Հայաստանի բնության պահպանվող տարածքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Հայաստանում ներկայումս գրանցված և գործում են 4 ազգային պարկեր, 3 պետական արգելոցներ, 26 արգելավայրեր և 5 բուսաբանական այգիներ։

Ազգային պարկեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անուն Պատկեր Մարզ Մակերես Գրանցման թվական
Դիլիջան ազգային պարկ "Dilijan" national park.jpg Տավուշի մարզ 240 քկմ 1958 որպես պետական արգելոց,
2002 որպես ազգային պարկ
Սևան ազգային պարկ Lake Sevan6.jpg Գեղարքունիքի մարզ 342 քկմ 1978
Արփի լճի ազգային պարկ Արփի լիճ.jpg Շիրակի մարզ 250 քկմ 2009
Արևիկ ազգային պարկ Arevik National Park and Meghri mountains in winter.jpg Սյունիքի մարզ 344 քկմ 2009

Պետական արգելոցներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անուն Պատկեր Մարզ Մակերես Գրանցման թվական
Խոսրովի անտառ արգելոց Azat at Garni.jpg Արարատի մարզ 29.196 քկմ 1958
Շիկահողի արգելոց Shikahogh state reserve, Syunik, Armenia.jpg Սյունիքի մարզ 10.33 քկմ 1958
Էրեբունի արգելոց WildWheat Erebuni Reserve.jpg Երևան 1.2 քկմ 1981

Պետական արգելավայրեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հայաստանի 26 արգելավայրերի ընդհանուր մակերեսը կազմում է 102 212.93 հա, որը Հայաստանի Հանրապետության տարածքի 3.44%-ն է[1]։

Անուն Պատկեր Մարզ Մակերես Գրանցման թվական
Ախնաբադի կենու պուրակ արգելավայր Aghavnavank.JPG Տավուշի մարզ 0.25 քկմ 1959
Արագածի ալպյան արգելավայր Kari Lake.jpg Արագածոտնի մարզ 3 քկմ 1959
Արջատխլենու արգելավայր Խաչաղբյուր գետը 01.jpg Տավուշի մարզ 0.4 քկմ 1958
Արզական-Մեղրաձորի արգելավայր Arzakan-Meghradzor Sanctuary 15.JPG Կոտայքի մարզ 135.32 քկմ 1971
Բանքսի սոճու պուրակ արգելավայր Ծաղկունյաց լեռնաշղթան.jpg Կոտայքի մարզ 0.4 քկմ 1959
Բողաքարի արգելավայր Զանգեզուրը Տաթևից-2.jpg Սյունիքի մարզ 27.28 քկմ 1989
Գանձաքարի արգելավայր Տավուշի անտառները.jpg Տավուշի մարզ 68.13 քկմ 1971
Գետիկի արգելավայր Gavar nature2.jpg Գեղարքունիքի մարզ 57.28 քկմ 1971
Գյուլագարակի արգելավայր Գյուլագարակի արգելավայր, Դենդրոպարկ (4).JPG Լոռու մարզ 25.76 քկմ 1958
Գորիսի արգելավայր Գորիսի լեռներ.jpg Սյունիքի մարզ 18.5 քկմ 1972
Գոռավանի ավազուտներ արգելավայր Գոռավանի ավազուտներ արգելավայր 1 (1).JPG Արարատի մարզ 0.9599 քկմ 1959
Հանքավանի ջրաբանական արգելավայր Near Hankavan 1.JPG Կոտայքի մարզ 51.6904 քկմ 1981
Հերհերի նոսրանտառային արգելավայր Սուրբ Սիոն1.JPG Վայոց ձորի մարզ 61.39 քկմ 1958
Իջևանի արգելավայր Լաստիվեր.JPG Տավուշի մարզ 59.08 քկմ 1971
Ջերմուկի անտառային արգելավայր Ջերմուկի անտառային արգելավայր (13).JPG Վայոց ձորի մարզ 38.65 քկմ 1958
Ջերմուկի ջրաբանական արգելավայր Ջերմուկի ջրաբանական արգելավայր1, Կեչուտի ջրամբար (1).JPG Վայոց ձորի մարզ 173.71 քկմ 1981
Գիհու նոսրանտառային արգելավայր Գիհու նոսրանտառային արգելավայր 3 (1).jpg Գեղարքունիքի մարզ 33.12 քկմ 1958
Խոր Վիրապ արգելավայր Խոր վիրապ արգելավայր 1 (2).JPG Արարատի մարզ 0.5028 քկմ 2007
Մարգահովիտի արգելավայր Գյուղի տեսքը Ամպասարից.jpg Լոռու մարզ 33.68 քկմ 1971
Կովկասյան մրտավարդենու արգելավայր Կովկասյան մրտավարդենու պետական արգելավայր.jpg Լոռու մարզ 10 քկմ 1958
Սոսու պուրակ արգելավայր Սոսու պուրակ արգելավայր.jpg Սյունիքի մարզ 0.6 քկմ 1958
Սև լիճ արգելավայր Lake Sev 02.jpg Սյունիքի մարզ 2.4 քկմ 2001
Որդան կարմիր արգելավայր Porphyrophora hamelii, female.jpg Արմավիրի մարզ 2.1985 քկմ 1987
Եղեգնաձորի արգելավայր Եղեգնաձորի արգելավայրը.JPG Վայոց ձորի մարզ 42 քկմ 1971
Զանգեզուր արգելավայր Զանգեզուրի արգելավայր 1 (3).JPG Սյունիքի մարզ 173.6877 քկմ 2009
Զիկատար արգելավայր Զիկատարի արգելավայր 07.jpg Տավուշի մարզ 1.5 քկմ 2010

Բուսաբանական այգիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անուն Պատկեր Մարզ Մակերես Գրանցման թվական
Սոճուտ բուսաբանական այգի Ստեփանավան 2.jpg Լոռու մարզ 0.35 քկմ 1931
Երևանի բուսաբանական այգի Yerevan Botanical Garden 1n (13).jpg Երևան 0.8 քկմ 1935
Իջևանի դենդրոպարկ Ijevan dendropark jun 2015 05.JPG Տավուշի մարզ 1962
Վանաձորի բուսաբանական այգի Վանաձորի բուսաբանական այգի 2.jpg Լոռու մարզ
Սևանի բուսաբանական այգի Sevan Botanical Garden kz3.jpg Գեղարքունիքի մարզ 0.05 քկմ 1944

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս հոդվածի կամ նրա բաժնի որոշակի հատվածի սկզբանական տարբերակը վերցված է Հայաստանի բնաշխարհ հանրագիտարանից, որի նյութերը թողարկված են Քրիեյթիվ Քոմմոնս Նշում–Համանման տարածում 3.0 (Creative Commons BY-SA 3.0) թույլատրագրի ներքո։ CC-BY-SA-icon-80x15.png