Հունգարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Հունգարիայի օբյեկտները թվով 8-ն են (2016 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,8 %-ը։ 7 օբյեկտ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, 3-ը՝ բնական չափանիշներով: Բացի դրանից 2016 թվականի դրությամբ ևս 11 օբյեկտ ներկայացված են թեկնածու ցանկում[1]: Հունգարիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1985 թվականի հուլիսի 15-ին[2]: Հունգարիայի առաջին օբյեկտը ընդգրկվել է ցանկում 1987 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 11-րդ նիստում:

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 BudapestCastle 028.jpg Բուդապեշտ՝ Դանուբ գետը, Բուդայի Կրեպոստնայա լեռը և Անդրաշի պողոտան
(հունգ.՝ Budapest: Duna-part, Budai várnegyed és Andrássy út)
* Անդրաշի պողոտա
* Հունգարիայի օպերային թատրոն
* Բուդապեշտի մետրոպոլիտեն
* Հերոսների հրապարակ
* Բուդայական ամրոց
Մարզ՝ Պեշտ XII — XVIII դար 1987 400 ii, iv
2 Holloko.jpg Հոլլոկո գյուղ
(հունգ.՝ Hollókő ófalu)
Մարզ՝ Նոգրադ XVI — XVIII դար 1987 401 v
3 Cave 2 by andy205.jpg Ագգտելեկ ազգային պարկ և Սլովակիա Կարստ
(հունգ.՝ Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai)
Մոտակա քաղաք՝ Սենդրյո
Մարզ՝ Բորշոդ-Աբաույ-Զեմպլե
(Սլովակիայի հետ միասին Flag of Slovakia.svg)
1995 725 viii
4 Pannonhalma - Bencés apátság.jpg Բենեդիկտյան միաբանության Պանոնհալմա վանք
(հունգ.՝ Pannonhalmi Bencés Főapátság)
Քաղաք՝ Պանոնհալմա
Մարզ՝ Դյոր-Մոշոն-Շոպրոն
X — XVII դար 1996 758 iv, vi
5 Hortobágy.jpg Հորտոբադ ազգային պարկ
(հունգ.՝ Hortobágyi Nemzeti Park)
Մոտակա քաղաք՝ Դեբրեցեն
Մարզ՝ Հայդու-Բիհար
1999 474 iv, v
6 Hungary Pecs 2005 June 085.jpg Պեչ քաղաքի վաղ քրիստոնեական վանական համալիր
(հունգ.՝ Pécsi ókeresztény sírkamrák)
Մարզ՝ Բարանյա IV դար 2000 853 iii, iv
7 Neusiedlersee05.jpg Ֆերտյո լիճ — Նոյզիդլեր Զե
(հունգ.՝ Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj)
Մոտակա քաղաք՝ Ֆերտյո
Մարզ՝ Դյոր-Մոշոն-Շոպրոն
(Ավստրիայի հետ միասին Flag of Austria.svg)
2001 772 v
8 Tokaj-Hegyalja.jpg Տոկայ խաղողի այգիների շրջան
(հունգ.՝ Tokaj-hegyaljai borvidék)
Մոտակա քաղաք՝ Տոկայ
Մարզ՝ Բորշոդ-Աբաույ-Զեմպլեն
XIII դար-ից 2002 1063 iii, v

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հունգարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Հունգարիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1 Esztergom Panorama 7.jpg Էստերգոմի միջնադարյան ամրոց
(հունգ.՝ Esztergomi vár)
Մարզ՝ Կոմարոմ-Էստերգոմ X դար 1993 277 անհայտ
2 Tihany Abbey Balaton panorama at sunset.jpg Բալատոն լիճ
(հունգ.՝ Tihanyi-félsziget)
Մարզ՝ Վեսպրեմ 1993 280 անհայտ
3 Pálvölgyi-barlang Szomorú-fűz.jpg Բուդայի կարստ քարանձավների համակարգ
(հունգ.՝ Budapesti barlangok)
Մարզ՝ Պեշտ 1993 282 viii
4 Visegrád Mountain Fastness 03.jpg Վիշեգրադյան բերդ
(հունգ.՝ Visegrádi vár)
Քաղաք՝ Վիշեգրադ
Մարզ՝ Պեշտ
XIII դար 2000 1497 i, ii, iii, iv
5 Komárom Fortress 02.jpg Կոմարոմի ամրոց
(հունգ.՝ Komáromi erődrendszer)
Քաղաք՝ Կոմարոմ
Մարզ՝ Կոմարոմ-Էստերգոմ
XIV դար-ից 2007 1498 i, ii, iv, v
6 Autumn Landscape of Hajdudorog.JPG Հունգարիայի գյուղական բնակավայրեր
(հունգ.՝ Magyar falu)
Մարզ՝ Հայդու-Բիհար XVIII — XX դար 2000 1499 ii, iii, vi
7 Noniusz mezohegyes.jpg Մեզյոհեդեշ քաղաքի Ձիու ֆերմա
(հունգ.՝ Mezőhegyesi ménesbirtok)
Մարզ՝ Բեկեշ XVIII — XIX դար 2000 1500 iii, iv
8 Vámosatya légifotó.jpg Կարպատներ, լեռնային համակարգ
(հունգ.՝ A Kárpátok fatemplomai)
Մարզ՝ Սաբոլիչ-Սատմար-Բերեգ, Հայդու-Բիհար XVII — XIX դար 2000 1501 iv
9 Ipolytarnóc ancient pine museum entrance Hungary.jpg Իպոիտարնոցեի ֆլորայի և ֆաունայի մնացորդներ
(հունգ.՝ Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület)
Մարզ՝ Նոգրադ 2000 1502 vii, viii
10 Museum of Applied Arts (Budapest).jpg Էդյոն Լեխների աշխատանքներ
(հունգ.՝ Lechner Ödön alkotásai)
Քաղաք՝ [[ Բուդապեշտ]]
Մարզ՝ Պեշտ
2008 5366 i, ii, iii, iv
11 Legiregeszet1.jpg Դանուբ-Իլլեր-Ռայինայի կրաքար
(լատ.՝ Limes Romanus)
Մարզեր՝ Դյոր-Մոշոն-Շոպրոն, Կոմարոմ-Էստերգոմ, Պեշտ, Ֆեյեր, Տոլնա, Բարանյա I — IV դար 2009 5452 ii, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Հունգարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Հունգարիա)
Red pog.png
Բալատոն լիճ
Red pog.png
Բուդայի քարանձավներ
Red pog.png
Հունգարիայի գյուղական բնակավայրեր
Red pog.png
Հյուսիսային Կարպատահի եկեղեցիներ
Red pog.png
Իպոիտարնոցե
Red pog.png
Էդյոն Լեխների աշխատանքներ
Red pog.png
Ռիպա Պանոնիսիա
Թեկնածու ցուցակում ընդգրկված օբյեկտների տեղադրություն

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-06-09-ին։ Վերցված է 23 декабря 2010 
  2. «The States Parties — Hungary»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-06-09-ին։ Վերցված է 23 декабря 2010 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]