելառուս BLR
Բելգիա Բելգիա BEL
Բելիզ Բելիզ BLZ
Բենին Բենին BEN
Բերմուդյան կղզիներ Բերմուդյան կղզիներ BER
Բոլիվիա Բոլիվիա BOL
Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա BIH
Բոտսվանա Բոտսվանա BOT
Բութան Բութան BHU
Բուլղարիա Բուլղարիա BUL
Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո BFA
Բուրունդի Բուրունդի BDI
Բրազիլիա Բրազիլիա BRA
Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներ Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներ VGB
Բրունեյ Բրունեյ BRU
Գաբոն Գաբոն GAB
Գամբիա Գամբիա GAM
Գայանա Գայանա GUY
Գանա Գանա GHA
Գերմանիա Գերմանիա GER
Գուամ Գուամ GUM
Գվատեմալա Գվատեմալա GUA
Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու GNB
Գվինեա Գվինեա GUI
Գրենադա Գրենադա GRN
Դանիա Դանիա DEN
Դոմինիկա Դոմինիկա DMA
Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն DOM
Եգիպտոս Եգիպտոս EGY
Եթովպիա Եթովպիա ETH
Եմեն Եմեն YEM
Զամբիա Զամբիա ZAM
Զիմբաբվե Զիմբաբվե ZIM
Էկվադոր Էկվադոր ECU
Էստոնիա Էստոնիա EST
Էրիթրեա Էրիթրեա ERI
Թաիլանդ Թաիլանդ THA
Թյորքս և Կայկոս կղզիներ Թյորքս և Կայկոս կղզիներ TCA
Թունիս Թունիս TUN
Թուրքիա Թուրքիա TUR
Թուրքմենստան Թուրքմենստան TKM
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա IDN
Իռլանդիա Իռլանդիա IRL
Իսլանդիա Իսլանդիա ISL
Իսպանիա Իսպանիա ESP
Իսրայել Իսրայել ISR
Իտալիա Իտալիա ITA
Իրան Իրան IRN
Իրաք Իրաք IRQ
Երկիր Կոդ
Լաոս Լաոս LAO
Լատվիա Լատվիա LVA
Լեհաստան Լեհաստան POL
Լեսոթո Լեսոթո LES
Լիբանան Լիբանան LIB
Լիբերիա Լիբերիա LBR
Լիբիա Լիբիա LBY
Լիխտենշտայն Լիխտենշտայն LIE
Լիտվա Լիտվա LTU
Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ LUX
Խորվաթիա Խորվաթիա CRO
Կամբոջա Կամբոջա CAM
Կամերուն Կամերուն CMR
[[Պատկեր:|22x20px|border |Կայմանյան կղզիներ]] Կայմանյան կղզիներ CAY
Կանադա Կանադա CAN
Կանաչ Հրվանդան Կաբո Վերդե CPV
Կատար Կատար QAT
Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն CTA
Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս CYP
Կյուրասաո Կյուրասաո CUW
Կոլումբիա Կոլումբիա COL
Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ COM
Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն COD
Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգո CGO
Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա CRC
Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար CIV
Կուբա Կուբա CUB
Կուկի կղզիներ Կուկի կղզիներ COK
Հայաստան Հայաստան ARM
Հայիթի Հայիթի HAI
Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա EQG
Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա RSA
Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա KOR
Կաղապար:Ֆուտբոլ SSD SSD
Հյուսիսային Իռլանդիա Հյուսիսային Իռլանդիա NIR
Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա PRK
Հնդկաստան Հնդկաստան IND
Հոնդուրաս Հոնդուրաս HON
Հոնկոնգ Հոնկոնգ HKG
Հորդանան Հորդանան JOR
Հունաստան Հունաստան GRE
Հունգարիա Հունգարիա HUN
Ղազախստան Ղազախստան KAZ
Ղրղզստան Ղրղզստան KGZ
Ճամայկա Ճամայկա JAM
Ճապոնիա Ճապոնիա JPN
Մադագասկար Մադագասկար MAD
Մալայզիա Մալայզիա MAS
Մալավի Մալավի MWI
Մալդիվներ Մալդիվներ MDV
Մալթա Մալթա MLT
Մալի Մալի MLI
Մակաո Մակաո MAC
Մակեդոնիայի Հանրապետություն Մակեդոնիա MKD
Մավրիկիոս Մավրիկիոս MRI
Մավրիտանիա Մավրիտանիա MTN
Մարոկկո Մարոկկո MAR
Մեքսիկա Մեքսիկա MEX
Մյանմա Մյանմա MYA
Մոզամբիկ Մոզամբիկ MOZ
Մոլդովա Մոլդովա MDA
Մոնղոլիա Մոնղոլիա MGL
Մոնտսերատ Մոնտսերատ MSR
Նամիբիա Նամիբիա NAM
Նեպալ Նեպալ NEP
Նիգեր Նիգեր NIG
Նիգերիա Նիգերիա NGA
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ NED
Նիկարագուա Նիկարագուա NCA
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա NZL
Երկիր Կոդ
Նոր Կալեդոնիա Նոր Կալեդոնիա NCL
Նորվեգիա Նորվեգիա NOR
Շոտլանդիա Շոտլանդիա SCO
Շվեդիա Շվեդիա SWE
Շվեյցարիա Շվեյցարիա SUI
Շրի Լանկա Շրի Լանկա SRI
Ուգանդա Ուգանդա UGA
Ուելս Ուելս WAL
Ուզբեկստան Ուզբեկստան UZB
Ուկրաինա Ուկրաինա UKR
Ուրուգվայ Ուրուգվայ URU
Չադ Չադ CHA
Չեխիա Չեխիա CZE
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա MNE
Չիլի Չիլի CHI
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան CHN
Չինաստանի Հանրապետություն Թայվան TPE
Պակիստան Պակիստան PAK
Պաղեստին Պաղեստին PLE
Պանամա Պանամա PAN
Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա PNG
Պարագվայ Պարագվայ PAR
Պերու Պերու PER
Պորտուգալիա Պորտուգալիա POR
Պուերտո Ռիկո Պուերտո Ռիկո PUR
Ջիբութի Ջիբութի DJI
Ռուանդա Ռուանդա RWA
Ռումինիա Ռումինիա ROU
Ռուսաստան Ռուսաստան RUS
Սալվադոր Սալվադոր SLV
Սամոա Սամոա SAM
Սան Մարինո Սան Մարինո SMR
Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե և Պրինսիպի STP
Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա KSA
Սեյշելներ Սեյշելներ SEY
Սենեգալ Սենեգալ SEN
Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ VIN
Սենթ Քիթս և Նևիս Սենթ Քիթս և Նևիս SKN
Սենտ Լյուսիա Սենտ Լյուսիա LCA
Սերբիա Սերբիա SRB
Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե SLE
Սինգապուր Սինգապուր SIN
Սիրիա Սիրիա SYR
Սլովակիա Սլովակիա SVK
Սլովենիա Սլովենիա SVN
Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ SOL
Սոմալի Սոմալի SOM
Սուդան Սուդան SUD
Սուրինամ Սուրինամ SUR
Սվազիլենդ Սվազիլենդ SWZ
Վանուատու Վանուատու VAN
Վենեսուելա Վենեսուելա VEN
Վիետնամ Վիետնամ VIE
Վրաստան Վրաստան GEO
Տահիտի Տահիտի TAH
Տանզանիա Տանզանիա TAN
Տաջիկստան Տաջիկստան TJK
Տոգո Տոգո TOG
Տոնգա Տոնգա TGA
Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո TRI
Քենիա Քենիա KEN
Քուվեյթ Քուվեյթ KUW
Օման Օման OMA
Ֆարերյան կղզիներ Ֆարերյան կղզիներ FRO
Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ PHI
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա FIN
Ֆիջի Ֆիջի FIJ
Ֆրանսիա Ֆրանսիա FRA

Երկրների կոդեր, որոնք ՖԻՖԱ-ի անդամ չեն հանդիսանում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս կոդերը վերաբերվում են այն երկրներին, որոնք ՖԻՖԱ-ի անդամ չեն հանդիսանում, սակայն հաճախ հանդիպում են ՖԻՖԱ-ի և կոնֆեդերացիաների կայքերի բազայում։

Երկրի Կոդ Կոնֆեդերացիա
Գվադելուպա Գվադելուպա GPE ԿՈՆԿԱԿԱՖ
Զանզիբար Զանզիբար ZAN ԿԱՖ
Թուվալու Թուվալու TUV ՕՖԿ
Մարտինիկա Մարտինիկա MTQ կամ MQE ԿՈՆԿԱԿԱՖ
Ջիբրալթար Ջիբրալթար GIB ՈՒԵՖԱ
Ռեյունյոն Ռեյունյոն REU ԿԱՖ
Սինտ Մարտեն Սինտ Մարտեն SXM ԿՈՆԿԱԿԱՖ
Ֆրանսիական Գվիանա Ֆրանսիական Գվիանա GYF ԿՈՆԿԱԿԱՖ

Անկանոն կոդեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս կոդերը որևէ կապ չունեն ՖԻՖԱ-ի հետ, նույնիսկ, եթե այս կոդերի երկրները հանդիսանում են կոնֆեդերացիաների անդամներ, ՖԻՖԱ-ն այս կոդերը չի օգտագործում։

Երկիր Կոդ Կոնֆեդերացիա
Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ FSM ՕՖԿ
Նիուե Նիուե NIU ՕՖԿ
Պալաու Պալաու PLW ՕՖԿ
Հյուսիսային Մարիանյան կղզիներ Հյուսիսային Մարիանյան կղզիներ NMI ԿԱՖ
Սեն Մարտեն (Ֆրանսիա) Սեն Մարտեն SMT ԿՈՆԿԱԿԱՖ

Հնացած կոդեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս կոդերը հնացած են համարվում, որովհետև երկիրը դադարեցրել է իր գոյությունը, փոխել է անվանումը, փոխվել է կոդը կամ այն այլ պետության մաս է կազմում։

Երկիր Կոդ
ՄյանմաԲիրմա BUR
ԲոհեմիաԲոհեմիա BOH
Բրիտանական ԳվիանաԲրիտանական Գվիանա BGU
Բրիտանական ՀնդկաստանԲրիտանական Հնդկաստան BIN
Բրիտանական Ադենա գաղութԲրիտանական Ադենա գաղութ ADE
Բրիտանական ՀոնդուրասԲրիտանական Հոնդուրաս BHO
Բուրկինա ՖասոՎերին Վոլտա UPV
ԳԴՀ ԳԴՀ DDR
ՆիդերլանդներՀոլանդական Օստ-Ինդիա DEI
ԲենինԴագոմեա DAH
Կոնգոյի Դեմոկրատական ՀանրապետությունԶաիր ZAI
ՍամոաԱրևմտյան Սամոա WSM
Կոնգոյի ՀանրապետությունԿոնգո-Բրազզավիլ COB
Կոնգոյի Դեմոկրատական ՀանրապետությունԿոնգո-Կինշասա CKN
Երկիր Կոդ
ՆիդերլանդներԿյուրասաո CUR
ՍուրինամՆիդերլանդական Գվիանա NGY
Նիդերլանդական Անտիլյան կղզիներՆիդերլանդական Անտիլյան կղզիներ ANT
ՖրանսիաՆոր Հեբրիդներ HEB
ԵգիպտոսԱրաբական Միացյալ Հանրապետություն UAR
ԻսրայելՊաղեստին-Իսրաելական հող PAL
ԶիմբաբվեՌոդեզիա RHO
ՍաառՍաառ SAA
ԶամբիաՀյուսիսային Ռոդեզիա NRH
ՄալայզիաՀյուսիսային Բոռնեո NBO
ՎիետնամՀյուսիսային Վիետնամ VNO
ԵմենՀյուսիսային Եմեն NYE
Սերբիա և ՉեռնոգորիաՍերբիա և Չեռնոգորիա SCG
ԹաիլանդՍիամ SIA
Երկիր Կոդ
Անկախ պետությունների համագործակցությունԱՊՀ CIS
Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների ՄիությունԽՍՀՄ URS
Չինաստանի ՀանրապետությունԹայվան TAI
ՏանգանիկաՏանգանիկա TAA
ԳերմանիաԳՖՀ FRG
Կենտրոնաաֆրիկյան ՀանրապետությունԿենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն CAF
Շրի ԼանկաՑեյլոն CEY
ՉեխիաՉեխոսլովակիա TCH
ՀարավսլավիաՀարավսլավիա YUG
ԶիմբաբվեՀարավային Ռոդեզիա SRH
ՎիետնամՀարավային Վիետնամ VSO
Հարավային ԵմենՀարավային Եմեն SYE

Տարբերությունները ՖԻՖԱ-ի, ՄՕԿ-ի և ԻՍՕ-ի միջև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Չնայած նրան, որ ՖԻՖԱ-ի կոդերի մեծամասնությունը համընկնում է ՄՕԿ-ի կոդերի հետ, որոնք օգտագործվում են Օլիմպիական խաղերի ժամանակ, մի քանի երկրների կոդեր տարբերվում են։

Երկիր ՖԻՖԱ ՄՕԿ ԻՍՕ
Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ VIR ISV VIR
Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա ATG ANT ATG
Բարբադոս Բարբադոս BRB BAR BRB
Բահրեյն Բահրեյն BHR BRN BHR
Բելիզ Բելիզ BLZ BIZ BLZ
Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներ Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներ VGB IVB VGB
Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո BFA BUR BFA
Վիետնամ Վիետնամ VIE VIE VNM
Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու GNB GBS GNB
Գերմանիա Գերմանիա GER GER DEU
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա IDN INA IDN
Իրան Իրան IRN IRI IRN
Լատվիա Լատվիա LVA LAT LVA
Լիբիա Լիբիա LBY LBA LBY
Մալավի Մալավի MWI MAW MWI
Նիգերիա Նիգերիա NGA NGR NGA
Նիդերլանդական Անտիլներ Նիդերլանդական Անտիլներ ANT AHO ANT
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ NED NED NLD
Պաղեստին Պաղեստին PLE PLE PSE
Սալվադոր Սալվադոր SLV ESA SLV
Սլովենիա Սլովենիա SVN SLO SVN
Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն TPE TPE TWN
Խորվաթիա Խորվաթիա CRO CRO HRV
Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն CTA CAF CAF
Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա EQG GEQ EQG

Կան ՖԻՖԱ-ի անդամ երկրներ, որոնք ներկայացված չեն ՄՕԿ-ում և հակառակը։

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]