Աշխարհի ամենաբարձր շենքերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
818 մետր բարձրություն ունեցող Դուբայի Բուրջ Խալիֆան 2008[1] թվականից սկսած համարվում է աշխարհի ամենաբարձր շինությունը

Աշխարհի ամենաբարձր շենքերի ցանկում զետեղված են 300 և ավել մետր բարձրություն ունեցող երկնաքերները: 2016 թվականի դրությամբ աշխարհում հաշվառված է 130 այդպիսի շենք։[2]: Բարձր կառույցների և քաղաքային բնակավայրերի շահույթ չհետապնդող միջազգային կազմակերպության խորհուրդը (CTBUH) կազմավորվել է 1969 թվականին և հաստատվել է «Աշխարհի ամենաբարձր կառույցներ» անվամբ։ Այն սահմանել է չափանիշներ, ըստ որի չափվում են կառույցները[3]: Ներկայումս Դուբայի Բուրջ Խալիֆան[3], 828 մետր բարձրությամբ, համարվում է աշխարհի ամենաբարձր շինությունը։

Աշխարհի ամենաբարձր շենքերը (400 մետր և բարձր)

Կառուցված և կառուցումը ավարտած[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցանկում ներառված են կառուցված և կառուցումը ավարտած շենքերը, որոնք հասել են իրեց նախագծային առավելագույն բարձրությանը։ Որպես շենք այստեղ հասկացվում է վայր, որտեղ բնակվում են կամ գործունեություն են ծավալում մարդիկ: Հեռուստաաշտարակ, ծխատար և այլ տեխնիկական շինություններ ցանկում ներառված չեն։

Գտնվելու վայր Անվանում Նկար Քաղաք Նախագծային
բարձրություն, մ
Հարկերի
քանակ
Տարեթիվ
շին.
ավարտ
Ծանոթագրություններ
1 «Բուրջ Խալիֆա»
Burj dubai 3.11.08 crop.jpg
ԱՄԷ Դուբայ 828,0 163 2010 Աշխարհի ամենաբարձր և բազմաֆունկցիոնալ շինություն[4].
2 «Շանհայի աշտարակ»
Shanghai Tower July 2014 - 1.jpg
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Շանհայ 632,0 128 2014 Չինաստանի ամենաբարձր շենք և շինություն[5][6]
3 «Թագավորական աշտարակ» Սաուդյան Արաբիա Մեքքա 601,0 120 2012 Աշխարհի ամենաբարձր հյուրանոց[7].
4 Միջազգային առևտրի կենտրոն Պինան
PAFC SZ.jpg
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Շենժեն 591 115 2016[B]
5 Lotte World Tower Հարավային Կորեա Սեուլ 555 123 2016[B]
6 Առևտրի համաշխարհային կենտրոն 1
One WTC from behind Brookfield Pl May 2013.jpg
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորկ 541,3 104 2013
7 CTF Finance Centre
ChowTaiFookFinanceCentreDecember2015.jpg
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Գուանչժոու 530 111 2016[B]
8 «Թայբեյ 101»
Taipei101.portrait.altonthompson.jpg
Չինաստանի Հանրապետություն Թայբեյ 58,0 101 2004 Աշխարհի ամենաբարձր գրասենյակային շենքը՝ մինչ Առևտրի համաշխարհային կենտրոնի կառուցումը։[8].
9 «Շանհայի համաշխարհային ֆինանսական կենտրոն»
SWFC Jul08.jpg
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Շանհայ 492,0 101 2008 [9]
10 Միջազգային առևտրի կենտրոն
International Commerce Centre 201008.jpg
Հոնկոնգ Հոնկոնգ 484 118 2010
11 «Պետրոնաս աշտարակներ 1»
KLCC twin towers1.JPG
Մալայզիա Կուալա Լումպուր 451,9 88 1998 [10]
12 «Պետրոնաս աշտարակներ 2»
KLCC twin towers1.JPG
Մալայզիա Կուալա Լումպուր 451,9 88 1998 [11]
13 «Ֆինանսական կենտրոն Նանցզին Գրինլենդ» (Ցզիֆեն աշտարակ)
Nanjing Zifeng Tower.jpg
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Նանկին 450,0 66 2010 [12]
14 «Ուիլիս-թաուեր»
Sears Tower ss.jpg
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Չիկագո 442,1 108 1974 [13]
15 «Kingkey 100»
深圳“京基100”摩天大楼.jpg
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Շենժեն 441,8 100 2011 [14]

Կառուցումը սկսաց և դադարեցված[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գտնվելու վայր Անվանում Քաղաք Ճարտարապետական բարձրություն, մ Հարկերի քանակ Շինարարության ավարտի պլանավորման տարեթիվ ծանոթագրություն
Արաբական Միացյալ Էմիրություններ «Nakheel Tower» ԱՄԷ Դուբայ 1 400,0 228 2018 [15]
Հնդկաստան «Աշտարակ Հնդկաստան» Հնդկաստան Մումբայ 699,7 126 2016 [16]
Ռուսաստան «Աշտարակ Ռուսաստան» Ռուսաստան Մոսկվա 612,0 118 2016 [17]
Ռուսաստան «Օխտա կենտրոն» Ռուսաստան Սանկտ Պետերբուրգ 396,0 81 2012
Ռուսաստան Մոսկվայի կառավարության շենք Ռուսաստան Մոսկվա 308,0 71 2013
ԽՍՀՄ «Խորհրդի պալատ» Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն Մոսկվա 495,0 100 1940

Աշխարհի ամենաբարձր շենքերի վիճակագրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Կառուցման տարեթիվ Քաղաք Կարգավիճակ Բարձրություն (մ) Հարկերի քանակ
Հոմ-ինշուրանս-բիլդինգ 1885 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Չիկագո քանդվել է 1931 թվականին 55 12
Նյու Յորք Որլդ բիլդինգ 1890 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք քանդվել է 1955 թվականին 94 20
Մանհեթն-Լայֆ-Ինշուրանս-բիլդինգ 1894 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք քանդվել է 1930 թվականին 106 18
Պարկ-Ռոու-Բիլդինգ 1899 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք կանգուն է 119 30
Զինգեր-Բիլդինգ 1908 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք քանդվել է 1968 թվականին 187 47
Մետրոպոլիտան Լայֆ Թաուեր 1909 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք կանգուն է 213 50
Վուլվորտ բիլդինգ 1913 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք կանգուն է 241 60
Թրամպ բիլդինգ 1930 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք կանգուն է 283 71
Կրայսլեր բիլդինգ 1930 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք կանգուն է 319 77
Էմփայր Սթեյթ Բիլդինգ 1931 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք կանգուն է 381,3 102
Համաշխարհային առևտրի կենտրոն 1972 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Նյու Յորք քանդվել է 2001 թվականին 417 110
Ուիլիս թաուեր 1973 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ Չիկագո կանգուն է 443,2 110
Պետրոնաս աշտարակներ 1998 Մալայզիա Կուալա Լումպուր կանգուն է 451,9 88
Թայբեյ 101 2004 Չինաստանի Հանրապետություն Թեյբեյ կանգուն է 508 101
Բուրջ Խալիֆա 2010 ԱՄԷ Դուբայ կանգուն է 828 163

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Burj Dubai now a record 688m tall and continues to rise»։ Emaar Properties։ 1 September 2008։ Վերցված է 1 September 2008 
  2. CTBU. Tall buildings — Global (անգլ.)
  3. 3,0 3,1 «100 tallest completed buildings in the world»։ CTBUH։ Վերցված է 27 April 2012 
  4. «Burj Khalifa» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  5. Шанхайская башня — самая необходимая и подробная информация о достопримечательности: фото места, описание, контакты — адрес, телефон, официальный сайт
  6. Шанхайская башня достигла своей максимальной высоты — ЭКД
  7. «Makkah Royal Clock Tower Hotel» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  8. «Taipei 101» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  9. «Shanghai World Financial Center» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 2011-09-20 
  10. «Petronas Tower 1» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  11. «Petronas Tower 2» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  12. «Zifeng Tower» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  13. «Willis Tower» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  14. «Kingkey 100» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  15. «Nakheel Tower 1» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 26.09.2011 
  16. «India Tower» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 26.09.2011 
  17. «Russia Tower» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 26.09.2011