Լիտվայի քաղաքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Լիտվայի քաղաքները

Լիտվայում առանձնացվում են երեք տիպի բնակավայրեր՝ քաղաքներ, փոքր քաղաքներ (miestelis) ու գյուղեր (kaimas)[1]։ Բնակավայրին քաղաքի կարգավիճակ է տալիս Լիտվայի Հանրապետության Սեյմը։ Լիտվայի վիճակագրական դեպարտամենտի տվյալներով՝ Լիտվայում կան 103 քաղաքներ (2009 թվականի տվյալներով)։

Հայերեն անվա-
նում
Գերբ[2][3][4] Անվանում[5][6]
(լիտ.՝ )
Առաջին
հիշա-
տակում[7]
(տարի)
Քաղաքի
կարգա-
վիճակի
ստացում[7]
(տարի)
Հեռավո-
րությունը[8]
մայրա-
քաղաքից
(կմ)
Կոմսություն[9] Բնակ-
չությունը[5][6]
(2010 թ.)
Պատկեր Դրոշ
Ակմյանե Coat of arms of Akmenė (Lithuania).png Akmenė 1511 1792 274 Շյաուլյայսկի կոմսություն 2602 Akmenė (Akmenės rajono savivaldybė).jpg Flag of Akmene.gif
Ալիտուս Coat of arms of Alytus (Lithuania).png Alytus 1377 1581 101 Ալիտուսի կոմսություն 66828 Alytus.png Flag of Alytus.gif
Անիկշյայ Anyksciai COA.gif Anykščiai 1442 1792 107 Ուտյանսկի կոմսություն 11620 Anykščiai001.JPG Flag of Anykščiai.png
Արլյոգալա Coat of arms of Ariogala.png Ariogala 1253 1792 148 Կաունասի կոմսություն 3332 Ariogala1.JPG
Բալտոյի-Վոկե LIT Biała Waka COA.png Baltoji Vokė 1950 1958 35 Վիլնյուսի կոմսություն 1064 Baltoji voke Salcininku 2011.jpg
Բիրժայ Birzai COA.png Biržai XV դար 1589 202 Պանևեժսկի կոմսություն 14277 Birzai2.JPG
Բիրշտոնաս Birstonas COA.svg Birštonas 1387 1946 91 Կաունասի կոմսություն 3136 Birstono savivaldybe.2011-06-15.jpg
Վաբալնինկաս Vabalninkas COA.gif Vabalninkas 1554 1795 176 Պանևեժիսի կոմսություն 1106 Vabalninko centras.JPG
Վարենա Varena COA.gif Varėna 1413 1946 84 Ալիտուսի կոմսություն 10106 Varėna1.JPG
Վարնյայ Varniai COA.gif Varniai 1314 1417 253 Տելշյայի կոմսություն 1218 Varniai1.2009-05-21.jpg Flag of Varniai.gif
Վևիս Vievis COA.gif Vievis 1522 1950 37 Վիլնյուսի կոմսություն 4990 Traku gatve Vievyje.JPG
Վեյսեյայ LIT Wiejsieje COA.gif Veisiejai 1501 1956 139 Ալիտուսի կոմսություն 1546 Veisiejuose.JPG
Վեկշնյայ LIT Wieksznie COA.jpg Viekšniai 1253 1725 280 Տելշյայի կոմսություն 2183 Vieksniai.jpg
Վիլկավիշկիս Coat of arms of Vilkaviškis.png Vilkaviškis XVI դար 1660 161 Մարիամպոլի կոմսություն 12764 Vilkaviškis1.JPG
Վիլկիա Vilkija COA.jpg Vilkija 1364 1792 131 Կաունասի կոմսություն 2263 Vilkija prie Nemuno.JPG
Վիլնյուս Grand Coat of arms of Vilnius.png Vilnius 1323 1387 0 մայրաքաղաք, Վիլնյուսի կոմսություն 548816 Vilnius river.jpg Flag of Vilnius.svg
Վիրբալիս Virbalis COA.gif Virbalis 1536 1593 174 Մարիամպոլի կոմսություն 1205 Wirballen1911Veržbolovo.png
Վիսագինաս Visaginas COA.gif Visaginas 1975 1977 152 Ուտյանսկի կոմսություն 28045 Visaginas001.JPG Flag of Visaginas.svg
Վյանտա Venta COA.gif Venta 1966 1978 268 Շյաուլյայի կոմսություն 2867 Venta music school.jpg Flag of Venta.gif
Գարգժդայ Gargzdai COA.gif Gargždai 1253 1792 292 Կլայպեդայի կոմսություն 16464 MaciuičiaiPohlKeGargždům.jpg Flag of Gargždai.gif
Գարլյավա Garliava COA.gif Garliava 1809 1958 111 Կաունասի կոմսություն 13366 Garliavos Svc. Trejybes baznycia.jpg
Գելգաուդիշկիս Gelgaudiskis COA.gif Gelgaudiškis XV դար 1958 178 Մարիամպոլի կոմսություն 1879 Gelgaudiskio dvaro rumai 1.jpg Flag of Gelgaudiškis.gif
Գրիգիշկես Grigiskes COA.gif Grigiškės 1923 1958 16 Վիլնյուսի կոմսություն 11354 01grigiskes2011.jpg Flag of Grigiškės.png
Դաուգայ Coat of arms of Daugai.png Daugai XIII-
XIV դար
1792 88 Ալիտուսի կոմսություն 1396 Daugai.jpg Flag of Daugai.png
Դրուսկինինկայ Coat of arms of Druskininkai (Lithuania).png Druskininkai 1635 1946 127 Ալիտուսի կոմսություն 16107 Druskonis.jpg Flag of Druskininkai.png
Դուկշտաս Dukstoherbas.PNG Dūkštas 1737 1956 136 Ուտյանսկի կոմսություն 930 Dukszty Lithuania.jpg
Դուսյատոս Dusetos COA.gif Dusetos 1519 1950 134 Ուտյանսկի կոմսություն 794 Dusetu baznycia.jpg
Եզնաս Jieznas COA.gif Jieznas 1492 1956 80 Կաունասի կոմսություն 1300 Jieznas001.JPG Flag of Jieznas.gif
Ժագարե Zagare COA.gif Žagarė 1253 1924 259 Շյաուլյայի կոմսություն 2064 Zagares zirgynas1.2009-06-11.jpg Flag of Žagarė.png
Ժեժմարյայ Ziezmariai COA.gif Žiežmariai 1348 1792 63 Կաունասի կոմսություն 3730 Ziezmariai.jpg Flag of Žiežmariai.gif
Զարասայ Zarasai COA.gif Zarasai XV դար 1843 145 Ուտյանսկի կոմսություն 7571 Zarasai view.JPG Flag of Zarasai.gif
Իգնալինա Coat of arms of Ignalina (Lithuania).png Ignalina 1810 1950 110 Ուտյանսկի կոմսություն 5949 Ignalina001.JPG
Յոնավա Coat of arms of Jonava (Lithuania).png Jonava 1740 1924 102 Կաունասի կոմսություն 34056 Jonava.jpg Flag of Jonava (Lithuania).svg
Յոնիշկելիս LIT Johaniszkiele COA.jpg Joniškėlis XVII դար 1950 179 Պանևեժիսի կոմսություն 1383 Joniskelis.JPG
Յոնիշկիս Coat of arms of Joniskis.svg Joniškis 1523 1616 227 Շյաուլյայի կոմսություն 10685 Joniskio centras.JPG Flag of Joniskis.gif
Կավարսկաս Kavarsko herbas.jpg Kavarskas XV դար 1956 95 Ուտյանսկի կոմսություն 678 Kavarskas001.JPG
Կազլու Ռուդա Coat of arms of Kazlu Ruda (Lithuania).svg Kazlų Rūda 1737 1950 136 Մարիամպոլի կոմսություն 6950 Kazlų Rūda (Kazlų Rūdos savivaldybė).jpg
Կայշյադորիս Kaisiadorys COA.gif Kaišiadorys 1782 1946 71 Կաունասի կոմսություն 6639 Kaisiadorys.jpg
Կալվարիա Kalvarija COA.gif Kalvarija 1640 1791 155 Մարիամպոլի կոմսություն 4908 Kalwaria-Synagoga Chłodna.JPG
Կաունաս Kaunas city COA.png Kaunas 1361 1408 102 Կաունասի կոմսություն 348635 Kaunas-Peter und Paul Kathedrale01.jpg LTU Kaunas flag.svg
Կեդայնյայ Coat of arms of Kedainiai (Lithuania).png Kėdainiai 1372 1590 130 Կաունասի կոմսություն 30668 Senoji street Kedainiai.JPG
Կելմե Kelmes-herbas.svg Kelmė 1295 1947 225 Շյաուլյայի կոմսություն 9967 Kelmesmalunas.JPG Flag of Kelme.gif
Կիբարտայ Kybartai COA.gif Kybartai 1561 1924 178 Մարիամպոլի կոմսություն 6173 Kybartai.JPG Flag of Kybartai.gif
Կլայպեդա Coat of arms of Klaipeda (Lithuania).png Klaipėda 1252 1257
1258
311 Կլայպեդայի կոմսություն 182716 Klaipėda. Senamiestis.jpg Klaipeda City Flag.svg
Կրետինգա Kretinga COA.gif Kretinga 1253 1609 314 Կլայպեդայի կոմսություն 21175 2010 09 30 KretinganuoPelėdoskalno5.JPG Flag of Kretnga.gif
Կուդիրկոս Նաումեստիս Kudirkos Naumiestis COA.gif Kudirkos Naumiestis 1560 1643 180 Մարիամպոլի կոմսություն 1911 Sesupe ties K.Naumiesciu.jpg
Կուպիշկիս Kupiskis COA.gif Kupiškis XVI դար 1791
1792
153 Պանևեժիսի կոմսություն 7969 Preĝejo de Kupiškis.jpg Flag of Kupiškis.png
Կուրշենայ Kursenai COA.gif Kuršėnai 1561
1563
1946 239 Շյաուլյայի կոմսություն 13372
Լազդիյայ Lazdijai COA.gif Lazdijai 1561 1597 145 Ալիտուսի կոմսություն 4792 Lazdijai.jpg
ЛԼենտվարիս Lentvaris COA.gif Lentvaris 1596 1946 18 Վիլնյուսի կոմսություն 11517 Lentvaris, ulice u nádraží.jpg
Լինկուվա Linkuva COA.gif Linkuva XIV դար 1950 199 Շյաուլյայի կոմսություն 1731 Linkuvos baznycia su tvora.jpg
Մաժեյկյայ Coat of arms of Mazeikiai (Lithuania).png Mažeikiai XVI դար 1924 291 Տելշյայի կոմսություն 40172 Mazeikiu savivaldybe.jpg Flag of Mazeikai.gif
Մարիամպոլե Marijampole COA.gif Marijampolė 1667 1792 138 Մարիամպոլի կոմսություն 46261 Marijampole city.jpg Flag of Marijampole.png
Մոլետայ Coat of arms of Moletai (Lithuania).png Molėtai 1387 1956 64 Ուտյանսկի կոմսություն 6850 Jonas nepomukas moletai.jpg Flag of Molėtai.png
Նաույոյի Ակմյանե Naujoji Akmene COA.gif Naujoji Akmenė 1952 1952 269 Շյաուլյայի կոմսություն 11093 Nakmenesm.jpg Flag of Naujoji Akmene.gif
Նյամյանչինե Nemencine COA.gif Nemenčinė 1338 1955 23 Վիլնյուսի կոմսություն 5879 Nimiancine.jpg Flag of Nemenčinė.jpg
Ներինգա Coat of arms of Neringa (Lithuania).png Neringa 1385 1961 358 Կլայպեդայի կոմսություն 3685 Nida-TownCentre-20060913.jpg
Օբելյայ Obeliai COA.gif Obeliai 1519 1956 158 Պանևեժիսի կոմսություն 1241 Obeliai (Rokiškio rajono savivaldybė).jpg
Պաբրադե Coa pabrade.png Pabradė XV դար 1946 48 Վիլնյուսի կոմսություն 6121 Pabradė.jpg
Պագեգյայ Pagegiai COA.gif Pagėgiai 1281 1946 247 Տաուրագի կոմսություն 2159 Pagėgiųbažnyčia.JPG Flag of Pagegiai.svg
Պակրուոյիս Coat of arms of Pakruojis Lithuania).png Pakruojis 1531 1950 184 Շյաուլյայի կոմսություն 5630 Pakruojis.JPG Flag of Pakruojis.gif
Պալանգա Coat of arms of Palanga (Lithuania).png Palanga 1253 1791
1792
326 Կլայպեդայի կոմսություն 17642 Palanga. Basanaviciaus gatve.jpg
Պանդելիս Pandelys COA.gif Pandėlys 1591 1956 181 Պանևեժիսի կոմսություն 921 Alytus.png
Պանևեժիս Coat of Arms of Panevezys.svg Panevėžys 1503 1791
1792
136 Պանևեժիսի կոմսություն 111953 Panevėžys001.JPG Flag of Panevezys.svg
Պանեմունե Panemunė XIX դար 1968 246 Տաուրագի կոմսություն 313 Panemune (1900-1906).jpg
Պասվալիս Pasvalys COA.gif Pasvalys XIII դար 1946 182 Պանևեժիսի կոմսություն 8116 Pasvalys2009.JPG
Պլունգե Plunge COA.gif Plungė 1567 1792 287 Տելշյայի կոմսություն 23055 Plunges fontanas.jpg Flag of Plunge.gif
Պրեկուլե Priekule COA.gif Priekulė XVI դար 1946 307 Կլայպեդայի կոմսություն 1644 PriekulėUliceKlaipėdosG.JPG Flag of Priekule (Lithuania).gif
Պրենայ Prienai COA.gif Prienai 1502 1792 101 Կաունասի կոմսություն 10875 Prienai1.JPG
Ռադվիլիշկիս Radviliskis COA.gif Radviliškis XVI դար 1924
1926
191 Շյաուլյայի կոմսություն 19189 Radviliskio panorama.jpg Flag of Radviliškis.png
Ռամիգալա LIT Remigoła COA.png Ramygala XIII դար 1956 146 Պանևեժիսի կոմսություն 1643 Ramygalos bažnyčia.jpg Ramygala flag.gif
Ռասեյնյայ Raseiniai COA.gif Raseiniai 1253 1792 178 Կաունասի կոմսություն 11824 Raseiniu tvankinys 2010.jpg
Ռետավաս Rietavas COA.gif Rietavas 1253 1792 263 Տելշյայի կոմսություն 3824 Rietavas 2009-07-28.jpg Flag of Rietavas.gif
Ռոկիշկիս Rokiskis COA.gif Rokiškis 1499 1924 155 Պանևեժիսի կոմսություն 15325 Namas su boksteliais, Rokiskis.JPG
Ռուդիշկես LIT Rudziszki COA.jpg Rūdiškės 1774 1958 41 Վիլնյուսի կոմսություն 2414 Rudiskes church.jpg
Սալանտայ Salantai COA.gif Salantai 1556 1950 311 Կլայպեդայի կոմսություն 1767 Salantai church2.JPG
Սյադա Seda COA.gif Seda XVI դար 1950 304 Տելշյայի կոմսություն 1161 Sedacentras2.JPG Flag of Seda (Lithuania).gif
Սիմնաս Simnas COA.gif Simnas 1382 1626 128 Ալիտուսի կոմսություն 1736 Simnas1.JPG
Սկաուդվիլե LIT Skaudwile COA.jpg Skaudvilė 1760 1950 212 Տաուրագի կոմսություն 1884 SkaudvilėsSpecMokykla.JPG
Սկուոդաս Skuodas COA.gif Skuodas 1253 1572 337 Կլայպեդայի կոմսություն 7150 Skuodo rajono savivaldybės administracija.JPG Flag of Skuodas.gif
Սմալինինկայ Smalininkai XV դար 1946 200 Տաուրագի կոմսություն 599 SmalininkuPrieplauka.jpg
Սուբաչյուս Subačius 1873 1958 165 Պանևեժիսի կոմսություն 1068 Subacius Chrurch Viesinta.jpg
Տաուրագե Coat of arms of Taurage (Lithuania).png Tauragė 1499 1924 230 Տաուրագի կոմսություն 27511 Butkeliai.JPG Flag of Taurage.svg
Տելշյայ Telsiai coat of arms.png Telšiai 1450 1791 285 Տելշյայի կոմսություն 29764 Telšiai view.jpg Flag of Telsiai.gif
Տիտուվենայ TytuvenaiCOA.jpg Tytuvėnai XV դար 1956 203 Շյաուլյայի կոմսություն 2614 Tytuvenai elderate.JPG Flag of Tytuvėnai.gif
Տրակայ Trakai (Lithuania) CoA.svg Trakai XIII
XIV դար
1409 27 Վիլնյուսի կոմսություն 5266 Trakai-bridge.jpg
Տրոշկունայ TroskunaiCOA.svg Troškūnai 1506 1956 126 Ուտյանսկի կոմսություն 486
Ուժվենտիս Uzventis COA.gif Užventis 1527 1956 249 Շյաուլյայի կոմսություն 811 Užventis.centrinė gatvė.JPG
Ուկմերգե Ukmerge COA.gif Ukmergė XIII
XIV դար
1792 72 Վիլնյուսի կոմսություն 26974 Ukmerge city.jpg Flag of Ukmergė.jpg
Ուտյանա Utena COA.gif Utena 1261 1924
1926
96 Ուտյանսկի կոմսություն 31940 Utenainwinter.jpg
Շակյայ Sakiai COA.png Šakiai 1599 XIX դարի
սկիզբ
164 Մարիամպոլի կոմսություն 6377 Sakiai Rotuse.jpg
Շալչինինկայ Salcininkai COA.gif Šalčininkai 1311 1956 46 Վիլնյուսի կոմսություն 6491 Salcininkai church.jpg
Շվյանչյոնիս Svencionys COA.gif Švenčionys XIII
XIV դար
1800 84 Վիլնյուսի կոմսություն 5512 Svencionys.jpg
Շվենչյոնելյայ Svencioneliai COA.gif Švenčionėliai 1861 1939 97 Վիլնյուսի կոմսություն 6162 Svencioneliai2011.jpg LVA Ainaži flag.png
Շեդուվա Seduva COA.gif Šeduva XVI դար 1654 176 Շյաուլյայի կոմսություն 3115 BZN Seduva church background.JPG
Շիլալե Coat of arms of Šilalė.png Šilalė XVI դար 1952 245 Տաուրագի կոմսություն 5978 Silale nepriklausomybes aikste.jpg Flag of Silale.svg
Շիլուտե Coat of arms of Silute (Lithuania).png Šilutė 1511 1941 286 Կլայպեդայի կոմսություն 20809 Šilutė01.jpg Flag of Silute.svg
Շիրվինտոս Coat of arms of Širvintos (Lithuania).png Širvintos XIV
XV դար
1950 51 Վիլնյուսի կոմսություն 6913 Širvintos.jpg
Շյաուլյայ Siauliai city COA.gif Šiauliai 1236 1713 213 Շյաուլյայի կոմսություն 125461 Siauliai view.jpg Flag of Siauliai.JPG
Էժերելիս Ezerelis COA.svg Ežerėlis 1918 1956 127 Կաունասի կոմսություն 1959 Ežerėlis. Aikštė.JPG
Էյշիշկես Eisiskes COA.png Eišiškės 1384 1950 71 Վիլնյուսի կոմսություն 3575 Ulica w Solecznikach.jpg
Էլեկտրենայ Elektrenai COA.svg Elektrėnai 1960 1962 48 Վիլնյուսի կոմսություն 13664 Elektrėnų panorama.jpg Flag of Elektrėnai.jpg
Յուրբարկաս Jurbarkas COA.gif Jurbarkas 1258 1611 188 Տաուրագի կոմսություն 12972 Jurbarkas1.JPG Flag of Jurbarkas.png

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]