Մեղրի շրջանի հոգևոր կենտրոնների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացվում է Մեղրի համայնքի վանական համալիրների, եկեղեցիների և մատուռների ցանկը[1][2][3][4][5][6][7][8]

# Պատկեր Անուն Կառուցման տարեթիվ Բնակավայր և հեռավորությունը նրանից Լրացուցիչ տվյալներ
1 Աստվածածին եկեղեցի Holy Mother of God church Աստվածածին եկեղեցի 1673թ Մեղրի քաղաքի Մեծ թաղի հս կողմում Վերանորոգված է, գմբեթավոր բա­զիլիկ` 19 դ. որմ­­նա­նկար­նե­րով
2 Աստվածածին եկեղեցի Holy Mother of God church Եկեղեցի Սբ. Սարգիս 17 դ Մեղրի քաղաքի Փոքր թաղումում Վերանորոգված է, եռանավ բազիլիկ` 17 դ. որմ­նա­նկար­ներով
3 Աստվածածին եկեղեցի Holy Mother of God church Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի 17 դ Մեղրի քաղաքի հս մասում Վերանորոգված է, քառամույթ գմբե­­­թավոր բազիլիկ, որմ­նա­նկար­ներով
4 Եկեղեցի 1903 թ Մեղրի քաղաք, նախկին Վանք գյուղից մոտ 4 կմ հս-աե, լքված Կալեր գյուղի հս մասում՝ «Նուշանց ձոր»-ի աջ կողմում միանավ սրահ
5 Եկեղեցի 17 դ Մեղրի քաղաք, նախկին Վանք գյուղից մոտ 4 կմ հս-աե, լքված Կալեր գյուղի հս մասում՝ «Նուշանց ձոր»-ում, Նուշանց գյուղատեղիի հս մասում պահպանվել են հս պատը և հս-աե ավանդատունը
6 Աստվածածին եկեղեցի Nushants church in Kaler Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 17 դ Մեղրի քաղաք, նախկին Վանք գյուղից մոտ 4 կամ հս-աե, լքված Կալեր գյուղում միանավ սրահ
7 Ալվանքի Կուսանաց անապատ Kusanats Anapat (Alvank) Վանական համալիր Կուսանաց Անապատ 17-18 դդ. Ալվանք գյուղից 16 կմ հս-ամ
8 Եկեղեցի 17-18 դդ. Ալվանք գյուղից 7.5 կմ հս-ամ, Աղավնաձոր գյուղատեղիի կենտրոնում քանդվել է թաղի ամ հատվածը
9 Եկեղեցի 17-18 դդ. Ալվանք գյուղից 15 կմ հս-ամ, Ափկես գյուղատեղիի հվ եզրին միանավ սրահ
10 Եկեղեցի 17-18 դդ. Ալվանք գյուղից 9.5 կմ հս-ամ, Թոս գյուղատեղիում
11 Եկեղեցի Սբ. Հակոբ 17-18 դդ. Ալվանք գյուղից 12.5 կմ հս-ամ, Վերին Մալև (Մալիք, Մանլև) գյուղատեղիի կենտրոնում կիսավեր է
12 Եկեղեցի «Հանգած» 10 դ. Ալվանք գյուղից 12.5 կմ հս-ամ, Վերին Մալև (Մալիք, Մանլև) գյուղատեղիի հս-ամ եզրին ավերված է, նկա­տե­լի են հիմքերը
13 Եկեղեցի միջնա­դար Ալվանք գյուղից 10 կմ հս-ամ, Մալև գետի ձորում, Քուջերթ գյուղատեղիում ավերված է
14 Եկեղեցի Սբ. Հակոբ 19 դ. կես Ալվանք գյուղից մոտ 800 մ հս, լքված Մալև գյուղի կենտրոնում միանավ սրահ, կիսա­վեր է
15 Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 17-18 դդ. Գուդեմնիս գյուղի կենտրոնում միանավ սրահ
16 Զվարավանք Zvaravank Եկեղեցի Զվարավանք 17 դ. Լիճք գյուղից գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ, համանուն գետի հովտում, Զվար գյուղատեղիի կենտրոնում միանավ, եկե­ղեցու շուրջը նկա­­­տե­լի են գե­րեզ­մա­նոցի հետքեր
17 Եկեղեցի Եկեղեցի 1658 թ. Լիճք գյուղի կենտրոնում եռանավ բազիլիկ
18 Աստվածածին եկեղեցի Holy Mother of God church Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 17-18 դդ. Կարճևան գյուղի կենտրոնում ունի որմնանկարներ
19 Եկեղեցի «Կծավուր խաչ» 17դ. Կարճևան գյուղից մոտ 3.5 կմ հս-ամ միանավ սրահ
20 Մատուռ Սբ. Խաչ 17-18 դդ. Կարճևան գյուղից 4 կմ հս-ամ ժայռափոր
21 Մատուռ 16-17 դդ. Կուրիս գյուղի հս-ամ եզրին, գերեզմանոցի ամ եզրին ավերված է, հիմ­քերի վրա 1989 թ. կա­ռուց­վել է նոր մա­տուռ
22 Եկեղեցի Ամենափրկիչ 17 դդ. Կուրիս գյուղից 1.5 կմ հվ-աե , Ագարակ գյուղատեղիի աե եզրին միանավ սրահ
23 Եկեղեցի Սբ. Սարգիս 17 դդ. Կուրիս գյուղի կենտրոնում
24 Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1879 թ. Շվանիձոր գյուղի մեջ եռանավ բազիլիկ
25 Եկեղեցի 17-18 դդ. Շվանիձոր գյուղից 10 կմ հս-աե, Մեղրի - Կապան ճանա­պարհից աջ, ձորում Վերին Շեն գյուղատեղիի հս մասում
26 Եկեղեցի 17-18 դդ. Շվանիձոր գյուղից 3 կմ հս-աե, Մեղրի - Կապան ճանապարհից աջ, Թողուտ (Թեղուտ, Թուղուտ) գյուղատեղիում միանավ սրահ
27 Եկեղեցի 17-18 դդ. Շվանիձոր գյուղից 16 կմ հս-աե, Շվանիձորի սկզբնա­մա­սում, Ափկես գյուղատե­ղի տանող ճանապարհի աջ կողմում, Գոմերանց գյուղատեղիում
28 Եկեղեցի 17-18 դդ. Վահրավար գյուղից 0.5 կմ հս, «Վանքի ձոր»-ի ձախ կողմում, գյուղատեղիի կենտրոնում ավերված է, պահ­պան­վել է հվ պատը 1.5 մ բարձրությամբ
29 Եկեղեցի 17 դ. Վահրավար գյուղից 1.5 կմ աե, Վահ­րավար գետի աջ ափին, Մեղրի - Վահրավար ճանապարհից աջ, Ներքին թաղ գյուղատեղիի հվ կող­մում, ավտոճանապար­հի մոտ
30 Եկեղեցի «Կարմիր վանք» (Սուրբ Գևորգ) Saint gevork church Եկեղեցի «Կարմիր վանք» (Սուրբ Գևորգ) 17-18 դդ. Վահրավար գյուղից մոտ 0.5 կմ հվ-աե
31 Եկեղեցի 17 դ. Վարդանիձոր գյուղից 3 կմ հս-աե Խումարան գյուղատեղիում
32 Եկեղեցի Եկեղեցի 17 դ. Տաշտուն գյուղի կենտրոնում գմբեթավոր բազիլիկ, 1936 թ. գմբեթն ավերվել է

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]