Հայերի ջարդերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս ցանկում ներկայացված է հայերի ջարդերի ցանկը․

Անվանում Ամսաթիվ Տեղադրություն Իրականացնող Հայ զոհեր
Համիդյան ջարդեր 1894–1896 Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն Աբդուլ Համիդ II ղեկավարության տակ գտնվող Օսմանյան կառավարություն 200,000–300,000[1]
Հայ-թաթարական ընդհարումներ 1905–1907 Ռուսական կայսրություն Բաքու, Ելիզավետապոլ, Նախիջևան, Շուշի Կովկասյան մուսուլմաններ, հայ քաղաքացիներ, զինվորականներ 3,000-10,000 երկու կողմից
Ադանայի կոտորած 1909 թվականի ապրիլ Օսմանյան կայսրություն Ադանա, Ադանայի վիլայեթ Օսմանյան կայսրություն Երիտթուրքերի կառավարություն 30,000
Հայոց ցեղասպանություն 1915–1923 Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն Օսմանյան կայսրություն Երիտթուրքերի կառավարություն 1,500,000
Հայերի կոտորածը Բաքվում (1918) 1918 թվականի սեպտեմբեր Ադրբեջան Բաքու, Ադրբեջանի Դեմոկրատական Հանրապետություն
(այդ ժամանակ թուրքական կառավարության տակ)
Օսմանյան կայսրություն Իսլամի բանակ 30,000[2]
Գայբալուի կոտորած 1919 թվականի հունիս Լեռնային Ղարաբաղ

(վիճահարույց, այդ ժամանակ Ադրբեջանի իշխանության տակ)

Ադրբեջան Ադրբեջանական բանակ 700[3]
Շուշիի ջարդեր 1920 թվականի մարտ Շուշի, Լեռնային Ղարաբաղ

(վիճահարույց, այդ ժամանակ Ադրբեջանի իշխանության տակ)

Ադրբեջան Ադրբեջանական բանակ 20,000–30,000 [4]
Սումգայիթի ջարդեր 1988 թվականի փետրվար Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն Սումգայիթ, Խորհրդային Ադրբեջան Ադրբեջան Ադրբեջանական մաֆիա 26 (պաշտոնական) – 30 [5](ոչ պաշտոնական աղբյուրներ)
Գանձակի ջարդեր 1988 թվականի նոյեմբեր Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն Գանձակ, Խորհրդային Ադրբեջան Ադրբեջան Ադրբեջանական մաֆիա 10–12 (պաշտոնական)[6] - 130[7](ոչ պաշտոնական աղբյուրներ)
Բաքվի ջարդեր 1990 թվականի հունվար Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն Բաքու, Խորհրդային Ադրբեջան Ադրբեջան Ադրբեջանական մաֆիա 90[8]
Զանգվածային անկարգություններ Դուշանբեում 1990 թվականի փետրվարի 12–14 Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն Դուշանբե, Խորհրդային Տաջիկստան Տաջիկ ազգայնամոլներ և իսլամիստ ակտիվիստներ 26
Մարաղայի կոտորած ապրիլի 10, 1992 Մարաղա, Լեռնային Ղարաբաղ
(վիճահարույց, այդ ժամանակ Ադրբեջանի իշխանության տակ)
Ադրբեջան Ադրբեջանի զինված ուժեր 50-100 [9][10][11]

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Akçam, Taner (2006) A Shameful Act: The Armenian Genocide and the Question of Turkish Responsibility p. 42, Metropolitan Books, New York ISBN 978-0-8050-7932-6
  2. Hovannisian, Richard G. (1967). Armenia on the Road to Independence, 1918. Berkeley: University of California Press. էջեր 227, 312, note 36. ISBN 0-520-00574-0. 
  3. Wright, John F. R. (1996). Transcaucasian Boundaries. Psychology Press. էջ 99. https://books.google.am/books?id=-Cj9Xiu3OyUC&pg=PA99&dq=Khaibalikend&hl=en&sa=X&ei=pvaRT8K4GcmH6QHTvrSTBA&ved=0CEAQ6AEwAw#v=onepage&q=Khaibalikend&f=false. 
  4. Giovanni Guaita (2001). «Armenia between the Bolshevik hammer and Kemalist anvil». 1700 Years of Faithfulness: History of Armenia and its Churches. Moscow: FAM. ISBN 5-89831-013-4. http://www.grazhdanin.com/grazhdanin.phtml?var=Vipuski/2004/4/statya17&number=%B94. 
  5. http://www.anca.org/press_releases/press_releases.php?prid=2414 
  6. Yuri Rost, "Armenian Tragedy", London: Weidenfield and Nicolson, 1990, p. 82.
  7. Parks Michael (27 November 1988)։ «Soviet Tells of Blocking Slaughter of Armenians : General Reports His Soldiers Have Suppressed Dozens of Massacre Attempts by Azerbaijanis»։ LA Times։ Վերցված է 20 January 2015 
  8. de Waal, Thomas (2003). Black Garden: Armenia and Azerbaijan Through Peace and War. New York: New York University Press. ISBN 978-0-8147-1945-9. «Around ninety Armenians died in the Baku pogroms.» 
  9. De Waal. Black Garden, p. 176.
  10. Human Rights Watch/Helsinki (1994). Azerbaijan: Seven years of conflict in Nagorno-Karabakh. New York: Human Rights Watch. էջ 6. ISBN 1-56432-142-8. https://books.google.am/books?id=4ipKwifQaNIC. 
  11. Amnesty International. "Azerbaydzhan: Hostages in the Karabakh conflict: Civilians Continue to Pay the Price." Amnesty International. April 1993 (POL 10/01/93), p. 9.