Ֆեոդոր Վասիլևի նկարների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Նկարիչ Ֆ. Ա. Վասիլևի դիմանկար, 1871: Իվան Կրամսկոյ

Ցանկը տեղեկություններ է պարունակում ռուս նկարիչ-բնանկարիչ Ֆեոդոր Ալեքսանդրովիչ Վասիլևի (1850-1873) գեղանկարչական աշխատանքների մասին։ Նկարչի ստեղծագործական ակտիվ գործունեությունը ընդգրկում է 1867 թվականից սկսած, երբ նա 17 տարեկան էր, և նա դեռ սովորում էր Սանկտ Պետերբուրգի նկարիչների խրախուսման ընկերության նկարչական դպրոցում, մինչև 1873 թվականը, երբ նա մահացել է տուբերկուլյոզից 23 տարեկանում։

Այս համեմատաբար կարճ ժամանակահատվածում Ֆեոդոր Վասիլևը գրել է ավելի քան հարյուր նկար։ Նկարների ընդհանուր քանակը անուղղակիորեն հաստատվում է նկարիչ Նիկոլայ Գեի խոսքերով.

Երիտասարդ, ուժեղ, որպես նկարիչ ապրած ընդամենը հինգ տարի, հասել է հսկայական բարձրության ... նա բացել է կենդանի երկինքը, նա բացել է թաց, լուսավոր, շարժվող երկինքը և բնապատկերի այն հմայքները, որոնք նա հայտնել է իր հարյուր նկարների մեջ[1]։

Ֆեոդոր Վասիլևի ամենահայտնի ստեղծագործությունների թվին են դասվում «Հոտի վերադարձը» (1868, Տրետյակովյան պատկերասրահ), «Անձրևից առաջ» (1870-1871, Տրետյակովյան պատկերասրահ), «Տեսարան Վոլգայի վրա։ Բարկեր» (1870, Ռուսական պետական թանգարան), «Վոլգայի ծովալճակներ» (1870, Տրետյակովյան պատկերասրահ), «Ձնհալ» (1871, Տրետյակովյան պատկերասրահ), «Թաց մարգագետին» (1872, Տրետյակովյան պատկերասրահ) և «Ղրիմի լեռներում» (1873, Տրետյակովյան պատկերասրահ)[2]։

Ֆեոդոր Վասիլևի ստեղծագործությունները կան Ռուսաստանի և այլ պետությունների՝ որոնք նախկինում ԽՍՀՄ կազմում էին, բազմաթիվ թանգարանների հավաքածուներում։ Վասիլևի նկարների ամենամեծ քանակությունը պատկանում է Պետական Տրետյակովյան պատկերասրահի (39 նկար, ըստ Տրետյակովյան պատկերասրահի կատալոգի[3]) և Ռուսական պետական թանգարանի (27 նկար, ըստ Ռուսական պետական թանգարանի կատալոգի[4]) հավաքածուներին։ Ինչպես նշված է կատալոգներում, այս ցուցակում ընդգրկված են միայն Վասիլևի գեղանկարչական ստեղծագործությունները (գրեթե բոլորը գրված են յուղով), և ներառված չեն գծանկարներ, ջրաներկեր եւ սեպիա։

Նկարների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

# Նկար Անվանում Ստեղծման տարեթիվ Տեխնիկա Չափսեր (սմ) Պատկերասրահ Ներածություն
1 Vasilyev Head of an old man 1860s grm.jpg Ծերունու գլուխը 1860 Թույթ, յուղաներկ 14 × 11 Ռուսական պետական թանգարան [5][6]
2 Fyodor Vasilyev Surf at the seashore Tula crop.jpg Ալեխառնություն ծովի ափին 1860-ական թվականներ Կտավ, յուղաներկ 30 × 47 Տուլայի տարածաշրջանային արվեստի թանգարան [7]
3 Fyodor Vasilyev Near a church Valaam 10969.jpg Եկեղեցու պարսպի ներսում։ Վալաամ

(Եկեղեցու պարսպի ներսում։ Վալաամի վանքի հին գերեզմանատունը)

1867 Կտավ, յուղաներկ 43 × 67 Ռուսական պետական թանգարան [8][9][10]
[Մ 1]
4 Fyodor Vasilyev On Valaam Rocks grm.jpg Վալլամ կղզում։ Քարեր 1867 Թուղթ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 21,5 × 32 Ռուսական պետական թանգարան [11][12]
5 Vasilyev after rain.JPG Անձրևից հետո
(Գարուն Պետերբուրգում)
1867 Թուղթ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 21,7 × 26,6 Տրետյակովյան պատկերասրահ [13][14][15][16]
[Մ 2]
6 Fyodor Vasilyev Clouds The village of Krestinskoye.jpg Ամպեր։ ԳյուղաներկԿրեստինսկու 1867 Կտավ, յուղաներկ 21 × 31,8 Մասնավոր հավաքածու (Մոսկվա) [17]
7 Fyodor Vasilyev The Ladoga shore Cloudy day 11003.jpg Լադոգա լճի ափ։ Ամպամած օր
(Ափ։ Ամպամած օր)
մոտավորապես 1867 Ստվարաթուղթ, յուղաներկ 24 × 36 Ռուսական պետական թանգարան [18][19][20]
[Մ 3]
8 Fyodor Vasilyev Logs by the road.jpg Գերան ճանապարհի մոտ (Բնանկար) 1867—1869 Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղ 23,5 × 37,7 Սարատովի Ա. Ն. Ռադիշչևի անվան արվեստի թանգարան [21][22][23]
9 Fyodor Vasilyev Birch grove in the evening 10970.jpg Կեչուտը երեկոյան 1867—1869 Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 39 × 33 Սարատովի Ա. Ն. Ռադիշչևի անվան արվեստի թանգարան [24][25][26]
10 Fyodor Vasilyev Forest Road 10973.jpg Ճանապարհ դեպի անտառ 1867—1869 Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 26,5 × 35 Տրետյակովյան պատկերասրահ [27][28][29]
11 Fyodor Vasilyev Peasant's Courtyard 10967.jpg Գյուղական բակ
(Գյուղացիական բակ)
1867—1869 Թուղթ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 35,1 × 44,1 Ռուսական պետական թանգարան [30][31][32]
[Մ 4]
12 Fyodor Vasilyev Rapid stream grm.jpg Հորդառատ գետը 1867—1869 Կտավ, յուղաներկ 27,8 × 33,5 Ռուսական պետական թանգարան [33][34][35]
13 Fyodor Vasilyev Before a thunderstorm 10974.jpg Ամպրոպից առաջ 1867—1869 Կտավ, յուղաներկ 29 × 36 Ռուսական պետական թանգարան [36][37][38]
14 Fyodor Vasilyev Road through a birchwood 10986.jpg Ճանապարհ կեչիների անտառում 1867—1869 Կտավ, յուղաներկ 37,2 × 26,3 Տրետյակովյան պատկերասրահ [39][40]
15 Fyodor Vasilyev The evening before the storm 11037.jpg Երեկո (Ջրաղացով բնանկար։ Ամպրոպից առաջ) 1867—1869 Կտավ, յուղաներկ 43 × 68,5 Պսկովի պետական միացյալ պատմաճարտարապետական և արվեստի թանգարան-արգելոց [41][42][43]
[Մ 5]
16 Fyodor Vasilyev Nightfall cat141 ed.jpg Գիշերվա գալուստը 1867—1869 Թուղթ կտավի վրա, յուղաներկ 19,3 × 34,3 Տրետյակովյան պատկերասրահ [44]
17 Fyodor Vasilyev Cloud Study.jpg Ամպ 1867—1869 Ստվարաթուղթ, յուղաներկ 13,4 × 21,8 Տրետյակովյան պատկերասրահ [45]
18 Fyodor Vasilyev At the watering place 10964.jpg Ջրելատեղի մոտ 1868 Թուղթ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 16,6 × 20,3 Ռուսական պետական թանգարան [46][47][48]
19 Fedor Vasilyev Street in a Village 1868.jpg Գյուղական փողոց 1868 Կտավ, յուղաներկ 52,5 × 44,5 Տրետյակովյան պատկերասրահ [49][50][51]
20 Fyodor Vasilyev Landscape Pargolovo 10979.jpg Բնանկար։ Պարգոլովո
(Տեսարան Պարոգոլովում)
1868 Կտավ, յուղաներկ 53 × 75 Սարատովի Ա. Ն. Ռադիշչևի անվան արվեստի թանգարան [52][53][25]
21 Fyodor Vasilyev In the vicinity of St Petersburg 10980.jpg Սանկտ Պետերբուրգի մոտակայքում 1868 Կտավ, յուղաներկ 29 × 43,5 Իվանովոյի մարզային արվեստի թանգարան [54][55][56][57]
22 Fedor Vasilyev After thunderstorm 1868.jpg Ամպրոպից հետո 1868 Կտավ, յուղաներկ 53,5 × 45 Տրետյակովյան պատկերասրահ [58][59][60]
23 Fyodor Vasilyev The barn 10982.jpg Կալատեղ 1868 Картон на холсте, масло 27,5 × 39,5 Ուլյանովսկի տարածաշրջանային արվեստի թանգարան [61][62][63]
24 Fedor Vasilyev Return of the herd 1868.jpg Հոտի վերադարձը 1868 Կտավ, յուղաներկ 61,5 × 96,6 Տրետյակովյան պատկերասրահ [64][65][66]
25 Fyodor Vasilyev Near Krasnoe Selo 11035.jpg Կարմիր Գյուղի մոտակայք 1868 Կտավ, յուղաներկ 30 × 41 Պենզայի Կ. Ա. Սավիցկու անվան շրջանային պատկերասրահ [67][68]
26 Fyodor Vasilyev Landscape Omsk.jpg Բնանկար
(Նավակով գյուղացիները ավազոտ ափին)
1868 Կտավ, յուղաներկ 31 × 44,5 Մ. ա. Վրուբելի անվան գեղարվեստի Օմսկի մարզային թանգարան [69][70][71][72]
[Մ 6]
27 Fyodor Vasilyev Before a thunderstorm 1868.jpg Ամպրոպից առաջ 1868 Կտավ, յուղաներկ 35 × 49 Մասնավոր հավաքածու (Մոսկվա) [73]
28 Fyodor Vasilyev Before a thunderstorm Yugra.jpg Ամպրոպից առաջ 1868 Կտավ, յուղաներկ 31,8 × 52,4 Պետական արվեստի թանգարան (Խանտի Մանսիյսկ) [74][75]
29 Fyodor Vasilyev The Road 1868 Lipetsk.jpg Ճանապարհ (Անառակ որդի) 1868 Կտավ, յուղաներկ 55 × 95 Լիպեցկի տարածաշրջանային երկրագիտական թանգարան [76]
30 Fyodor Vasilyev Before a thunderstorm 15565.jpg Ամպրոպից առաջ 1868 Կտավ, յուղաներկ 56 × 92 Նիժնի Նովգորոդի պետական արվեստի թանգարան [77][78]
31 Fyodor Vasilyev Cumulus 10966.jpg Ամպրոպային ամպեր 1868—1871 Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 39 × 47,5 Հեռավոր արևելյան արվեստի թանգարան (Խաբարովսկ) [79][80]
32 Fyodor Vasilyev Village 7993.jpg Գյուղ 1869 Կտավ, յուղաներկ 61 × 82,5 Ռուսական պետական թանգարան [81][82][83]
33 Fyodor Vasilyev Morning in a village grm.jpg Գյուղական առավոտ 1869 Կտավ, յուղաներկ 24,5 × 19 Ռուսական պետական թանգարան [84][85][86]
34 Fyodor Vasilyev On the river Windy day 10998.jpg Գետի վրա։ Քամոտ օր 1869 Կտավ, յուղաներկ 31 × 41,5 Ռուսական պետական թանգարան [87][88][89]
35 Fyodor Vasilyev Evening 10968.jpg Երեկո 1869 Կտավ, յուղաներկ 35,5 × 31,5 Տամբովի շրջանային պատկերասրահ [90][91]
36 Fyodor Vasilyev On the Island Valaam 10972.jpg Վալաամ կղզում 1869 Կտավ, յուղաներկ 39 × 56,5 Տրետյակովյան պատկերասրահ [92][93]
37 Fyodor Vasilyev Summer hot day 10975.jpg Ամառային շոգ օր 1869 Կտավ, յուղաներկ 33,4 × 41 Տրետյակովյան պատկերասրահ [94][95][96]
38 Fyodor Vasilyev After a rain 11034.jpg Անձրևից հետո 1869 Կտավ, յուղաներկ 30,2 × 40 Տրետյակովյան պատկերասրահ [97][98][99]
39 Vasilyev illumination spb.JPG Իլյումինացիա Պետերբուրգում 1869 Կտավ, յուղաներկ 35,5 × 37,5 Տրետյակովյան պատկերասրահ [100][101]
40 Fyodor Vasilyev Autumn 11038.jpg Աշուն 1869 Կտավ, յուղաներկ 31,3 × 44,5 Կիևի Ռուսական արվեստի ազգային թանգարան [102][103]
41 Fyodor Vasilyev Before a thunderstorm gtg.jpg Ամպրոպի մոտեցումը 1869 Կտավ, յուղաներկ 20,5 × 30,5 Տրետյակովյան պատկերասրահ [104]
42 Федор Васильев. Кирпичный завод.jpg Աղյուսի գործարան 1869 Կտավ, յուղաներկ 41 × 49 Ադրբեջանի արվեստի ազգային թանգարան [105][106]
43 Fyodor Vasilyev On the River Calm 10965.jpg Ափ։ Խաղաղություն 1860-ականների վերջ Կտավ, յուղաներկ 27,5 × 47 Ռուսական պետական թանգարան [107][108][109]
44 Vasilyev Peasant yard by a brook 1869 1870 grm.jpg Գյուղացիական բակ առվի մոտ 1869—1870 Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 25,7 × 32,7 Ռուսական պետական թանգարան [110][111]
45 Fyodor Vasilyev Cumulus Study grm.jpg Կուտակ ամպեր 1869—1870 Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 32 × 37 Ռուսական պետական թանգարան [112][113][114]
46 Vasilyev Sky with clouds 1869 1870 grm.jpg Ամպերով երկինք 1869—1870 Ստվարաթուղթ, յուղաներկ 31 × 40 Ռուսական պետական թանգարան [115]
[Մ 7]
47 Fyodor Vasilyev Landscape with peasants huts and pond near St Petersburg.jpg Բնապատկեր խրճիթներով և լճակով Պետերբուրգի շրջակայքում 1869—1870 Կտավ, յուղաներկ 42 × 65 Ռուսական պետական թանգարան [116][117][118]
48 Fyodor Vasilyev Clouds over hills Study grm.jpg Ամպեր բլուրների վրա 1869—1870 Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 23 × 34,5 Ռուսական պետական թանգարան [119][120]
49 Feodor Vasilyev- After a Rain, Country Road - detail.JPG Անձրևից հետո։ Սայլուղի 1869—1870 Կտավ, յուղաներկ 57,5 × 82 Ռուսական պետական թանգարան [121][122][123]
50 Fyodor Vasilyev On the Neva 10991.jpg Նևայի վրա 1869—1871 Կտավ, յուղաներկ 19,2 × 26,3 Տրետյակովյան պատկերասրահ [124][125][126]
51 Fyodor Vasilyev Dawn in St Petersburg 10994.jpg Լուսաբացը Պետերբուրգում 1869—1871 Կտավ, յուղաներկ 23 × 33,5 Ռուսական պետական թանգարան [127][128][129]
52 Fyodor Vasilyev Clouds gtg.jpg Ամպեր 1869—1871 Կտավ, յուղաներկ 32 × 44,2 Տրետյակովյան պատկերասրահ [130][131][132]
53 Fyodor Vasilyev Wet meadow Study 11011.jpg Թաց մարգագետին 1869—1871 Կտավ, յուղաներկ 31 × 40 Տրետյակովյան պատկերասրահ [133][134]
[Մ 8][135]
54 Fyodor Vasilyev Cumulus Vyatka.jpg Ամպեր 1869—1871 Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 27,5 × 33 Վյատսկայի մարզային Վ. Մ. և Ա. Մ. Վասենցյանների անվան արվեստի թանգարան [136]
55 Fyodor Vasilyev Trees Study 11002.jpg Գյուղ 1869—1871 Կտավ, յուղաներկ 28,5 × 40 Սարատովի արվեստի Ա. Ն. Ռադիշչևի անվան թանգարան [137][138][139]
56 Fyodor Vasilyev Autumn forest 10987.jpg Աշնանային անտառ 1869—1871 Կտավ, յուղաներկ 43 × 30 Տրետյակովյան պատկերասրահ [140][141]

[142]

57 Fyodor Vasilyev Cheboksary Kazan.jpg Չեբոքսարի 1870 Կտավ, յուղաներկ 57 × 92 Թաթարստանի կերպարվեստի պետական թանգարան [143]
58 Fyodor Vasilyev Wet meadow study Kazan.jpg Թաց մարգագետին 1870-е Ստվարաթուղթ, յուղաներկ 18,5 × 24 Թաթարստանի կերպարվեստի պետական թանգարան [144]
59 Fyodor Vasilyev Landscape with a Rock and Stream 10976.jpg Ժայռով և առվով նկար 1870 Կտավ, յուղաներկ 19,8 × 30,7 Տագանրոգի գեղարվեստի թանգարան [145][146][147]
60 Fyodor Vasilyev Poplars 11007.jpg Բարդիներ 1870 Կտավ, յուղաներկ 43,7 × 65,2 Սմոլենսկի արվեստի պատկերա [148][149][150][151]
61 Fyodor Vasilyev Barns 10988.jpg Սարայներ 1870 Կտավ, յուղաներկ 36 × 50 Օդեսայի գեղարվեստի թանգարան [152][153]
62 Fyodor Vasilyev Dugout 10989.jpg Գետնահյուղ 1870 Կտավ, յուղաներկ Նիժնի Նովգորոդի պետական արվեստի թանգարան [152][154]
63 Volga lagoon.jpg Վոլգայի ծովալճակներ 1870 Կտավ, յուղաներկ 70 × 127 Տրետյակովյան պատկերասրահ [155][156][157]
64 Fyodor Vasilyev Peasant family in a boat 10997.jpg Գյուղացիական ընտանիքը նավով 1870 Կտավ, յուղաներկ 34,8 × 62,5 Մասնավոր հավաքածու (Մոսկվա) [158][159]
65 Fyodor Vasilyev Sailboats Study 10999.jpg Առագաստանավեր 1870 Կտավ, յուղաներկ 28 × 21 Մասնավոր հավաքածու [160][161]
66 Fyodor Vasilyev On the bank of the Volga 11000.jpg Վոլգայի ափը (Վոլգայի ափին) 1870 Կտավ, յուղաներկ 29,6 × 40,8 Պետական Ռոստովի-Յարոսլավլի ճարտարապետական-արվեստի թանգարան-արգելոց [162][163][164]
67 Fyodor Vasilyev Rye 11001.jpg Աշորա 1870 Կտավ, յուղաներկ 32,5 × 59,6 Տրետյակովյան պատկերասրահ [165][166][167]
68 Vasilyev Road in a pine forest 1870 grm.jpg Ճանապարհ սոճու անտառում 1870 Կտավ, յուղաներկ 25,8 × 34 Ռուսական պետական թանգարան [168][169]
69 Volga barges.jpg Տեսարան Վոլգայի վրա։ Բարկեր 1870 Կտավ, յուղաներկ 67 × 105 Ռուսական պետական թանգարան [170][171][172]
70 Fyodor Vasilyev Boat 11005.jpg Նավ 1870 Կտավ փայտի վրա, յուղաներկ 17 × 28 Տրետյակովյան պատկերասրահ [173][174]
71 Fyodor Vasilyev Summer River in Krasnoe Selo 11006.jpg Ամառ։ Գետակ Կարմիր Գյուղում 1870 Կտավ, յուղաներկ 31,5 × 44,5 Թաթարստանի կերպարվեստի պետական թանգարան [175][176][177]
72 Fyodor Vasilyev Fishermen cat149 ed.jpg Ձկնորսներ 1870 Կտավ, յուղաներկ 34 × 56 Տրետյակովյան պատկերասրահ [178][179]
73 Fyodor Vasilyev Sunset on the Volga.jpg Մայրամուտ Վոլգայի վրա 1870 Կտավ, յուղաներկ Կրասնոյարսկի Վ. Ի. Սուրիկովի անվան արվեստի թանգարան [180]
74 Fyodor Vasilyev In the forest.jpg Անտառում 1870 Ստվարաթուղթ, յուղաներկ 24 × 18,7 Կրասնոյարսկի Վ. Ի. Սուրիկովի անվան արվեստի թանգարան [181][182]
75 Fyodor Vasilyev Boys in a pine forest ed.jpg Տղաները սոճու անտառում 1870 Կտավ, յուղաներկ Ուզբեկստանի արվեստի պետական թանգարան (Տաշքենդ) [183][184]
76 Fyodor Vasilyev On the shore of Volga 1870 Dahl crop.jpg Վոլգայի ափին 1870 Կտավ, յուղաներկ 17,7 × 28,5 Վ. Ի. Դալի անվան ռուսական գրականության պատմության պետական թանգարան (Մոսկվա) [185]
77 Fyodor Vasilyev Stavropol 1870 Samara crop.jpg Ստավրոպոլ 1870 Կտավ, յուղաներկ 27,5 × 36,5 Սամարայի մարզային գեղարվեստի թանգարան [186]
78 Fyodor Vasilyev On the Moyka River 10993.jpg Մոյկայի վրա մոտավորապես 1870 Կտավ, յուղաներկ 15 × 17 Վ. Ի. Դալի անվան ռուսական գրականության պատմության պետական թանգարան [187][188][189]
79 Fyodor Vasilyev Before the rain 10990.jpg Անձրևից առաջ 1870—1871 Կտավ, յուղաներկ 39,7 × 57,5 Տրետյակովյան պատկերասրահ [190][191][192][193]
80 Fyodor Vasilyev Winter 11010.jpg Ձնհալ (Ձմեռ) 1871 Թուղթ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 16 × 28,3 Տրետյակովյան պատկերասրահ [194][195]
[Մ 9]
81 Fyodor Vasilyev Thaw Study cat159 ed.jpg Ձնհալ 1871 Կտավ, յուղաներկ 21 × 43 Տրետյակովյան պատկերասրահ [196][197]
82 Fedor Vasilev - The Thaw.JPG Ձնհալ 1871 Կտավ, յուղաներկ 53,5 × 107 Տրետյակովյան պատկերասրահ [198][199][200][201]
83 Fyodor Vasilyev - Thaw - Google Art Project.jpg Ձնհալ 1871 Կտավ, յուղաներկ 55,5 × 108,5 Ռուսական պետական թանգարան [202][203][204]
[Մ 10]
84 Fyodor Vasilyev Bank of the Volga after the Storm 10996.jpg Վոլգայի ափն ամպրոպից հետո 1871 Կտավ, յուղաներկ 66,8 × 102,5 Տրետյակովյան պատկերասրահ [205][206][207][208]
85 Vasilyev pond sunset.JPG Մայրամուտ լճակի վրա 1871 Կտավ, յուղաներկ 52,2 × 72 Տրետյակովյան պատկերասրահ [209]
86 Fyodor Vasilyev Clouds study 1871 Kislovodsk.jpg Ամպեր 1871 Ստվարաթուղթ, յուղաներկ 20 × 23 Հուշահամալիր-թանգարան, նկարիչ Ն. Ա. Յարոշենկոյի կալվածք (Կիսլովոդսկ) [210]
87 Fyodor Vasilyev Pine grove in the swamp 11012.jpg Սոճու պուրակ ճահճի մոտ 1871—1873 Կտավ, յուղաներկ 60 × 96,5 Ռուսական պետական թանգարան [211][212][213]
88 Fyodor Vasilyev Abandoned mill 11016.jpg Լքված ջրաղաց 1871—1873 Կտավ, յուղաներկ 45,4 × 56,4 Տրետյակովյան պատկերասրահ [214][215][216][217]
89 Fyodor Vasilyev Surf waves 11018.jpg Ալիքների ալեկոծություն 1871—1873 Կտավ, յուղաներկ 136 × 221 Տրետյակովյան պատկերասրահ [218][219]
90 Fyodor Vasilyev Crimean landscape 11021.jpg Ղրիմյան բնապատկեր 1871—1873 Թուղթ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 26 × 18,5 Տրետյակովյան պատկերասրահ [220][221]
91 Fyodor Vasilyev Landscape Crimea 11023.jpg Բնապատկեր։ Ղրիմ 1871—1873 Կտավ, յուղաներկ Բելառուսի ազգային արվեստի թանգարան [222][223]
92 Fyodor Vasilyev Evening in the Crimea 11029.jpg Երեկո Ղրիմում 1871—1873 Կտավ, յուղաներկ 39,2 × 50,7 Տրետյակովյան պատկերասրահ [224][225]
93 Fyodor Vasilyev Winter in the Crimea 11030.jpg Ձմեռ Ղրիմում 1871—1873 Ստվարաթուղթ, յուղաներկ 27,5 × 41 Պերմի պետական արվեստի պատկերասրահ [226][227][228]
94 Fyodor Vasilyev Crimean Mountains in winter 11031.jpg Ղրիմյան լեռները ձմռան 1871—1873 Կտավ, յուղաներկ 32,4 × 43,6 Տրետյակովյան պատկերասրահ [229][230][231]
95 Fyodor Vasilyev Cypresses in the Crimea.jpg Նոճիներ Ղրիմում 1871—1873 Կտավ, յուղաներկ 30 × 22,8 Տրետյակովյան պատկերասրահ [232][233]
96 Fyodor Vasilyev In the Crimea After a Rain 11026.jpg Ղրիմում։ Անձրևից հետո 1871—1873 Թուղթ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 21 × 31,5 Տրետյակովյան պատկերասրահ [234][235][236]
97 Fyodor Vasilyev Surf in Yalta.jpg Ալեկոծություն Յալթայում 1871—1873 Կտավ, յուղաներկ 25 × 42 Սարատովի Ա. Ն. Ռադիշչևի անվան արվեստի թանգարան [237][238][25]
98 Fedor Vasilyev - Мокрый луг - Google Art Project.jpg Թաց մարգագետին 1872 Կտավ, յուղաներկ 70 × 114 Տրետյակովյան պատկերասրահ [239][240][241]
99 Fyodor Vasilyev A view from the Eriklik cat163 ed.jpg Տեսարան Էրիկլիկից 1872 Կտավ, յուղաներկ 36,5 × 48,5 Տրետյակովյան պատկերասրահ [242][243]
[Մ 11][244]
100 Fyodor Vasilyev Mountains and sea.jpg Լեռներն ու ծովը 1872 Կտավ, յուղաներկ 68 × 125,5 Ռուսական պետական թանգարան [245][246][247]
101 Fyodor Vasilyev Eriklik the Fountain Crimea 11019.jpg Էրիկլիկ։ Շատրվան 1872 Կտավ, յուղաներկ 98,5 × 140 Ռուսական պետական թանգարան [248][249][250]
102 Fyodor Vasilyev Swamp in the forest Autumn 11014.jpg Ճահիճն անտառում։ Աշուն 1872—1873 Կտավ, յուղաներկ 81 × 111,5 Ռուսական պետական թանգարան [251][252][253]
103 Fyodor Vasilyev Morning 11015.jpg Առավոտ 1872—1873 Կտավ, յուղաներկ 58,5 × 97,5 Ռուսական պետական թանգարան [254][255][256]
104 Vasilyev crimea mount.JPG Ղրիմի լեռներում 1873 Կտավ, յուղաներկ 116 × 90 Տրետյակովյան պատկերասրահ [257][258][259]
105 Fyodor Vasilyev Crimean study 1873 Voronezh.jpg Ղրիմյան էտյուդ 1873 Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 32 × 41 Վորոնեժի Ի. Ն. Կրամսկու անվան տարածաշրջանային արվեստի թանգարան [260]
106 Fyodor Vasilyev Dawn 11008.jpg Լուսաբաց 1873 Կտավ, յուղաներկ 89 × 132 Վ. Մ. և Ա. Մ. Վասենցովների անվան Վյատսկու մարզային արվեստի թանգարան [261][262]
107 Fyodor Vasilyev On the beach 11020.jpg Ծովի ափին 1873 (?) Կտավ, յուղաներկ 28 × 41 Տյումենի կերպարվեստի թանգարան [263][264][265]
108 Fyodor Vasilyev In the Crimea 18113.jpg Ղրիմում Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 32 × 38 Սևաստոպոլի Մ. Պ. Կրոշիցկու անվան արվեստի թանգարան [266][267][268]
109 Fyodor Vasilyev Evening Kostroma.jpg Երեկո Կտավ, յուղաներկ 18,8 × 24,3 Կոստրոմայի պետական պատմաճարտարապետական և գեղարվեստական արգելոց-թանգարան [269]
110 Fyodor Vasilyev Evening Autumn landscape Astrakhan.jpg Երեկոն մոտենում է։ Աշնանային բնանկար Կտավ, յուղաներկ 15,5 × 23 Աստրախանի Պ. Մ. Դոգադինի անվան պատկերասրահ [270]
111 Feodor Vasilyev Storm clouds.jpg Ամպրոպային ամպեր Կտավ, յուղաներկ 20,5 × 26,5 Իրկուտսկի Վ. Պ. Սուկաչյովի անվան տարածաշրջանային արվեստի թանգարան [271]
112 Fyodor Vasilyev A girl with cows Chaykovsky.jpg Աղջիկը կովերի հետ Կտավ, յուղաներկ 19 × 35,5 Չայկովսկու արվեստի պատկերասրահ [272]
113 Fyodor Vasilyev Oaks Novosibirsk.jpg Կաղիներ Ստվարաթուղթ, յուղաներկ 14,5 × 23 Նովոսիբիրսկի պետական արվեստի թանգարան [273][274]
114 Fyodor Vasilyev Oaks Chaykovsky.jpg Կաղիններ Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 21 × 31,5 Չայկովսկու արվեստի պատկերասրահ [275]
115 Fyodor Vasilyev Afterglow Yerevan.jpg Մայրամուտ Կտավ, յուղաներկ 22,5 × 36,5 Հայաստանի ազգային պատկերասրահ [276]
116 Fyodor Vasilyev Peasant's house 10983.jpg Խրճիթ Կտավ, յուղաներկ 27 × 40 Մ. Ս. Տուգանովի անվան հյուսիս-օսական արվեստի թանգարան [63][277][278]
117 Fyodor Vasilyev Landscape Yerevan.jpg Բնանկար Թուղթ, յուղաներկ 16,8 × 30,6 Հայաստանի ազգային պատկերասրահ [279][280]
118 Fyodor Vasilyev Landscape with clouds 11033.jpg Ամպերով բնանկար Կտավ, յուղաներկ 46 × 55 Պալեխյան արվեստի պետական թանգարան (Պալեխ) [281][282][283]
119 Fyodor Vasilyev The gust of wind Nizhny Novgorod crop.jpg Քամու պոռթկում Կտավ, յուղաներկ Նիժնի Նովգորոդի պետական արվեստի թանգարան [284]
120 Fyodor Vasilyev After the fire Krasnodar.jpg Հրդեհից հետո Կտավ, յուղաներկ 40 × 51,5 Կրասնոդարի երկրամասի Ֆ. Ա. Կովալենկոյի անվան գեղարվեստի թանգարան [285]
121 Feodor Vasilyev- Tide near the Shore of the Crimea.JPG Փրփրաբաշ ալիք Ղրիմի ափերի մոտ Կտավ, յուղաներկ 29 × 30,4 Տրետյակովյան պատկերասրահ [286]
122 Fyodor Vasilyev Village Kursk.jpg Հյուսիսային գյուղաներկ(Գյուղ) Ստվարաթուղթ, յուղաներկ 23 × 30 Ա. Ա. Դեյնեքի անվան Կուրսկի շրջանային պատկերասրահ [287][288][289]
123 Fyodor Vasilyev Poplars lit by the sun.jpg Բարդիներ, լուսավորված արևից Կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ 38,3 × 27 Տրետյակովյան պատկերասրահ [290]

Լրացում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ձնհալ (էտյուդ, 1870)
  • Հայտնի է Ֆեոդոր Վասիլևի առնվազն ևս մեկ այլ նկար, որը կոչվում է «Ձնհալ» (1870, կտավ, յուղաներկ, 26 × 33 սմ, հավանաբար, էտյուդ 1871-ի համանուն նկարի համար), որը գտնվում էր Ռումյանցևյան թանգարանի հավաքածուի մեջ։ Փաստաթղթերի համաձայն՝ այն փոխանցվել է Սամարայի թանգարանին, սակայն ինչ-ինչ պատճառներով այնտեղ այդպես էլ չի ընդունվել[291]։
  • 1980 թվականի ռուսական պետական թանգարանի կատալոգում նշված է Ֆեոդոր Վասիլևի ևս մեկ նկար, որի պատկերը դեռևս բացակայում է՝ «Ամառ» (1871, կտավ, յուղաներկ, 60,5 × 43,5 սմ) [292]։ 2014 թվականի կատալոգում այս նկարի մասին տեղեկատվություն չկա։
  • Ռուսական պետական թանգարանի կատալոգում նշված են Ֆեոդոր Վասիլևին վերագրվող երեք նկարներ, որոնց հեղինակությունները կասկածի տակ են.
    • «Խրճիթների ետնամաս» (1860 կամ 1870, կտավ, յուղաներկ, 23,5 × 40,5 սմ)[293]
    • «Առավոտ Վոլգայի վրա» (1860 կամ 1870, փայտ, յուղաներկ, 16,3 × 25 սմ)[294]
    • «Գետով և ծառերով բնանկար» (1870, թուղթ, պաստել, 35 × 50 սմ)[295]
  • Դոնեցկի մարզային արվեստի թանգարանի հավաքածուում կա «Բարկերով բնանկար» (1869?, կտավ, յուղաներկ, 27 × 47 սմ), վերագրվում է Ֆեոդոր Վասիլևին։ Փորձաքննության արդյունքները միանշանակ պատասխան չեն տվել նկարի հեղինակության վերաբերյալ[296]:
Խրճիթների ետնամաս (Ռուսական պետական թանգարան)
Առավոտ Վոլգայի վրա (Ռուսական պետական թանգարան)
Գետով և ծառերով բնանկար (Ռուսական պետական թանգարան)
Բարկերով բնանկար (Դոնեցկի մարզային արվեստի թանգարան)
  • Համացանցում տեղեկություններ կան մասնավոր հավաքածուներից Ֆեոդոր Վասիլևին վերագրվող մի քանիսի նկարներ մասին, որոնց թվում են.
    • «Բնապատկեր։ Ամպեր» (1865—1870, ստվարաթուղթ, յուղաներկ, 5 × 20 սմ)[297][298],
    • «Ամառային բնանկար ձկնորսի հետ» (1868, կտավ, յուղաներկ, 48 × 56,5 սմ)[299][300],
    • «Բնապատկեր» (1869, փայտ, յուղաներկ, 20,3 × 47,6 սմ)[301],
    • «Ավազոտ ափ» (կտավ ստվարաթղթի վրա, յուղաներկ, 24,5 × 31,5 սմ)[302] :

Մեկնաբանություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Ռուսական պետական թանգարանի կատալոգում՝ «Եկեղեցու պարսպի ներսում։ Վալաամ», Նովոուսպենսկու գրքում՝ «Եկեղեցու պարսպի ներսում։ Վալաամի վանքի հին գերեզմանատունը»։
  2. Տրետյակովյան պատկերասրահ կատալոգում՝ «Անձրիևից հետո», Նովոուսպենսկու գրքում՝ «Գարուն Պետերբուրգում (Անձրևից հետո)».
  3. Ռուսական պետական թանգարանի կատալոգում՝ «Լադոգա լճի ափ։ Ամպամած օր», Նովոուսպենսկու գրքում՝ «Ափ։ Ամպամած օր»։
  4. Ռուսական պետական թանգարանի կատալոգում՝ «Գյուղական բակ» (1867), Նովոուսպենսկու գրքում՝ «Գյուղացիական բակ» (1867—1869):
  5. «Պսկովի հանրագիտարանում»՝ «Երեկո (Ջրաղացով բնանկար։ Ամպրոպից առաջ) », www.art-catalog.ru կայքում՝ «Երեկոն ամպրոպից առաջ (Երեկո)».
  6. Օմսի թանգարանի կատալոգում՝ «Բնանկար», Նովոուսպենսկու գրքում՝ «Նավակով գյուղացիները ավազոտ ափին»։
  7. «Ամպերով երկինք» նկարի մասին տեղեկություններ կան Ռուսական պետական թանգարանի 2014 թվականի կատալոգում, բայց բացակայում է 1980 թվականի կատալոգում։
  8. Էտյուդ Տրետյակովյան պատկերասրահում գտնվող 1872 թվականի «Թաց մարգագետին» նկարի համար։
  9. Տրետյակովյան պատկերասրահի կատալոգում՝ «Ձնհալ», Նովոուսպենսկու գրքում՝ «Ձմեռ»։ Երկու տեղում էլ նշված է, որ այն 1871-ի «Ձնհալ»-ի առաջնային մտահղացումն է։
  10. 1871 թվականի «Ձնհալ»-ի հեղինակային կրկնօրինակ, գտնվում է Տրետյակովյան պատկերասրահում։
  11. «Էրիկլիկ։ Շատրվան (Ղրիմ)» 1872 թվականի նկարի համար էտյուդ, գտնվում է Ռուսական պետական թանգարանում։

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Николай Николаевич Ге: письма, статьи, критика, воспоминания современников / Н. Ю. Зограф. — Москва: Искусство, 1978. — С. 239—240. — 399 с.
  2. Васильев Федор Александрович // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.
  3. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 95—107, № 136—174
  4. Каталог ГРМ, 1980, էջ 69—70, № 938—964
  5. Каталог ГРМ, 1980, էջ 69, № 938
  6. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 85, № 454
  7. «Васильев Фёдор Александрович — «Прибой на морском берегу»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  8. Каталог ГРМ, 1980, էջ 69, № 939
  9. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 85, № 455
  10. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 15
  11. Каталог ГРМ, 1980, էջ 69, № 940
  12. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 85, № 456
  13. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 95, № 136
  14. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 5
  15. «Ф. А. Васильев — После дождя, 1867» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  16. «Васильев Фёдор Александрович — «После дождя»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-13 
  17. Ф. С. Мальцева, 1986, էջ 210
  18. Каталог ГРМ, 1980, էջ 69, № 943
  19. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 85, № 457
  20. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 21
  21. «Васильев Фёдор Александрович — «Пейзаж»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  22. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 32
  23. «Ф. А. Васильев — Брёвна у дороги, 1867» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-03 
  24. «Васильев Фёдор Александрович — «Берёзовая роща к вечеру»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  25. 25,0 25,1 25,2 «Произведения искусства из собрания Саратовского Государственного художественного музея им. А. Н. Радищева: Васильев Ф. А.» (HTML)։ Единая коллекция цифровых образовательных ресурсов — school-collection.edu.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-12 
  26. «Ф. А. Васильев — Берёзовая роща к вечеру, 1867—1869» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-03 
  27. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 96, № 142
  28. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 25
  29. «Ф. А. Васильев — Дорога в лесу, 1867—1869» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  30. Каталог ГРМ, 1980, էջ 69, № 941
  31. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 85, № 458
  32. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 38
  33. Каталог ГРМ, 1980, էջ 69, № 945
  34. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 85, № 459
  35. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 24
  36. Каталог ГРМ, 1980, էջ 69, № 944
  37. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 85, № 460
  38. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 28
  39. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 96, № 143
  40. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 23
  41. «Васильев Фёдор Александрович — «Вечер»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  42. А. И. Лобачëв Псковская энциклопедия. — Псков, 2003. — С. 116. — 910 с.
  43. «Ф. А. Васильев — Вечер перед грозой (Вечер), 1867—1869» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-03 
  44. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 96, № 141
  45. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 95, № 140
  46. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 946
  47. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 85—86, № 461
  48. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 20
  49. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 95, № 137
  50. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 33
  51. «Ф. А. Васильев — Գյուղական փողոց, 1868» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  52. «Васильев Фёдор Александрович — «Пейзаж. Парголово»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  53. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 37
  54. «Васильев Фёдор Александрович — «В окрестностях Петербурга»» (HTML)։ Государственный каталог музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  55. Е. А. Матвеева, 2009, էջ 16
  56. Павел и Сергей Третьяковы: жизнь, коллекция, музей / Н. Прохорова. — Москва: Махаон, 2006. — С. 470. — 497 с. — ISBN 5-18-000996-0
  57. «Ф. А. Васильев — В окрестностях Петербурга, 1868» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-03 
  58. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 95, № 138
  59. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 36
  60. «Ф. А. Васильев — Ամպրոպից հետո, 1868» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  61. «Васильев Фёдор Александрович — «Гумно» (этюд к картине «Вид в Парголово»)» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  62. Л. П. Баюра Ульяновский областной художественный музей. — Москва: Белый город, 2006. — С. 63, № 41. — 63 с. — ISBN 9785779309813
  63. 63,0 63,1 Е. А. Матвеева, 2009, էջ 18
  64. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 95, № 139
  65. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 29
  66. «Васильев Фёдор Александрович — «Հոտի վերադարձը»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-13 
  67. В. П. Сазонов Картинная галерея им. К. А. Савицкого. — Пенза: Приволжское книжное издательство, 1988. — С. 37. — 140 с.
  68. «Ф. А. Васильев — Близ Красного Села, 1868» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-03 
  69. А. Н. Гуменюк, Н. П. Торопова, Л. В. Чуйко, Л. К. Богомолова Омский музей изобразительных искусств имени М. А. Врубеля. — Москва: Белый город, 2004. — С. 24, № 34. — 63 с. — ISBN 9785779307543
  70. «Васильев Фёдор Александрович — «Пейзаж»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  71. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 42
  72. «Ф. А. Васильев — Пейзаж (Крестьяне с лодкой у берега)» (HTML)։ art-ru.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-09 
  73. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 27
  74. «Васильев Фёдор Александрович — «Перед грозой»» (HTML)։ Государственный каталог музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  75. «Ф. А. Васильев — Перед грозой, 1868» (HTML)։ www.artchive.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2019-02-03-ին։ Վերցված է 2019-03-03 
  76. «Васильев Фёдор Александрович — «Дорога» («Блудный сын»)» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  77. «Васильев Фёдор Александрович — «Перед грозой»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  78. «Ф. А. Васильев — Перед грозой, 1869» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  79. Л. Г. Козлова, С. А. Соловьёва Дальневосточный художественный музей, г. Хабаровск. — Москва: Белый город, 2004. — С. 78. — 248 с. — ISBN 9785779305792
  80. «Ф. А. Васильев — Грозовые облака, 1868—1871» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-03 
  81. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 947
  82. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 86, № 462
  83. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 52
  84. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 949
  85. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 86, № 463
  86. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 40
  87. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 948
  88. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 86, № 464
  89. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 41
  90. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 49
  91. «Ф. А. Васильев — Вечер, 1869» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-03 
  92. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 96, № 144
  93. «Васильев Фёдор Александрович — «На острове Валааме»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  94. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 97, № 146
  95. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 31
  96. «Ф. А. Васильев — Летний жаркий день, 1869» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  97. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 97, № 145
  98. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 56
  99. «Ф. А. Васильев — После дождя, 1869» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  100. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 97, № 147
  101. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 60
  102. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 59
  103. «Ф. А. Васильев — Осень, 1869» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  104. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 98, № 148
  105. «Россия, XIX век» (HTML)։ Ադրբեջանի արվեստի ազգային թանգարան — nationalmuseum.az։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-07-09-ին։ Վերցված է 2014-05-11 
  106. «Ф. А. Васильев — Кирпичный завод» (HTML)։ art-ru.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-08 
  107. Каталог ГРМ, 1980, էջ 69, № 942
  108. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 86, № 465
  109. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 151, № 14
  110. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 950
  111. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 86, № 466
  112. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 956
  113. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 86, № 467
  114. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 88
  115. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 86, № 468
  116. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 953
  117. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 86, № 469
  118. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 90
  119. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 951
  120. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 87, № 470
  121. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 955
  122. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 87, № 471
  123. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 53
  124. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 100, № 152
  125. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 61
  126. «Ф. А. Васильев — На Неве, 1869—1871» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  127. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 954
  128. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 87, № 474
  129. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 62
  130. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 100, № 154
  131. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 57
  132. «Ф. А. Васильев — Облака, 1871» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  133. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 100, № 155
  134. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 96
  135. «Васильев Фёдор Александрович — «Թաց մարգագետին (նկար)»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-13 
  136. «Васильев Фёдор Александрович — «Облако (Cumulus)»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  137. «Васильев Фёдор Александрович — «Деревья»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  138. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 58
  139. «Ф. А. Васильев — Деревья, 1870» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  140. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 106, № 171
  141. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 109
  142. «Ф. А. Васильев — Осенний лес» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  143. «Васильев Фёдор Александрович — «Чебоксары»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  144. «Васильев Фёдор Александрович — «Թաց մարգագետին (նկար)»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  145. «Васильев Фёдор Александрович — «Пейзаж со скалой и ручьём»» (HTML)։ Государственный каталог музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  146. Таганрогская картинная галерея / Л. В. Зуева. — Москва: Изобразительное искусство, 1988. — С. 167, № 38. — 176 с.
  147. «Ф. А. Васильев — Пейзаж со скалой и ручьем» (HTML)։ art-ru.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-09 
  148. «Васильев Фёдор Александрович — «Тополя»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  149. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 48
  150. «Ф. А. Васильев — Тополя, 1870» (HTML)։ Смоленский государственный музей-заповедник — www.smolensk-museum.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-12 
  151. Т. В. Орлова, Т. А. Павлова, Л. И. Мельникова Смоленская художественная галерея. — М.: Вече, 2012. — С. 177. — 320 с. — ISBN 978-5-9533-6288-7
  152. 152,0 152,1 Е. А. Матвеева, 2009, էջ 21
  153. «Ф. А. Васильев — Сараи, 1870» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  154. «Ф. А. Васильев — Землянка, 1870» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  155. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 100, № 151
  156. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 85
  157. «Васильев Фёдор Александрович — «Վոլգայի ծովալճակներ (նկար)»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-13 
  158. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 86
  159. «Ф. А. Васильев — Крестьянская семья в лодке, 1870» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  160. Е. А. Матвеева, 2009, էջ 26
  161. «Ф. А. Васильев — Парусники, 1870» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  162. «Васильев Фёдор Александрович — «Берег Волги»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  163. Е. А. Матвеева, 2009, էջ 27
  164. «Ф. А. Васильев — На берегу Волги, 1870» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  165. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 100, № 153
  166. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 95
  167. «Ф. А. Васильев — Рожь, 1869—1871» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  168. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 957
  169. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 87, № 472
  170. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 958
  171. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 87, № 473
  172. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 81
  173. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 99, № 150
  174. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 80
  175. «Васильев Фёдор Александрович — «Лето. Речка в Красном Селе»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  176. Е. А. Матвеева, 2009, էջ 30
  177. «Ф. А. Васильев — Лето. Речка в Красном Селе, 1870» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-04-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  178. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 98, № 149
  179. «Васильев Фёдор Александрович — «Рыбаки»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  180. «Ф. А. Васильев — Закат на Волге, 1870» (HTML)։ www.artpoisk.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-09 
  181. «Васильев Фёдор Александрович — «В лесу»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  182. «Ф. А. Васильев — В лесу, 1870» (HTML)։ www.artpoisk.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-09 
  183. Տրետյակովյան պատկերասրահ։ материалы и исследования / И. М. Гофман. — Ленинград: Художник РСФСР, 1983. — С. 75. — 298 с.
  184. «Ф. А. Васильев — Мальчики в сосновом бору, 1870» (HTML)։ art-ru.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-09 
  185. «Васильев Фёдор Александрович — «На берегу Волги»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  186. «Васильев Фёдор Александрович — «Ставрополь»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  187. «Васильев Фёдор Александрович — «На Мойке»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  188. Е. А. Матвеева, 2009, էջ 23
  189. «Ф. А. Васильев — На Мойке, 1871» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-05-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  190. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 100, № 156
  191. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 152, № 66
  192. «Ф. А. Васильев — Անձրևից առաջ, 1870—1871» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  193. «Васильев Фёдор Александрович — «Անձրևից առաջ»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-13 
  194. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 101, № 158
  195. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 92
  196. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 101, № 159
  197. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 93
  198. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 101, № 160
  199. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 94
  200. «Ф. А. Васильев — Оттепель, 1871» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  201. «Васильев Фёдор Александрович — «Оттепель»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-13 
  202. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 960
  203. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 87, № 475
  204. «Васильев Ф. А. Оттепель. 1871» (HTML)։ Русский музей — виртуальный филиал — yawww.virtualrm.spb.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-05-18-ին։ Վերցված է 2014-05-19 
  205. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 100, № 157
  206. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 87
  207. «Ф. А. Васильев — Берег Волги Ամպրոպից հետո, 1871» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  208. «Васильев Фёдор Александрович — «Берег Волги Ամպրոպից հետո»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-13 
  209. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 102, № 161
  210. «Васильев Фёдор Александрович — «Облака»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  211. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 952
  212. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 87—88, № 479
  213. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 100
  214. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 103, № 164
  215. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 107
  216. «Ф. А. Васильев — Заброшенная мельница, 1871—1873» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  217. «Васильев Фёдор Александрович — «Заброшенная мельница»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-13 
  218. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 105, № 166
  219. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 119
  220. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 105, № 167
  221. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 132
  222. Е. А. Матвеева, 2009, էջ 42
  223. «Ф. А. Васильев — Пейзаж. Крым, 1871—1873» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-05-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  224. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 107, № 172
  225. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 133
  226. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 136
  227. Пермская государственная художественная галерея / В. А. Кулаков. — Москва: Изобразительное искусство, 1976. — С. 176, № 48. — 184 с.
  228. «Васильев Фёдор Александрович — «Зима в Крыму»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  229. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 107, № 173
  230. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 141
  231. «Ф. А. Васильев — Крымские горы зимой» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  232. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 106, № 168
  233. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 115
  234. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 107, № 174
  235. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 134
  236. «Ф. А. Васильев — В Крыму. После дождя» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  237. «Васильев Фёдор Александрович — «Прибой в Ялте»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  238. Ф. С. Мальцева, 1986, էջ 212, № 70
  239. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 102, № 162
  240. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 97
  241. «Ф. А. Васильев — Թաց մարգագետին (նկար), 1872» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-05-18-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  242. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 103, № 163
  243. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 125
  244. «Васильев Фёдор Александрович — «Вид из „Эриклика“»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-13 
  245. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 962
  246. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 87, № 476
  247. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 120
  248. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 961
  249. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 87, № 477
  250. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 126
  251. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 963
  252. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 87, № 478
  253. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 110
  254. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 964
  255. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 88, № 480
  256. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 98
  257. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 105, № 165
  258. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 154, № 142
  259. «Ф. А. Васильев — Ղրիմի լեռներում, 1873» (HTML)։ ГТГ — www.tretyakovgallery.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-05-18-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  260. «Васильев Фёдор Александрович — «Крымский этюд»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  261. «Васильев Фёдор Александрович — «Рассвет»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  262. Н. Н. Новоуспенский, 1991, էջ 153, № 99
  263. «Васильев Фёдор Александрович — «На берегу моря»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  264. Е. А. Матвеева, 2009, էջ 41
  265. «Ф. А. Васильев — На берегу моря, 1871—1873» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-05-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  266. Н. А. Бендюкова, Л.К. Смирнова, Х.В. Лесых Севастопольский художественный музей имени М.П. Крошицкого. — Москва: Белый город, 2002. — С. 62, № 30. — 64 с. — ISBN 9785779305167
  267. «Васильев Фёдор Александрович — «В Крыму»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2020-04-01 
  268. «Ф. А. Васильев — В Крыму» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-05-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  269. «Васильев Фёдор Александрович — «Вечер»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  270. «Васильев Фёдор Александрович — «Вечереет. Осенний пейзаж»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  271. «Васильев Фёдор Александрович — «Грозовые облака»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2020-04-01 
  272. «Васильев Фёдор Александрович — «Пейзаж. Девушка с коровами»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  273. «Васильев Фёдор Александрович — Эскиз к картине «Дубы»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  274. Новосибирская областная картинная галерея: Живопись. Графика. Скульптура (каталог) / И. Г. Малашина. — Ленинград: Художник РСФСР, 1965. — С. 24. — 165 с.
  275. «Васильев Фёдор Александрович — «Пейзаж. Дубы»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  276. «Васильев Фёдор Александрович — «Изба»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2020-04-01 
  277. «Ф. А. Васильев — Изба» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-05-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  278. Р. Г. Дрампян Государственная картинная галерея Армении. — Москва: Искусство, 1982. — С. 78. — 248 с.
  279. «Государственный музей палехского искусства» (HTML)։ Департамент культуры и культурного наследия Ивановской области — culture.ivanovoobl.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-20-ին։ Վերցված է 2014-05-19 
  280. «Васильев Фёдор Александрович — «Пейзаж с облаками»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  281. «Ф. А. Васильев — Пейзаж с облаками» (HTML)։ www.art-catalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-05-ին։ Վերցված է 2014-05-04 
  282. «Васильев Фёдор Александрович — «Порыв ветра»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  283. «Васильев Фёдор Александрович — «После пожара»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-08 
  284. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 106, № 170
  285. «Васильев Фёдор Александрович — «Северная деревня»» (HTML)։ Государственный каталог Музейного фонда Российской Федерации — goskatalog.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-12-25-ին։ Վերցված է 2019-04-09 
  286. Ф. С. Мальцева, 1986, էջ 212, № 72
  287. «Ф. А. Васильев — Деревня» (HTML)։ art-ru.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-08 
  288. Каталог ГТГ, т. 4, кн. 1, 2001, էջ 106, № 169
  289. «Ф .А. Васильев — Оттепель. Этюд» (HTML)։ www.rmuseum.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-14-ին։ Վերցված է 2014-05-13 
  290. Каталог ГРМ, 1980, էջ 70, № 959
  291. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 88, № 481
  292. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 88, № 482
  293. Каталог ГРМ, т. 5, 2014, էջ 88, № 483
  294. «Ф. А. Васильев — Пейзаж с барками» (HTML)։ dram.donbass.name։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-13-ին։ Վերցված է 2014-05-10 
  295. «Ф. А. Васильев — Пейзаж. Облака» (HTML)։ art-ru.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-19-ին։ Վերցված է 2014-05-18 
  296. «Ф. А. Васильев — Пейзаж. Облака» (HTML)։ auction-ruseasons.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2019-02-26-ին։ Վերցված է 2019-02-26 
  297. «Ф. А. Васильев — Летний пейзаж с рыбаком» (HTML)։ art-ru.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-19-ին։ Վերցված է 2014-05-18 
  298. «Ф. А. Васильев — Летний пейзаж с рыбаком» (HTML)։ auction-ruseasons.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2019-02-26-ին։ Վերցված է 2019-02-26 
  299. «Ф. А. Васильев — Пейзаж» (HTML)։ art-ru.info։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-05-19-ին։ Վերցված է 2014-05-18 
  300. «Ф. А. Васильев — Песчаный берег» (HTML)։ auction-ruseasons.ru։ Արխիվացված է օրիգինալից 2019-02-26-ին։ Վերցված է 2019-02-26 


Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Государственная Третьяковская галерея — каталог собрания / Я. В. Брук, Л. И. Иовлева. — Москва: Красная площадь, 2001. — Т. 4: Живопись второй половины XIX века, книга 1, А—М. — С. 102. — 528 с. — ISBN 5-900743-56-X
  • Государственный Русский музей — Живопись, XVIII — начало XX века (каталог). — Ленинград: Аврора и Искусство, 1980. — 448 с.
  • Государственный Русский музей — каталог собрания / Г. Н. Голдовский, В. А. Леняшин. — СПб.: Palace Editions, 2014. — Т. 5: Живопись второй половины XIX века (А—И). — 184 с. — ISBN 978-5-93332-507-9
  • Новоуспенский, Николай Николаевич Федор Александрович Васильев. — Москва: Изобразительное искусство, 1991. — 160 с.
  • Ф. С. Мальцева Федор Александрович Васильев. — Ленинград: Художник РСФСР, 1986. — 214 с.
  • Е. А. Матвеева Федор Васильев. — Москва: Белый город, 2009. — 48 с. — ISBN 978-5-7793-1264-6