Եվրատեսիլ երգի մրցույթին մասնակցող երկրների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Քարտեզը ցույց է տալիս երկրների առաջնելույթները։      1950-ականներ     1960-ականներ     1970-ականներ     1980-ականներ     1990-ականներ     2000-ականներ     2010-ականներ
1։ Մասնակցել է որպես Հարավսլավիայի մաս 1961-ից մինչ 1991-ը
2։ Մասնակցել է որպես Հարավսլավիայի մաս, ապա հետո Սերբիայի և Չեռնոգորիայի մաս մինչև 2005 թ.

51 երկրներն են մասնակցել Եվրատեսիլ երգի մրցույթում՝ սկսած 1956 թվականից։ Նրանցից 25–ը հաղթել են մրցույթը։ Մրցույթը կազմակերպում է Եվրոպական հեռարձակողների միությունը, անց է կացվում ամեն տարի միության անդամների մասնակցությամբ։

Մասնակցությունը մրցույթում բաց է բոլոր ԵՀՄ ակտիվ անդամների համար։ Ի՞նչ է նշանակում «լինել ակտիվ անդամ»։ Հեռարձակողները պետք է լինեն Եվրոպական հեռարձակման տարածքում, կամ ել լինեն Եվրախորհրդիի անդամ։ Մասնակցության իրավունքը սահմանված չէ Եվրոպայում աշխարհագրական ընդգրկման առումով, չնայած «Եվրոն» «Եվրատեսիլում» չունի ուղիղ կապ Եվրոպական Միության հետ։

Մի շարք երկրներ աշխարհագրորեն դուրս են Եվրոպայի սահմաններից։ Օրինակ՝ Իսրայելը, Կիպրոսը, Հայաստանը` Արևմտյան Ասիայում, Մարոկկոն` Հյուսիսային Աֆրիկայում։ Բացի այդ, որոշ երկրներ ունեն միայն տարածքային մի մաս, որը գտնվում է Եվրոպայում՝ Թուրքիան, Ռուսաստանը, Վրաստանը և Ադրբեջանը։ Երկու երկրներ, որոնք նախկինում փորձել են մտնել մրցույթ՝ Լիբանանը` Արևմտյան Ասիայում, Թունիսը` Հյուսիսային Աֆրիկայում. վերջիներս նույնպես դուրս են Եվրոպայի սահմաններից։ Կատարի Գուլֆ նահանգը՝ Արևմտյան Ասիայում, հայտարարել է 2009 թվականին իր 2011 թվականին մրցույթին միանալու հետաքրքրության մասին։ Սակայն դա չի իրագործվել, և չկան մոտակա ապագայում ծրագրեր Կատարի՝ Եվրատեսիլ երգի մրցույթ մտնելու։

Մասնակից երկրների թիվը յուրաքանչյուր տարի անշեղորեն աճում է։ 7–ից (1956) ավելի քան 20 մասնակից (1980)։ Քանի որ մասնակիցների թիվն աճել է, ներկայացվել են նախնական մրցաշարեր, որպեսզի հնարավոր շատ երկրներ կկարողանան մրցակցել։ 1993 թվականին «Kvalifikacija za Millstreet» («Որակավորման Միլսթրիտ») շոույի ժամանակ տեղի է ունեցել ընտրություն երեք Արևելյան Եվրոպայի երկրների միջև։ 1993 թվականից հետո ներկայացվել է մրցակցության կանոն։ 6 ամենացածր տեղերում հայտնված երկրները հաջորդ տարի չեն մասնակցի մրցույթին։ 1996 թվականին նոր համակարգ ներդրվեց։ Ընդամենը 29 մասնակիցների ձայներիզները ներկայացրել էին Ազգային ժյուրիին։ Քսան երկու երգեր հասել են մրցույթի ըստ ժյուրիի քվեարկությամբ։ Նորվեգիային, որպես հյուրընկալող երկիր, տվեցին եզրափակիչի տոմս։ 1997 թվականիցմինչ 2001 թվականը կիրառվեց համակարգը, ըստ որի նախորդ հինգ տարիներին ամենացածր միջին միավորներ ունեցող երկրները չեն անցնում եզրափակիչ։ Երկրները չեն կարող անտեսվել ավելի քան մեկ տարի։

Մասնակից երկրներ[խմբագրել]

Երկիր Առաջնելույթի տարի Մասնակցումներ Հաղթանակներ Հեռարձակող(ներ)
Ալբանիա Ալբանիա
2004
11
0
RTSH
Անդորրա Անդորրա
2004
6
0
RTVA
Հայաստան Հայաստան
2006
8
0
Հ1
Ավստրիա Ավստրիա
1957
47
2
ORF
Ադրբեջան Ադրբեջան
2008
7
1
ԻՀՏ
Բելառուս Բելառուս
2004
11
0
ԲԱՀՌԸ
Բելգիա Բելգիա
1956
56
1
VRT (Dutch)
RTBF (French)Կաղապար:Ref label
Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա
1994
19
0
ԲՀՌՀ
Բուլղարիա Բուլղարիա
2005
9
0
BNT
Խորվաթիա Խորվաթիա
1993
21
0
HRT
Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս
1981
31
0
CyBC
Չեխիա Չեխիա
2007
3
0
ČT
Դանիա Դանիա
1957
43
3
DR
Էստոնիա Էստոնիա
1994
20
1
ETV
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա
1961
48
1
YLE (Finnish)
FST5 (Swedish)
Ֆրանսիա Ֆրանսիա
1956
57
5
TF1 (1956–1981)
France Télévisions (1983–)
Վրաստան Վրաստան
2007
7
0
ՎՀՀ
Գերմանիա Գերմանիա
1956
58
2
ՀԳՀ (ARD)
Հունաստան Հունաստան
1974
35
1
NERIT
Հունգարիա Հունգարիա
1994
12
0
MTV
Իսլանդիա Իսլանդիա
1986
27
0
RÚV
Իռլանդիա Իռլանդիա
1965
48
7
RTÉ
Իսրայել Իսրայել
1973
37
3
IBA
Իտալիա Իտալիա
1956
40
2
RAI
Լատվիա Լատվիա
2000
15
1
LTV
Լիբանան Լիբանան
2005
0
0
Tele Liban
Լիտվա Լիտվա
1994
15
0
LRT
Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ
1956
37
5
CLT
Մակեդոնիայի Հանրապետություն Մակեդոնիա
1998
14
0
MKRTV
Մալթա Մալթա
1971
27
0
PBS
Մոլդովա Մոլդովա
2005
10
0
TRM
Մոնակո Մոնակո
1959
24
1
TMC
Մարոկկո Մարոկկո
1980
1
0
SNRT
Նիդերլանդներ Նիդեռլանդներ
1956
55
4
NOS (1956-2009)
TROS (2010–)
Նորվեգիա Նորվեգիա
1960
53
3
NRK
Լեհաստան Լեհաստան
1994
17
0
TVP
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա
2007
6
0
RTCG
Պորտուգալիա Պորտուգալիա
1964
47
0
RTP
Ռումինիա Ռումինիա
1994
16
0
TVR
Ռուսաստան Ռուսաստան
1994
18
1
RTR, C1R
Սան Մարինո Սան Մարինո
2008
5
0
SMRTV
Սերբիա Սերբիա
2007
7
1
RTS
Սերբիա և Չեռնոգորիա Սերբիա և Չեռնոգորիա
2004
2
0
UJRT
Սլովակիա Սլովակիա
1994
7
0
STV (1994-2010)
RTVS (2011-)
Սլովենիա Սլովենիա
1993
20
0
RTV SLO
Իսպանիա Իսպանիա
1961
54
2
TVE
Շվեդիա Շվեդիա
1958
54
5
SVR (1958)
SR (1959–1979)
ՇՀՏ (1980–)
Շվեյցարիա Շվեյցարիա
1956
55
2
SRG SSR
Թուրքիա Թուրքիա
1975
34
1
TRT
Ուկրաինա Ուկրաինա
2003
12
1
NTU
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա
1957
57
5
BBC
Հարավսլավիա Հարավսլավիա
1961
27
1
JRT

Կաղապար:Ref label