Ֆրանսիայի միապետների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Մերովինգյան հարստություն (428–737)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Portrait Roi de france Clodion.jpg Քլոդիոն Երկարածամ
(Clodion le Chevelu)
428 448  •Թեուդեմերեսի որդին Սալիական ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs saliens)
Portrait Roi de france Mérovée.jpg Մերովեուս
(Mérovée)
448 457  •Քլոդիոնի որդին Սալիական ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs saliens)
Seal of Childeric I Tournai tomb.jpg Քիլդերիկ I
(Childéric Ier)
457 481  •Մերովեուսի որդին Սալիական ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs saliens)
Clovis 1er.jpg Քլովիս I (Խլոդվիգ I)
(Clovis Ier)
481 511  •Քիլդերիկ I-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Tiers de sou d'or de Childebert Ier.png Քիլդեբերտ I
(Childebert Ier)
511 558 թ. դեկտեմբերի 23  •Կլովիս I-ի որդին Փարիզի թագավոր
(Roi de Paris)
Monnaie d'argent de Clotaire Ier.png Քլոտար I Ծեր
(Clotaire Ier le Vieux)
558 թ. դեկտեմբերի 23 561 թ. նոյեմբերի 29  •Կլովիս I-ի որդին
 •Քիլդեբերտ I-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Jean-Joseph Dassy (1796-1865) - Caribert, roi franc de Paris et de l'ouest de Gaule (mort en 567).jpg Քարիբերտ I
(Caribert Ier)
561 թ. նոյեմբերի 29 567  •Քլոտար I-ի որդին Փարիզի թագավոր
(Roi de Paris)
Portrait Roi de france Chilpéric roy de France.jpg Քիլպերիկ I
(Chilpéric Ier)
567 584  •Քլոտար I-ի որդին
 •Քարիպերտ I-ի կրտսեր եղբայրը
Փարիզի թագավոր
(Roi de Paris)

Նեյստրիայի թագավոր
(Roi de Neustrie)
Clothaire II 584 628.jpg Քլոտար II Մեծ, Երիտասարդ
(Clotaire II le Grand, le Jeune)
584 629 թ. հոկտեմբերի 18  •Քիլպերիկ I-ի որդին Նեյստրիայի թագավոր
(Roi de Neustrie)

Փարիզի թագավոր
(Roi de Paris)
(595–629)

Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
(613–629)
Tiers de sou or Dagobert Ier.jpg Դագոբերտ I
(Dagobert Ier)
629 թ. հոկտեմբերի 18 639 թ. հունվարի 19  •Քլոտար II-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Tiers de sous d'or de Clovis II.jpg Կլովիս II Ծույլ
(Clovis II le Fainéant)
639 թ. հունվարի 19 657 թ. հոկտեմբերի 31  •Դագոբերտ I-ի որդին Նեյստրիայի և Բուրգունդիայի արքա
(Roi de Neustrie et de Bourgogne)
Clothar III.jpg Քլոտար III
(Clotaire III)
657 թ. հոկտեմբերի 31 673  •Կլովիս II-ի որդին Նեյստրիայի և Բուրգունդիայի արքա
(Roi de Neustrie et de Bourgogne)

Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
(657–663)
Portrait Roi de france Childéric II.jpg Քիլդերիկ II
(Childéric II)
673 675  •Կլովիս II-ի որդին
 •Քլոտար III-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Theuderic III.jpg Թեուդերիկ III
(Thierry III)
675 691  •Կլովիս II-ի որդին
 •Քիլդերիկ II-ի կրտսեր եղբայրը
Նեյստրիայի արքա
(Roi de Neustrie)

Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
(687–691)
Georges Rouget (1783-1869) - Clovis III roi d'Austrasie en 691 (682-695).jpg Կլովիս IV
(Clovis IV)
691 695  •Թեուդերիկ III-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Childebert III 694 711.jpg Քիլդեբերտ III Արդար
(Childebert III le Juste)
695 711 թ. ապրիլի 23  •Թեուդերիկ III-ի որդին
 •Կլովիս IVի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Portrait Roi de france Dagobert II (i.e III).jpg Դագոբերտ III 711 թ. ապրիլի 23 715  •Քիլդեբերտ III-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Portrait Roy de france Chilperic II.jpg Քիլպերիկ II
(Chilpéric II)
715 721 թ. փետրվարի 13  •Հավանաբար Քիլդերիկ II-ի որդին Նեյստրիայի և Բուրգունդիայի արքա
(Roi de Neustrie et de Bourgogne)

Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
(719–721)
Theuderic IV.jpg Թեուդերիկ IV
(Thierry IV)
721 թ. փետրվարի 13 737  •Դագոբերտ III-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)

Առանց թագավորի (737–743)[խմբագրել]

Վերջին Մերովինգյան թագավորները, որոնք հայտնի են որպես «ծույլ թագավորներ» (rois fainéants), կառավարել են միայն անվանապես։ Իրական իշխանությունը կենտրոնացած էր մաժորդոմների (լատ.՝ Major domus regiæ, մարդպետ) ձեռքում։ Երբ 737 թ. Թեուդերիկ IV-ը մահացավ, մաժորդոմ Կարլոս Մարտելը թողեց գահը թափուր և շարունակեց կառավարել մինչև իր մահը 741թ։ Իր որդի՝ Պիպին Կարճահասակը 743 թ. վերականգնեց Մերովինգյան հարստությունը՝ թագադրելով Քիլդերիկ III-ին, սակայն 751 թ. գահընկեց արեց նրան և ինքը դարձավ թագավոր՝ սկիզբ դնելով Կարոլինգների հարստությանը։

Մերովինգյան հարստություն (743–752)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Իշխանության սկիզբ Իշխանության ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Jean Dassier (1676-1763) - Childéric III roy de France (754).jpg Քիլդերիկ III
(Childéric III)
743 751 թ. նոյեմբեր  •Քիլպերիկ II-ի կամ Թեուդերիկ IV-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)

Կարոլինգյան հարստություն (752–987)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Pépin the younger.jpg Պիպին Կարճահասակ
(Pépin le Bref)
752 768 թ. սեպտեմբերի 24  •Կարլոս Մարտելի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Carloman.jpg Կարլոս I 768 թ. սեպտեմբերի 24 771 թ. դեկտեմբերի 4  •Պիպին Կարճահասակի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Charlemagne Allemagne.jpg Կարլոս Մեծ (Շարլեման) 768 թ. սեպտեմբերի 24 814 թ. հունվարի 28  •Պիպին Կարճահասակի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)

Հռոմեացիների կայսր
(Imperator Romanorum)
(800–814)
Ludwik I Pobożny.jpg Լյուդովիկոս I Բարեպաշտ
(Louis Ier le Pieux, le Débonnaire)
814 թ. հունվարի 28 840 թ. հունիսի 20  •Կարլոս Մեծի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)

Հռոմեացիների կայսր
(Imperator Romanorum)
CharlesIItheBald.JPG Կարլոս II Ճաղատ
(Charles II le Chauve)
840 թ. հունիսի 20 877 թ. հոկտեմբերի 6  •Լյուդովիկոս I-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)

Հռոմեացիների կայսր
(Imperator Romanorum)
(875–877)
Louis II of France.JPG Լյուդովիկոս II Կակազ
(Louis II le Bègue)
877 թ. հոկտեմբերի 6 879 թ. ապրիլի 10  •Կարլոս II-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
King Louis III.gif Լյուդովիկոս III 879 թ. ապրիլի 10 882 թ. օգոստոսի 5  •Լյուդովիկոս II-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Carloman II of France.jpg Շարլեման II 879 թ. ապրիլի 10 884 թ. դեկտեմբերի 6  •Լյուդովիկոս II-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Die deutschen Kaiser Karl der Dicke.jpg Կարլոս III Թանձրամարմին
(Charles le Gros)
885 թ. մայիսի 20 888 թ. հունվարի 13  •Լյուդովիկոս Գերմանացու որդին
 •Լյուդովիկոս II-ի և Շարլեման II-ի կուզենը
 •Լյուդովիկոս I Բարեպաշտի թոռը
Ֆրանկների արքաs
(Roi des Francs)

Հռոմեացիների կայսր
(Imperator Romanorum)
(881–887)
Odo of France.PNG Օդո, Փարիզի կոմս
(Eudes de Paris)
888 թ. փետրվարի 29 898 թ. հունվարի 1  •Ռոբերտ Ուժեղի որդին
 •Ընտրվել է թագավոր երիտասարդ Կարլոս III-ի դեմ
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Georges Rouget (1783-1869) - Charles III, dit le simple, roi de France en 896 (879-929).jpg Կարլոս III Պարզամիտ
(Charles III le Simple)
893 թ. հունվարի 28 922 թ. հունիսի 30  •Լյուդովիկոս II-ի հետմահու որդին
 •Լյուդովիկոս III-ի և Շարլեման II-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Robert I de France.jpg Ռոբերտ I
(Robert Ier)
922 թ. հունիսի 30 923 թ. հունիսի 15  •Ռոբերտ Ուժեղի որդին
 •Օդոյի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Rudolph of France.PNG Ռուդոլֆ
(Raoul de France)
923 թ. հուլիսի 13 936 թ. հունվարի 14  •Բուրգունդիայի դուքս Ռիչարդի որդին
 •Ռոբերտ I-ի փեսան
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Louis IV of France.PNG Լյուդովիկոս IV
(Louis IV d'Outremer)
936 թ. հունիսի 19 954 թ. սեպտեմբերի 10  •Կարլոս III-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Lothaire-Face.jpg Լոտար
(Lothaire de France)
954 թ. նոյեմբերի 12 986 թ. մարտի 2  •Լյուդովիկոս IV-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Louis V.jpg Լյուդովիկոս V Ծույլ
(Louis V le Fainéant)
986 թ. հունիսի 8 987 թ. մայիսի 22  •Լոտարի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)

Կապետների հարստություն (987–1792)[խմբագրել]

Կապետների տուն (987 առ 1328)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
King Hugh Capet.jpg Հուգո Կապետ
(Hugues Capet)
align="center"|987 թ. հուլիսի 3, align="center"|996 թ. հոկտեմբերի 24,  •Ռոբերտ I-ի թոռը Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Seal of Robert II.jpg Ռոբերտ II Աստվածավախ, Իմաստուն
(Robert II le Pieux, le Sage)
996 թ. հոկտեմբերի 24 1031 թ. հուլիսի 20  •Հոգո Կապետի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Henri I.jpg Հենրիխ I
(Henri Ier)
1031 թ. հուլիսի 20 1060 թ. օգոստոսի 4  •Ռոբերտ II-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Philip I of France · HHWXI28.svg Ֆիլիպ I
(Philippe Ier l' Amoureux)
1060 թ. օգոստոսի 4 1108 թ. հուլիսի 29  •Հենրիխ I-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Louis VI of France.gif Լյուդովիկոս VI Թանձրամարմին
(Louis VI le Gros)
1108 թ. հուլիսի 29 1137 թ. օգոստոսի 1  •Ֆիլիպ I-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
II Geza es VII Lajos KK.jpg Լյուդովիկոս VII Երիտասարդ
(Louis VII le Jeune)
1137 թ. օգոստոսի 1 1180 թ. սեպտեմբերի 18  •Լյուդովիկոս VI-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Louis-Félix Amiel-Philippe II dit Philippe-Auguste Roi de France (1165-1223).jpg Ֆիլիպ II Օգոստոս
(Philippe II Auguste)
1180 թ. սեպտեմբերի 18 1223 թ. հուլիսի 14  •Լյուդովիկոս VII-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Louis8lelion.jpg Լյուդովիկոս VIII the Lion
(Louis VIII le Lion)
1223 թ. հուլիսի 14 1226 թ. նոյեմբերի 8  •Ֆիլիպ II Օգոստոսի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Louis-ix.jpg Լյուդովիկոս IX Սուրբ
(Saint Louis)
1226 թ. նոյեմբերի 8 1270 թ. օգոստոսի 25  •Լյուդովիկոս VIII-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Miniature Philippe III Courronement.jpg Ֆիլիպ III Քաջ
(Philippe III le Hardi)
1270 թ. օգոստոսի 25 1285 թ. հոկտեմբերի 5  •Լյուդովիկոս IX-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
align="center" align="center"|Ֆիլիպ IV Գեղեցիկ
(Philippe IV le Bel)
1285 թ. հոկտեմբերի 5 1314 թ. նոյեմբերի 29  •Ֆիլիպ III-ի որդին Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
Louis X Le Hutin.jpg Լյուդովիկոս X Կռվասեր
(Louis X le Hutin)
1314 թ. նոյեմբերի 29 1316 թ. հունիսի 5  •Ֆիլիպ IV-ի որդին Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
John I of France.jpg Հովհաննես I Հետմահու ծնված
(Jean Ier le Posthume)
1316 թ. նոյեմբերի 15 1316 թ. նոյեմբերի 20  •Լյուդովիկոս X-ի որդին Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
Philippe V Le Long.JPG Ֆիլիպ V Երկարահասակ
(Philippe V le Long)
1316 թ. նոյեմբերի 20 1322 թ. հունվարի 3  •Ֆիլիպ IV-ի որդին
 •Լյուդովիկոս X-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
Charles IV Le Bel.jpg Կարլոս IV Գեղեցիկ
(Charles IV le Bel)
1322 թ. հունվարի 3 1328 թ. փետրվար 1  •Ֆիլիպ IV-ի որդին
 •Ֆիլիպ V-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)

Վալուաների տուն (1328–1589)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Philippe6devalois.jpg Ֆիլիպ VI Վալուա, Երջանիկ
(Philippe VI de Valois, le Fortuné)
1328 թ. ապրիլի 1 1350 թ. օգոստոսի 22  •Ֆիլիպ III-ի որդի Կարլոս Վալուայի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
JeanIIdFrance.jpg Հովհաննես II Բարի
(Jean II le Bon)
1350 թ. օգոստոսի 22 1364 թ. ապրիլի 8  •Ֆիլիպ VI-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Charles5lesage.jpg Կարլոս V Իմաստուն
(Charles V le Sage)
1364 թ. ապրիլի 8 1380 թ. սեպտեմբերի 16  •Հովհաննես II-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Couronnement de Charles VI le Bien-Aimé.jpg Կարլոս VI Սիրելի, Խելագար
(Charles VI le Bienaimé, le Fol)
1380 թ. սեպտեմբերի 16 1422 թ. հոկտեմբերի 21  •Կարլոս V-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Charles VII de france.jpg Կարլոս VII Հաղթող
(Charles VII le Victorieux, le Bien-Servi)
1422 թ. հոկտեմբերի 21 1461 թ. հուլիսի 22  •Կարլոս VI-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Louis XI of France.jpg Լյուդովիկոս XI Զգուշավոր
(Louis XI le Prudent, l'Universelle Aragne)
1461 թ. հուլիսի 22 1483 թ. օգոստոսի 30  •Կարլոս VII-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Charles VIII de france.jpg Կարլոս VIII Սիրալիր
(Charles VIII l'Affable)
1483 թ. օգոստոսի 30 1498 թ. ապրիլի 7  •Լյուդովիկոս XI-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)

Վալուաների Օրլեանյան ճյուղ (1498–1515)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Ludvig XII av Frankrike på målning från 1500-talet.jpg Լյուդովիկոս XII Ժողովրդի հայր
(Louis XII le Père du Peuple)
1498 թ. ապրիլի 7 1515 թ. հունվարի 1  •Կարլոս V-ի ծոռը
 •Լյուդովիկոս XI-ի փեսան
 •Կարլոս VIII այրի Աննա Բրետոնացու ամուսինը (երկրորդ ամուսնությամբ)
Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)

Վալուաների Անգուլեմյան ճյուղ (1515–1589)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Francis1-1.jpg Ֆրանցիսկ I
(François Ier le Père et Restaurateur des Lettres)
1515 թ. հունվարի 1 1547 թ. մարտի 31  •Կարլոս V-ի ծոռը
 •Լյուդովիկոս XII փեսան
Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Henry II of France..jpg Հենրի II
(Henri II)
1547 թ. մարտի 31 1559 թ. հուլիսի 10  •Ֆրանցիսկ I-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Francesco II.jpg Ֆրանցիսկ II
(François II)
1559 թ. հուլիսի 10 1560 թ. դեկտեմբերի 5  •Հենրիխ II-ի որդին Ֆրանսիայի և Շոտլանդիայի թագավոր
(Roi de France et d'Écosse)
Charles IX by Francois Clouet.jpg Կարլոս IX 1560 թ. դեկտեմբերի 5 1574 թ. մայիսի 30  •Հենրիխ II-ի որդին
 •Ֆրանցիսկ II-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
Anjou 1570louvre.jpg Հենրիխ III
(Henri III)
1574 թ. մայիսի 30 1589 թ. օգոստոսի 2  •Հենրիխ II-ի որդին
 •Կարլոս IX-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանսիայի և Լեհաստանի թագավոր
(Roi de France et de Pologne)

Բուրբոնների տուն (1589–1792)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Henry IV of france by pourbous younger.jpg Հենրիխ IV,
(Henri IV, le Bon Roi Henri, le Vert-Galant)
1589 թ. օգոստոսի 2 1610 թ. մայիսի 14  •Լյուդովիկոս IX-ից արական գծով 10-րդ սերունդը
 •Ֆրանցիսկ I-ի եղբոր թոռը
 •Ֆրանցիսկ II-ի, Կարլոս IX-ի և Հենրիխ III-ի փեսան (առաջին ամուսնությամբ)
Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
Louis XIIIval grace.jpg Լյուդովիկոս XIII Արդար
(Louis XIII le Juste)
1610 թ. մայիսի 14 1643 թ. մայիսի 14  •Հենրիխ IV-ի որդին Ֆրանսիայի և Նավրայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
Louis XIV of France.jpg Լյուդովիկոս XIV Մեծ, Արև
(Louis XIV le Grand, le Roi Soleil)
1643 թ. մայիսի 14 1715 թ. սեպտեմբերի 1  •Լյուդովիկոս XIII-ի որդի Նավարայի և Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
LouisXV-Rigaud1.jpg Լյուդովիկոս XV Սիրելի
(Louis XV le Bien-Aimé)
1715 թ. սեպտեմբերի 1 1774 թ. մայիսի 10  •Լյուդովիկոս XIV-ի ծոռը Ֆրանսիայի և Նավրայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
Ludvig XVI av Frankrike porträtterad av AF Callet.jpg Լյուդովիկոս XVI Վերջին
(Louis XVI le Dernier)
1774 թ. մայիսի 10 1792 թ. սեպտեմբերի 21  •Լյուդովիկոս XV-ի թոռը Ֆրանսիայի և Նավրայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
(1774–1789)

Ֆրանսիացիների թագավոր
(Roi des Français)
(1789–1792)

Ֆրանսիական հեղափոխության արդյունքում Լյուդովիկոս XVI-ի գահընկեց արվելուց և մահապատժի ենթարկելուց հետո 1793 թ. հունվարի 21-ից առ 1795 թ. հունիսի 8-ը Ֆրանսիայի թագավորն անվանապես նրա որդի՝ Լուի-Կարլոսն էր (Լյուդովիկոս XVII)։ Սակայն իրականության մեջ նա բանտարկված էր Տամպլ ամրոցում, իսկ Ֆրանսիայում հռչակված էր հանրապետություն։ Լյուդովիկոս XVII-ի մահից հետո գահի հիմնական հավակնորդ դարձավ նրա հորեղբայրը՝ Լուի-Ստանիսլավը, որը դե-ֆակտո դարձավ Ֆրանսիայի թագավոր Լյուդովիկոս XVIII անունով միայն 1814 թ.` Նապոլեոնի ջախջախումից և միապետական կարգերի վերականգնումից հետո:

Առաջին հանրապետություն (1792–1804)[խմբագրել]

Ֆրանսիական առաջին հանրապետությունը տևել է 1792 թվականից առ 1804 թ., երբ առաջին հյուպատոս Նապոլեոն Բոնապարտը հռչակեց իրեն Ֆրանսիացիների կայսր:

Բոնապարտների հարստություն (Առաջին կայսրություն, 1804–1814)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Ingres, Napoleon on his Imperial throne.jpg Նապոլեոն I, Մեծ
(Napoléon Ier, le Grand)
1804 թ. մայիսի 18 1814 թ. ապրիլի 11 - Ֆրանսիացիների կայսր
(Empereur des Français)

Կապետների հարստություն, Բուրբոնների տուն, վերականգնված (1814–1815)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Lodewijk XVIII.jpg Լյուդովիկոս XVIII 1814 թ. ապրիլի 11 1815 թ. մարտի 20  •Լյուդովիկոս XVI-ի կրտսեր եղբայրը/ Լյուդովիկոս XVII-ի հորեղբայրը Ֆրանսիայի և նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)

Բոնապարտների հարստություն (Առաջին կայսրություն, վերականգնված (Հարյուր օր) 1815)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Ingres, Napoleon on his Imperial throne.jpg Նապոլեոն I, Մեծ
(Napoléon Ier, le Grand)
1815 թ. մարտի 20 1815 թ. հունիսի 22 - Ֆրանսիացիների կայսր
(Empereur des Français)

Կապետների հարստություն, Բուրբոնների տուն, վերականգնված (1815–1830)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Lodewijk XVIII.jpg Լյուդովիկոս XVIII 1815 թ. հուլիսի 7 1824 թ. սեպտեմբերի 16  •Լյուդովիկոս XVI-ի կրտսեր եղբայրը/ Լյուդովիկոս XVII-ի հորեղբայրը Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
Charles X Roi de France et de Navarre.jpg Կարլոս X 1824 թ. սեպտեմբերի 16 1830 թ. օգոստոսի 2  •Լյուդովիկոս XVIII-ի կրտսեր եղբայրը Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)

Բուրբոնների հարստություն, Օրլեանների տուն (Հուլիսյան միապետություն, 1830–1848)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Louis-Philippe de Bourbon.jpg Լուի Ֆիլիպ, քաղաքացի-արքա
(Louis Philippe, le Roi Citoyen)
1830 թ. օգոստոսի 9 1848 թ. փետրվարի 24  •Լյուդովիկոս XIII-ից արական գծով 6-րդ սերունդը
 •Լյուդովիկոս XVI-ի, Լյուդովիկոս XVIII-ի և Կարլոս X-ի հինգերորդ սերնդի կուզենը
Ֆրանսիացիների թագավոր
(Roi des Français)

Երկրորդ հանրապետություն (1848–1852)[խմբագրել]

Ֆրանսիական երկրորդ հանրապետությունը նևել է 1848-ից առ 1852 թվականը, երբ դրա նախագահ՝ Լուի-Նապոլեոնը հռչակվեց ֆրանսիացիների կայսր։

Բոնապարտների հարստություն (Երկրորդ կայսրություն, 1852–1870)[խմբագրել]

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ)ի հետ Տիտղոս
Franz Xaver Winterhalter Napoleon III.jpg Նապոլեոն III
(Napoléon III)
1852 թ. դեկտեմբերի 2 1870 թ. սեպտեմբերի 4  •Նապոլեոն I-ի խորթ դստեր (Հորտենզիա Բոնապարտ) որդին Ֆրանսիացիների կայսր
(Empereur des Français)