Երևանի եկեղեցիների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս էջում ներկայացված է Երևանի եկեղեցիների ցանկը․

Գործող եկեղեցիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հայ Առաքելական եկեղեցի[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Պատկեր Կառուցման ամսաթիվ Տեղակայություն Նշումներ
Կաթողիկե Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի Surp Katoghike Church, Yerevan, in 2014.jpg 1264[1] 40°11′04″ հս․. լ. 44°31′08″ ավ. ե. / 40.184338° հս․. լ. 44.518979° ավ. ե. / 40.184338; 44.518979
Քանաքեռի Սուրբ Հակոբ եկեղեցի S. Hakob Church 1679 Kanaker.JPG 17-րդ դարի վերջ[2] 40°13′13″ հս․. լ. 44°32′06″ ավ. ե. / 40.220345° հս․. լ. 44.534969° ավ. ե. / 40.220345; 44.534969
Սբ. Զորավոր Աստվածածին եկեղեցի Iglesia de Zoravor, Ereván, Armenia, 2016-10-03, DD 14.jpg 1693[3] 40°11′10″ հս․. լ. 44°30′35″ ավ. ե. / 40.186164° հս․. լ. 44.509600° ավ. ե. / 40.186164; 44.509600
Նորագավիթի Սբ. Գևորգ եկեղեցի Եկեղեցական Համալիր Նորագավթի Ս. Գևորգ (48).JPG 17-րդ դարի վերջ[4] 40°07′03″ հս․. լ. 44°28′26″ ավ. ե. / 40.117608° հս․. լ. 44.473763° ավ. ե. / 40.117608; 44.473763
Սբ. Հովհաննես Մկրտիչ եկեղեցի St John The Baptist Church of Yerevan.jpg 1710[5] 40°11′07″ հս․. լ. 44°30′14″ ավ. ե. / 40.185346° հս․. լ. 44.503751° ավ. ե. / 40.185346; 44.503751
Սուրբ Սարգիս եկեղեցի Saint-sarkis erevan.JPG 1842[6] 40°10′38″ հս․. լ. 44°30′08″ ավ. ե. / 40.177092° հս․. լ. 44.502204° ավ. ե. / 40.177092; 44.502204
Եկեղեցի Ս. Կիրակի Surb Kiraki Church, Noragavit.JPG 19-րդ դար[7] 40°07′03″ հս․. լ. 44°28′24″ ավ. ե. / 40.117424° հս․. լ. 44.473311° ավ. ե. / 40.117424; 44.473311
Սուրբ Անանիայի մատուռը Zoravar 2.JPG 1889[3] 40°11′10″ հս․. լ. 44°30′34″ ավ. ե. / 40.186117° հս․. լ. 44.509395° ավ. ե. / 40.186117; 44.509395
Սբ. Խաչ Զորավոր մատուռ 1991[8]
Նորքի Սբ. Աստվածածին եկեղեցի Yerevan, Nork-Marash district, Surp Astvatsatsin Church 1995[9] 40°11′13″ հս․. լ. 44°32′28″ ավ. ե. / 40.186825° հս․. լ. 44.541081° ավ. ե. / 40.186825; 44.541081
Մալաթիայի Սբ. Մարիամ Աստվածածին եկեղեցի Erevani Surb Mariam Astvacacin ekexeci 38.JPG 1998[10] 40°10′46″ հս․. լ. 44°27′26″ ավ. ե. / 40.179354° հս․. լ. 44.457335° ավ. ե. / 40.179354; 44.457335 Ճարտարապետ՝ Հրաչ Գասպարյան[10]
Ս. Վարդանանց Նահատակաց եկեղեցի 1998[11] 40°09′38″ հս․. լ. 44°27′15″ ավ. ե. / 40.160436° հս․. լ. 44.454178° ավ. ե. / 40.160436; 44.454178
Նորքի Նորքի Սբ. Սարգիս եկեղեցի Սուրբ Սարգիս եկեղեցի, Նոր Նորք, Երեւան.JPG 2000[12] 40°10′54″ հս․. լ. 44°33′55″ ավ. ե. / 40.181561° հս․. լ. 44.565347° ավ. ե. / 40.181561; 44.565347 Ճարտարապետ՝ Բաղդասար Արզումանյան[13]
Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ մայր եկեղեցի 2014 Erywań, Katedra św. Grzegorza Oświeciciela (05).jpg 2001[14] 40°10′19″ հս․. լ. 44°31′00″ ավ. ե. / 40.172062° հս․. լ. 44.516762° ավ. ե. / 40.172062; 44.516762 Ճարտարապետ՝ Ստեփան Քյուրքչյան[15]
Ավանի Սբ. Աստվածածին եկեղեցի Եկեղեցի Ս. Աստվածածին (11).JPG 2002[16] 40°13′11″ հս․. լ. 44°34′59″ ավ. ե. / 40.219831° հս․. լ. 44.583092° ավ. ե. / 40.219831; 44.583092
Դավթաշենի Սրբոց Նահատակաց եկեղեցի Holy Martyrs church, Davtashen.jpg 2003[17] 40°12′50″ հս․. լ. 44°29′19″ ավ. ե. / 40.213895° հս․. լ. 44.488731° ավ. ե. / 40.213895; 44.488731
Սուրբ Երրորդություն եկեղեցի The Holy Trinity Church, Malatia-Sebastia district, Yerevan, Armenia adjusted.JPG 2005[18] 40°10′28″ հս․. լ. 44°26′32″ ավ. ե. / 40.174332° հս․. լ. 44.442252° ավ. ե. / 40.174332; 44.442252
Սուրբ Խաչ եկեղեցի Surb Khach Church (15).jpg 2006[19] 40°07′39″ հս․. լ. 44°26′45″ ավ. ե. / 40.127532° հս․. լ. 44.445913° ավ. ե. / 40.127532; 44.445913 Ճարտարապետ՝ Հրաչ Գասպարյան[19]
Նոր Նորք Ս. Աստվածածին եկեղեցի Նանսենի թանգարան.jpg 2014[20] 40°11′57″ հս․. լ. 44°33′44″ ավ. ե. / 40.199074° հս․. լ. 44.562240° ավ. ե. / 40.199074; 44.562240
Սրբոց Նահատակաց եկեղեցի Holy Martyrs, Nubarashen.jpg 2015[21] 40°05′19″ հս․. լ. 44°32′54″ ավ. ե. / 40.088529° հս․. լ. 44.548199° ավ. ե. / 40.088529; 44.548199
Սուրբ Աննա Եկեղեցի Surp Anna Yerevan 2014 (2).jpg 2015[22] 40°11′04″ հս․. լ. 44°31′09″ ավ. ե. / 40.184404° հս․. լ. 44.519096° ավ. ե. / 40.184404; 44.519096 Ճարտարապետ՝ Արտակ Ղուլյան[22]

Ռուս Ուղղափառ եկեղեցի[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Պատկեր Կառուցման

ամսաթիվ

Տեղակայություն Նշումներ
Քանաքեռի Սուրբ Աստվածածին ռուս ուղղափառ եկեղեցի Church of the Intercession of the Holy Mother of God1.jpg 1916[23] 40°13′27″ հս․. լ. 44°32′44″ ավ. ե. / 40.224087° հս․. լ. 44.545583° ավ. ե. / 40.224087; 44.545583 Ի սկզբանե նվիրված է եղել Ալեքսանդր Նևսկուն։
Ճարտարապետ՝ Ֆյոդոր Վերժբիցկի[23]
Սուրբ Խաչ եկեղեցի Православная церковь в Ереване (2).jpg 2017[24]

Չգործող եկեղեցիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հայ Առաքելական եկեղեցի[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Պատկեր Կառուցման ամսաթիվ Տեղակայություն Նշումներ
Ավանի տաճար Avan 1.JPG 6-րդ դար[25] 40°12′54″ հս․. լ. 44°34′19″ ավ. ե. / 40.215101° հս․. լ. 44.571970° ավ. ե. / 40.215101; 44.571970 Կիսավեր
Սբ. Աստվածածին մատուռ Sb Astvatsatsin Chapel, Avan, Yerevan1.JPG 14-րդ դարի սկիզբ[26] 40°12′46″ հս․. լ. 44°34′41″ ավ. ե. / 40.212787° հս․. լ. 44.578087° ավ. ե. / 40.212787; 44.578087 Կիսավեր
Սբ. Հովհաննես մատուռ S. Hovhannes Avan.JPG 14-րդ դարի սկիզբ[26] 40°12′44″ հս․. լ. 44°34′40″ ավ. ե. / 40.212172° հս․. լ. 44.577670° ավ. ե. / 40.212172; 44.577670 Կիսավեր
Քանաքեռի Սբ. Աստվածածին եկեղեցի S. Astvatsatsin Church 1695 Kanaker.jpg 1695[27] 40°13′18″ հս․. լ. 44°32′03″ ավ. ե. / 40.221723° հս․. լ. 44.534066° ավ. ե. / 40.221723; 44.534066
Եկեղեցի Ս. Աստվածածին (Ավանի Ծխական Եկեղեցի) Avan Oldchurch.JPG 19-րդ դար[7]

Ավերված եկեղեցիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հայ Առաքելական եկեղեցի[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Պատկեր Կառուցման ամսաթիվ Տեղակայություն Նշումներ
Սբ. Պողոս Պետրոս եկեղեցի St peter paul yerevan 1930.png 6-րդ դար[28] Քանդվել է 1930-ական թվականներին[28]
Սբ. Կաթողիկե եկեղեցի Katokhike before.png 17-րդ դարի վերջ[1] Ավերվել է 1936 թվականի դեկտեմբեր - 1937 թվականի մարտ ամիսներին։[1]
Գեթսեմանի մատուռ Gethsemane chapel Yerevan 1901.jpg 17-րդ դարի վերջ[29] Ավերվել է 20-րդ դարի 20-ական թվականներին[29]
Մլեր մատուռ Mler chapel Yerevan 1920.jpg 19-րդ դար Քանդվել է 1930-ական թվականներին։ Այս վայրում այժմ գտնվում է Կոմիտասի անվան պանթեոնը[30]։
Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի Surb grigor lusavorich.png 1900[31] Քանդվել է 20-րդ դարի 40-ականների վերջին[31]

Ռուս Ուղղափառ եկեղեցի[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Պատկեր Կառուցման ամսաթիվ Տեղակայություն Նշումներ
Սուրբ Նիկոլայ Մայր եկեղեցի St. Nikolai.png 1827[23] Վերակառուցվել է մզկիթից։ Ավերվել է 20-րդ դարի 30-ական թվականներին։

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Церковь Св. Богородицы Катогике»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  2. «Канакер, Церковь Св. Иакова»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  3. 3,0 3,1 «Канакер, Церковь Св. Богородицы Зоравор»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  4. «Норагавит, Церковь Св. Георгия»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  5. «Церковь Св. Иоанна Крестителя»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  6. «Викариальная церковь Св. Саркиса»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  7. 7,0 7,1 «ԵՐԵՎԱՆ ՔԱՂԱՔԻ ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՄՇԱԿՈՒՅԹԻ ԱՆՇԱՐԺ ՀՈՒՇԱՐՁԱՆՆԵՐԻ» (հայերեն)։ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԻՐԱՎԱԿԱՆ ՏԵՂԵԿԱՏՎԱԿԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳ։ Վերցված է 09-11-2017 
  8. «Шенгавит, Часовня Зоравор (Сурб Хач)»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  9. «Норк, Церковь Св. Богородицы»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  10. 10,0 10,1 «Малатия, Церковь Св. Богородицы»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  11. «Մալաթիա-Սեբաստիա, Եռաբլուր պանթեոն, Ս. Վարդանանց Նահատակաց եկեղեցի» (հայերեն)։ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ՀԱՅՐԱՊԵՏԱԿԱՆ ԹԵՄ։ Վերցված է 09-11-2017 
  12. «Նոր Նորք, 5-րդ զանգված, Ս. Սարգիս եկեղեցի» (հայերեն)։ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ՀԱՅՐԱՊԵՏԱԿԱՆ ԹԵՄ։ Վերցված է 09-11-2017 
  13. «Нор Норк, Церковь Св. Саркиса»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  14. «Состоялся визит Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Алексия II в Армению»։ Архив официального сайта 1997-2009։ Русская православная церковь։ Վերցված է 09-11-2017 
  15. «Кафедральный собор Святого Григория Просветителя»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  16. «Ավանի Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի»։ Երևանի քաղաքապետարան։ Վերցված է 09-11-2017 
  17. «Давидашен, церковь Св. Мучеников»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  18. «Церковь Св. Троицы»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  19. 19,0 19,1 «Церковь Святого Креста (Сурб Хач)»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  20. «Երևան, Նոր Նորք, Առաջին զանգված, Ս. Աստվածածին եկեղեցի» (հայերեն)։ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ՀԱՅՐԱՊԵՏԱԿԱՆ ԹԵՄ։ Վերցված է 09-11-2017 
  21. «Օծվեց Նուբարաշենի Սրբոց Նահատակաց նորակառույց եկեղեցին (նկարներ)»։ http://ter-hambardzum.net (հայերեն)։ 25-04-2015։ Վերցված է 09-11-2017 
  22. 22,0 22,1 «Սրբոց Նահատակաց եկեղեցի» (հայերեն)։ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ՀԱՅՐԱՊԵՏԱԿԱՆ ԹԵՄ։ Վերցված է 09-11-2017 
  23. 23,0 23,1 23,2 Православная энциклопедия, Ереванское викариатство, 18, 593—597, Н. Т.-М., Л. Масиель Санчес
  24. «Новый храм Русской Православной Церкви освящен в Ереване»։ Патриархия.Ру։ Русская православная церковь։ 08-10-2017։ Վերցված է 09-11-2017 
  25. «Ավանի տաճար (խոնարհված)»։ Երևանի քաղաքապետարան։ Վերցված է 09-11-2017 
  26. 26,0 26,1 «Часовни Авана (руины)»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  27. «Канакер, Церковь Св. Богородицы (не действует)»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  28. 28,0 28,1 «Церковь Св Петра и Павла»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  29. 29,0 29,1 «Гефсиманская часовня»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  30. Աննա Սարգսյան (24-04-2006)։ «Հին ու նոր Երեւանը»։ Hetq.am (հայերեն)։ Վերցված է 09-11-2017 
  31. 31,0 31,1 «Церковь Св. Григория Просветителя»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017