Պոլսո Հայոց Պատրիարքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Կոստանդնուպոլսո հայոց պատրիարքների անվանացանկ

Պատրիարք Ներսես Բ Վարժապետյանը (1874-1884)
  1. Հովակիմ Պրուսացի (1461-1478),
  2. Նիկողայոս (1478-1489),
  3. Կարապետ (1489-1509),
  4. Մարտիրոս (1509-1526),
  5. Գրիգոր (1526-1537),
  6. Աստվածատուր (1537-1550),
  7. Ստեփանոս (1550-1561),
  8. Տիրատուր Սսեցի (1561-1563, 1596-1599),
  9. Հակոբ (1563-1573),
  10. Հովհաննես Տիարպեքիրցի (1573-1581),
  11. Թովմաս Գաղատիո (1581-1587),
  12. Սարգիս Ուլնիո (1587-1590),
  13. Հովհաննես Բ (1590-1591),
  14. Ազարիա Ջուղայեցի (1591-1592),
  15. Սարգիս Բ Պարոն-Տեր Զեթունցի (1592-1596),
  16. Մելքիսեդեկ Գառնեցի (1599-1600),
  17. Հովհաննես Խուլ Կոստանդնուպոլսեցի (1600-1601, 1609-1611, 1621-1623,1631-1636),
  18. Գրիգոր Բ Կեսարացի (1601-1608, 1611-1621, 1623-1626),
  19. Զաքարիա Վանեցի (1626-1631,1636-1640),
  20. Դավիթ Արևելցի (1640-1641, 1643-1649, 1650-1651),
  21. Կիրակոս Երևանցի (1641-1642),
  22. Խաչատուր Սեբաստացի (1642-1643),
  23. Թովմաս Բ Բերիացի (1644, 1657-1659),
  24. Եղիազար Այնթապցի (1651-1652),
  25. Հովհաննես Դ Մուղնեցի (1652-1655),
  26. Մարտիրոս Բ Քեֆեցի (1659-1660),
  27. Ղազար Սեբաստացի (1660-1663),
  28. Հովհաննես Ե Թութունճի (1663-1664, 1665- 1667),
  29. Սարգիս Գ Թեքիրտաղցի (1664-1665, 1667-1670),
  30. Ստեփանոս Բ Մեղրեցի (1670-1674),
  31. Հովհաննես Զ Ամասիացի (1674-1675),
  32. Անդրեաս Ստամպոլցի (1675-1676),
  33. Կարապետ Բ Կեսարացի (1676-1679, 1680-1681, 1681-184, 1686-1687, 1688-1689),
  34. Սարգիս Դ Էքմեքճի (1679-1680),
  35. Թորոս Ստամպոլցի (1681, 1687-1688),
  36. Եփրեմ Ղափանցի (1684-1686, 1694-1698, 1701-1702),
  37. Խաչատուր Բ Ճլեցի (1688),
  38. Մատթևոս Կեսարացի (1692-1694),
  39. Մելքիսեդեկ Բ Սուպհի (1698-1699, 1700-1701),
  40. Մխիթար Քյուրտիստանցի (1699-1700),
  41. Ավետիք Եվդոկիացի (1702-1703, 1704-1706),
  42. Գալուստ Կայծակն Ամասիացի (1703-1704),
  43. Ներսես Պալաթցի (1704),
  44. Մարտիրոս Գ Երզնկացի (1706),
  45. Միքայել Խարբերդցի (1706-1707),
  46. Սահակ Ապուչեխցի (1707, 1708-1714),
  47. Հովհաննես Է Իզմիրցի (1707-1708),
  48. Հովհաննես Ը Գանձակեցի (1714-1715),
  49. Հովհաննես Թ Կոլոտ Բաղիշեցի (1715-1741),
  50. Հակոբ Բ Նալյան Զմմարացի (1741-1748, 1752-1764),
  51. Պրոխորոն Սիլիստրեցի (1749),
  52. Մինաս Ակներցի (1749-1751),
  53. Գևորգ Ղափանցի (1751-1752),
  54. Գրիգոր Գ Պասմաճյան Կոստանդնուպոլսեցի (1764-1773),
  55. Զաքարիա Փոքուզյան Կաղզվանցի (1773-1781, 1782-1799),
  56. Հովհաննես Ժ Համատանցի (1781-1782),
  57. Դանիել Սուրմառեցի (1799-1800),
  58. Հովհաննես Չամաշըրճյան Բաբերդցի (1800-1801),
  59. Գրիգոր Խամսեցի (1801-1802, 1802-1813),
  60. Աբրահամ Գոլյան Տաթևացի (1813-1815),
  61. Պողոս Գրիգորյան Ադրիանուպոլսեցի (1815-1823),
  62. Կարապետ Գ Պալաթցի (1823-3181),
  63. Ստեփանոս Բ Աղավնի Զաքարյան (1831-1839, 1840-1841),
  64. Հակոբոս Գ Սերոբյան (1839-1840, 1848-1858),
  65. Աստվածատուր Բ Կոստանդնուպոլսեցի (1841-1844),
  66. Մատթեոս Բ Չուխաճյան Կոստանդնուպոլսեցի (1844-1848),
  67. Գևորգ Բ Քերեսթեճյան Կոստանդնուպոլսեցի (1858-1860),
  68. Սարգիս Ե Գույումճյան Ադրիանուպոլսեցի (1860-1861),
  69. Ստեփան Մաղաքյան (տեղապահ), 1861-1863),
  70. Պողոս Բ Թագթագյան Պրուսացի (1863-1869),
  71. Իգնատիոս Գագմաճյան Իսթանպուլցի (1869),
  72. Մկրտիչ Վանեցի Խրիմյան (1869-1873),
  73. Ներսես Բ Վարժապետյան Իսթանպուլցի (1874-1884),
  74. Հարություն Վեհապետյան (1885-1888),
  75. Խորեն Աշըգյան (1888-1994),
  76. Մատթեոս Գ Իզմիրլյան Իսթանպուլցի (1894-1896, 1908-1909),
  77. Մաղաքիա Օրմանյան Իսթանպուլցի (1896-1908),
  78. Եղիշե Դուրյան Իսթանպուլցի (1909-1911),
  79. Հովհաննես Արշարունի Իսթանպուլցի (1912-1913),
  80. Զավեն Եղիայան Պաղտատցի (1913-1915, 1919-1922), փոխանորդության շրջան (1915-1919), Տեղապահության շրջան (1922-1927)
  81. Մեսրոպ Նարոյան Մշեցի (1927-1944), Տեղապահության շրջան (1944-1950),
  82. Գարեգին Խաչատուրյան Տրապիզոնցի (1951-1961),
  83. Շնորհք Գալուստյան Յուզկատցի (1961-1990),
  84. Գարեգին Բ Գազանճյան (1990-1998),
  85. Մեսրոպ Բ Մութաֆյան (1998-2012) - Տեղապահության շրջան (2010-) պատրիարքի առողջապահական վիճակի պատճարով

Տես նաև[խմբագրել]

Աղբյուրներ[խմբագրել]

«Քրիստոնյա Հայաստան» հանրագիտարան, Երևան, 2002